A ja dam dowód, że potrafię być też cierpliwy...
Delf pisze:- Gramy pod 1.0, czy 1.5? Wprawdzie zmiany mechaniczne są na forum mało istotne, ale w 1.5 były solidne zmiany na liście Sztuczek.
1.0. Z tego prostego powodu, że podręcznika 1.5 nie mam, więc nie wiem, jak działają poszczególne zmienione sztuczki. Ale jeśli mi podasz działanie, a ja zaakceptuję, to wszystko w porządku. Ponadto mam kilka sztuczek z Netu, szczególnie istotnych dla medyków, a także kilka bardziej uniwersalnych - jak będziecie spełniać wymagania, to wam je podam.
Delf pisze:- Jak patrzysz na poziomy umiejętności? Czy tak jak w Neuro co 4 poziomy pojawia się odczuwalna różnica, czy podejście jest bardziej "płynne". Znowu, mechanika niby mało istotna, ale jak mam oddać dobrze postać, to muszę wiedzieć, czy jest sens podnosić coś z 3 na 4 tylko po to, żeby było widać, że jest w tym szczególnie dobry.
Jest przeskok. I tak, ważne jest, żeby pokazać, że w czymś jest się szczególnie dobrym - możemy to porównać do studiów na uniwerku. Chodzisz rok, drugi, trzeci - jest jakiś postęp. Na czwartym - w porównaniu z czasem przed rozpoczęciem studiów - jest już wielki skok. A przecież nikt nie przerwie nauki na trzecim roku, bo dojdzie do wniosku, że umie już dość...
Delf pisze:- Co z cechami (z pochodzenia, profesji), które odnoszą się bezpośrednio do rzutów? Pewnie nie będziesz robił wielu rzutów, jeśli w ogóle. Będziesz próbował oddać działanie tych cech w inny sposób, czy mamy ich po prostu nie brać?
Macie je brać, będę robił sporo rzutów dla siebie. Osobiście uważam, że pewna ilość mechaniki jest konieczna. Poza tym KAŻDĄ Cechę można odegrać i ma ona wpływ na przeszłość postaci - zawsze. No, może poza Zdrową Okolicą, bo tutaj raczej chodzi o to, żeby NIE odgrywać objawów

.
Delf pisze:- Nie napisałeś nic o temacie sesji, powiedz chociaż, czy bohaterowie mają być z założenia mobilni czy raczej stacjonarni. Bo to ma kluczowe znaczenie przy doborze sprzętu. (Żywność, paliwo, etc.)
Dlatego nic nie napisałem, żebyście się pytali... No, ale umówmy się, że mobilni, i dobrze, żeby wśród nich był jakiś handlarz, choć niekoniecznie.
Delf pisze:- Czy zaczynamy z wymienionym w podręczniku "zestawem startowym"? Jest to szczególnie istotne ze względu na leki, które trzeba koniecznie zakupić jeśli się go nie posiada, a na razie nie znamy jeszcze swoich chorób. No i bez "zestawu startowego" musimy wliczyć w koszta ekwipunku ciuchy i inne duperele.
Posiadacie ten sprzęt. Konkretniej, ten wymieniony w Suplemencie, tak więc, żeby się nie okazało, że jedni mają taki, inni siaki:
Koc, derka, plecak, aluminiowy kubek, aluminiowa bądź drewniana łyżka, znoszone spodnie, koszulka, wełniany sweter, kurtka ortalionowa lub płaszcz, czapka lub kapelusz, lekarstwa (10 dni), nóż, igła i nici. Oprócz tego to, co sobie weźmiecie za te sto gambli...
Delf pisze:- W kategorii "Charakter" ma być też opisany wygląd tak jak w formularzu, tak?
O, kajam się - zapomniałem zapodać sekcji "Wygląd". Już poprawione. Czyli - wygląd podajecie oddzielnie.
Ci z was, którzy chwilowo nie mają podręcznika - nie bójcie się, ja jestem gotów poczekać. Przewiduję co najmniej czterech graczy, ale pewnie będzie więcej. Tak więc czekam.
Do usłyszenia.