[Arkona] - ZAMKNIĘTA trochę inaczej.

Stare i nieaktywne wątki z Rekrutacji.
Brzoza
Bosman
Bosman
Numer GG: 0

[Arkona] - ZAMKNIĘTA trochę inaczej.

Post autor: Brzoza »

Ibrahim ibn Jakub pisze:A co się tyczy kraju Meszko, to [jest] on najrozleglejszy z ich krajów. Obfituje on w żywność, mięso, miód i rolę orną. Pobierane przez niego podatki [stanowią] odważniki handlowe. [Idą] one [na] żołd jego piechurów. Co miesiąc [przypada] każdemu oznaczona ilość z nich. Ma on trzy tysiące pancernych [podzielonych na] oddziały, a setka ich znaczy tyle, co dziesięć secin innych [wojowników]. Daje on tym mężom odzież, koce, broń i wszystko, czego tylko potrzebują.
Od czasu kiedy Mieszko nie przyjął chrztu minął rok. Terytorium z dnia na dzień się pomniejszało, zajmowane przez cesarskie wojska. Było źle. Morale wojów upadło, bogowie milczeli, a sprawy przybierały coraz gorszy obrót.
Na Ostrowie Lednickim zebrała się rada. Nie była to byle jaka rada. Zazwyczaj radzili tylko kapłani, księża i Książe Meszko. Tym razem na zebraniu pojawiła się przyboczna straż księcia. Niegdysiejsze baptysterium aktualnie zostało zamienione na salę rad. W tym pomieszczeniu Biskup Jordan miał ochrzcić księcia. Tak się jednak nie stało. Głowa chrześcijana od roku nabita jest na kikut przy jednym z wjazdowych mostów.
-Jest ciężko – przerwał ciszę jeden z kapłanów, a Mieszko zafrasowany tylko na nie go zerknął i dalej ze swego tronu patrzył na równiutko ułożone kafelki.
-Duszno tu – powiedział – duszno tak samo tu jak i na polach. Niemce palą nasze osady, grabią nasze ziemię i bałamucą kobiety. Nasza trzy tysięczna armia to ostatki. Rusini obiecali nam po pomóc tysiącem łuczników i piechurów. Prusowie i Jaćgwiny są w równie ciężkiej sytuacji co my. Ich plemiona nie są zjednoczone, co za tym idzie nie pomogą nam tak dobrze jak Książe Kijowski. Do Gniezna przybędzie mniej niż osiem secin siepaczy i łowców, których wartość bojowa jest nikła. Wojska te odwrócą uwagę od tego o czym zaraz powiem. Tutaj możemy się bronić i kilka lat, gorzej z Poznaniem czy Gnieznem. Niemce zajęli pomorze, chrzcząc mieczem Kociewiaków, Kaszubów, Borowiaków. Jedzenia mamy dosyć podobnie i broni. Jedyna nasza nadzieja tkwiła w moim bracie Ściborze. Wyruszył na misję do kraju cesarza, jednak jego zamiary odkryto i go pochwycono. Z tego co nam wiadomo trzymają go w Starym Grodzie na północ stąd, na południe od Kdanska. Trzeba nam ludzi którzy wybiorą się na wyprawę, aby ratować mojego brata. Zaznaczam że wyprawa może być samobójcza, lecz jeżeli się uda, obsypię bohaterów złotem, drogimi kamieniami i nadam ziemie.

Na tym polega gra. Wszystko zmierza ku końcowi, a Wy jesteście doborowymi drużynnikami Mieszka I. Prócz wojów trzeba jednego pogańskiego kapłana, znającego się na łacinie i grece, gwiazdach, mapie, kierunkach i religii. Magia nie istnieje. Wszyscy mawiają o przepowiadniach o bogach o ich dzieciach o pomocy z góry. Ale nikt tego nie dostrzega w praktyce.

Karta:
Imię:( słowiańskie, mogą być serbskie bądź północne naleciałości)
Urodzony:( Miasto które istniało już wtedy, słowiańskie)
Zdolności: (dwie związne z bronią, cztery związane z inymi apsektami bycia wojownikiem, wszystkie będziecie znac perfekcyjnie)
Ekwipunek: Typowy dla wojownika z tamtego okresu, poczynając od konia, kończąc na broni i ochronie ciała.
Bóg: (któremu ze słowiańskich bogów służysz)
Ostatnio zmieniony czwartek, 6 grudnia 2007, 21:26 przez Brzoza, łącznie zmieniany 1 raz.
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Gurewicz
Marynarz
Marynarz
Numer GG: 5211689

Re: [Arkona] - Trochę inaczej.

Post autor: Gurewicz »

Ooo, ten swiat mi sie podoba.Karte dam za pare dni.W temacie, czy na PM?
Brzoza
Bosman
Bosman

tak, na forum.
Errer_Avares
Mat
Mat
Numer GG: 11764336

Post autor: Errer_Avares »

O ale super! To moze być naprawdę świetna sesja! Zabieram się za zrobienie karty. Ilu graczy byłoby potrzebnych i kiedy byśmy zaczęli?
Mój miecz to moja siła
Errer_Avares
Mat
Mat

Imię: Sławobor
Urodzony: Wolin
Zdolności: Związane z bronią: Ciskanie oszczepem, walka mieczem i tarczą. Pozostałe: Zapasy (nie wiem czy mogę wziąć coś takiego :P), jazda na koniu, rzeźbienie i proste naprawy (np. naprawa umba do tarczy).
Ekwipunek: Broń i ochrona: Miecz, tarcza (okrągła), hełm normański, oszczep, kolczuga. Ubranie: Brązowe giezło, czerwone spodnie, pasek, onuce, lniana oliwkowa przeszywanica, sakwa i wisiorek wykonany z kości (róg obfitości). Pozostałe: Koń, nóż (nie mam więcej pomysłów :/).
Bóg: Perun.

Nada się karta?
Mój miecz to moja siła
buek
Majtek
Majtek
Numer GG: 4102046

Post autor: buek »

Imię: Dalibor
Urodzony: Gniezno
Zdolności: pchnięcie włócznią, blok tarczą, jazda konną, tropienie, pływanie, gotowanie
Ekwipunek: włócznia, tarcza(prostokątna jeśli to ma jakieś znaczenie), koszula i spodnie a na nich: kolczuga, napierśnik, naramienniki, skórzane rękawice, pas, nabiodrówki, nakolanniki, nagoleńniki, buty skórzane. pozostałe: koń, bandaże, wódka(czy inny trunek nie wiem co wtedy pijano)
Bóg: Świętowit
Ostatnio zmieniony sobota, 1 grudnia 2007, 12:31 przez buek, łącznie zmieniany 2 razy.
Errer_Avares
Mat
Mat

O cholera jak ja mogłem zapomnieć o alkoholu... :lol: To ja w ekwipunku mam jeszcze miód pitny :D
Mój miecz to moja siła
Gurewicz
Marynarz
Marynarz
Numer GG: 5211689

Post autor: Gurewicz »

Imię:Bożebor
Urodzony:Gniezno
Zdolności: Hmm-strzelanie z luku i walka wlocznia , poza tym jest wytrzymalym piechurem, dobrym biegaczem, polowanie, no i oczywiscie jazda konna
Ekwipunek: koń o imieniu Miszka, siodlo, skórznia, kaptur kolczy, szyszak, wlocznia, łuk i pełen kołczan, skorzane spodnie, pod skórznią welniana koszula(koszulka:D?), miekkie skorzane buty, zapas jedzenia na 2 dni, i tak samo jak kolega-miod pitny, okolo 2 litrow:D
Bóg: Świętowit
Wyglad:Bożebor jest wysokim brunetem, ma dlugie wlosy opadajace do ramion, z zielonymi oczami.Odziany jest w skorzany pancerz, z nalozonym na niego szyszakiem.
Historia:Historia Bożebora przez dluzszy czas nie byla zbyt ciekawa.Jego ojcem byl Biezdziad, a matka Bogmiła.Byli oni prostymi rolnikami, a ich syn byl zadziwiajaco jak na swoj wiek silny, zreczny i spostrzegawczy(nie chodzi mi o bystrosc).Nie grzeszyl olbrzymia inteligencja, ale nie byl tez kompletnym idiota.Skonczylby jako zwykly rolnik, ale na poczatku lat szescdziesiatych zaciagnal sie do druzyny Mieszka i walczyl z wrogim plemieniem Wieletów.Matka byla temu przeciwna, ale odpowiadal za niego ojciec, ktory byl dumny z jego decyzji.Kiedy to bylo dokladnie-nie wie, sprawa czasu zajmuja sie kaplani.Wykazal sie wtedy wielkimi zdolnosciami bojowymi, dosc szybko zostal dostrzezony.Pozniej wedrowal razem z druzyna ksiecia, robiac co bylo trzeba.
Ostatnio zmieniony wtorek, 4 grudnia 2007, 15:42 przez Gurewicz, łącznie zmieniany 1 raz.
Brzoza
Bosman
Bosman

Ach! Właśnie zapomiałbym historia! :oops: Moglibyście dodac historię?

A i Gurewiczu-poprawniej: Świętowit. Światowid jest jeden jedyny, wyłowiony z rzeki Zbrucz na Ukrainie. Taki kamienny. Z reszta co za różnica traktuję Świętowita i Peruna na równi - to samo.
Azrael
Bosman
Bosman
Lokalizacja: Nie chcesz wiedzieć... naprawdę nie chcesz wiedzieć...

Post autor: Azrael »

A jednak dam kartę.
Być może dopiero jutro, ale dam.
Grupa Nieszanowania Praw Ludzkich oraz Wspierania Bratniej Nienawiści na Tawernie

Azrael (Śmierć Wszechświatów) jest ich władcą. Wszystkie inne Śmierci są zależne od niego.
Obelix
Bombardier
Bombardier
Numer GG: 6330570
Kontakt:

Post autor: Obelix »

ja sie zaklepuje

Imię: Lech, zwany też żartobliwie Cieniem z powodu jego umiejętności
Urodzony: Gniezno
Zdolności:

Walczące
Krótkie Miecze
Łuki

Niewalczące
Uniki
Skradanie się
Ukrywanie się
Tropienie

Ekwipunek: Koń (+Siodło ofkoz), Krótki miecz, Łuk, troche strzał w kołczanie, jakiś skórzany pancerz (żeby mało ruchy krępował), Buty jeździeckie (coby mu nogi nie odpadły jak koniem będzie jechał), koszula + spodnie (nie chce mi się rozpisywac), jakaś torba albo worek (coś żeby sobie na ramie zarzucic albo do siodła przywiązac) a w środku jakieś jedzenie (troche suszonego miąsa, jakiś chleb i kawałek sera, flaszka z miodem pitnym).

Bóg: Chors

Historia: Mieszkał z rodzicami na małym gospodarstwie niedaleko Gniezna, jego rodzice byli prostymi rolnikami tak samo jak dwaj starsi bracia od których nauczył się wszystkiego, spodobało mu się jednak polowanie i zamiast pomagac rodzinie w polu całe dnie włóczył się po lasach polując z łuku na zwierzyne, czasami nawet udało mu się coś ustrzelic i w domu była prawdziwa uczta, a jak została jakaś zwierzyna z którą rodzina Lecha nie miała co zrobic to ojciec brał zwierzyne na wóz i razem z Lechem jechali sprzedac to w gnieźnie, z czasem został zauważony jako dobry strzelec i świetny tropiciel. Pewnego nieszczęsnego dnia kiedy Perun wpadł w gniew i rozpętał burze, zbłąkany piorun trafił w pole rodziny Lecha, zboże zaczęło się palic, na szczęście za chwile spadł deszcz który ugasił pożar lecz rodzina była spisana na duże straty ponieważ szlag trafił całe zboże i częśc gospodarstwa, tak więc marzeniem Lecha zostało odbudowanie gospodarstwa, niestety do tego potrzebne są pieniądze więc Lech, skuszony wysokim zarobkiem, zaciągnął się do jakiejś drużyny jako tropiciel/skrytobójca, potem okazało sie że to wcale nie byle jaka drużyna...

Wygląd: młody lecz troche niski jak na swój wiek blondyn, włosy ma obcięte na krótko z grzywką zasłaniajacą czoło.

ujdzie?
Psychodeliczny Łowca Żelaznych Motyli Z Planety Mars
Azrael
Bosman
Bosman

Karta: Moja, nie zabardzo jest wojem, ale chętnie napiszę drugą jak coś.
Imię: Sławobor
Urodzony: Stargard
Zdolności: Strzelanie z procy, walka/rzucanie noży(ami).
Jeszcze niezdażyło się aby za pomocą gry na cytrze i przyśpiewek Sławobor nie rozśmieszył kogoś. Zna bardzo wiele sprośnych dowcipów, świetnie wtapia się w tłum/skrada oraz cechuje się wysoką charyzmą.
Ekwipunek: Koń - Wojciech, pięć noży - po jednym w butach dwa przy plecach za pasem, oraz jeden w rękawie.
Skórzaną procę, na rzemieniu ma niewidocznie przywiązaną do pasa, a ołowiane kamienie do niej chowa w mieszku teoretycznie na pieniądz. Cytre ma uwiązaną na rzemieniu i nosi przeżuconą przez plecy. Suszone mięso i kubłak wody.
Bóg: Mokosza i Dola

Historia: W drodze.... dłuuuuuuugiej

Obelix wtedy nie było siodeł : /
Ostatnio zmieniony niedziela, 2 grudnia 2007, 10:52 przez Azrael, łącznie zmieniany 2 razy.
Grupa Nieszanowania Praw Ludzkich oraz Wspierania Bratniej Nienawiści na Tawernie

Azrael (Śmierć Wszechświatów) jest ich władcą. Wszystkie inne Śmierci są zależne od niego.
Brzoza
Bosman
Bosman

Fajnie, fajnie. Mamy już pięciu, zakłądając że Azrael da kartę, jednak potrzeba kapłana.

Jazda konna nie musi być w umiejętnościach podkreslona, zakładając że nalezycie do drużyny książęcej potraficie bdb jeździć.
Errer_Avares
Mat
Mat

Drużyna książęca w sensie Acies Curialis? No nieźle... :) historie postaci wrzucę jeszcze dzisiaj
Mój miecz to moja siła
Brzoza
Bosman
Bosman

Moja, nie zabardzo jest wojem, ale chętnie napiszę drugą jak coś.
Może zostać. Ale zmień historię. Mieszo nie jedzie z ekipą tylko zostaje w pałacu.

Mogę wziąśc całkiem pokaźną ilośc graczy ale nie więcej niż 7, może osiem.

Obelix mi torchę pkrzyżował plany tym że wziął Chorsa na patrona bo chciałem coś tam wcisnąć o Chorsie, ale spoko, w przygotowaniu miałem dwie przygody więc dam wam alternatywną.
Azrael
Bosman
Bosman

Ej, historia jest sprzed kilku lat!

Brzoza
Bosman
Bosman

W gruncie rzeczy nie zrozumiałem jej. coś o martwym harcie i dziwczynach z lasu. I wspaniałym mieszku I. No i banicja. Nie rozumiem. Napisz ją jak wszyscy, forama opowieści jest no, w takim wypadku - słaba.
Zablokowany