[WFRP] Burza Chaosu-ZAMKNIĘTA, KOMENTARZE-

Stare i nieaktywne wątki z Rekrutacji.
Vibe
Marynarz
Marynarz
Numer GG: 0

[WFRP] Burza Chaosu-ZAMKNIĘTA, KOMENTARZE-

Post autor: Vibe »

Hi!

Moja obecna młotkowa przygoda którą prowadzę ma się dobrze, a że w najbliższym czasie (po sesji na uczelni ;)), będę miał trochę wiecej czasu, więc postanowiłem że poprowadzę przygodę rozgrywającą się podczas Burzy Chaosu (tak mnie jakoś naszło). Początek datujemy na początek inwazji (opis później), gdy armie Chaosu minęły już Kislev. Wy zaczniecie jako mieszkańcy (lub ludzie którzy akurat tam trafili) Wolfenburga, który szykuje się do odparcia armii idących w jego kierunku.

---------------------------------
Krótki opis Burzy Chaosu, wybrane fragmenty.

To zacznijmy od tego że kilkaset lat (około 100-200) temu, nieznany Sigmarycki łowca czarownic zgarnął za dużo punktów obłędu, szczególnie po przeczytaniu pewnej wyjątkowo bluźnierczej księgi przepowiedni. Zwrócił się przeciw temu o co walczył, a ściślej rzecz biorąc imperium.
Ten pan to przyszły Archaon, Pan Końca Czasów, Wybraniec Bogów Chaosu.
Ale o tym za chwilę.
W międzyczasie chłopiec pojawia sie przed klasztorem Sigmarytów odmawiając opowiadania o swej historii, pragnąc przyłączyć się do kultu. Przyjmują go i szybko okazuje zarówno gorliwą wiarę jak i cierpliwość w ćwiczeniu walki. Po zakończeniu nauki Luthor Huss (tak sie nazywa) wyrusza w Imperium walczyć z chaosem wewnątrz.
Jego czyny i postawa wkrótce sprowadzają go do całkiem wysokich stołków w kulcie, co z koleji uświadamia mu naocznie ze te stołki okopują kapłani bardziej zajęci pomnażaniem swego majątku niż zainteresowani sprawami wiary czy obroną imperium. Powoduje to jego ostrą krytykę i ponowne ruszenie w droge. Tym razem walczy na dwa fronty zarówno jako łowca czarownic jak i łowca skorumpowanych i niegodziwych kapłanów (w jego mniemaniu...), których atakuje nie tylko ostrymi kazaniami... niektórzy zaczynają znikać.
Luthor jest na skraju ekskomuniki.
W między czasie z północy zaczynają dochodzić informacje o zbierajacej się Armii chaosu i dowodzącym nią potężnym wojowniku Archaonie. Wielki Teogonista Volkmar wyrusza na północ z własną krucjatą rozbić wojska Archaona zanim zbierze dostatecznie dużą armię.
Zostaje pokonany i zabity.
Wielkim teogonistą zostaje Johann Esmer, jeden z najbardziej zatwardziałych wrogów Luthora Hussa, innymi słowy jeden z tych kapłanów-kupców, jeśli nie gorzej...
W tym czasie Luthor odnajduje Valtena, chłopca (kowalskiego syna) ze znamieniem dwuogoniastej komety na piersi, który jest niczym oblicze Sigmara i właśnie obronił swą wioskę przed najazdem zwierzoludzi. Ogłasza go wcieleniem Sigmara, co u pospólstwa spotyka się z entuzjazmem a w świątyni z wielkim niepokojem.
Nad Imperium coraz wyraźniej wisi cień inwazji chaosu.
Luthor i Valten, wraz z armią pospólstwa i fantayków religijnych udają się na 'audiencję' do Karla Franza w Altdorfie.
Zastali bramy zabarykadowane.
Wielcy imperium zastanawiali się co zrobić z tą potencjalną wojną domową w obliczu inwazji.
Trzeciego dnia kapitan Reiksguardu 'przpełniony boskim strachem' otworzył bramy. Doszło do walk pomiędzy Reiksguardem i zamieszek.
Luthor i Valten wkroczyli do miasta.
W trudnej sytuacji między wojną domową a oddaniem swej władzy (bądź co bądź lud wierzył ze Valten „jest” wcieleniem Sigmara, a więc jako taki powinien rządzić imperium) wymyślił kompromis.
Dał mu Ghal Maraz (czyli młot Sigmara od którego jest nazwa naszego kochanego systemu). Czyli trochę za ale nic to nie znaczyło.
Wystarczyło narazie.
Zwłaszcza ze Chaos był już u bram. Przejeżdżając sobie przez Kislev (głównie przez niebroniony Erengard, jako że większość wojsk zgromadziła się w Pragg które Archaon kapryśnie ominął).
---------------------------------------------

W tym momencie wkraczają gracze (czyli Wy!). Daję wam edowolny wybór profesji nieco bardziej zaawansowanej (druga profejsa mniej więcej). Nie ukrywam, że sesja będzie nastawiona głównie na walkę, w której nie liczcie na heroizm. Bardzo łatwo będziecie mogli stać się kolejnymi ofiarami krwawej wojny. Graczy poszukuję... dowolną ilość, przy czym przerwanie rekrutacji zastrzegam sobie w dowolnym momencie.

Co do karty postaci, standardowo:

Imię i nazwisko:
Profesja:
Zachowanie:
Wygląd:
Umiejętności:
Zdolności:
Ekwipunek:
Historia:

Kilka zasad odnośnie sesji:

- w walkach możecie sie wykazywać, lecz glówny wynik ustalam ja za pomocą kostek najczęściej
- nie mam zamiaru nikogo oszczędzać, postaci mogą zginąć i to calkiem szybko
- nieco inny bedzie może styl prowadzenia - mam zamiar przedstawiać swiat rownież oczyma NPC, bedziecie najczesciej podrózowali z róznymi osobami, swiat żyje i ma żyć, nie liczcie więc na solowe wypady na wroga w stylu DnD :)
- jako ze NPC będzie sporo, przyjaźnie i miłosci z nimi są jak najbardziej dozwolone, uznajcie ich jako pełnoprawnych uczestników przygody.
- sesja co prawda nastawiona na walkę, ale liczę też czasem na ładne opisy z Waszej strony.

Zaczynacie jako kompania najemników, macie jakąś nazwę? Jak nie, to sam jakąś wymyślę :)

Kwestia postowania. Chciałbym aby to odbywało się sprawnie, kosztem długości postów nawet. Zaznaczam, że jeśli przygoda zbytnio będzie się ślimaczyła to moge ją przerwać.

Konflikty z NPC są jeszcze bardziej dozwolone niż przyjaźnie oczywiście.

Statystyki dorobię sobie sam, bazując na opisie i historii. I jeszcze raz powtarzam: sesja krwawa i brutalna, kto nie lubi takich klimatów, lub kto wybitnie nie lubi jak jego postać zostaje zabita, to niech lepiej się nie zgłasza. ;)

Pozdrawiam i czekam na zgłoszenia. Karty (o ile jakieś będą ;)), przesyłajcie na PW!
Ostatnio zmieniony wtorek, 12 czerwca 2007, 09:09 przez Vibe, łącznie zmieniany 1 raz.
My name is Słejzi... Patryk Słejzi <rotfl>
Ardel
Kok
Kok
Numer GG: 8570942

Re: [WFRP] Burza Chaosu

Post autor: Ardel »

Zgłaszam się. Kartę pośle do wieczora
Serge
Kok
Kok
Numer GG: 9181340

Post autor: Serge »

Nawet bez Twojego zaproszenia pisałbym się na tę sesję - zapowiada się ciekawie. Za chwilę zabiorę się za tworzenie postaci, kartę powinieneś dostać dziś wieczorem lub najpóźniej jutro.

Mam nadzieję, że reszta naszej kompanii ze "Spisku..." też zagra :)
Niebo i piekło są w nas, wraz ze wszelkimi ich bogami...

- Pussy Warhammer? - spytała Ouzi.
- Tak, to taki, gdzie drużynę tworzą same elfy. - odparł Serge.
Butcher
Szczur Lądowy

Post autor: Butcher »

No to ja oczywiście gram, postać będzie wieczorkiem.
"You think you are better than me? Say goodbye to the bad guy!"
Ardel
Kok
Kok
Numer GG: 8570942

Post autor: Ardel »

Karta poszła.

Co do nazwy kompanii to jako, że jesteśmy w wilczym mieście to proponuję Watahę lub coś takiego.
Ninerl
Bombardier
Bombardier
Numer GG: 6110498

Post autor: Ninerl »

Hej, Wataha dobrze brzmi:). Tylko przydałoby się do niej dodać jakiś przymiotnik:).
Kartę wyślę, jak mi tylko powiesz, która- pierwszą czy drugą....
Jam jest Łaskawą Boginią, która daje Dar Radości sercom ludzkim; na Ziemi daję Wiedzę Wiecznego Ducha, a po śmierci daję pokój i wolność . Ani nie żądam ofiary, gdyż oto ja jestem Matką Życia, i Moja Miłość spływa na Ziemię.
Ravandil
Tawerniany Leśny Duch
Tawerniany Leśny Duch
Numer GG: 1034954

Post autor: Ravandil »

Oczywiście nie mogę się nie zgłosić ;) Nie jestem specjalnie fanem scen batalistycznych, ale z chęcią zagram, bo zapowiada się ciekawie. Kartę poślę być może dziś wieczorem, najpóźniej jutro.

Pozdrawiam :)
Nordycka Zielona Lewica

Obrazek
http://www.lastfm.pl/user/Ravandil/

Obrazek
hyjek
Marynarz
Marynarz
Kontakt:

Post autor: hyjek »

No Vibe, zagralbym, ale pierw musze rozwiazac problem o ktorym pisalem Ci na PW.
Przepraszam cala reszte ekipy ze "spisku", ale wiele wychodzi na to, ze odpoczniecie sobie od Konrada z Boven...
Miasto zbudowane z Drewna tworzy się w Lesie
Miasto zbudowane z Kamienia tworzy się w Górach
Miasto zbudowane z Marzeń tworzy się w Niebiosach
Azrael
Bosman
Bosman
Lokalizacja: Nie chcesz wiedzieć... naprawdę nie chcesz wiedzieć...

Post autor: Azrael »

Sesja zapowiada się ciekawie... żal tyłek ściska jak myśle o tym, że nie znam dobrze świata i jest zapisanych już dużo osób.

P.S siadam na ławkę rezerwowych.
Grupa Nieszanowania Praw Ludzkich oraz Wspierania Bratniej Nienawiści na Tawernie

Azrael (Śmierć Wszechświatów) jest ich władcą. Wszystkie inne Śmierci są zależne od niego.
Awatar użytkownika
BLACKs
Tawerniany Cygan
Tawerniany Cygan

Post autor: BLACKs »

Pozwól Vibe, że odpowiem na Twoje pw tutaj: dziękuję za zaproszenie, chętnie zagram po tak długiej przerwie ;).

Nazwa kompanii (moje propozycje):
- Porzucona Wataha
- Czarna Obroża
- Wilcza Obroża.
- Obroża Na Pchły. ...

A na temat postaci... Mogę dać Ci kilka do wyboru, żadna z nich nie pochodzi z Wolfenburga, możemy uznać, że stamtąd pochodzą lub się tam zatrzymały - to tylko kosmetyczny szczegół. Jaką postać byś chciał? Oto moje propozycje:
- Nordin, krasnoludzki inżynier, chyba jedna z moich najbardziej charakterystycznych i rozbudowanych postaci,
- Hieronymus Kaltenbach, lekko humorystyczna postać sigmaryckiego kapłana - misjonarza,
- Jurgen, nastoletni wioskowy łowca, poszkodowany przez życie,
- Coś hardkorowego: Nenarior Deathwood, mroczny elf szpieg :D:D:D,
- Noranthar, zabójca trolli z nie byle jaką historią.

Najchętniej grałbym dwoma pierwszymi, ponieważ najlepiej je znam i myślę, że będą pasować do kompanii najemniczej - motywacją Nordina jest odszukanie resztek jego klanu i dokończenie dzieła ojca, a Hieronymusa zwiedzenie świata i pomoc potrzebującym. Wątpię, żeby czarny proch czy też kapłańskie błogosławieństwo nie było przydatne, nawet jeśli w scenariuszu występuje dużo walki.

Ostateczną decyzję podejmij Ty - mogę zaoferować grę jedynie tymi postaciami, ponieważ na rozpisywanie innych nie mam obecnie za dużo czasu. Na pewno jakość karty postaci Cię nie zawiedzie, a ja stanę na wysokości zadania ;).

A poza tym - chciałbym nareszcie zagrać z Ravandilem, nigdy nie widziałem go w akcji :D.
Ravandil
Tawerniany Leśny Duch
Tawerniany Leśny Duch
Numer GG: 1034954

Post autor: Ravandil »

BLACKs pisze: A poza tym - chciałbym nareszcie zagrać z Ravandilem, nigdy nie widziałem go w akcji :D.
No nie widziałeś, bo w WFRP gram (i w ogóle grałem) tylko na jednej sesji, właśnie tej, którą prowadzi Vibe :D Powiem tylko, że postać na tą sesję dosyć różni się od tej ze "Spisku...". Może być zabawnie, o ile dłużej pożyję :D
Nordycka Zielona Lewica

Obrazek
http://www.lastfm.pl/user/Ravandil/

Obrazek
Vibe
Marynarz
Marynarz

Więc tak: po pierwsze cieszę się, że będą grać Ci, których chciałem "mieć" w swojej sesji ;), zdecydowanie podniesie to poziom rozgrywki. Po drugie: Porzucona Wataha wydaje się być dobrą nazwą dla Waszej kompanii i przy niej zostaniemy.

@ BLACKs: czekam na Twojego krasnoluda, myślę że będzie idealnie pasował do klimatu sesji ;)
@ hyjek, Ninerl: patrzcie PW.
@ Butcher: popraw rzeczy które Ci wypisałem w PW i witam w grze.

Jak na razie grają: Serge, Ardel, Ninerl, Ravandil, czekam na karty BLACKs'a i hyjka. Myślę że zaczniemy w poniedziałek. Spodziewajcie się wysokiego poziomu mistrzowania, hektolitrów krwi i częstych zejść ;)
Serge
Kok
Kok
Numer GG: 9181340

Post autor: Serge »

O poziom mistrzowania to raczej martwić się nie musimy (vide "Spisek...") i jeśli sceny walk będziesz przedstawiał tak jak robisz to do tej pory Vibe, to będzie miodzio.

@ BLACKs - fajnie że znowu zagramy razem, trochę czasu minęło od ostatniej sesji w której razem uczestniczyliśmy (nieskończony "Liczmistrz" bodajże). W ogóle fajna ekipa będzie grać; już zacieram łapska ;).
Niebo i piekło są w nas, wraz ze wszelkimi ich bogami...

- Pussy Warhammer? - spytała Ouzi.
- Tak, to taki, gdzie drużynę tworzą same elfy. - odparł Serge.
Awatar użytkownika
BLACKs
Tawerniany Cygan
Tawerniany Cygan

@ BLACKs - fajnie że znowu zagramy razem, trochę czasu minęło od ostatniej sesji w której razem uczestniczyliśmy (nieskończony "Liczmistrz" bodajże). W ogóle fajna ekipa będzie grać; już zacieram łapska ;).
Ekipa wypasiona, pozostaje tylko zakupić więcej kul i czarnego prochu ^^.

Okej, kartę posyłam na pw, ponieważ jest trochę przydługawa.
Vibe
Marynarz
Marynarz

Kartę BLACKs'a otrzymałem (ciekawa!), czekam jeszcze na hyjka i ew. Butchera. Jeśli chodzi o samą przygodę, to będę starał się przedstawiać dwie strony konfliktu (nie tylko Waszą kompanię ale np. Archaona i jego wojska, przeróżnych NPC-ów), myślę że doda to smaczku całej sesji. W każdym razie śmiem twierdzić że nikt w ten sposób jeszcze tutaj nie prowadził, mam nadzieję, że będziecie dobrze się bawić.

Aha - o ile w "Spisku..." pozwalam na pewien "heroizm" w poczynianiach graczy, tak w tej sesji jeden nieprzemyślany ruch skończy się dla bohatera tragicznie (nie zawaham się zabić nawet dobrze odgrywającego/postującego gracza jeśli np. rzuci się w pojedynkę na bandę orków czy innego ścierwa :)).
Vibe
Marynarz
Marynarz

OK, rekrutację uważam za zamkniętą (tymczasowo). Do gry dostali się:

- Serge
- Ardel
- Ninerl
- Ravandil
- hyjek
- BLACKs
- Ant

Trochę was dużo, ale w czasie gry szeregi "Porzuconej Watahy" zapewne się uszczuplą ;), dlatego postawiłem na większą ilość graczy. Zapraszam do gry.

LINK DO SESJI
Awatar użytkownika
BLACKs
Tawerniany Cygan
Tawerniany Cygan

Trochę was dużo, ale w czasie gry szeregi "Porzuconej Watahy" zapewne się uszczuplą ;), dlatego postawiłem na większą ilość graczy. Zapraszam do gry.
Krasnoludy i murzyny zawsze pierwsze giną. Tak jest na każdym filmie...
Zablokowany