[Autorski-Azjatycki] Legenda o Imperium.

Stare i nieaktywne wątki z Rekrutacji.
Qin Shi Huang
Mat
Mat
Numer GG: 0

[Autorski-Azjatycki] Legenda o Imperium.

Post autor: Qin Shi Huang »

Storytelling.

Od V wieku p.n.e. do roku 256 p.n.e. Chiny przeżywały okres walczących królestw. W podzielonych Chinach, do 300 r p.n.e. Istniało 11 państw, a w roku 256 p.n.e. już tylko 7. Były to państwa Chu, Han, Qi, Qin, Wei, Yan oraz Zhao. Najsilniejszym spośród nich, było jednak państwo Qin. Było najlepiej zorganizowane i od wielu lat przygotowywało wojska. W 247 r p.n.e. jako trzynastoletni chłopiec, tron Qin objął młody Ying Zichu. W roku 221, udało mu się opanować wszystkie 7 państw. Zawdzięczał to swojemu talentowi przywódczemu, mądrości, przebiegłości, ale przede wszystkim, oddaniu i wyszkoleniu swej armii. W armii Qinu, łucznicy stali zawsze w pierwszej linii i byli w stanie zasłać przeciwników gradem strzał z odległości nawet 2 mil. Mówicie, że to niemożliwe? Oczywiści, że tak, jednak łucznicy Qinu mieli łuki, które miały niezwykle mocną cięciwę umożliwiającą daleki strzał oraz specjalnie przygotowywany drzewiec do łuku aby tak łatwo się nie łamał. Żaden człowiek nie naciągnie takiego łuku mówicie? Mylicie się. Łucznicy Qinu kładli ługi poziomo na specjalnie przygotowanych podstawkach i zapierając się o łuk nogami, naciągali go z krzyża. To dawało młodemu wodzowi przewagę i opanował całe Chiny, jednocząc je i tworząc wielkie imperium, a także kończąc trwającą setki lat wojnę. Było to pierwsze cesarstwo Chin. Sam Ying Zichu, stał się imperatorem i przyjął imię Qin Shi Huang.
Był władcą okrutnym ale i mądrym. Znormalizował rozstaw osi kół w powozach, wprowadził Chińskie monety w miejsce muszelek którymi płacono wcześniej. Uznał, że jeśli ktoś zbierze dużo muszli, to wzbogaci się poprzez chodzenie po plaży. Osłabiało to gospodarkę, a Huang Szybko uporał się z tym problemem. Cesarz wprowadził liczne reformy w państwie, korzystając z pomocy kanclerza Li Si, zwolennika legizmu. Obszar kraju podzielono na 36 okręgów wojskowo-administracyjnych (tzw. Komanderii, zaś odsuniętą od władzy szlachtę rodową zastąpiła centralna i lokalna biurokracja, bez prawa dziedziczenia urzędów. Niestety, zabił wszystkich uczniów Konfucjusza i kazał spalić wszystkie jego dzieła, gdyż uważał jego nauki za groźne. Uważał także, że ilość języków jakie istnieją w całych Chinach, jest stanowczo zbyt duża i zunifikował jętych chiński. To samo stało się z walutami i miarami odległości i wag. Przez wszystkie lata panowania, stosował terror i rządy totalitarne. Do dziś pozostał postacią kontrowersyjną dla historyków. W 210 r p.n.e. zmarł, znienawidzony przez ludność Chin. Wszystkie środki pieniężne, opierał na podwyższonych do granic możliwości podatkach chłopskich. Doprowadzało to do wieli buntów i rozruchów, kończących się zazwyczaj krwawo. Władze po nim objął Ying Huhai i przyjął imię Qin Er Shi.

Mam nadzieję że nie zanudziłem was tymi prawdami Historycznymi. Teraz przechodzimy do sesji.

Jest rok 209 p.n.e. Relacje między Chinami a Japonią i Mongolią, są w szczytowej formie. Po śmierci Qin Shi Huanga w dynastii Han, ludność Chińska żyje w dostatku. Zaskoczę was teraz. Nie zaczynacie w Chinach, lecz w Japonii. Jest okres Yayoi, w którym podstawą bytu patriarchalnego społeczeństwa, było rolnictwo. Znawcy historii powiedzą, że w tym czasie, nie było jeszcze samurajów ani szogunatu czy ninja, jednak na potrzeby sesji podciągniemy nieco rozwój technologiczny i społeczny. Istnieją samurajowie, żądzą szoguni pod władzą Cesarza. Kowale Japońscy doszli do mistrzostwa w wykuwaniu mieczy czyli Katan.
Postaram się teraz przybliżyć ówczesną kulturę.
Ludzie, nie mieli wtedy szacunku do życia. Najważniejszy był honor i uważano, że jeśli umrze się z honorem, to tylko wtedy można dostać się do raju. Nie wielu ginęło śmiercią naturalną. Jeśli ktoś chociaż obraził cię na ulicy, ucięcie ręki, nogi lub nawet zabicie (To przy obeldze typu „Bękart” lub „Sku***syn”, czyli takiej która podważa twój honor od narodzin.)
Jeśli ktoś stracił honor, poprzez niewykonanie rozkazu władcy, lub w jakiś inny sposób, mógł go odzyskać poprzez harakiri, czyli samobójstwo, świadczące o odwadze. Dominującą religią był wtedy Shintoizm i ideologia zwana Buddyzmem (Buddyzm nie jest religią w pełnym znaczeniu tego słowa. Będąc buddystą, można wyznawać dowolną inną religię.) Według Shinto (czyli Drogi Bogów), świat stworzyła trójca Bogów: Amenominakanushi, Takamimusubi i Kamimusubi. Nie mam źródeł które pozwoliłyby mi powiedzieć czemu odpowiadali poszczególni bogowie, jednak domyślam się, że chodzi tu o boga dobra, zła i Harmonii. Amenominakanushi, oznacza „Pan świętego środka nieba”, więc uznajmy go za dobrego boga. Kamimusubi, oznacza coś o boskim końcu, czy zakończeniu boskiego dzieła, więc uznajmy go za tego złego. Zostaje nam, że Takamimusubi, jest tym neutralnym, walczącym o harmonię pomiędzy dobrem a złem. Powtarzam, że mogę się bardzo mylić, ale na potrzeby sesji przyjmijmy taki podział. Później zrodziło się kilku innych bogów, lecz ich już zostawmy w spokoju i zostawmy ten uproszczony Shintoizm. Aha, cesarz jest potomkiem bogów. Kobiety, w tym czasie nie były zazwyczaj wojowniczkami i nie dbały o honor. Ekhm… uważały że mężczyźni i tak wiedzą jak wygląda kobiece ciało i nie należy się wstydzić nagości, ani specjalnie dbać o cnotę… gdyby nie to że mogą ci uciąć głowę za złe słowo, byłyby to piękne czasy. Zastanawiacie się czemu opisałem historię Chin? Bo tam traficie i tam będzie się sporo działo. W czasie Chińskich rewolucji, nie wiele ciekawego wydarzyło się w Japonii. Przejdźmy do kart postaci. Sesja jest dla 3 graczy, lecz będzie podzielona na 3 części. Na koniec każdej, przeprowadzę rekrutację w której wejdą następne dwie osoby. Będą musiały jednak przyjąć stworzoną już postać proponowaną. Jeśli nikt nie weźmie którejś z tych postaci, ja ją poprowadzę. Daję wam do wyboru 3 Postacie proponowane. Jeśli je wybierzecie, będzie mi łatwiej prowadzić sesję, jednak możecie stworzyć własne. Niech przynajmniej będą podobne dobra? Nie chodzi mi o charakter czy wygląd ale o umiejętności.
Dobrze byłoby gdyby grała jakaś przedstawicielka płci pięknej. Auć! Nie chodzi mi o jakieś fanaberie! Wiem, że opis kultury może o tym świadczyć, ale nie o to mi chodzi. Przeczytajcie proponowany opis postaci kobiecej. Ma charakter naprawdę inny niż większość kobiet w tamtych czasach. Wiek postaci zawrzyjcie między 15-18 lat. Wtedy to już naprawdę była pełnoletność. Huang objął tron w wieku 13 lat. Będziecie znającymi się już przyjaciółmi, we wsi Tsu
(Sesja jest raczej o podłożu hostorycznym, lecz zdarzać się będą momenty mistyczne zaczerpnięte z chińskich legend. Smoki, gobliny, mroczne rytuały. Tak gobliny pochodzą właśnie z Chin.)

Isuke Harimura

Syn rolnika i uczeń kowala. Chłopak silny i uczciwy. Jego mistrzem kowalskim jest były samuraj który stracił nogę w bitwie. Szogun nie dał mu popełnić harakiri, gdyż jest on świetnym kowalem. Pod opieką byłego samuraja, chłopak nabrał dyscypliny i dużej powagi wobec honoru. Całkiem zwinny i gibki. Często wymykał się nocami do Dojo i podpatrywał treningi samurajów. Mimo to, że jako uczeń zajmuje się jedynie ostrzeniem mieczy, polerowaniem, oraz wykuwaniem podków, nauczył się kuć miecze. Wykuł sobie jeden, kiepski miecz, wyglądający jak katana. Kiepsko wyważony i nieco nieporęczny, ale zawsze miecz. Obecnie mieszka w Tsu, przy większym Hamamasu. Nocuje w domu swojego mistrza Yamarato, zdala od rodzinnego domu.
Z wyglądu raczej przystojny i dobrze zbudowany. (Chyba jasne że czarne włosy i niski wzrost) Zazwyczaj ręce osmalone od pracy w kuźni.

Ayanami Minamioro

Córka kupca w Tsu. Pracuje w sklepie ojca i czasem sprzedaje przyjaciołom towary po tańszej cenie. Razem z Isuke, robi wypady do Dojo, gdzie podpatruje sztuki walki, ćwicząc je potem na walkach z Isuke. Odróżnia się od innych kobiet znaczącą cnotliwością, poczuciem humoru i honoru. Zdarzyło się jej uciąć rękę tasakiem, jakiemuś zboczeńcowi który uszczypnął ją w tyłek. Ze sklepu ojca, ma jakiś stary wyszczerbiony miecz którego nikt nie chciał kupić. Ćwiczy nim walkę. Idzie jej to świetnie, lecz prawdopodobnie dlatego, że mimo usilnych sprzeciwów, Isuke daje jej fory. Jest bardzo urodziwa i pomaga jej to wyciągnąć lepszą cenę od klientów sklepu. Praca u ojca przyniosła jej biegłość w sztuce handlu, retoryki i przekonywania ludzi do swych racji. Bardzo inteligentna i piękna dziewczyna. Szermierka także idzie jej niezgorzej.

Kiske Hajumari

Chudy i całkiem wysoki chłopak. Jego Ojciec jest myśliwym i przyucza syna do tego zawodu. Kiske nie pojmuje zamiłowania przyjaciół do szermierki. Sam kiepsko wypada w tej sztuce i gdy Isuke lub Ayanami wyzywają go na „przyjacielski pojedynek” zwykle przegrywa. Ma jednak inną zaletę. Celne oko, czujność i pewna ręka, często wyratowały go z opresji w lesie. Świetnie radzi sobie z łukiem i potrafi wyczuć niebezpieczeństwo jak wilk. Zna się także na sztuce przetrwania. Wie jakie zioła, co potrafią zrobić z człowiekiem lub zwierzęciem. Niekoniecznie coś dobrego. Potrafi tropić zwierzynę i ludzi.

Jeśli zdecydujecie się na którąś z postaci proponowanych, możecie coś dodać lub odjąć. Możecie zmienić nazwisko, wygląd i tego typu sprawy. Chciałbym aby charakter pozostał podobny, lecz jeśli naprawdę nie odpowiada to waszemu stylowi gry, zmieńcie. Jeśli się zgłaszacie, bądźcie pewni, że będziecie mieli czas na sesję. Strasznie nie lubię jak ktoś nie odpowiada przez 5 dni. Starajcie się odpowiadać około raz dziennie. Przynajmniej raz na 2 dni.

Odmiana przez przypadki rzeczownika ninja:
M: ninja
D: ninja
C: ninja
B: ninja
N: ninja
Ms: ninja
W: ninja

Bardzo proszę nie poprawiać po raz kolejny z powrotem na błędne słowa. - dop. fds
Ostatnio zmieniony czwartek, 5 kwietnia 2007, 09:07 przez Qin Shi Huang, łącznie zmieniany 1 raz.
Rób swoje! rób swoje! A szczęście będzie twoje!
Bo życie to nie bajka! Nie głaszcze cię po jajkach!

Nie tłumacz się. Przyjaciele zrozumieją.
Wrogowie i tak nie uwierzą.
Isengrim Faoiltiarna
Bombardier
Bombardier
Numer GG: 2832544

Post autor: Isengrim Faoiltiarna »

Ja się zgłaszam, a że nie mam za bardzo weny do tworzenia swojej karty, to wezmę Isuke :)
"Beg for mercy! Not that it will help you..."
Hoist the banner high!! For Commoragh!
Bloody
Pomywacz

Post autor: Bloody »

Ja też byłbym chętny. To byłaby moja pierwsza sesja na forum, więc wybierając mnie troche ryzykujesz. Mam troche doświadczenia w D&D "live",
bardziej od historii interesuje mnie geografia, ale azjatyckie klimaty są moimi ulubionymi.
Moge obiecać napisanie jakiegoś postu codziennie ( w najgorszym wypadku od czasu do czasu co 2 dzień) no i że się będę starał :>.

Postac Kiske wygląda na całkiem pokojowo nastawioną do świata a takie lubie, więc sie zgłaszam :wink:
"Z błękitu w czerń"
Qin Shi Huang
Mat
Mat

Dobrze. Zapraszamy do sesji piękne panie! :) Z wami zawsze gra się przyjemniej. Sesja w której występują same chłopy jest jakaś taka barbarzyńska i sztuczna...

Zorin
Marynarz
Marynarz
Numer GG: 9606247
Kontakt:

Post autor: Zorin »

Ja sobie z przyjemnością zagram. Grałem już kiedyś twoją sesję w klimatach Chin i nie było tak źle. :D A mianowicie było śmiesznie i dziwnie, ale spoko. :lol: Więc teraz też się zgłaszam, nie chce mi się tworzyć nowej postaci więc chciałbym zagrać Ayanami Minamioro.
Mam nadzieję że mnie przyjmiesz. :wink:
Dum spiro, spero:)

Ambitosa non est fames.

Pozdrowienia Zorin! :D :D
BlindKitty
Bosman
Bosman
Numer GG: 1223257
Kontakt:

Post autor: BlindKitty »

Widzę że spóźniłem się raptem o parę minut... No trudno :) Zaczekam na drugą część :)
What doesn't kill you, just makes you... Stranger.

But above all - I feel I'm still on my long trip to nothingness.
Qin Shi Huang
Mat
Mat

Nikt się tu nie spóźnił. Nikogo jeszcze do końca nie przyjąłem. Czekam na dalsze zgłoszenia.

SebaSamurai
Majtek
Majtek
Kontakt:

Post autor: SebaSamurai »

Witam. Chętnie przyłączylbym się do sesji. Jestem świeżo po lekturze SHOGUNA na podstawie której nakręcono słynny serial (700 stron bushido w najlepszym wydaniu!!!).
Jesli chodzi o postać wolałbym grać szermierzem jeśli to możliwe. Mogęsyworzyć nową postać lub wziąć Isuke.
Czekam na instrukcje.
Panie spraw by me oko było bystre, duch silny, a dłoń pewna...
Qin Shi Huang
Mat
Mat

Zastanawiam się jakby was tutaj powybierać... :? hm... skoro wybieracie karty proponowane to nie mogę was wybrać na ich podstawie... hm... :x Wiem! :P Napiszcie poprzednią historię postaci którą chcecie grać. Coś o wychowaniu, w jakich miastach mieszkaliście zanim zawinęliście do Tsu (Nie muszą być prawdziwe miasta z mapy, ale byłoby lepiej.) To jak poznaliście inne postacie, (Aha. Nie napisałem na początku o ważnej sprawie. Wszyscy troje macie od urodzenia takie same zielone medaliki z chińskimi znaczkami. Nie umiecie odczytać bo
1. Jesteście biedni i czytanie japońskiego idzie wam jako tako
2. To chińskie znaczki, nie japońskie)
No. Spróbujcie napisać coś fajnego. Ale Pamiętajcie niech będzie to klimatyczne i odnosi się do charakteru waszych postaci.
Np, jeśli chcecie grać Isuke, gadajcie sporo o honorze. Jak Ayanami, to o pogardzie dla puszczalskich dziewek i honorze. Jak Kiske, to o zżyciu z naturą i zwierzakami. No wiecie. Gość ma trochę naturę wilka. Spokojny, nie szuka zaczepki, lubi polowanie i las, ale jak go ktoś zaczepi to gryzie boleśnie.

proszę przysyłać nowe karty, lub historię gotowych na pw

Text checked by Microsoft Word XP.
Ostatnio zmieniony niedziela, 8 kwietnia 2007, 13:38 przez Qin Shi Huang, łącznie zmieniany 1 raz.

Qin Shi Huang
Mat
Mat

Czekam i czekam na zgłoszenia i nic... Myślałem że jest jednak troszkę większe zainteresowanie sesją... a może zwyczajnie wszyscy przygotowujecie się do świąt i nie macie czasu? Ja sie już ze sprząteniem uporałem. 8)
No cóż. Wesołych świąt. Mam nadzieję że przynajmniej po świętach lub podczas nich wpłyną jakieś teksty. Wesołego Jajka!

Erivan
Marynarz
Marynarz
Numer GG: 6737454

Post autor: Erivan »

Ja chętnie bym zagrał. Mogę nawet stworzyć własną postać. Karta dojdzie na PW.
Qin Shi Huang
Mat
Mat

Halo... rekrutacja wciąż otwarta. Zgłaszajcie się. Obiecuje że to będzie dynamiczna i ciekawa sesja. Wszystko mam już przygotowane. Czekam na zgłoszenia i ciekawe Historje postaci.

NW.
Majtek
Majtek
Kontakt:

Post autor: NW. »

chyba wszystkie trzy miejsca juz zajete.
Always remember that You are weak against the power of the Dark Side.
Qin Shi Huang
Mat
Mat

Nie. Nie są zajęte. Narazie kilka osób wyraziło chęć zagrania. Nie dostałem jednak jeszcze zgłoszeń. Dostałem tylko dwa pełnoprawne zgłoszenia na pw. Czekam na więcej. Jak ktoś chce zagrać w Japońsko chińskiej sesji, niech wysyła historie postaci gotowych lub karty własne. Łatwiej mi będzie jednak prowadzić sesję z postaciami gotowymi. Przykro mi że się powtarzam ale widać tak trzeba...

NW.
Majtek
Majtek
Kontakt:

napisz ktora z 3 gotowych postaci jest wciaz wolna, niby ktos juz je wybieral ale jak widac sie rozmyslili.
Qin Shi Huang
Mat
Mat

Wolny Jest Isuke. Kiske i Ayanami już są wzięci. Przepraszam Zorin ale zachęcam dziewczynki do zagrania w sesji. Nie wątpie że Zorin poradzi sobie w graniu kobietą, ale wolałbym aby nie było, no ten tego... wiecie. Chciałbym aby to naprawdę kobieta grała Ayanami. Byłoby naturalniej. Cóż. Tak czy inaczej, rekrutacja potrwa do piątku.

NW.
Majtek
Majtek
Kontakt:

w takim razie biore Isuke. mam nadzieje ze jakas pani sie przylaczy i szybko zaczniemy.
Zablokowany