By ich nie zabijała,
Lecz aby pięć miesięcy
Cierpieli katusze.”
Apokalipsa
Mam przyjemność otworzyć rekrutację do storytellingowej sesji opartej na faktach, mitach i tzw. „Czarnej Legendzie” dotyczącej Inkwizycji, instytucji na pewno kontrowersyjnej... więc wspaniałej jako materiał na to osobliwe Przedstawienie jakim jest Gra Fabularna. Od razu jednak chcę uprzedzić – to nie sesja historyczna, z wiernym odwzorowaniem realiów działania podopiecznych Świętego Oficjum. Będą to przemyślenia MG (czyli mej skromnej osoby) nad owym tematem wzbogacone zarówno źródłami historycznymi jak i bogatą literaturą "mniej wierną" realiom (np. Cykl Jacka Piekary o Mordimerze Madderinie czy 'husycka' trylogia ASa). Szukam graczy doświadczonych, potrafiących myśleć i w miarę ładnie pisać (wzorem dawnych zasad Mr. Zetha uważam posty poniżej 10 zdań za zniewagę, choć nie wymagam bynajmniej bardzo długich

„Ku chwale Jego imienia
Pozyskiwać wszystkich pogan
dla posłuszeństwa wierze.”
List do Rzymian
Co? Gdzie? Jak?
Świat sesji nie jest światem znanym z jakiekolwiek książki, filmu etc. Jest to jak już mówiłem (a może i nie... czas i przestrzeń w rekrutacji nie mają znaczenia) jest to chore wypaczenie chorego MG. Całość można by streścić jednym dosadnym zdaniem: Alternatywna (tzn. posiadająca alternatywną historię) Europa średniowieczna z wszystkimi jej mitami i wierzeniami, jeszcze bardziej mroczna, jeszcze bardziej fanatyczna, jeszcze bardziej niebezpieczna. Co znaczy jednak " bardziej niebezpieczna "? Gwarantuje że nie jest to mnóstwo gobosków czy wszędobylskie smoki... W końcu od dawna wiadomo że najbardziej przerażająca Bestia to my wszyscy...
Jako że realia średniowieczne – Chrześcijaństwo pełni bardzo dużą rolę. Jednak również religia (a raczej jej wyznawcy) stała się jeszcze bardziej fanatyczna (nawet jak na standardy średniowiecza), mroczna, brutalna i kierująca się dogmatami.
Zapytasz może Szanowny Czytelniku jaki więc klimat sesji przepowiadam? Czyżby horror a'la ZC? Czyżby igranie z własnym ja jak w Wampirku (przynajmniej u mnie szaleństwo odgrywa dużą role na sesjach V:tM ;P)? Czyżby szary świat w stylu WarMłotka (tu też subiektywne zdanie, wiadomo że są MG prowadzący go niczym h'n's)? Możnaby te pytania zmieszać, dodać całą masę intryg i teologii, następnie szczyptę walki oraz łyżeczkę zagadek – tak w uproszczeniu i zamierzeniu ma wyglądać sesja.
„Lecz mówię wam,
przyjaciołom moim:
Nie bójcie się tych,
którzy zabijają ciało,
a potem nic więcej
uczynić nie mogą.”
Ewangelia wg św. Łukasza
Potrzebuje 3-5 graczy wcielających się w następujące postaci:
1-2 Młodych Łowców Czarownic (czyli rodzaj czeladnika Inkwizycji w naszej Grze)
1-2 Diakonów (niższy stopień kapłański)
0-1 Chłopa (który w wiosce zostanie wybrany jako pomocnik przedstawicieli Świętej Inkwizycji)
Ograniczenia w stosunku do historii danych bohaterów:
Wszyscy – Muszą pochodzić z jakiegoś regionu Bawarii (oczywiście może być to np. wioska czy miasteczko wymyślone), postacie muszą być w miarę początkujące w "zawodzie"
Łowca Czarownic – W historii musi być uwzględniona bytność w Akademii Biskupiej. Wiek postaci: 21-27 lat
Diakon - W historii musi być uwzględniona bytność w Seminarium a także uzyskanie niższych święceń. Wiek postaci: 23 – 35 lat
Chłop – Musi się zajmować jakąkolwiek świecką pracą przydatną we wsi (rolnik, kowal, bednarz etc.), przed wysłaniem KP proszę o konsultację w sprawię historii tej postaci na PW. Wiek: powyżej 20 lat
Przykładowa Karta Postaci:
Imię, Przydomek etc.: (Klimatycznie proszę)
Wygląd: (patrz wyżej)
Zachowanie:
Ekwipunek: (odpowiednio do danej profesji)
Umiejętności: (wybrane przez gracza, zastrzegam sobie możliwość zmiany tych cech w celu zrównoważenia opowieści)
Ulubiona Modlitwa: (własna, niedługa, pamiętajmy o profesji oraz realiach gry)
Historia: (Szczegóły wyżej)
„A gdy dopełnią swojego świadectwa,
Bestia, która wychodzi z Czeluści,
wyda im wojnę, zwycięży ich i zabije.”
Apokalipsa
Wybiorę najlepsze karty które wpłyną do mnie aż do piątkowej północy (czyli do czasu rozpoczęcia sesji), tak więc macie trochę czasu na zrobienie KP których treść wstrząśnie mną całkowicie. Idywdualności jak najbardziej mile widziane lecz żadnych "przepaków" czy "czołgów" oczywiście nie przyjmę (bo i na nic się wam to nie się nie przyda, długość waszego życia i tak zależy od jakości postów i logiki działań postaci). Oczywiście jeśli KP mnie uraczy Wasz Pokorny Sługa MG pozwoli na "uciekawienie" swej postaci... Choć i tak najważniejsze jest to co będzie na sesji... No dobrze już dalej nie leje wody tylko zapraszam do przysyłania KP, pytania się o szczegóły na PW lub GG (9322106) etc. Wymagam odpisywania na sesję w miarę regularnie (co najwyżej 2-3 dni przerwy, oprócz specjalnych wypadków). Zresztą, słowa są nie ważne... Najważniejsza jest Wiara!