[WFRP] Czarne Chmury Nad Imperium (REKRUTACJA OTWARTA)

Stare i nieaktywne wątki z Rekrutacji.
WHITEs
Szczur Lądowy

[WFRP] Czarne Chmury Nad Imperium (REKRUTACJA OTWARTA)

Post autor: WHITEs »

Sala tronowa pogrążona była w mroku. Kolumny pokryte scenami dawnych, nikomu nieznanych dziejów pięły się pod sklepienie. Niegdyś złote zdobienia fresków odpadały i kruszyły się niszczone dziełem czasu. Wszystko naznaczone było piętnem przemijania.
Na podwyższeniu spoczywały dwie postaci. Jedna, owinięta w czarne szaty, przykurczona i rozedrgana, siedziała na świetnym niegdyś, obecnie rozpadającym się tronie. Druga, rycerz w karminowej, w świetle jedynej świecy zbroi, klęczała u stóp tronu.
Człowiek na tronie uniósł przekrzywioną dziwnie głowę i spojrzał na rycerza w zbroi. Przemówił.

- Jesteśmy już bliko, prawda Aristonie? Czy kiedykolwiek marzyłeś, że zajdziemy tak daleko? Pozostało już niewiele elementów a czas koniunkcji z każdym dniem jest coraz bliżej…

Nagle postać zaniosła się kaszlem i mało brakowało aby nie spadła z tronu.
Rycerz w mig doskoczył i podtrzymał starca na siedzeniu.

- Panie, nic ci nie jest? – Zapytał a w jego głosie czuć było strach.

Starzec zaczerpnął oddechu i objął rycerza za hełm obiema rękami. Gładził teraz ozdobne skrzydła zdobiące boki hełmu i przemówił cicho:

- Niedługo umrę Aristonie. Moje ciało jest zniszczone, gnije od zewnątrz, rozkłada się jak trup. Moja magia nie skutkuje, nie ma już ratunku. Czuję to od dawna i nie obawiam się śmierci. Pan i tak dał mi wiele czasu. Mój czas się skończył i nie mam teraz do niego pretensji. Jednak trapi mnie, że nie doprowadzę dzieła do końca. Brakuje już tak niewiele.
Aristonie, kiedy mnie zabraknie ty musisz kontynuować pracę. Musisz dokończyć rytuał. Idź teraz, póki starczy mi sił będę służyć ci radą. Idź, jest jeszcze wiele do zrobienia. Jeśli napotkasz na swej drodze przeszkody, nie miej litości…
- Panie…
- Idź – powiedziała postać po czym dodała cicho: – idź mój synu.

Echo rozniosło pod sklepienie odgłos oddalających się stalowych kroków. Przybyły nie wiadomo skąd powiew wiatru zdmuchnął jedyną palącą się w pomieszczeniu świecę.
Komnatę ogarnęła ciemność.

Witam!

Mam zamiar poprowadzić przygodę opartą o system Warhammer. Będzie to jednak dłuższa przygoda, więc zastanówcie dobrze, zanim wpiszcei się do rekrutacji. Ze swojej strony dodam że jestem doświadczonym MG (zarówno w grze w realu jak i PBF-ach), więc zabawa na pewno będzie przednia.

Sesja jest przewidziana na 4-5 bohaterów, choć będzie też dużo możliwości dołączenia się w trakcie. Kośćmi nie rzucam, sesja storytellingowa. Ważniejsze są umiejętności – żebym wiedział co umiecie. Nie musicie ściśle przestrzegać wymogów podręcznika, ważne żeby umiejętności znalazły uzasadnienie w życiorysie. I tak najważniejsza oczywiście jest historia postaci. Wszelkiej maści najemnicy są jak najbardziej na miejscu.

Przygoda rozpoczyna się w położonym na południowych kresach Imperium Averlandzie.
Przydałoby się aby życiorysy waszych postaci zawierały również powód dla którego się tam znaleźliście. Nie obawiajcie się opisanej w pierwszym poście wojny – przygoda nie będzie stricte militarna a wojna będzie głównie tłem. Równie dobrze możecie znać się wcześniej – np. być szukającą pracy grupą najemników - jak i poznać się przy okazji pierwszego posta.

Najlepiej jeśli karta będzie napisana według poniższego schematu:

Imię:
Nazwisko
(niekoniecznie, ale jak ktoś chce to może napisać):
Rasa:
Profesja
(najlepiej druga):
Przedmioty (bez magicznych):
Umiejetności profesyjne:
Zdolności:
Czary
(tylko jeśli postać jest czarodziejem max. 10):
Wygląd:
Zachowanie:
Historia:

Poniżej kilka uwag co do samego grania:

Primo.
Piszemy w 3 osobie czasu przeszłego. Dialogi kursywą i od myślnika, przed postem pogrubione imię postaci.
Mile widziany jeden post dziennie. Ew. przynajmniej jeden na dwa dni. Ja również postaram się w tym tempie postować.
Jeśli nie macie akurat czasu żeby pisać długiego posta to lepiej napisać krótko i zwięźle niż nic. Ważne żeby było widać że wasza postać żyje i uczestniczy w rozgrywce. Każdy jest w stanie w parę minut przeczytać posty innych i wypocić z siebie te 2-3 zdania. Na przykład:

- Eee tam pierdzielicie – powiedział Tarim– ja tam lubię kobitki z odrobiną ciała co się zowie, lubię znaczy, żeby miała czym oddychać.

Tudzież:
- O Przenajświętsza Shallyio! – Zakrzyknął Borh wznosząc ręce do niebios – Dobra, przekonaliście mnie. Nie uśmiecha mi się to ale pójdę z wami do Lasu Szybkiej Śmierci – rzekł, po czym ruszył za drużyną.

To oczywiście dość głupie przykłady ale chyba wiadomo o co mi chodzi.
W czasie rozmowy lub szybkiej akcji nawet preferuję takie rozwiązania, co nie znaczy że nie docenię długich literackich opisów.

Secundo.
Nie mam nic przeciwko jeśli gracze współtworzą świat gry. O co mi chodzi? Tworzycie postacie na progu drugiej profesji, każda z nich już niejedno w Starym Świecie przeżyła. Każda z nich na pewno ma wiele do opowiedzenia. Co robią ludzie którzy dopiero co się poznali? Starają się poznać współtowarzyszy i opowiadają coś o sobie. Możecie sięgnąć chociażby do przygód z dawnych sesji. Każdy człowiek ma swój charakter, nawyki i poglądy… na temat płci przeciwnej, walki (czyt. seks i przemoc), polityki, kościoła, innych ras, ulubionego jadła, napoju i tytoniu. Takie szczegóły sprawiają, że postacie żyją.

Tertio.
Traktujcie NPC-ów jak żywe postacie, dyskusje, przyjaźnie, miłości i konflikty z nimi są jak najbardziej wskazane i dozwolone. Zwłaszcza że przeróżni Bni będą wam towarzyszyć praktycznie cały czas.

Jeszcze jedno – z jednej strony nie będziecie cały czas przymierać głodem, a może nawet jak bohaterowie heroic fantasy zdobędziecie sławę i bogactwo. Z drugiej strony nie zawaham się zabić nawet dobrze postującej postaci. Jeśli wdacie się we frontalną walkę z równym lub silniejszym przeciwnikiem – możecie przegrać Jeśli nie będziecie ruszać głową, zginiecie.

I to by było na tyle. Scenariusz wydaje się być w lekko awanturniczo-przygodowym typie. Ale jaki będzie zależy głównie od was. Zapraszam do rekrutacji i życzę sobie oraz wam miłej rozgrywki.

Karty przesyłajcie na PW, pytania również.
Ostatnio zmieniony niedziela, 4 lutego 2007, 11:39 przez WHITEs, łącznie zmieniany 2 razy.
Serge
Kok
Kok
Numer GG: 9181340

Post autor: Serge »

Skoro zaprosiłeś to zagram, zwłaszcza że Vibe chyba właśnie odwołał swoją sesję. Kartę wyślę Ci zaraz na PW. Mam nadzieję, że zgłosi się trochę osób i wreszcie uda nam się rozegrać coś w Młotka...

Swoją drogą, "ciekawy" nick - wygląda na to że BLACKs ma teraz swoje alter ego na forum hehe :D

Hyjek - skoro sesja Vibe'a nie wypaliła to może uda nam się tutaj zagrać. Grasz :?:
Niebo i piekło są w nas, wraz ze wszelkimi ich bogami...

- Pussy Warhammer? - spytała Ouzi.
- Tak, to taki, gdzie drużynę tworzą same elfy. - odparł Serge.
Shadow12
Majtek
Majtek
Kontakt:

Post autor: Shadow12 »

karta na pw i dałem już lepszą historie to moja pierwsza sesja w warhammera :D
Obrazek
"Dlaczego świat jest nudny, bo ludzie są nudni dlaczego ludzie są nudni, bo świat jest nudny"
Sergi
Bombardier
Bombardier
Kontakt:

Post autor: Sergi »

Widze iż kroi się dość ciekawa sesja. Tak to jest jak traci się na pewien okres kontakt z rzeczywistością, okazuje się że wiele może nas ominąć. Tak oto zgłaszam się do tej sesji i zaraz powinienem dostarczyć kartę trochę starszego już Pyotra Antonova. O ile ktoś by chciał przygarnąć tego krnąbrnego kislevczyka;]
hyjek
Marynarz
Marynarz
Kontakt:

Post autor: hyjek »

Serge pisze:Hyjek - skoro sesja Vibe'a nie wypaliła to może uda nam się tutaj zagrać. Grasz :?:
Gram, gram. Też dostałem zaproszenie, no i szykuje się coś naprawdę porządnego, szkoda by było przegapić...
Miasto zbudowane z Drewna tworzy się w Lesie
Miasto zbudowane z Kamienia tworzy się w Górach
Miasto zbudowane z Marzeń tworzy się w Niebiosach
SebaSamurai
Majtek
Majtek
Kontakt:

Post autor: SebaSamurai »

Heh... sporo niedobitków z sesji Vibe'a. No cóż, odwolal druga juz sesje, chociaż pierwsza zapowiadala sie cioekawie.
Anthony Surehand leci na PW.
Panie spraw by me oko było bystre, duch silny, a dłoń pewna...
WHITEs
Szczur Lądowy

A więc tak - do sesji zostali jak na razie przyjęci Serge (Falandar), Hyjek (Konrad) i SebaSamurai (Anthony). Czekam jeszcze na kartę Sergiego i w sumie jako czteroosobowa drużyna będzie cie mogli już zacząć.

Shadow12
- Chodziło mi o bardziej rozbudowaną historię. Niestety, z trzylinijkową historią swojego bohatera nie masz szans na dostanie się do gry.
Ostatnio zmieniony piątek, 2 lutego 2007, 16:32 przez WHITEs, łącznie zmieniany 1 raz.
SebaSamurai
Majtek
Majtek
Kontakt:

Przepraszam, nie chcę się wymądrzać, ale Shadow12 to jest chyba ktoś taki jak na forum na Onecie jest koleś o nicku "Jasiu Śmietana" - nigdy nie można go brać poważnie i cały ubaw jest wtedy gdy ktoś jego absurdalne posty bierze poważnie i na nie odpisuje.
Jeśli ktoś chciałby wyjaśnień, to zapraszam tu:
http://www.tawerna.rpg.pl/forum/viewtop ... 54f8365f1a

Z drugiej strony... taka "maskotka" na forum - pozdrowienia Shadow12 !!!
WHITEs
Szczur Lądowy

Tak więc rekrutację uważam za zamkniętą. Skład drużyny przedstawia się następująco:

- Falandar Tu'Aghar, elf, łowca czarownic (bohater Serge'a)
- Konrad z Boven, cżłowiek, akolita (bohater Hyjka)
- Pyotr Antonov, człowiek, łowca czarownic (bohater Sergi'ego)
- Anthony Surehand, człowiek, mysliwy (bohater SebySamurai'a)

Zaczynamy jutro po 16.00...
Shadow12
Majtek
Majtek
Kontakt:

Post autor: Shadow12 »

Przepraszam, nie chcę się wymądrzać, ale Shadow12 to jest chyba ktoś taki jak na forum na Onecie jest koleś o nicku "Jasiu Śmietana" - nigdy nie można go brać poważnie i cały ubaw jest wtedy gdy ktoś jego absurdalne posty bierze poważnie i na nie odpisuje.
Jeśli ktoś chciałby wyjaśnień, to zapraszam tu:
http://www.tawerna.rpg.pl/forum/viewtop ... 54f8365f1a

Z drugiej strony... taka "maskotka" na forum - pozdrowienia Shadow12 !!!
Nie no ja normalnie jestem w szoku wy będziecie po mnie jechać póki nie będe mistrzem w to normalnie jestem tu od nie całego miesiąca a wszyscy już po mnie jadą :evil:
Obrazek
"Dlaczego świat jest nudny, bo ludzie są nudni dlaczego ludzie są nudni, bo świat jest nudny"
SebaSamurai
Majtek
Majtek
Kontakt:

Shadow12 - nie unoś się tylko popracuj nad poziomem swoich postów.

BTW - ile masz lat?
Serge
Kok
Kok

Seba - sądząc po jakości jego postów i ich ogólnej pisowni pewnie tyle ile ma w nicku ;)

WHITEs
Szczur Lądowy

Sesja juz ruszyła. Zapraszam do gry.
SebaSamurai
Majtek
Majtek
Kontakt:

Chyba masz rację Serge. mam wrażenie, że jego awatar doskonale odzwierciedla osobę po drugiej stronie moniotora.
Ale dość o nieobecnych.

WHITEs: poczatek imponujący, Ze swojej strony obiecuję, że będę się starał dociągac do tego poziomu ;)
WHITEs
Szczur Lądowy

Jeśli chodzi o wasze pierwsze posty, to właśnie na coś takiego liczyłem, czekam jeszcze na post Sergiego (widziałem go wczoraj na forum po otwarciu tematu, ale jakoś nie "kwapi" się z wpisem ;)). Jeśli nie odpisze to przez moment jego bohater będzie moim NPC-em a potem pewnie zginie ;).

Jak już sesja się trochę rozkręci planuję pisać tutaj Kroniki Przygody, streszczające wszystko co zdarzyło się do tej pory (to tak dla ew. nowych graczy, których planuję pozyskać do przygody).
Serge
Kok
Kok

Muszę stwierdzić, że WHITEs ma naprawdę ciekawy styl prowadzenia i jeśli będzie tak nadal, to szykuje nam się naprawdę ciekawa sesja.

Poza tym wydaje mi się że ciekawa z nas ekipa i teraz z postu na post może być już tylko (jeszcze) lepiej (zwłaszcza że my z Sergim to się dopiero rozkręcamy, no nie stary? :D. Ariel czeka na nasz duet hehe :D, tylko ciekawe co na to MG). A za tą elfią krew na medaliku to zobaczysz - Asuryon pokaże Antonova (ew. Falandar ;)).

hyjek
Marynarz
Marynarz
Kontakt:

Post autor: hyjek »

Co racja, to racja Serge
Momentami to człowiek się załamuje, jak patrzy ile to inni napisali, i kiedy stwierdza, że sam musi być na podobnym poziomie. I to tak, zeby to jeszcze sie jakos kupy trzymalo. Ale potem stwierdza, ze na pewno to wszystko jest ego warte. Krotko mowiac:
Respect dla Ciebie WHITEs
Dla całej reszty oczywiście też, choć można się tego było po was spodziewac :P
Miasto zbudowane z Drewna tworzy się w Lesie
Miasto zbudowane z Kamienia tworzy się w Górach
Miasto zbudowane z Marzeń tworzy się w Niebiosach
Zablokowany