Ludu Dulock!... eee... nie, zła kartka... jeszcze raz: Towarzysze Forumowicze Tawerny Zebraliśmy się tutaj, aby uczcić rozpoczęcie rekrutacji do sesji w Nieboraków E1 - hip hip - hurrra! No dobra, tyle tytułem wstępu, bo coś mi on nie idzie
Więc przejdźmy do konkretów:
System to (jak już pewnie każdy się domyślił) Nieboracy E1 RPG, czyli RPG na wesoło - pisałem już o nim co nieco w dziale Taferna PGR na tym forum (po więcej informacji odsyłam na stronkę - http://nieboracy.1k20.net/ ). Chętni do gry powinni przynajmniej pobieżnie zapoznać się z zawrtością podręcznika (można ściągnąć za darmo ze stronki). Oczywiście PG (Partaczem Gry) jestem ja (jakby ktoś sie nie domyślił).
Jeśli chodzi o postać to dozwolone są wszystkie rasy i profesje (a także wyznanie, stowarzyszenia itp.) dostępne w podręczniku i na stronie, ale nic nie stoi na przeszkodzie by grać czymś własnego pomysłu (tylko poproszę wtedy o opis i konsultację ze mną). Projekty postaci (nie musicie się wdawać w mechanikę, ale należy przestrzegać zasady, że liczba umiejętności +1 =liczba ułomności + liczba CLA (choroby, lęki, alergie) - doczytajcie w podręczniku ). proszę umieszczać tutaj, przysyłać mi na PW, E-mail, lub Gadającego Gada.
Na sesji obowiązuje cały regulami jaki swojego czasu wpisałem w dziale sesja RPG + dodatkowa zasada: Tylko PG (czyli ja) używa purpurowej czcionki (jest to mój znak rozpoznawczy na forum, i gdyby ktoś inny zaczął używać tej czcionki mogłaby zajść pomyłka )
Jeśli są jakieś pytania, to proszę je zadawać tutaj lub na E-mail, PW, GG.
Jeśli macie jakieś sugestie\opinie\pomysły\uwagi\krytykę\coś-w-tym-stylu dotyczące systemu to ślijcie je na (a zgadnijcie co.... taaak: mój E-mail, PW, GG lub ten temat)
EDIT: Właśnie, dobrze, że mi Feo przypomniał - schemat karty postaci znajdziecie tutaj - http://nieboracy.1k20.net/download.php?co=menu
proszę o wypełnienie wszystkich rubryk "opisowych". Jeśli chodzi o cechy to nie musicie sie w nie wdawać chyba że ktoś chce to niech rozdysponuje sobie po 4,6 i8 punktów w poszczególnych podgrupach cech (są pogrupowane po trzy sztuki). A jeśli chodzi o umiejętności to bierzcie nie wiecej jak 8 + te wynikające z profesji\rasy (zajżyjcie do podręcznika lub pytajcie się mnie na... wiecie czym ) przy czym, jak już wspomniałem wyżej, liczba słabych punktów postaci (ułomności + CLA) zawsze jest o 1 większa od liczby umiejętności
EDIT 2( EDIT: Ten akapit jest już nie aktualny, na szczęście ): Jako, że na stronie Nieboraków w wyniku ostatniej przebudowy wystąpił błąd w dziale download w wyniku którego nie można ściągnąć karty postaci, ewentualni chętni do gry niech się zgłoszą do mnie, a wyśle im ją na e-mail (niestety w formacie pdf - tylko taką mam aktualnie na dysku) lub zajżą do podręcznika, gdzie karta ta rónież się znajduje.
Ostatnio zmieniony sobota, 27 listopada 2004, 14:29 przez MAd Phantom, łącznie zmieniany 1 raz.
To ja mam pytanie
Prawdę mówiąc nigdy nie grałem w tego typu RPG, ale wiem jak to się odbywa i co chodzi (tak myślę ). Chętnie bym zagrał i chciałem sie dowiedzieć, czy jest już jakiś oddzew. Czy mam robić postać i słać w tej chwili, czy narazie wystarczy, że się zdeklaruję jako chętny i poczekamy aż znajdą się inni.
Jeśli to pierwsze, to kiedy można się spodziewać rozpoczęcia ??
Jeśli chcesz się dowiedzieć na czym to polega proponuję przejżeć dział sesje na tym forum. A jeśli chodzi o chętnych to cóż - zadeklarowancyh chetnych jest już co najmniej dwóch (a z Tobą trzech), więc pozostałym chętnym radziłbym zbytnio nie zwlekać a zaczniemy gdy uzbiera się z 5-6 osób (no chyba że się nie uzbiera - to wtedy zaczniemy bez brakującego ludu )
P.S. EDIT 2 z poprzedniego postu jest już nieaktualne - download został naprawiony i już działa
MAd Phantom, pisalbym sie ... ale nie wiem czy znajde czas na czytanie podrecznika [ masa zyjec na innym forum i klan ET, nie mowiac o szkole ] ale jak znajde dam znac
Podręcznik czyta się niemalże sam, więc... lepiej nie planować nic w dniu, w którym zacznie się go czytać A nawet jak sesja już ruszy to wciąż będę przyjmować nowe zgłoszenia i w miarę możliwości dodawał nowych graczy - także nawet jeśli nie masz teraz czasu, to gdy będziesz mieć go więcej to śmiało możesz się zgłaszać. A swoją drogą to do startu sesj coraz bliżej - dostałem już dwie karty, a dwie osoby obiecały dostarczyć kolejne
liczę na to, że sesja zacznie się w tym tygodniu, bo już straszliwie się niecierpliwię No bo swoją drogą troszkę się to przeciąga, ale tera tylko mam nadzieje, że nic nie stanie juz nam na drodze (chodzi mi tu głównie o sprawy techniczne).
Początek sesji będzie gdy graczy dość się nazbiera (przypominam, że rekrutacja będzie też prowadzona po rozpoczęciu sesji co prawda, ale lepiej chyba grać w coś od samego początku nieprawdaż?) - jak na razie mam 3 karty + kolejne 2,5 "obiecane" (to 0,5 na cześć jednego niepewnego co do gry osobnika ) - czyli może już w ten wekend
Co do spraw technicznych, to ostatnio ta stronka jest dość często niedostępna. Nic tylko mieć nadzieję, że coś z tym zrobią
Swoją drogą ja postać już wysłałem i również czekam na rozpoczęcie.
Ja też juz wysłałem. Po odpowiedzi MAd Phantoma, poprawiłem i w momencie, gdy piszę tego posta, już powinna być dostarczona do jego skrzynki wersja 1.1 owej karty. Mam nadzieję, że teraz jest wszystko dobrze.
Mały raport (mniejszości? ):
Waltos - karta całkowicie OK
Runiq - karta jak najbardziej OK
Karczmarz - karta OK, ale... prosiłem by wypisać statystyki (wg. schematu 4\6\8 + premie\kary rasowe\profesyjne) i\lub opisać postać - niestety nie zrobiłeś żadnego - ale nic się nie martw, tylko po prostu doślij mi brakujący element (piąty? )
Feo - czekam na Twojego Gnoma oBojowego (mam nadziej, że w końcu się tu przyturlika ) EDIT: Feo odpowiedział, że się troszkę spóźni i żeby na niego nie czekać
MAd Phantom pisze:
proszę o wypełnienie wszystkich rubryk "opisowych". Jeśli chodzi o cechy to nie musicie sie w nie wdawać chyba że ktoś chce to niech rozdysponuje sobie po 4,6 i8 punktów w poszczególnych podgrupach cech (są pogrupowane po trzy sztuki).
Myślałem, że rozdzielać mają ci co BARDZO chcą i nie jest to obowiązkowe. A co do opisu postaci to nie było o tym nigdzie mowy, jak już mówiłem jestem początkującym Ale nic to już się za to zabieram
Bo tak było,ale okazało się że wszyscy bardzo chcą
Opis postaci i\lub rozdane cechy - wystarczy jedno z tych (ale od przybytku głowa nie boli ) A opis powienien zabierać dość szczegółowy opsi (ale odkrywcze ) postaci, chyba, że są już cechy (a są u wszystkich jak na razie ) wtedy wystarczy troszkę historii itp.
Acha, Karczmarz, odebrałem nową kartę, ale jeszcze nie sprawdziłem - ale dzisiaj jeszcze to zrobię i dam Ci odpowiedź
Spoko, spoko - czekam tylko czy się może 4 osoba nie zgłosi i aż się uczyciele w szkole nie uspokoją ("Wy nie macie ocen!") - ale wciąż tu jestem i sesja nie upadła bynajmniej i niedługo ruszy (czekajcie, a będzie wam dane )
MAd co poza podstawką i kartą postaci powinienem ściągnąć? Mam pewien szlony koncept postaci, ale:
a) najpier musze poczytać podręcznik
b) musiłbym mieć Twoją zgodę
Postawka i karta wystarczą, ale im więcej ściągniesz, tym lepiej dla Ciebie
Ad. a) Hmmm.... tu Ci zbytnio nie pomogę ;-P mogę tylko życzyć miłej lektury. Więc: Życzę iłej lektury ;-P
Ad. b) eee.... a można prosić szczegóły na co mam się zgodzić? (chyba, że chcesz mi dostarczyć emocji wynikających z tej nutki niepewności)
Ad. 1 alez dziekuje
Ad. 2 teoretycznie moglbym Cie potrzymac w niepewnosci, ale...no dobra nie bede sie znecal nad zwierzetami (na PW podesle ci planowany szkic - czyli 1, lub 2 zdanka na temat tej postaci)