[Wieża Błaznów] Zjednoczenie Królestwa-ciągle otwarta

Stare i nieaktywne wątki z Rekrutacji.
Nadir
Kok
Kok
Numer GG: 3327785

[Wieża Błaznów] Zjednoczenie Królestwa-ciągle otwarta

Post autor: Nadir »

Wieża Błaznów- Narrenturm. Saga napisana przez Andrzeja Sapkowskiego osadzona w realiach rycerskich(wojny husyckie :oops: :P ), choc zachodza tam zjawiska magiczne. Postacie glownie ludzie, ale jest miejsce dla czarodziejow, wiedzmy, zmiennoksztaltnych i rozne inne typowo fantastyczne istoty. Jesli ktos calkowicie sie nie orientuje o czym mowie pisac- przyblize w ramach mozliwosci.
Sesja storytellingowa z bardzo prosta zasada- im wiecej piszesz tym wiecej ja dla ciebie pisze i tym bardziej los ci sprzyja. Barwne opisy z lekka ingerencja w historie mile widziane

Karta: (zamieszczajce tutaj, jak cos bede podawal co nalezy zmienic)
Imie
Nazwisko (a raczej przezwisko, powinno nawiazywac do okolicy z ktorej sie pochodzi)
Profesja: (kazda jaka występowała w tamtych czasach, ale uwaga- wybierając np sklepikarza ściągacie na siebie czasem nudne zadania i losy a umiejetnosci zawsze beda dalekie od przecietnych)
Historia
Ekwipunek (zadnych artefaktow itp wszystko dzieje sie w mocno "zrealnionym" swiecie)
Umiejetnosci (tez bez przesady, bede ograniczac)
Słabe strony (conajmniej jedna)

Jak cos to do mnie na PM albo lepiej na gg:)

No i zachecam do przeczytania ksiazki:)
Ostatnio zmieniony piątek, 21 lipca 2006, 10:47 przez Nadir, łącznie zmieniany 2 razy.
Czasami mam uczucie, że przede mną rozpościera się wielki ocean prawdy, a ja siedzę na plaży i bawię się kamykami. Ale pewnego dnia nauczę się po nim żeglować.

Don't take your organs to heaven... heaven knows we need them here.
Awatar użytkownika
BAZYL
Zły Tawerniak
Zły Tawerniak
Numer GG: 3135921
Kontakt:

Re: [Wieża Błaznów] Zjednoczenie Królestwa

Post autor: BAZYL »

Nadir pisze:Saga napisana przez Andrzeja Sapkowskiego osadzona w realiach rycerskich(rozbicie dzielicowe Polski)
To chyba czytaliśmy różne Narrenturmy :> Bo w moim akcja działa się w czasie wojen husyckich, już po bitwie pod Grunwalnem... A co tu mówić o rozbiciu dzielnicowym Polski...
Pierwszy Admirał Niezwyciężonej Floty Rybackiej Najjaśniejszego Pana, Postrach Mórz i Oceanów, Wody Stojącej i Płynącej...
Nadir
Kok
Kok

:P to wszystko przez te ksiestwa ślaskie:) a jak sie jest noga z historii to sie mieszaja rozne takie tam:P
kajam sie, mój bład, moja wina, moja wina, moja bardzo wielka wina... :oops:
juz sie poprawiam!
Czasami mam uczucie, że przede mną rozpościera się wielki ocean prawdy, a ja siedzę na plaży i bawię się kamykami. Ale pewnego dnia nauczę się po nim żeglować.

Maldaen
Pomywacz

Post autor: Maldaen »

Dobrze to zapisz mnie... kartę postaci dostarczę jak najszybciej...
Walcze, póki nie padnę...
http://s12.bitefight.pl/c.php?uid=36271- ...witaj bracie/siostro...
Belath_Nunescu
Marynarz
Marynarz
Kontakt:

Post autor: Belath_Nunescu »

Ja też sie piszę :P Postać przyślę najpóźniej do czwartku.
"One day the sun will shine on you
Turn all your tears to laughter
One day you dreams may all come true
One day the sun will shine on you..."
Maldaen
Pomywacz

Ok oto moja karta... w razie błędy proszę o poprawę, gdyż nie jestem pewny czy dobrze ją napisalem( ilość umiejetności itp.)

Imię: Varius
Nazwisko: z Araan
Profesja: Wojownik północy\ Barbarzyńca
Historia: Pochodzi z małej zamorskiej mieściny Araan. Jako młody i aktywny członek swego plemienia postanowił poznać świat, zawsze odstawał od swej społeczności( nie pasował tam ) z powody swojego zamiłowania do lenistwa i lekkiego tchórzostwa, więc ruszył na południe, na tereny Śląska.
Ekwipunek: Gruba skórzana zbroja, spodnie i koszula, dwa topory jednoręczne, torba, koc
Umiejetności:(nie jestem pewien jakie są dostępne:?) Walka Toporem-2
Walka dwiema broniami-2
Skradanie się-1
Dyplomacja-2
Słabe strony: Osłabiony wzrok: dalekowidz- obiekty widziane z bliska są niewyraźne
Miechu
Marynarz
Marynarz

Post autor: Miechu »

Imię: Berengar
Nazwisko: z Oleśnicy
Profesja: Wojownik
Historia: Ksztalcil sie w szkole wojskowej w Pradze. Aktualnie poszukuje jakiegos ciekawego sposobu na zycie.
Ekwipunek: Gruba skórzana zbroja, spodnie i koszula, miecz póltoraręczny, plaszcz, namiot, hubka-krzesiwo-krzemien.
Umiejetności: Walka mieczem póltoraręcznym, jeździectwo, czytanie i pisanie, parowanie, handel.
Słabe strony: Chore kolano któr raz na jakis czas atakuje przeszywajacym bolem i przeszkadza w chodzeniu i w walce.

================================================

Piszę sie na ta sesje bardzo chetnie. U góry moja postac.
Come with me my little ones
Let's revel for the free
Raise your glass and praise the fact
How easy life can be..!
Nadir
Kok
Kok

Spoko, wszystko gra czekamy jeszcze na Belatha i jak sie do tej pory nikt nie zglosi to zaczniemy. Karty akceptuje- poziomy nie sa wymagane.
Uprzedzam ze historia bedzie nieco odbiegac od ksiazki. Wszystko dziac sie bedzie w jej realiach ale kto wie... Moze nawet bieg historii sie nam uda zmienic:)

Kloner
Chorąży
Chorąży
Lokalizacja: Tam gdzie konczy się wieś a zaczyna zadupie \,,/ <(^.^)> \,,/

Post autor: Kloner »

Nadir pisze:Wieża Błaznów- Narrenturm. Saga napisana przez Andrzeja Sapkowskiego osadzona w realiach rycerskich(wojny husyckie :oops: :P )
BAZYL, widzisz, a nie grzmisz :P. Saga ma 5 części Narrenturm to pierwsza część TRYLOGII!!!
"Lepiej Milczeć I Wyglądać Jak Idiota, Niż Się Odezwać I Rozwiać Wszelkie Wątpliwości"
Mafia Radioaktywnych Krów
Nadir
Kok
Kok

Na razie wyszły tylko 2. 3 juz niedługo. Wiem ze to ostatnia.
Ale pierwsze słysze ze sagi mają koniecznie 5 części. Mnie się zawsze zdawało że saga to zbiór książek które się ze sobą łączą.
Słowa trylogia nie używam bo za bardzo z potopem mi się kojarzy...

fds
Tawerniany Che Wiewióra
Tawerniany Che Wiewióra
Numer GG: 0

Post autor: fds »

Kloner pisze:Saga ma 5 części
Pierwsze słyszę.
PWN pisze:saga ż III, CMs. sadze; lm D. sag
1. «staroislandzka opowieść legendarno-historyczna o wybitnych rodach, znanych bohaterach, o władcach norweskich i duńskich rządzących między w. IX a XIII, mająca charakter pośredni między kroniką a romansem, przekazywana początkowo w tradycji ustnej, później w w. XIII–XIV spisywana; przedstawia dużą wartość literacką i historyczną, spopularyzowana w literaturze europejskiej w drugiej połowie XIX w.»

2. «utwór epicki, zwłaszcza powieść przedstawiająca dzieje jakiejś rodziny lub bohatera»
Nigdzie jakoś nie widzę, żeby saga miała mieć pięć części ;)
Obrazek
Podręczniki za darmo:
Shadowrun 2ed
DnD v3.5
Yacek
Marynarz
Marynarz
Numer GG: 6299855

Post autor: Yacek »

Ta "saga " ma akurat trzy części. Ostatnia to " Lux ..." i tak jak zwykle zawiodła mnie pamięć . :D

Ale ponieważ jestem upierdliwy ostatnio niesamowicie ( fds świadkiem) jaka to szkoła wojskowa mieściła się w Pradze ? O Uniwersytetach słyszałem , ale o Szkole Wojskowej jako żywo nie .
Co do innych skojarzeń trylogii z "Potopem " to polecam jedną - niejakiego Tolkiena , też trylogia.
Jest właśnie ta złowroga pora nocy,
gdy poziewają cmentarze i piekło
Zarazę rozpościera. Oto mógłbym
Chłeptać dymiącą krew i spełnić czyny,
Których dzień nie zniósłby...
Miechu
Marynarz
Marynarz

W Pradze nie miescila sie najprawdopodobniej zadna szkola wojskowa. Ale mimo, ze saga pana Sapkowskiego dzieje sie w realiach historycznych wystepuje tam magia. Wiec jesli jest fikcyjna magia to czemu mialo by nie byc fikcyjnej szkoly wojskowej...?
Let's revel for the free
How easy life can be..!
Yacek
Marynarz
Marynarz
Numer GG: 6299855

Post autor: Yacek »

Przepraszam bardzo ale ja chyba czegoś nie rozumiem.

" Ale mimo,że saga pana Sapkowskiego dzieje sie w realiach historycznych występuje tam magia . Więc jeśli jest fikcyjna magia to czemu miało by nie byc fikcyjnej szkoły wojskowej... ? "

Są sytuacje, w których każde słowa są zbędne. To jest jedna właśnie z tych sytuacji. Wybacz nieskromną krytykę , człowiek jest omylny.

Szczególnie jeśli chodzi o pochodzenie od tego samego gatunku.
Jest właśnie ta złowroga pora nocy,
gdy poziewają cmentarze i piekło
Zarazę rozpościera. Oto mógłbym
Chłeptać dymiącą krew i spełnić czyny,
Których dzień nie zniósłby...
Miechu
Marynarz
Marynarz

No to oboje czegos nie rozumiemy. Bo ja nie rozumiem Ciebie. Piszesz mi, ze wymyslam fiikcyjną szkole w swiecie wykreowanym do ksiazki - jakby nie patrzec - fantasy. Wiec wg. Ciebie wszystko w tym swiecie musi byc - linjka po linijce - jak w ksiazce? Ja sie z tym nie zgadzam. Nie uwazam fantastyki za zbior praw i regul, jesli bede chcial tego typu doznan poczytam ksiazke do Histroii. Dla mnie fantasy (w tym takze "Narrenturm") to odskocznia od tych walsnie zasad, i uwazam, ze Reynevan moze czarowac, a ja moge (jako ROWNIE fikcyjna postac) uczesczac do szkoly wojskowej w Pradze.Tym razem to ja uwazam, ze Twój post jest mylny, choc - w przeciwienstwie do Twojego zdania o moim - wart komentarza..
Let's revel for the free
How easy life can be..!
Maldaen
Pomywacz

A wedłóg mnie światy fantasy są po toaby je rozwijać, w końcu nie na Norrentum kończy się historia, więc mozna dodawać swoje pomysły, historie i postacie(oczywiście nie naginając zbytnio rzeczywistośći), jak głosi ta piosenka "fantazja jest od tego żeby bawić się na całego :) " więc może istnieć nierealna szkoła walki na Pradze...albo miasto którego nie było(Araan :roll: )
Miechu
Marynarz
Marynarz

Właśnie. I tu tkwi sedno. A nie w bezwarunkowym odrzucaniu kazdej próby wzbogacenia tego swiata. Na samym poczatku "Narrenturm" jest dopisek który mowi o tym, ze choc jest ksiazką dziejacą sie w realiach historycznych to jest ona mimo wszystko fikcja literacką. Czego przykladem moga byc zdolnosci Reinmara, jak i rycerze z Sensenbergu. Wiec moja Praska szkola wojskowa jest w tej sytuacji usprawiedliwiona.
Let's revel for the free
How easy life can be..!
Zablokowany