[Dungeons and Dragons 3E] Świat Greyhawk

Stare i nieaktywne wątki z Rekrutacji.

Czy według Ciebie ta sesja będzie miała sens?

W końcu ktoś taką zrobił.
7
47%
Nie mam nic przeciwko.
8
53%
Uważam, że to totalna klapa.
0
Brak głosów

Liczba głosów: 15
Bogdan
Szczur Lądowy
Kontakt:

Post autor: Bogdan »

darketelf daj znać na gg bo mi też nie chce sie czekać
odpowiedz
MAd Phantom
Arcymod Tawerniany
Arcymod Tawerniany

Post autor: MAd Phantom »

Ostrzegałem? Ostrzegałem. I słowa dotrzymuję.
Dark, jeśli nie wstydzi się prowadzenia sesji w tak zacnym towarzystwie, proszony jest o kontakt na PW ze mną, celem ustalenia warunków odblokowania tematu. A Bogdan i SonGo trafiają na Czarną Listę.

EDIT: Ok,usunąłem większość śmiecia z tego tematu. Zostawiłem tylko 4 posty w "celach edukacyjnych" (Nie wolno lekceważyć archeologów - zwłaszcza tych od prehistorii ;-P ) - jako przestrogę dla innych. Jeżeli Dark, chce odblokowania tematu, niech wyśle mi PW.

EDIT2: Na prośbę Dark'a otwieram temat - aczkolwiek Bogdan i SonGo mogą się już z nim pożegnać, gdyż w tą sesję grać nie będą - każdy wasz post w tym temacie (chyba, że Dark zadecyduje inaczej i da mi o tym osobiście znać na PW) będzie usunięty i zaowocuje kolejnym upomnieniem, a w skrajnych przypadkach nawet BANem.
Darkelfft
Marynarz
Marynarz
Lokalizacja: z miejsca, gdzie mnie nogi zaniosły ( ostatnio trakt między Mantarem a Skulldust)
Kontakt:

Post autor: Darkelfft »

Dziekuje MAdowi, za pomoc i odblokowanie tematu.

Wracając do postaci graczy- Bogdan i Songo nie biorą już udziału w tej sesji ( to już wiecie).

Dalej Sigma!!!! masz kilka błędów w postaci ( i ortograficznych i innych). Twoje statystyki przekraczają dopuszczalne 80 punktów- zmniejsz je. Chciałbym, żebyś dobrał sobie ekwipunek jako taki...

Proszę wszystkich graczy o napisanie krótkiej historii.

Teraz podam ciut więcej informacji o temacie sesji, tak aby lekko zarysować Wam sytuację panującą i główny wątek.
Pojawiacie ( jak to ładnie brzmi :D) się około 60 mil na zachód od Greyhawk, na terenach Mglistych Moczarów. Dokładniej w niewielkim miasteczku Deepsword, gdzieś na bagnach. Jesteście poszukiwaczami przygód, którzy zatrzymali się w karczmie " Pod Wściekłym Dzikiem". Przesiadując przy kuflu piwa dosiada się do was karczmarz i opowiada historię o potężnym pierścieniu, który znajduje się w świątyni jaszczuroczłeków. Wy, jako zapaleni amatorzy poszukiwania przygód wyruszacie w drogę na bagna...

Zniknęło dwóch graczy, więc wydłuży się czekanie na rozpoczęcie sesji.
Kargo
Szczur Lądowy

Post autor: Kargo »

Witaj Darketelf chciałbym grać w dungeons dragons z wami.
Musze zrobić karte, i zaczynamy czy jeszce na kogos czekamy??
Grają ci co mają na tym temacie karty postaci??
Darkelfft
Marynarz
Marynarz
Lokalizacja: z miejsca, gdzie mnie nogi zaniosły ( ostatnio trakt między Mantarem a Skulldust)
Kontakt:

Witam Kargo. Nie widzę przeszkód abyś nie mógł grać. Stworzysz sobie kartę w tym temacie, ja ją sprawdzę i prawdopodobnie będziemy zaczynać... Jeżeli ktoś chciałby jeszcze dołączyć, gdy sesja się zacznie nie musi się martwić, bo rekrutacja będzie ciągle otwarta :)...
Kargo
Szczur Lądowy

Drogi darkelfie czy moge mieć jakieś księgi z czarami oraz pieniądze, i ekwipunek?
chciał bym być mrocznym elfem ale nie wiem jakie plusy daje ta rasa.
Chciałbym żebyś mi powiedział.

IMIĘ:FREZER
CHARAKTER:
BÓSTWO:
ROZMIAR:ŚREDNI
WZROST:
WAGA:
OCZY:ZIELONE
WŁOSY:BIAŁE-POPIELATE

POZIOM:
KLASA:
RASA:
KP:
PW:

UMIEJĘTNOŚCI:
KONCENTRACJA (BD)
WIEDZA TAJEMNA (INT)
ALCHEMIA (INT)
CZAROSTWO (INT)
WRÓRZENIE (INT)

RZUTY OBRONNE:
WYTRWAŁOŚĆ (BD)
REFLEKS (ZR)
WOLA (RZT)

ATAK WRĘCZ (S) S
ATAK NA DYSTANS (ZR)
JĘZYKI:

ATUTY:
PRZYWOŁANIE CHOWAŃCA
ZAPISANIE ZWOJU
MAKSYMALIZACJA CZARU

PIENIĄDZE:
200SZ

EKWIPUNEK:
UBRANIE MAGA
MYDŁO
RACJA NA 3 TYGODNIE ŻELAZNA
ZNAK BOGA SREBRNY
SAKIEWKA
PLECAK
BUKŁAK
ZWIJANE POSŁANIE
CHRZESZCZĄCE GAŁĄZKI 20
SAKWA NA KOMPONENTY

CZY MÓGŁ BYŚ MI PODAĆ TE rzECZY KTÓRYCHE NIE UZUPEŁNIŁEM PONIEWAŻ NIE WIEM ILE ELFY MAJĄ LAT ANI ILE MAJA WZROSTU
I JAKA PROFESJĄ BYĆ, BO NIE WIEM JAKIE PLUY LUB MINUSY TA RASA MI DA.
JAK BYŁ BYM JAKĄŚ PROFESJĄ Z CZARAMI (NP.CZARODZIEJ LUB ZAKLINACZ) CZY MÓGŁBYM LICZYĆ NA JAKIEŚ KSIĘGI I ZWOJE
[A mógłbyś nie krzyczeć i nie pisać 3 postów jeden pod drugim? (ta ostatnia uwaga tyczy się też Kamila Mastera) - dop. MAd Phantom]
Darkelfft
Marynarz
Marynarz
Kontakt:

Kargo, zacznijmy od statystyk nadanych przez rasę.
W Podręczniku Mistrza Podziemi drowy mają nastepujące plusy:
Siła +0
Zręczność +2
Budowa ( Kondycja) -2
Roztropność +0
Intelekt +2
Charyzma +2 ( kobieta)/ -2 ( mężczyzna)
Dochodzą jeszcze modyfikatory umiejętności, rasa ta jest wrażliwa na światlo, posiada OC i kilka innych bajerów :).

Rzeczy, których nie uzupełnileś:
( nie mam nic przeciwko imieniu, ale czy mógłbyś je zmienić, bo mi się przypomina DragonBall :D)
Charakter: zwykle neutralny zły i niżej ( czyli CZ, PZ) ale istnieje kilka wyjątków...
Bóstwo: Najbardziej znanym bóstwem Drowów jest Lolth- pajęcza bogini patronująca nad domenami chaosu, oszustwa, zła i zniszczenia ( to jeżeli chciałbyś zostać kapłanem)
Wiek: Drowy żyją mniej więcej tyle co inne elfy :)- sam zdecyduj...
Wzrost i waga: Sam zdecyduj- zwykle nie są wyższe od innych elfów, Księga Potworów podaje, że są nawet ciut niższe i szczuplejsze od swoich pobratymców...
Jeżeli byłbyś profesją czarującą mógłbyś liczyć na zwoje ( ale nie potężne) i księgi z czarami...

Języki będą zależeć od INT ( im wyższa statystyka tym lepiej). Przykładowe języki to wspólny, elfi, podwspólny, otchłanny, istnieją w Świecie Greyhawk też dialekty np. chłodna mowa, elfi lendorski..

To tak mniej więcej wszystko...

A, jeszcze jedno. Skoro sesja się za kilka dni zacznie zadaję pytanie do graczy- czy chcecie aby walka była prowadzona np. przez gg, czy też, żebym podawał opis jej przebiegu tylko??? Jeżeli wybierzecie pierwszą możliwość, to spowolni ona przebieg całej sesji, trudne będzie zebranie całej drużyny na gg, ale wtedy będziecie mieli wylosowane PW itepe lub wybieracie tą drugą możliwość, która będzie szybsza, na pewno będa dobrze opisane walki i sesja będzie bardziej bliższa opowiadaniu ( może nawet ciekawsza? ).
Kargo
Szczur Lądowy

Ej Dark, a co z czarami ile czarodziej dostaje czarów na 1 poziomie
Potem czarodziej ma dodatkowe na nowy dobyty poziom czarów>
I o co chodzi z jego rzycaniem czarów bo ja gram przede wszystkim zaklinaczem.I nie wiem ile on dziennie rzućić czar np zaklinacz może max6 a, czarodziej????????????????
Był bym ci wdzięczny jak byś mi wytłumaczył na czym to polega
Darkelfft
Marynarz
Marynarz
Kontakt:

Kargo- szykuje się niezły wykład :D. Zadałeś kilka krótkich pytań, na które istnieje tylko długa odpowiedź. To może zacznę od całego procesu rzucania, zapamiętywania itepe...

Na początek czarodziej:
Podam na przykładzie postaci 1 poziomowego czarodzieja o nazwie Kargo (:D). Czarodziej Kargo ma zapamiętane 3 zaklęcia 0 kręgu ( sztuczki), są to ( przykładowo) światło, kuglarstwo, raca i jeden czar 1 kręgu- magiczny pocisk. W trakcie podróży zaatakował go goblin. Kargo zabija goblina czarem magiczny pocisk ( zmarnował teraz zaklęcie- do odpoczynku nie może go już rzucić). Nastała noc. Kargo rzucił światło na kamień, tak aby świeciał ( zmarnował kolejne zaklęcie). Zauważył, że w krzakach coś sie rusza- wypalił oślepiającą racą ( zmarnował zaklęcie). Reszta odpoczynku minęła mu spokojnie na zabawie kuglarstwem. Kargo rzucił juz wszystkie znane mu zaklęcia, które wcześniej przygotował. Musi teraz odpoczywać osiem godzin, po których przez godzinę będzie studiowal księgę, aby wybrać swoje kolejne zaklęcia. Kargo może zapamiętać tyle czarów, ile chce, ale musi wybrać sobie czary, które przygotowuje i tylko je może rzucić ( czyli w tym wypadku 3 z 0 poziomu i 1 z 1). Jeżeliby Kargo nie odpoczywał, to nie mógłby przypomnieć sobie zaklęć. Czarodzieje mogą znać nieskończenie wiele zaklęć, ale muszą mieć wszystkie spisane w księgach ( dlatego zazwyczaj potężni czarodzieje maja biblioteki :D). A, chyba jeszcze nie napisałem, z czego czarodziej przypomina sobie zaklęcia- są to właśnie zapisane przez niego księgi. Przy zdobywaniu poziomów powiększa się liczba tych wolnych "komórek" na czary ( np. na 2 poziomie są to już 4 sztuczki i 2 czary 1 kręgu). I choćby czarodziej znał wszystkie zaklęcia, to jest ograniczony to tych kilku komórek ( oczywiście są przedmioty zwiększające liczbę komórek :D). Zdobywanie nowych zaklęć odbywa sie w następujący sposób- czarodziej awansuje na wyższy poziom, na którym ma już dostęp do ( w tym wypadku) 2 kręgu. Kargo ( już 3 poziom) teraz, z racji swojego poziomu ma komórki na 4 sztuczki, 2 czary 1 kręgu i 1 czar 2 kręgu. Na każdym nowym poziomie czarodziej wybiera sobie dwa zaklęcia, które poznał " w toku przygody i doświadczeń". Jeden czar zajmuje jedną komórkę, ale z odpowiedniego poziomu. Np. Wyssanie energii zajmuje jedną komórkę na czar 9 poziomu i tylko tego poziomu, nie może zajmować komórki na czar np. 4 poziomu ( są atutu metamagiczne ale to inna bajka na razie)... Czarodzieje i Zaklinacze nie zdobywają jednocześnie dostępu do nowych kręgów ( czarodzieje są szybsi :)). Dzieje się to z opóźnieniem zaklinacza ( jeden poziom dłużej).
Sprawa ma się nieco inaczej w przypadku zaklinacza:
Podam na przykładzie 1 poziomowego zaklinacza Kargo (:D). Kargo jako zaklinacz zna 4 sztuczki i 2 zaklęcia 1 kręgu ( i nie może na razie znać więcej). Są to światło, raca, wykrycie magii, promień mrozu ( sztuczki) i magiczny pocisk, tarcza ( 1 poziomowe). Na dzień może rzucić 5 sztuczek i 3 1 poziomowe. Pewnie trzba Ci też powiedzieć o co chodzi z czarami na dzień. Chodzi o to (:)), że w przypadku czarodzieja musisz wybrać z góry jakie zaklęcia rzucisz w trakcie dnia, tymczasem zaklinacz ma możliwość nie wybierania zaklęć. Ma przeznaczoną na to liczbę np. w ciągu dnia Kargo może rzucić 3 zaklęcia pierwszego poziomu. Może rzucić 3 razy magiczny pocisk, 3 razy tarczę lub dowolną kombinację tych czarów o sumie 3 ( np. jeden magiczny pocisk i 2 tarcze). Po zużyciu tego limitu nie może już rzucać zaklęcia z tego poziomu ( chyba, że poświęci jakiś wyższy, ale to inna sprawa) aż do odpoczynku. O właśnie odpoczynek. Trwa standardowo osiem godzin i kiedy czarodziej jeszcze godzine wybiera zaklęcia zaklinacz przez 15 minut koncentruje się i tyle :D. Może wyruszać w drogę. Zaklinacz nowe czary poznaje tylko przez nowy poziom, nie w inny sposób. Przy awansie wybiera sobie zaklęcia, które chce znać ( ale wybór może być tylko z tych poziomów, do których na razie ma dostęp) aż do uzupełnienia limitu znanych zaklęć. Zaklinacz nie może zmienić zaklęć- te, które wybiera są na całe życie :D.
Dochodzą jeszcze czary premiowe (za wysoką statystykę: czarodzieje- intelekt, zaklinacze- charyzma). Możesz rzucać czary tylko wtedy, gdy twoja statystyka odpowiedzialna za czarowanie ( patrz poprzednie zdanie) wynosi 10+ poziom czaru, czyli ( 10+5) 15 - czary do piątego poziomu itepe....
Mogłem trochę tutaj namieszać, jezeli chcesz sie jeszcze czegos dowiedzieć to pytaj.

Sigma!!!! i Dante wypowiedzcie się na moje poprzednie pytanie.
Kargo
Szczur Lądowy

Dark ja chyba podziękuje z grania profesjami rzucającymi czaryponieważ są zbyt skąplikowane a może wojownik albo ktoś w tym rodzaju.
Chciałbym wiedziec jakie osoby i jaką klasą grają.Ponieważ magowie zbyt skąplikowani
Kamil Master
Majtek
Majtek
Kontakt:

Post autor: Kamil Master »

Drogi Darkelfie chciał bym wiedzieć ile osób jak narazie uczestniczy w tej sesji ponieważ nie wiem czy mam sie dołączać jeżeli mógł byś to poradź mi jakiej profesji brakuje w tej drużynie, a ja chętnie ją wezmę. Moja Karta będzie gotowa za kilka dni jezeli uznasz ja za zbyt mocarną to napiszesz co mam w niej poprawić okii zmodyfikować. :D 8)
Darkelfft
Marynarz
Marynarz
Kontakt:

Na razie zapisali się:
Dante- człowiek złodziej
Sigma!!!- wojownik krasnolud
( bylo jeszcze dwóch delikwentów, ale oni już nie uczestniczą)
no i Wy we dwóch ( zacznę tą sesję w końcu :D, tylko zróbcie swoje postacie). Nie będę doradzał wam wyboru klasy, bo to nalezy do was. Grajcie tym czym chcecie i tyle. Mógłby sie jeszcze pojawić jakiś druid/paladyn/tropiciel/czarodziej/zaklinacz/kapłan/bard :D...
Pałętam się tam i tu, zabijając rzezimieszków, cwaniaków, złodziei, oczyszczam arenę, pałętam się po lesie w nocy, bo jestem niezniszczalny Skrytobójca 10 poziomu :D...
Otchłań
Kamil Master
Majtek
Majtek
Kontakt:

Imię:Romarik Klan:Balderg
Charakter:Neutralny Neutralny
Bóstwo:Moradin
Rozmiar:Średni
Wzrost:149cm
Waga:95kg
Oczy:Piwne
Włosy:Brunet
Rasa:Krasnolud
Klasa:Wojownik
Poziom:(Darkelfie później mi podasz czy startujemy na pierwszym)
KP:
PW:

Umiejętności:
Skakanie (S)3+2=5
Pływanie (S)3+2=5
Wspinaczka(S)3+2=5
Leczenie(RZT)2+2=4
Szacowanie(INT)3+1=4
Kowalstwo(INT)3+1=4
Metalurgia(INT)3+1=4
Upadanie(ZR)2+2=4
Profesja Strażnik(INT)3+3=6

Statystyki:
Siła:16
Zręczność:14
Budowa:20
Inteligencja:14
Roztropność:14
Charyzma:8

Atuty:
Zaogniskowanie broni:Topór Krasnoludzki
Błyskawiczny refleks

Rzuty obronne:
Wytrwałość:5+2=7
Refleks:2+2=4
Wola:2+0=2

Atak wręcz:3+
Atak na dystans2+

Jezyki:Krasnoludzki,Wspóllny,Gnomi,Orków

Pieniądze:230SZ

Ekwipunek:
-Topór Krasnoludzki +2
-Tarcza Ciernista
-Napierśnik z MIthrilu i umagiczniony+1(Darkelfie jeżeli moje uzbrojenie nie będzie ci się podobało to napisz co mam w nim zmienić i jak magiczne rzeczy moge mnieć na samym początku)
-Hełm otwarty chroni głowe
-Racja żelazna na 3 tygodnie
-ubranie na zimną pogode i ubranie podróżnego
-Hubka i krzesiwo, 10 chrzeszczących gałązek
-Lampa zakryta z oliwą 4litry
- Plecak Herwarda(myśle że swoje manatki będe musiał gdzieś nosić jeżeli nie spodoba ci się mój ekwipunek to go troche moge zmienić oki)
-Sakwa
-Nóż schowany w cholewie prawego buta
-3 mikstury leczenia nieznacznych ran i 2 leczenia lekkich ran
-Odznaka honorowego strażnika miejskiego za szczególne zasługi dla miasta i jego rządcy oraz papiery uwieżyteniające iż moja postać jest sierżantem w stanie spoczynku.
-Bukłak

Cechy specjalne:
-Na prawym ramieniu wytatuowany symbol Moradina a na klatce piersiowej symbol klanu Balderg.

Darkelfie jeżeli karta nie będzie ci odpowiadała to napisz co mam zmienić a co dopisać czekam z niecierpliwościa na odpowiedź.Mam jeszcze inne pytanie czy moge mnieć karwasze pancerza+1 i pierścień +1 do KP.Prosze o pilną odpowiedź i podyktuj mi cechy nie uzupełnione.

Darkelfie przepraszam za pomyłke ale pomyliłem się przy umiejetnościach zaraz to naprawie

Umiejętności:
Skakanie (S)3+3=6
Pływanie (S)3+2=5
Wspinaczka(S)3+2=5
Szacowanie(INT)3+2=5
Kowalstwo(INT)3+2=5
Metalurgia(INT)3+2=5
Upadanie(ZR)2+3=5
Profesja Strażnik(INT)3+4=7

Jeżeli coś jest nie tak z kartą to pisz ja ją wrazie czego poprawie i chciał bym z tobą porozmawiać na temat mocy specjalnej mojego krasnoluda jeżeli moje staty są za duze albo nie odpowiadają rangi to pisz. :P
Warhammer jest the best
Darkelfft
Marynarz
Marynarz
Kontakt:

Ale ekwipunek :D. Dobra, to jest tak;
Wzrost: może ciut mniejszy ten krasnolud będzie.
Ekwipunek: Żadnych magicznych rupieci typu poręczny plecak, ciernista tarcza :D i tepe. Dopuszczam jedną broń/ tarczę/ zbroję ( jedna rzecz) +1, z opisem ( wygląd, właściwości <ale bez bajerów>), mikstury- 3 leczenia lekkich ran zostają :D. Kamil Master, zmień swój ekwipunek, poza tym nie mam zastrzeżeń co do kary, oprócz statystyk ( lekko przesadzonych) :).
Pałętam się tam i tu, zabijając rzezimieszków, cwaniaków, złodziei, oczyszczam arenę, pałętam się po lesie w nocy, bo jestem niezniszczalny Skrytobójca 10 poziomu :D...
Otchłań
Kamil Master
Majtek
Majtek
Kontakt:

Czyli moge mnieć tylko zwykłe plecaki tak, a co ekwipunek zbyt wypas tak. Dobra będe mnaił:
-Duża stalowa
-Napierśnik moze zostać taki jaki jest czy nie.
-Topór może być chociaż +1 no i podaj ile ten krasnoludzki topór zadaje obrażeń.
-Plecak zwykły tak
-dobra czyli moge mniec 3 leczenia lekkich ran a moge mnieć jeszcze te 3 nieznacznych co prosze :wink:
-i co mam jeszcze zmienić wszystko wporzo chyba jest czy nie bo staty normalne chyba są a nie przesadzone.

Odpisz prosze czekam na odpowiedź.
Warhammer jest the best
Darkelfft
Marynarz
Marynarz
Kontakt:

Kamil Master, twoja postać ma staty zbyt wielkie ( o 6 punktów), umiejetności są dobre. Czekamy tylko na Kargo i zaczynamy.

Kargo, tworzysz sobie postać, czy nie? Jeżeli tak, to ją stwórz, jeżeli nie, to przynajmniej powiedz, to nie będziemy czekac, tylko zaczniemy sesję.

Narazie zapisani na sesję to:
Dante
Kamil Master
Sigma
+ Kargo

Start już niedługo ( może 23 marca)........
Otchłań
Kamil Master
Majtek
Majtek
Kontakt:

ale 23 marca już miną hahahah
Warhammer jest the best
Zablokowany