Witam. Poszukuje GM do PBF-a w gangsterskich klimatach USA lat 30.
Od pewnego czasu chodzi mi po głowie reanimowanie ww. PBF-a.
Pokrótce, Interesuje się od ładnych paru lat tematyka syndykatu przestępczego USA, od kilku lat grywałem w różne tego typu PBF-y niestety, pierwszy upadł z powodu zbyt niewygodnego sposobu prowadzenia rozgrywki, zaś drugi, żal mi to przyznać, ale z powodu olania całej sprawy przez GM prowadzącego, który obrócił wszystko w totalny chaos. Niestety nie było szans na poprowadzenie rozgrywki dalej gdyż, następca nie miał żadnych informacji i danych na temat wydarzeń które się już odbyły.
Dlatego w moim zamiarze chciał bym postawić wszystko od 0, oczywiście starzy gracze wyjadacze prawdopodobnie by pozostali. Ale do tego wszystkiego potrzeba nam GM, wszyscy chcieli by bym przejął te funkcje ja, jednak ja uwielbiam być graczem, i nie mam najmniejszej ochoty na GM-owanie.
Pokrótce jak wyglądała by cała gra:
rok ok. 1930 czyli niedawno po Czarnym Czwartku.
Brak konkretnego systemu, GM oceniał sytuację, z punktu zdrowego rozsądku, czasem wspomagając się kością.
Jako, że brudne interesy na wielką skale to chleb powszedni wątek ekonomiczny odgrywa dość znaczącą role.
Gracze raczej nie działają drużynowo.
Z Punktu mechaniki Forum:
Każdy gracz ma swój prywatny ukryty dział z dostępem tylko dla niego i dla GM, gdzie w odpowiednich topickach wymienia się postami z GM. Oraz innych tematach np. ekwipunek etc.
Relacje między graczami: tutaj największa bolączka, nad którą ciągle pracujemy. Do tej pory odbywało się to na zasadzie. Gracz zwracając się do drugiego gracza pisze posta, GM redaguje jego posta i wkleja w topicku 2 gracza konkretną treść, ten ów gracz odpisuje i znów GM redaguje i wkleja do 1. tj. każda rozmowa przechodziła przez GM-a, co potrafi być uciążliwe.
W wypadku gry zespołowej, tj wykonywania jakiegoś zadania w kilka osób możliwe jest stworzenie wspólnego dla tych osób działu.
To podstawy do tego dochodzą działy typu gazeta codzienna, ogłoszenia itp. etc.
Tępo gry:
Gracze raczej, opisują większą część swych zamiarów, choć to zależy od intensywności odpisów GM-a, tak czy siak 1 odpis GM dziennie to był luksus ; ) (brak konkretnych godzin sesji GM wchodzi kiedy ma czas i odpisuje, podobnie gracze, choć obie strony są ganione jeśli utrudniają rozgrywkę innym ; )
Tak więc poszukuje GM który dysponował by pewną wiedza na ww. tematykę, potrafiący ogarnąć sprawy ekonomiczne, bo handel, prowadzenie różnych działalności gospodarczych itp. to dość częste zajęcia mafii (czasem wiąże się to z tz. papierkową robotą).
Chciał by zajmować się tym przez dłuższy okres.
Opisałem dość nieszczegółowo, większość rzeczy może uledz zmianie, opis powstał na dotychczasowych doświadczeniach. Jeśli ogłoszenie to nie trafiło do najlepszego działu prosił bym o przeniesienie.
Dysponuje wszelką wiedza na ten temat, chętnie bym zainteresowanych wprowadził w cały "interes". Na wszelkie pytania chętnie odpowiem gg 3387750
Edit: Opisałem z deka lakonicznie, oczywiście klimat rozgrywki był nieziemski ; ) Większość zaczynała od 0 drobnych przestępstw i wybryków, by później spiknąć się z innymi, tak powstawały rodziny, interesy, spory, wpływy w mieście, część postanowiła stanąć po stronie prawa. Podczas wojny lała się krew, morderstwa i niebanalne zamachy były na porządku dziennym. Zaś podczas rozejmu trwała "ciacha wojna ekonomiczna" tj. zdobyć wpływy pieniądze, aby w pewnym momencie wyeliminować konkurencje.
USA lata 30-ste

-
- Szczur Lądowy
- Numer GG: 3387750