Cóż, Monastyr ma to do siebie, że albo go pokochasz albo znienawidzisz, ale musisz go dokładnie przeczytać, nie tylko przejrzeć - w głębi tkwi serce Monastyra. Owszem, jest tylko kilka tych profesji. Wynika to z tego, że w Mona gra się postaciami doświadczonymi i ważnymi w swiecie. Jeśli chcesz grać handlarzem, to nie gra dla ciebie. System ma niesłychanie głęboko zakorzenioną duszę, do której jednak najpierw trzeba dotrzeć. W niego nie gra się siedząc przy stole na składanych krzesłach w kuchni popijając colę. W Monastyr trzeba się zagłębić, a pozwala na to ogrom pracy włożonej w niego przez twórców, opisy świata, architektury, języków, polityki, przeszłości... Jeśli jeszcze kiedykolwiek będziesz chciał go przejrzeć, nie rób tego. Po prostu otwórz na pierwszej stronie i przeczytaj wstęp. Bo Monastyr to nie jest gra w której narzeka się na małą ilość profesji, bo w realiach tego zawodu można zrobić bardzo wiele różnych postaci. Serce monastyru, zażartowałbym, że drugie, tkwi w Tajemnicy Postaci. Sprawdź co to jest, i poczytaj. Założę się że w twojej głowie pojawi się koncept na postać. Poczytaj do tego profesję. Założe się, że postać będzie gotowa.
A i małe odwołanie do Warhammera... Owszem profesji jest w nim chyba z 500 xD xD xD Ale po co komu ciura obozowa albo pieprzony handlarz węglem?? Tych profesji jakgdyby nie ma, nikt z nich nie korzysta a rozmawiałem z wieloma ludźmi którzy warhamca znają jak własną kieszeń. I słuchaj: Jak przeczytałem tą wzmiankę gdzieś w necie o Zabójcy Trolli, przeszedł mnie dreszczyk. Kartkowałem potem podręcznik bo chciałem coś o nich znaleźć, wciągnąć się w ich klimat, zobaczyć kim są.
Zgadnij, czego się dowiedziałem?
Że chcą śmierci, chodzą, są niscy i zabijają trolle. Wtedy się wkurzyłem naprawdę na maksa, rzuciłem podręcznik i powiedziałem: dobra, tyle ile twórcy dają od siebie, dostaną ode mnie. I to był koniec prób wciągnięcia się w świat Warhammca.
Ciemność w sumie przedstawia się niemal identycznie jak chaos w 1ed WFRP.
well, każdy ma swoje z-zdanie, ale ja zapytam deliktanie: c-czytałeś rozdział poświęcony Ciemności?
Taki system to tylko przeszkadza, co jeśli zechcę zagrać np. handlarza?
Niniejszym oświadczam ci, że nie masz dość wiedzy o Monastyrze, żeby go oceniać, bo tym zdaniem zniszczyłeś cały sens tego systemu.
To system o szlachcicach, mundurowych, księżach, inkwizycji. Gracie ludźmi znaczącymi, z Tajemnicą (też pewnie nie wiesz co to jest -.-) z bogatą przeszłością. Jeśli ci nie odpowiada to "Ograniczenie" (bo to nie jest ograniczenie; to założenie) To nie czytaj dalej, ale też i nie wypowiadaj się, bo nie masz pojęcia, o czym mówisz