Mam wrażenie, że ulegasz złudzeniu, że "wielkie portale" specjalnie prowadzą taką politykę - mało naszej rodzimej twórczości, ogrom newsów z zagranicy. Pozwolisz zatem, ze przytoczę wielokrotnie (choć jak widać - nadal zbyt rzadko) przytaczany truizm - jeżeli dobre teksty do polskich gier się pojawiają, to portal je puszcza.Karczmarz pisze:Podsumowując. Co mam do zarzucenia wielkim portalom to, że czasem newsują tekstami które naprawdę raczej powinny znaleźć się w "bagnie" czy jakimś innym portalu na temat nowinek zza granicy, niż oficjalnym dziale RPG. Ich zadaniem jest informować co się na świecie dzieje + rozwijać twórczość ludzi kochających rpg i chcących się podzielić swoimi pomysłami. Co mnie gryzie to to, że zdecydowaną większość sił poświęca się newsom o nowinkach a za mało (moim zdaniem) jest tekstów własnych. Trochę z tego czasem wychodzą wiadomości gdzie teksty na portalu to sprawozdania i relacje z innych stron. Na takie coś owszem jest zapotrzebowanie, ale niech to nie przyćmiewa soczystej i aktywnej twórczości fanowskiej, gdzie ktoś chcę dać coś od siebie a nie cytować dzieła innych.
Oczywiście, takie teksty są, co zauważasz w swoim podsumowaniu gdzieś powyżej. A że w ciągu tygodnia pojawia się ich w serwisie, powiedzmy pięć, przy piętnastu newsach? To chyba nie powinno budzić niczyjego zdumienia. Ruch w interesie jest stale, a do napisania artykułu trzeba się zebrać, że o posiadaniu pomysłu nie wspomnę.
Co się zaś tyczy newsów i recenzji podręczników z zagranicy: myślę, że powinniśmy sie raczej cieszyć, niż płakać z ich powodu. Sądze, że kultywowanie przekonania, że Polska sobie, a reszta świata sobie, jest w dzisiejszych czasach zwyczajnym błędem. Sprowadzenie podręcznika do dowolnego erepega nie jest już właściwie problemem. Język angielski jest potrzebny właściwie wszędzie, więc czytanie podręczników jest jedynie miłym treningiem. A przy okazji można nałapać naprawdę fajnych pomysłów, często nieobecnych w zwyczajowym polskim myśleniu o rpg.
Czy to "przyćmiewa soczystą i aktywną twórczość fanowską"? Nie sądzę. Na rynku licza się obecnie WFRP2, DnD, NS, wkrótce moze też WoD. Jeżeli zajrzysz do ich działów, zobaczysz ze proporcja newsów z zagranicy do tekstów rodzimych jest nieco inna niż w głównym dziale RPG. Ten ostatni nie ma zatem powodu, by blokowac potencjalnie ciekawe dla czytelnika wieści z zachodu.