U Tolkiena to chyba raczej nie za dużo Jakieś 3? I co, tak elfa nazwiesz czy kransoluda? "Sławek"? ;p No wiesz... Co do sapkowa to wolę slowiańskie lekko zmodyfikowane, np z inną literą jedną, jak tu ktoś kiedyś proponował. Tak że brzmią słowiańsko ale i trochę egzotycznie. I tak są tylko dla ludzi...
Skojarzeń politycznych z Edgarem nie mam... przychodzi mi na myśl tylko Poe. Można powiedzieć, że albo jestem niedouczoną ignorantką, albo mój umysł nie jest skażony polityką
Lea pisze:
Skojarzeń politycznych z Edgarem nie mam... przychodzi mi na myśl tylko Poe. Można powiedzieć, że albo jestem niedouczoną ignorantką, albo mój umysł nie jest skażony polityką
Jak ja Ci w tym momencie zazdroszczę Ale jakoś tak w naszej ekipie kojarzy się wszystko ze wszystkim. Dlatego polskie imiona to bardzo grząski grunt. Niektóre zagraniczne też ;] Przez to trzymamy się tych kanonicznych dla systemu, żeby nie prowokować do skojarzeń, a te potrafią być bardzo fantazyjne
A mnie z czasem coraz łatwiej idzie wymyślanie imion dla moich postaci. Większy jest problem z NPCami, na imiona których często nie mogę się zdecydować. Dla postaci wymyślam je szybko i bez problemu. Co ciekawe okazują się prawie zawsze idealnie pasować do osobowości wykreowanego bohatera. I tak Eris jest chaotyczna, Aria buntownicza, Wilga płochliwa, Pheonix zawsze wstaje z popiołów, Askarien jest radosnym bóstwem, a Wsłuchująca Się W Wiatr zamyśloną Garou... A to tylko wierzchołek góry lodowej... Zaczynam nabierać wprawy Zwykle charakter postaci buduję na fundamentach jakie daje mi jego imię. Nie zawsze, ale często.
Och.. nie mam nic do slowianskich imion, tylko do polskich wspolesnych, ktore nie bardzo mi pasuja do fantasy. A jesli chodzi o Tolkiena czy Sapkowskiego, to napisalam SLOWNIKI.. a wiec opieram sie na tworzeniu imion w oparciu o slownik elficki.
Ależ wiem, pisałaś o słownikach, spokojnie... Piłam do mojego znajomego Brzozy, który nie pierwszy raz liczy słowiańskie imiona w świecie tolkienowskim Robiłam kiedyś zestawienia imion słowiańskich i celtyckich, mam ich sporo jak ktoś potrzebuje (choć zdaję sobie sprawę, że każdy sam też dużo wymyśli, w końcu rodzime).