Marzenia poranne

ODPOWIEDZ

Ocena

1
2
40%
2
1
20%
3
1
20%
4
0
Brak głosów
5
0
Brak głosów
6
1
20%

Liczba głosów: 5
kajtek Raulin
Kok
Kok
Numer GG: 0

Marzenia poranne

Post autor: kajtek Raulin »

tyjhjghjghjgjghgh
Ostatnio zmieniony czwartek, 25 kwietnia 2013, 21:56 przez kajtek Raulin, łącznie zmieniany 1 raz.
Alucard
Bosman
Bosman
Numer GG: 9149904

Re: Marzenia poranne

Post autor: Alucard »

Kajtek...

Jestes na etapie opisywania tego, co Ciebie bezpośrednio dotyczy. Nie za bardzo interesuję Cię filozoficzne problemy, podstawy działań człowieka, jego zachowanie, imperatywy i inne pierdoły.
I w twoim wieku to dobrze- zacząłbym się martwić, gdyby bylo inaczej. W końcu masz tylko 14 lat- ja na "poważnie" zaczałem pisać w wieku 17-stu. Wczesniej były rymowanki, limeryki, wierszyki okolicznościowe itp.
Po prostu musisz dorosnąc do tego, co pozwoli Ci inaczej spojrzeć na otaczający Cię świat. Szerzej.

No, ale do rzeczy. Chciałeś oceny, to masz. :P

-Kajtek! Wstawaj! Kakao ci stygnie!
...
Przemyślałem : na marzenia styknie!

Na pierwszym miejscu to, co chcesz przekazać- potem rymowanie. Nigdy nie wychodź z założenia "mam słowo "pies" na końcu... to w takim razie potem będzie... hmmm... bies...
Podbiegł pies
a to bies

Jejku, ale to wspaniałe."

Dopiero kiedy wiesz, co chcesz przekazać, baw się w rymowanie.
RYmowanie wbrew temu, co soądzą niektórzy łatwe nie jest. Bo rymy, mój drogi, muszą być nienachalne (chyba, że autor ma taki a nie inny pomysł na wiersz, pastiż itp.)

W sedno mego polika

Patrzy w me lico

Ten polik nawet mi sie spodobał. Jakiś taki młodziezowy, z gówniarską zadziornością. A potem wyjazd z licem. Jak sie mówi A, powinno sie powiedziec B (Ponownie... chyba, ze autor... ale nulla regula sine exceptione)

Jeszcze wczoraj miała
Mnie w d...
Dole czy czymś!

Rozumiem szokować, ale to mi sie po prostu nie spodobało. Sa inne sposoby na niedopowiedzenia, sugerowanie niż wielokropki. Choćby rymy, które chciałeś wplątać. znasz rymowankę?

"Jedzie, jedzie arab
po pustyni hasa
cały czas spogląda
na swego...
... wielbłąda"
Masz sugestie rymem? Jak dla mnie całkiem niezła :P i z jakaś minimalną dawką finezji. bawić sie językiem- to twoje narzędzie pracy.

Zlatuje na nasze twarze
-Kajtku! Zejdźmy ze słońca bo nas poparzy!

A to mi się bardzo spodobało i mały plus dla Ciebie. Takie rymy chce widziec. Lekkie, nie narzucające się. I to takie dziecięce, naiwne "bo nas poparzy". Trafiło.

Poza tym nie wprowadzabym dialogu, a przynajmniej inaczej to zrobił... ale to juz prywatna sugestia.

Ogólnie słabo :D Więcej czytać, mniej pisać.
I patrzeć szerzej. Wiem, że to zabrzmi banalnie, ale poeta (jak go jebnie) to i w gołębiu znajdzie coś, co warto opisać.

Powodzenia.
Czekam na dlasze publikacje
Z uszanowaniem Kacper Alucard A.
Mroczna partia zjadaczy sierściuchów
Czerwona Orientalna Prawica
kajtek Raulin
Kok
Kok

Post autor: kajtek Raulin »

ioioioioioioioioioioioioioioioioioioioioioioioioioioioioio
Ostatnio zmieniony czwartek, 25 kwietnia 2013, 21:56 przez kajtek Raulin, łącznie zmieniany 1 raz.
Neprijatel
Bombardier
Bombardier
Kontakt:

Post autor: Neprijatel »

Aluś, masz za szokujące użycie "dupy" w wierszu? ;)

Kajtuś, są tu frazki w pewnym sensie warte uwagi, ale - wybacz - nie umiem wierzyć, że zostało to zrobione celowo.
leżę, patrzę w podłogę i nie chcę.
Sihamaah
Bosman
Bosman
Numer GG: 11803348

Post autor: Sihamaah »

Alucard pisze:"Jedzie, jedzie arab
po pustyni hasa
cały czas spogląda
na swego...
... wielbłąda"
Ech... :roll: Al... Do mnie pijesz? :P
Alucard pisze:Na pierwszym miejscu to, co chcesz przekazać - potem rymowanie.
Zgadzam się. Ogólnie najpierw myśl nad tematem, potem wyłóż słowa, bo najważniejsza jest treść, potem dopiero baw się formą. Oczywiście może być na odwrót, ale zacznij od takiego założenia.
Alucard pisze:Jestes na etapie opisywania tego, co Ciebie bezpośrednio dotyczy. Nie za bardzo interesuję Cię filozoficzne problemy, podstawy działań człowieka, jego zachowanie, imperatywy i inne pierdoły.
Właśnie kajtek, może poszukaj innych tematów. Najlepiej, gdybyś ich poszukał najpierw u innych wierszopisarzy.
Mów mi Sih :)
Kanał IRC Tawerny RPG: [url=irc://irc.npircs.pl/tawerna-rpg]KLIK![/url]
Link nie działa? Używaj Opery lub zainstaluj Chatzillę, jeśli używasz Firefoxa. PS.[url=irc://quakenet/tawerna-rpg]STARY KANAŁ TUTAJ[/url]
Neprijatel
Bombardier
Bombardier
Kontakt:

Panowie, poezja polska po roku 1990 mówi w przeważającej części o tym, co dotyczy tylko podmiotu lirycznego wiersza, a niech tam, co autora dotyczy. To jest, msz, jedyna droga do uniknięcia banału i ominięcia pułapki stania się "poetą-niewolnikiem", czy poetą, który "cicho czyta swoje wiersze".

Nie zmienia to w niczym faktu, że wierszyki kajtka są dziecinnie śmieszne i nie widzę w ich publikowaniu żadnego sensu.
AsiaWZieleni
Marynarz
Marynarz

Post autor: AsiaWZieleni »

Publikacja na forum sens ma. Nie dosyć, że się chłopak czegoś nauczy, to jeszcze pozbędzie się wstydu w stylu: "Ekhem... bo wiecie(...) ja tu tutaj wierszyk taki mam (...) w sumie to mój". Ja w jego wieku pewnie tak miałam.
Nie ma tego złego, co do domu poszedł
Neprijatel
Bombardier
Bombardier
Kontakt:

Dla faceta wstyd przy publikacji wiersza z natury jest normalny ;) Nie masz pojęcia, jak mi było wstyd, kiedy zaczynałem.
Alucard
Bosman
Bosman
Numer GG: 9149904

Post autor: Alucard »

@Nepa- przeżyłem wiele imprez i przeczytałem wiele ksiażek. Uwierz, dupa mnie nie szokuje :P Ale taki zamysł mógł mieć 12 letni autor...

A co do publikowania, niech pisze i daje. Ja z chęcią jego rozwój będe oglądał i pomagał, jeżeli będzie chciał. Po co mu tego zabraniać.

Kajtek musi jeszcze troche dorosnać, by pojac tą subtelną różnicę międzi Podmiotem L. a autorem.

Powodzenia i lepszych wierszy Kajtuś
Mroczna partia zjadaczy sierściuchów
Czerwona Orientalna Prawica
Azrael
Bosman
Bosman
Lokalizacja: Nie chcesz wiedzieć... naprawdę nie chcesz wiedzieć...

Post autor: Azrael »

Kajtek zrezygnowałem z pisaniem do ciebie petycji... bo masz 12,5 roku. Jak na taki wiek to super gitas piszesz ;P Lepsze to niż wiersze typu:
"Gościu dupa, ociera sie o słupa i widać jego kupa" jakie widuję na słupach.

A co lepsze, zastanawiałem się czy nie dać Ci dwójki,( za samą długość, ale jednak)
Grupa Nieszanowania Praw Ludzkich oraz Wspierania Bratniej Nienawiści na Tawernie

Azrael (Śmierć Wszechświatów) jest ich władcą. Wszystkie inne Śmierci są zależne od niego.
Eglarest
Chorąży
Chorąży
Numer GG: 777575

Post autor: Eglarest »

Kajtek nie rezygnuj z pisania ;)

mnie uderzyla naiwnosc tekstu z probą uszlachetnienia go jakims wyszukanym slownictwem. To strasznie popsulo klimat i zamaist byc smieszne, przejmujące czy poprostu normalne stalo się żenujące.

unikaj hydraulików czyli rymow na siłę Alu już cos Ci otym napomknął.

Wiek nie usprawiedliwia przed niczym nawet przed poezją Mozart w wieku 7 lat pisał wspaniałe utwory a Feel czy doda mimo wieku nadal twozy gnioty ;)
ODPOWIEDZ