Piękna elfica

Ocena

1
6
43%
2
2
14%
3
3
21%
4
1
7%
5
1
7%
6
1
7%

Liczba głosów: 14
komodor
Pomywacz

Piękna elfica

Post autor: komodor »

Tytułem wstępu(niezbędne aby zrozumieć wiersz)- wiersz powstał do niestety nie istniejącego już RPG-a, w którym wczuwałem się w postać krasnoluda

Piękna elfica
Patrzę jej wprost w oczy
Widzę urok elfa
Włos jej się w winie moczy
Twarz jej uśmiechnięta
Lecz jej marne ciało
To wciąż za mało
By na mnie podziałało
I w sercu moim grało

Patrzę ona cycem w karczmie wszystkich mami
Lecz cóże z tego ja nie gustuję takimi damami

Na co mi bowiem taka kobieta?
Wszystkich wokół wabi- dla ludzi podnieta
Lecz nie posiada brody
Ani krasnoludzkiej urody
Nie jest gruba jak beka
W kopalni pracować się lęka

Morał z mego wiersza gotowy:
Jeśli nie jesteś krasnoludką wielkiej urody
To nie zawracaj mi głowy
Ja chcę bowiem taką którą będę mógł ciągać za włosy brody
Neprijatel
Bombardier
Bombardier
Kontakt:

Re: Piękna elfica

Post autor: Neprijatel »

Trochę wstyd taki wiersz czytać, a co dopiero publikować...
leżę, patrzę w podłogę i nie chcę.
Alucard
Bosman
Bosman
Numer GG: 9149904

Post autor: Alucard »

No cóż... inwencja ludzka nie zna granic...
Ocenka oczywista... :D

ELfiN... pamiętasz jak zjechałem twój wiersz o polowaniu (był fatalny)- Teraz juz się ciebie nie czepiam. Doczekałem/ś się chwili, kiedy powstało coś gorszego...

Żenua
Mroczna partia zjadaczy sierściuchów
Czerwona Orientalna Prawica
Jelcyn
Bombardier
Bombardier
Numer GG: 9025892
Kontakt:

Post autor: Jelcyn »

Udam, że moje oczy tego nie widziały. Takiej kaszanki dawno tutaj nie było. Nie katuj nas tym czymś. Dam Ci taką jedną radę. Narysuj sobie okrąg na ścianie i jeśli kiedykolwiek przyjdzie Ci ochota na napisanie czegoś podobnego, podejdź do owej ściany i napier***aj głową w ten okrąg tak długo, aż Ci przejdzie.
"It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living."
-- Terry Pratchett
"Z głupotą się nie walczy, głupotę się omija"
Neprijatel
Bombardier
Bombardier
Kontakt:

Hm, mi się wydaje, że autor ma góra dwanaście lat. Niech więc lepiej zostawi swą głowę w spokoju, bo kto wie, czy mu się jeszcze kiedyś nie przyda :P
Carchmage
Trocheiczny Tawerniak
Trocheiczny Tawerniak
Numer GG: 3654146

Post autor: Carchmage »

Jelcyn, umarłem ze śmiechu. ;P

Podejrzewam, że... khm, liryk ów to utwór satyryczny? Śmieszny, w zamyśle? Mam nadzieję, że tak, jeśli nie, to ich muss dringend aufs Klo. :?

Jako utwór śmieszny jest niezły, do TPGR by chyba się nadawał. Ale jako poważny wiersz, to się nadaje do ABW
Śnieżysta równina, biały krąg księżyca,
Całunem przykryta nasza okolica,
I zawodzą w lasach brzozy w bieli całe.
Kto zginął tu? Umarł? Nie ja sam skonałem?

(Sergiusz Jesienin, 1925)
Neprijatel
Bombardier
Bombardier
Kontakt:

Uuuu, w założeniu autora na pewno było to zabawne. Dla mnie również, ale obawiam się, że nie o takie rozbawienie szanownemu twórcy chodziło :P
Sihamaah
Bosman
Bosman
Numer GG: 11803348

Post autor: Sihamaah »

A mi się podoba :P Rzeczywiście, powstał chyba do TPGR. Poważny nie jest na pewno, przesłania nie niesie, a ukazuje nam prawdę znaną przez autora o krasnoludzicach (że mają brody, pracują w kopalniach) i nastawieniu krasnoluda do wdzięków elficy. Taki miły przerywnik między poważnymi wierszami. W czym problem? Trzy. Nie wszystka poezja musi być ambitna.
Mów mi Sih :)
Kanał IRC Tawerny RPG: [url=irc://irc.npircs.pl/tawerna-rpg]KLIK![/url]
Link nie działa? Używaj Opery lub zainstaluj Chatzillę, jeśli używasz Firefoxa. PS.[url=irc://quakenet/tawerna-rpg]STARY KANAŁ TUTAJ[/url]
Alucard
Bosman
Bosman

Patrzę ona cycem w karczmie wszystkich mami...

Eeee...Shimaah... na pewno trzy? O_o
Sihamaah
Bosman
Bosman

@Alucard: Hmmmm... Tak. Trzy - ocena dostateczna. Przytaczany przez Ciebie fragment rzeczywiście może uchodzić za niesmaczny, ale jest to ukazania jednej z cech krasnoludzkiej natury - oni mają niewybredny humor. Skoro mamy monolog wewnętrzny krasnoluda, który jest zdziwiony czym zachwycają się w elficy goście karczmy, to czemu ma używać on jakiś wzniosłych słów? :P Ot, taki trochę barbarzyńca.
Link nie działa? Używaj Opery lub zainstaluj Chatzillę, jeśli używasz Firefoxa. PS.[url=irc://quakenet/tawerna-rpg]STARY KANAŁ TUTAJ[/url]
Elfin
Mat
Mat
Numer GG: 9599112

Post autor: Elfin »

Alucardzie wiem, ze byl zalosny :D Ale ja sie chyba czegos nauczylem.... Mam nadzieje ze i autor tego sie nauczy... Co do samego, to przyznam, ze nie mam jeszcze tyle doswiadczenia aby TO ocenic.. Ale coz doswiadczenie sie zdobywa... I zgodze sie ZENADA...
Sihamaah
Bosman
Bosman

Heh... O tak, nie znacie się :P Ale serio: Okej, wiersz wybitny nie jest. Szczególnie śmieszny też nie. Inteligentny nie... Niektórych może zniesmaczyć - ale nie sądzę, żeby było dużo takich osób.

Ja nadal się trzymam swojej oceny: 3. Ale wiem, to prawda, że jestem znacząco zbyt pobłażliwy :P
Alucard
Bosman
Bosman

Dobra Shimaah. Nie chciałem się nad tym pastwić ale zmuszasz mnie :D

Skoro juz jestesmy przy monologu wew. krasnopluda, cycach itp. tp powiedz mi po kiego **** tam sa słowa typu "Piekna elfica, patrzę jej wprost w oczy". Który krasnolud tak sie wyslawia. Jeżeli już mamy jakis podmiot liryczny o danym wykreowanym wyglądzie wew., że tak to ujmę, to trzymajmy sie jego natury...

Inna sprawa, że może to wcale nie krasnolud jest podmiotem lirycznym. Tzn. krasnolud, ale język wcale nie jest na niego stylizowany... z tego wynika, że sam autor (wiem, ze autor to nie Podmiot Liryczny, ale kiedy nie mam y określonego podmiotu to sposób wyrażania się wiersza jest sposobem przekazu mysli autora) sam jest tak elokwentny, żeby nas tutaj cycami obrzucać.

Nie , nie czuje się zniesmaczony... czuje sie lekko zażenowany, Podobnie jak wtedym kiedy w dobrym filmie nagle walną jakaś scene wybitnie fatalną. Po prostu az żal patrzeć...
kajtek Raulin
Kok
Kok
Numer GG: 0

Post autor: kajtek Raulin »

Wielki + za odwagę aby takie cos wstawić.Jakieś takie to dziwne.Najpier docenia jej urodę później uważa za ku**ę a następnie gardzi nią.Takie wsiubiździu.
1
Phoven
Bosman
Bosman

Post autor: Phoven »

Nie wszystka poezja musi być ambitna.
Mi tam zawsze wydawało się, że nie wszystko co się rymuje zalicza się do poezji. Jestem nieobeznany z wszystkimi niuansami poetyki i za pewne przez to obecnie pokutuje - wybacz. Jednak znalazłem panaceum na mą niewiedzę - zacznę czytać więcej poezji. "Wlazł kotek na płotek.." i "Pani słowikowa.." pójdzie na pierwszy ruszt, potem zajmę się czytaniem poezji blogowej ;P.
Dobra, teraz serio: poezja* ma w domyśle działać na ludzkie emocje, ma zmuszać do refleksji - oczywiście nie tylko nad sensem istnienia, śmiercią i miłością, blabla.. Może dotyczyć również również tematów zupełnie prozaicznych które niejako stanowią integralną część naszego życia. Jednakże zawsze dotyka tej głębszej części jaźni - taka już jej roli.

*Jako typowy wierszy, nie biorę tu pod uwagę wszelakich epopei, poematów etc. Choc przecież i one służą zazwyczaj przekazaniu jakiejs prawdy, uczucia itd.
Sihamaah
Bosman
Bosman

Hm... Uczucie żałości i litości, ewentualnie zniesmaczenia - to powoduje ten wiersz :P

Rzeczywiście, wiem, stawiłem za wysoką ocenę. Dobry humor. Ale nie ma niestety odwołania... więc postaram się wybronić wiersz :) Musi się ktoś znaleźć, żeby autor się nie pociął. Phoven, czyżbyś nie poczuł choć jednego z wyżej wymienionych, czytając ten wiersz? :P Autorowi zamierzenie się udało - utwór oddziałuje na uczucia!
Alucard
Bosman
Bosman

Tiaaa
Zupełnie jak pełne polotu satanistyczne wiersze Natny'ego :/ Ktos mówił, ze poezja broni się sama. Skoro ten utworek bronic musisz ty Sihamaah, to poezja on nie jest :D KOniec gadania.

A moze autor cios od siebie dorzuci -_^
ODPOWIEDZ