Jak zwykle spacje=wielokropki
::Czarny ogień
Czarny ogień trawi oczy szaleńców
wszyscy szaleńcy są martwi i gniją
czarny ogień trawi oczy martwych
trupów w mogiłach wczorajszego dnia
Czarny ogień trawi myśli
.............................nieżywe
zwęglone wyją z bólu
uciekają ustami z więzień mózgoczaszki
- dlatego martwi tak głośno krzyczą
litanie przenajświętszych grzechów
Kyrie elejson... et cetera
................................et cetera
Zgwałcona dziewczyno
....Zmiłuj się nade mną
Zdradzona kobieto
....Zmiłuj się nade mną
Nauko Freuda
....Módl się za nami
Czarny ogień trawi ciała zmarłych
animowane stosy cielesnego węgla
suną cichą pielgrzymką do Boga
lecz Bóg nie lubi czerni
Bóg lubi złoto i srebro i poczet królów polskich
Odrzuceni idą do swych starych mieszkań
pod mosty strawione czarnym ogniem
.................do pustych strzykawek
ku ciepłym ogniskom igieł
.................do nabrzmiałego kwilącego łona
ku pieśniom szczypiec chirurgicznych
..........toną w wypełnionym czerwonym bólem bagnie przeszłości
Czarny ogień trawi oczy szaleńców
wszyscy szaleńcy są martwi i gniją...
Czarny ogień
-
- Bosman
- Numer GG: 9149904
Czarny ogień
Mroczna partia zjadaczy sierściuchów
Czerwona Orientalna Prawica
-
- Mat
- Numer GG: 1668791
- Kontakt:
Re: Czarny ogień
elektryzujące
5+
5+
Mój świecie rozpal duszę moją, aż do końca! Mój świecie zamień duszę w cząsteczkę słońca! Niech świeci w mroku, niech rozjaśnia dni parszywe! Chcę mięc gorączkę! (...) Ogrzej mnie, miłości, której nie znam jeszcze(...)ogrzej mnie!
-
- Bosman
Kojarzy mi się toto z Niebieskim Ptakiem. Podobna narracja. A przynajmniej sposób przekazywania treści. Niestety do NP nie dorasta toto. Brakuje takiej, wewnętrznej iskry trawiącej i fascynującej jednocześnie czytelnika. Takiego soczystygo KABOOM które przeradza się w piękny, zgniły owoc. Że bez sensu? Wybaczcie mi, zmęczony jestem
Konkluzja: Temat ciekawy, wiersz zaś nienachalny, oczywiście warsztat również bez zastrzeżeń (choć w niektórych momentach miałem wrażenie wymuszonego zdania). Ale, jak juz pisałem - brak mu tej werwy, świeżości.
Krótko mówiąc: nie do końca Ci wyszło, nie uzyskałeś moim zdaniem 'elektryzującego' (jak wyraziła się Aurora) efektu. Taka piątka na szynach więc będzie.
Ps.Toto.
Ps2. Zanurz głowę w krystalicznie czystej i lodowatej wodzie. Biegnij przed siebie. Krzycz. Głośniej. Teraz skieruj ślepia wprost na słońce. Wjedź w oślepiający blask.
I pisz wiersz.
Na prawdę: chcesz być poetą, szukaj nowej konwencji. Wyjmij ją z braku konwencji. Pojawi się sama. Tuż pod lustrem wody.
Ps3. Wspominałem, że jestem zmęczony?
Konkluzja: Temat ciekawy, wiersz zaś nienachalny, oczywiście warsztat również bez zastrzeżeń (choć w niektórych momentach miałem wrażenie wymuszonego zdania). Ale, jak juz pisałem - brak mu tej werwy, świeżości.
Krótko mówiąc: nie do końca Ci wyszło, nie uzyskałeś moim zdaniem 'elektryzującego' (jak wyraziła się Aurora) efektu. Taka piątka na szynach więc będzie.
Ps.Toto.
Ps2. Zanurz głowę w krystalicznie czystej i lodowatej wodzie. Biegnij przed siebie. Krzycz. Głośniej. Teraz skieruj ślepia wprost na słońce. Wjedź w oślepiający blask.
I pisz wiersz.
Na prawdę: chcesz być poetą, szukaj nowej konwencji. Wyjmij ją z braku konwencji. Pojawi się sama. Tuż pod lustrem wody.
Ps3. Wspominałem, że jestem zmęczony?
-
- Bosman
- Numer GG: 9149904
Boże, Phoven, ta rada i stylistycznie i treściowo jest genialna. Zapisze ja sobie na ścianie (mam dziwny zwyczaj poisania po ścianach w pokoju). Chyba ja dosłownie zrealizujePhoven pisze: Ps.Toto.
I pisz wiersz.
Szukam Phoven. Ponoc żaden poeta nigdy nie jest w 100 % zadowolony z dzieła, więc przez to odczuwa swoiste niespełnienie... i szuka, szuka, szuka. Stąd sie zrodziła przecież "garniturowa koniecznosc" co nie?Phoven pisze:Na prawdę: chcesz być poetą, szukaj nowej konwencji. Wyjmij ją z braku konwencji. Pojawi się sama. Tuż pod lustrem wody.
Jak na zmęczonego całkiem sensownie bredziszPhoven pisze:Ps3. Wspominałem, że jestem zmęczony?
Mroczna partia zjadaczy sierściuchów
-
- Mat
- Numer GG: 9599112
Noo.. Dobre.. A nawet bardzo dobre... Ja postawie 6-.... Sama tematyka mi sie podoba.... Swisnales mi fajny temat.. Ale to dobrze... Bo ja bym tego tak dobrze nie ujal
-
- Bombardier
- Numer GG: 9025892
- Kontakt:
Alucard... po prostu potrafisz obudzić moje emocję, wprowadzić w zadumę, porazić umysł...czy trzeba lepszego komentarza?
"It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living."
-- Terry Pratchett
"Z głupotą się nie walczy, głupotę się omija"
-- Terry Pratchett
"Z głupotą się nie walczy, głupotę się omija"
-
- Bosman
- Numer GG: 11803348
Doskonałe. Nie wymaga długiego komentarza. Takie wiersze to powinny w szkołach być
6
6