"Odezwa 9.6.2007r."

-
- Mat
- Numer GG: 1668791
- Kontakt:
"Odezwa 9.6.2007r."
Nie tłumacz mi jak żyć! -
Mój sprzeciw,
Dawno przestał być synonimem bezsilności,
Więc tej wojny, nie uda Ci się wygrać...
Nie boję się bólu upadku
W imię ideii, wartości,
Które codzienność zamknęła w moim Sercu -
Moje imię brzmi Wolność;
Nienawidzę,
Tej przymusowej śmierci Indywidualności,
Zakazu wolności życia
Wśród mirażu nieistniejących przywilejów;
Świat, w którym przyszło nam żyć
Przez Was, nigdy nie wydawał się innym -
Wasz Manifest Bezsilności
Pokazuje jak bardzo jesteśmy groźni
Milczenie krzyczy najgłośniej -
Któregoś dnia nasze nieme próby,
Rozpełzną się nad światem
Niczym krzyk świtu
Przyjdzie Wam koncać jak Upadłym Aniołom
Pijąc brud własnych błędów -
Jesteśmy urodzeni by święcić tryumf
My, Dzieci Idei...
Mój sprzeciw,
Dawno przestał być synonimem bezsilności,
Więc tej wojny, nie uda Ci się wygrać...
Nie boję się bólu upadku
W imię ideii, wartości,
Które codzienność zamknęła w moim Sercu -
Moje imię brzmi Wolność;
Nienawidzę,
Tej przymusowej śmierci Indywidualności,
Zakazu wolności życia
Wśród mirażu nieistniejących przywilejów;
Świat, w którym przyszło nam żyć
Przez Was, nigdy nie wydawał się innym -
Wasz Manifest Bezsilności
Pokazuje jak bardzo jesteśmy groźni
Milczenie krzyczy najgłośniej -
Któregoś dnia nasze nieme próby,
Rozpełzną się nad światem
Niczym krzyk świtu
Przyjdzie Wam koncać jak Upadłym Aniołom
Pijąc brud własnych błędów -
Jesteśmy urodzeni by święcić tryumf
My, Dzieci Idei...
Mój świecie rozpal duszę moją, aż do końca! Mój świecie zamień duszę w cząsteczkę słońca! Niech świeci w mroku, niech rozjaśnia dni parszywe! Chcę mięc gorączkę! (...) Ogrzej mnie, miłości, której nie znam jeszcze(...)ogrzej mnie!

-
- Bosman
- Numer GG: 9149904
Re: "Odezwa 9.6.2007r."
Nie wiem co o tym mysleć 
Z jednej strony to taki troche nieskładny wrzask, z drugiej cos na wzór manifestu twojego pokolenia i tobie podobnych. Ale zacznijmy od pocztąku. Treśc staje mi sie powoli obca, bowiem jako, że juz mam dość własnych rozterek egzystencjalnych przyjałem postawę dzikiej afirmacji zycia
. Wydaje mi sie, że wiem co masz na myśli w utworze. Niemniej jest on dobry, tylko że do mnie nie trafia. Ciekawe środki stylistyczne, niezła forma i jakiś taki twój "porządek" myślenia.
Obiektywnie między 4 a 5
Subiektywnie 4 (za bardzo ciesze sie życiem aby mnie zwalił na kolana, coi nie znaczy, że teraz będę zaniżał oceny. Po porstu ciągle uważam, że to nit to. Poświatowską wciaż pochłaniam tonami
)

Z jednej strony to taki troche nieskładny wrzask, z drugiej cos na wzór manifestu twojego pokolenia i tobie podobnych. Ale zacznijmy od pocztąku. Treśc staje mi sie powoli obca, bowiem jako, że juz mam dość własnych rozterek egzystencjalnych przyjałem postawę dzikiej afirmacji zycia

Obiektywnie między 4 a 5
Subiektywnie 4 (za bardzo ciesze sie życiem aby mnie zwalił na kolana, coi nie znaczy, że teraz będę zaniżał oceny. Po porstu ciągle uważam, że to nit to. Poświatowską wciaż pochłaniam tonami

Mroczna partia zjadaczy sierściuchów
Czerwona Orientalna Prawica

-
- Bosman
- Numer GG: 4159090
- Kontakt:
A tego nie ocenię, nie wiem na jaką partię głosowałaś. Jeżeli naprawdę chcesz coś zmienić to dałbym tutaj 5, jeżeli "nie tak" głosujesz to 2. W sumie wiersz może być, więc bez odpowiedzi to daję 4 (ale nie zaznaczam)

-
- Bosman
Kurde AC, ja nie wytrzymam zaraz. Czy ty musisz wszystko tak dosłownie traktować? Ja pierniczę...AC pisze:A tego nie ocenię, nie wiem na jaką partię głosowałaś. Jeżeli naprawdę chcesz coś zmienić to dałbym tutaj 5, jeżeli "nie tak" głosujesz to 2. W sumie wiersz może być, więc bez odpowiedzi to daję 4 (ale nie zaznaczam)
Ja jestem katolikiem i mieszkam na wsi... oho... mam powiązania z Samoobroną i LPR...
Czemu uważasz, że światopogląd musi sie łączyć z konkretna opcja polityczną...
Aha, przy okazji ukazałes, że jesteś bardzo tolerancyjną osobą... Gratulacje

-
- Mat
- Kontakt:
hmmm nawet nie wiesz jak daleko jesteś od dobrej interpretacji tego wierszaAC pisze:A tego nie ocenię, nie wiem na jaką partię głosowałaś. Jeżeli naprawdę chcesz coś zmienić to dałbym tutaj 5, jeżeli "nie tak" głosujesz to 2. W sumie wiersz może być, więc bez odpowiedzi to daję 4 (ale nie zaznaczam)

totez mam w nosie Twoją pseudotolerancyjną opinię, ha

Mój świecie rozpal duszę moją, aż do końca! Mój świecie zamień duszę w cząsteczkę słońca! Niech świeci w mroku, niech rozjaśnia dni parszywe! Chcę mięc gorączkę! (...) Ogrzej mnie, miłości, której nie znam jeszcze(...)ogrzej mnie!

-
- Bosman
- Kontakt:
A mnie denerwuje gdy ktoś krzyczy że jest dzieckiem idei, że jest tolerancyjny i pragnie aby Polska była wielkim krajem i głosuje na SLD. Bo to jest jedno wielkie kłamstwo. Tak samo mi się nie podobało jak zespół z USA (chyba TRex) śpiewał że są dziećmi rewolucji - chociaż w USA w porównaniu z ZSRR i Blokiem Wschodnim był Raj. Jeżeli tego nie rozumiesz to "szkoda".

-
- Mat
- Kontakt:
Doprawdy?AC pisze:A mnie denerwuje gdy ktoś krzyczy że jest dzieckiem idei, że jest tolerancyjny i pragnie aby Polska była wielkim krajem i głosuje na SLD. Bo to jest jedno wielkie kłamstwo. Tak samo mi się nie podobało jak zespół z USA (chyba TRex) śpiewał że są dziećmi rewolucji - chociaż w USA w porównaniu z ZSRR i Blokiem Wschodnim był Raj. Jeżeli tego nie rozumiesz to "szkoda".
Ale ja nie głosuję w ogóle.. ? I co Ty na to ;]. I nie chodzi mi o tego typu idęę. Dalej brniesz w totalne niezrozumienie wyżej zamieszczonej przezemnie treści i z każdym słowem coraz bardziej się pogrążasz. I jak ja mam to rozumieć? Że uparty osioł jesteś, który na siłę chce udowodnić, że ma rację?

Miło, że próbowałeś podjąć polemikę na temat tego tekstu, ale..
a) w zły sposób
b) w złym tonem
c) na zły temat
;]

-
- Tawerniak
- Numer GG: 5450570
- Kontakt:
Do mnie tekst w ogóle nie trafia... Alucard wyłuszczył: wykrzyczane, nieskładne. Do tego dodałbym utarte schematy (między innymi: krzyczące milczenie) i momentami obrzydliwie patetyczny język. Mnie w ogóle to nie porwało i nie udzieliły mi się żadne wielkie doznania.
Może za bardzo pisałaś samymi emocjami. Wiem, że jest taka potrzeba, ale często wychodzą z tego kiepskie wiersze. Temat i pomysł ciekawy, ale wykonanie... beznadziejne. - między 3 a 4.
Może za bardzo pisałaś samymi emocjami. Wiem, że jest taka potrzeba, ale często wychodzą z tego kiepskie wiersze. Temat i pomysł ciekawy, ale wykonanie... beznadziejne. - między 3 a 4.
"jestem dzbanem pełnym żywej i martwej wody, starczy, bym się lekko nachylił, a cieką ze mnie same piękne myśli, (...) tak więc właściwie nawet nie wiem, które myśli są moje i ze mnie, a które wyczytałem" B. Hrabal

-
- Bosman
- Kontakt:
Albo jesteś zbyt młoda, żeby głosować albo jesteś przeciwna demokracji. << to ja na to.Aurora pisze:Doprawdy?AC pisze:A mnie denerwuje gdy ktoś krzyczy że jest dzieckiem idei, że jest tolerancyjny i pragnie aby Polska była wielkim krajem i głosuje na SLD. Bo to jest jedno wielkie kłamstwo. Tak samo mi się nie podobało jak zespół z USA (chyba TRex) śpiewał że są dziećmi rewolucji - chociaż w USA w porównaniu z ZSRR i Blokiem Wschodnim był Raj. Jeżeli tego nie rozumiesz to "szkoda".
Ale ja nie głosuję w ogóle.. ? I co Ty na to ;]. I nie chodzi mi o tego typu idęę. Dalej brniesz w totalne niezrozumienie wyżej zamieszczonej przezemnie treści i z każdym słowem coraz bardziej się pogrążasz. I jak ja mam to rozumieć? Że uparty osioł jesteś, który na siłę chce udowodnić, że ma rację?
Miło, że próbowałeś podjąć polemikę na temat tego tekstu, ale..
a) w zły sposób
b) w złym tonem
c) na zły temat
;]
To tak odpowiedzią na twoje pytanie.
Ale ja tu nie chce podejmować polemiki - napisałem co o tym sądzę, a ty napisałaś że nie rozumiem. Nic nie wyjaśniłaś - wyjaśnij.

-
- Arcymod Tawerniany
- jest temat do dyskusji o polityce i można założyć następne, bardziej szczegółowe, jeśli trzeba.
- od kiedy to poeta tłumaczy swoje dzieła?
- z tego co wiem oceniamy tu wiersze i wierszo-podobne, a nie ich autorów...

-
- Bosman
- Kontakt:
1. No rzeczywiście, dlatego już tego nie będzie tu kontynuować.MAd Phantom pisze:
- jest temat do dyskusji o polityce i można założyć następne, bardziej szczegółowe, jeśli trzeba.
- od kiedy to poeta tłumaczy swoje dzieła?
- z tego co wiem oceniamy tu wiersze i wierszo-podobne, a nie ich autorów...
2. Od kiedy mówi, że nie rozumiem, więc chyba mam prawo się spytać o wyjaśnienia (odpowiedź to już co innego).
3. No to oceniałem wiersz na 5,3 i 4. Postawę autora na mniej, ale tu nie temat na to.

-
- Bosman
Ty to jednak burak jesteś...AC pisze: 3. No to oceniałem wiersz na 5,3 i 4. Postawę autora na mniej, ale tu nie temat na to.
Ktos nie zgadza się z twoimi pogladami, to od razu jest gorszy...
Nie dorastasz takim ludziom jak Agnieszka do pięt. Żenada
Kończę tą pogadanke i słowna przepychankę/Przepraszam za offtop

-
- Mat
- Kontakt:
AC padam do stóp Waszej Wysokości...
Podmiot liryczny w wierszu nie zgadza się z ograniczającą na różne sposoby rzeczywistością, uzależnieniem ludzi od ludzi. Często uzależenieniem od ludzi, którzy w nadmiarze i nielogicznie korzystaą ze swojej władzy. Z wchodzieniem w butach w cudze życie etcetera etcetera...
Taki tam mały konflikt wartości
wiecej na PW jak chcesz.
Podmiot liryczny w wierszu nie zgadza się z ograniczającą na różne sposoby rzeczywistością, uzależnieniem ludzi od ludzi. Często uzależenieniem od ludzi, którzy w nadmiarze i nielogicznie korzystaą ze swojej władzy. Z wchodzieniem w butach w cudze życie etcetera etcetera...
Taki tam mały konflikt wartości

-
- Bosman
- Kontakt:
A napisz proszę. Będę miał na co odpowiadać na PWAurora pisze:Taki tam mały konflikt wartościwiecej na PW jak chcesz.