"Odezwa 9.6.2007r."

ODPOWIEDZ

?

1
0
Brak głosów
2
1
25%
3
2
50%
4
0
Brak głosów
5
1
25%
6
0
Brak głosów

Liczba głosów: 4
Aurora
Mat
Mat
Numer GG: 1668791
Kontakt:

"Odezwa 9.6.2007r."

Post autor: Aurora »

Nie tłumacz mi jak żyć! -
Mój sprzeciw,
Dawno przestał być synonimem bezsilności,
Więc tej wojny, nie uda Ci się wygrać...

Nie boję się bólu upadku
W imię ideii, wartości,
Które codzienność zamknęła w moim Sercu -
Moje imię brzmi Wolność;

Nienawidzę,
Tej przymusowej śmierci Indywidualności,
Zakazu wolności życia
Wśród mirażu nieistniejących przywilejów;

Świat, w którym przyszło nam żyć
Przez Was, nigdy nie wydawał się innym -
Wasz Manifest Bezsilności
Pokazuje jak bardzo jesteśmy groźni

Milczenie krzyczy najgłośniej -
Któregoś dnia nasze nieme próby,
Rozpełzną się nad światem
Niczym krzyk świtu

Przyjdzie Wam koncać jak Upadłym Aniołom
Pijąc brud własnych błędów -
Jesteśmy urodzeni by święcić tryumf
My, Dzieci Idei...
Mój świecie rozpal duszę moją, aż do końca! Mój świecie zamień duszę w cząsteczkę słońca! Niech świeci w mroku, niech rozjaśnia dni parszywe! Chcę mięc gorączkę! (...) Ogrzej mnie, miłości, której nie znam jeszcze(...)ogrzej mnie!
Alucard
Bosman
Bosman
Numer GG: 9149904

Re: "Odezwa 9.6.2007r."

Post autor: Alucard »

Nie wiem co o tym mysleć ;)
Z jednej strony to taki troche nieskładny wrzask, z drugiej cos na wzór manifestu twojego pokolenia i tobie podobnych. Ale zacznijmy od pocztąku. Treśc staje mi sie powoli obca, bowiem jako, że juz mam dość własnych rozterek egzystencjalnych przyjałem postawę dzikiej afirmacji zycia :D. Wydaje mi sie, że wiem co masz na myśli w utworze. Niemniej jest on dobry, tylko że do mnie nie trafia. Ciekawe środki stylistyczne, niezła forma i jakiś taki twój "porządek" myślenia.

Obiektywnie między 4 a 5
Subiektywnie 4 (za bardzo ciesze sie życiem aby mnie zwalił na kolana, coi nie znaczy, że teraz będę zaniżał oceny. Po porstu ciągle uważam, że to nit to. Poświatowską wciaż pochłaniam tonami ;) )
Mroczna partia zjadaczy sierściuchów
Czerwona Orientalna Prawica
AC
Bosman
Bosman
Numer GG: 4159090
Kontakt:

Post autor: AC »

A tego nie ocenię, nie wiem na jaką partię głosowałaś. Jeżeli naprawdę chcesz coś zmienić to dałbym tutaj 5, jeżeli "nie tak" głosujesz to 2. W sumie wiersz może być, więc bez odpowiedzi to daję 4 (ale nie zaznaczam)
Obrazek
Alucard
Bosman
Bosman

AC pisze:A tego nie ocenię, nie wiem na jaką partię głosowałaś. Jeżeli naprawdę chcesz coś zmienić to dałbym tutaj 5, jeżeli "nie tak" głosujesz to 2. W sumie wiersz może być, więc bez odpowiedzi to daję 4 (ale nie zaznaczam)
Kurde AC, ja nie wytrzymam zaraz. Czy ty musisz wszystko tak dosłownie traktować? Ja pierniczę...

Ja jestem katolikiem i mieszkam na wsi... oho... mam powiązania z Samoobroną i LPR...
Czemu uważasz, że światopogląd musi sie łączyć z konkretna opcja polityczną...

Aha, przy okazji ukazałes, że jesteś bardzo tolerancyjną osobą... Gratulacje
Aurora
Mat
Mat
Kontakt:

AC pisze:A tego nie ocenię, nie wiem na jaką partię głosowałaś. Jeżeli naprawdę chcesz coś zmienić to dałbym tutaj 5, jeżeli "nie tak" głosujesz to 2. W sumie wiersz może być, więc bez odpowiedzi to daję 4 (ale nie zaznaczam)
hmmm nawet nie wiesz jak daleko jesteś od dobrej interpretacji tego wiersza :)

totez mam w nosie Twoją pseudotolerancyjną opinię, ha :P
Mój świecie rozpal duszę moją, aż do końca! Mój świecie zamień duszę w cząsteczkę słońca! Niech świeci w mroku, niech rozjaśnia dni parszywe! Chcę mięc gorączkę! (...) Ogrzej mnie, miłości, której nie znam jeszcze(...)ogrzej mnie!
AC
Bosman
Bosman
Kontakt:

A mnie denerwuje gdy ktoś krzyczy że jest dzieckiem idei, że jest tolerancyjny i pragnie aby Polska była wielkim krajem i głosuje na SLD. Bo to jest jedno wielkie kłamstwo. Tak samo mi się nie podobało jak zespół z USA (chyba TRex) śpiewał że są dziećmi rewolucji - chociaż w USA w porównaniu z ZSRR i Blokiem Wschodnim był Raj. Jeżeli tego nie rozumiesz to "szkoda".
Obrazek
Aurora
Mat
Mat
Kontakt:

AC pisze:A mnie denerwuje gdy ktoś krzyczy że jest dzieckiem idei, że jest tolerancyjny i pragnie aby Polska była wielkim krajem i głosuje na SLD. Bo to jest jedno wielkie kłamstwo. Tak samo mi się nie podobało jak zespół z USA (chyba TRex) śpiewał że są dziećmi rewolucji - chociaż w USA w porównaniu z ZSRR i Blokiem Wschodnim był Raj. Jeżeli tego nie rozumiesz to "szkoda".
Doprawdy?

Ale ja nie głosuję w ogóle.. ? I co Ty na to ;]. I nie chodzi mi o tego typu idęę. Dalej brniesz w totalne niezrozumienie wyżej zamieszczonej przezemnie treści i z każdym słowem coraz bardziej się pogrążasz. I jak ja mam to rozumieć? Że uparty osioł jesteś, który na siłę chce udowodnić, że ma rację? :)

Miło, że próbowałeś podjąć polemikę na temat tego tekstu, ale..
a) w zły sposób
b) w złym tonem
c) na zły temat

;]
Narmo
Tawerniak
Tawerniak
Numer GG: 5450570
Kontakt:

Post autor: Narmo »

Do mnie tekst w ogóle nie trafia... Alucard wyłuszczył: wykrzyczane, nieskładne. Do tego dodałbym utarte schematy (między innymi: krzyczące milczenie) i momentami obrzydliwie patetyczny język. Mnie w ogóle to nie porwało i nie udzieliły mi się żadne wielkie doznania.

Może za bardzo pisałaś samymi emocjami. Wiem, że jest taka potrzeba, ale często wychodzą z tego kiepskie wiersze. Temat i pomysł ciekawy, ale wykonanie... beznadziejne. - między 3 a 4.
"jestem dzbanem pełnym żywej i martwej wody, starczy, bym się lekko nachylił, a cieką ze mnie same piękne myśli, (...) tak więc właściwie nawet nie wiem, które myśli są moje i ze mnie, a które wyczytałem" B. Hrabal
AC
Bosman
Bosman
Kontakt:

Aurora pisze:
AC pisze:A mnie denerwuje gdy ktoś krzyczy że jest dzieckiem idei, że jest tolerancyjny i pragnie aby Polska była wielkim krajem i głosuje na SLD. Bo to jest jedno wielkie kłamstwo. Tak samo mi się nie podobało jak zespół z USA (chyba TRex) śpiewał że są dziećmi rewolucji - chociaż w USA w porównaniu z ZSRR i Blokiem Wschodnim był Raj. Jeżeli tego nie rozumiesz to "szkoda".
Doprawdy?

Ale ja nie głosuję w ogóle.. ? I co Ty na to ;]. I nie chodzi mi o tego typu idęę. Dalej brniesz w totalne niezrozumienie wyżej zamieszczonej przezemnie treści i z każdym słowem coraz bardziej się pogrążasz. I jak ja mam to rozumieć? Że uparty osioł jesteś, który na siłę chce udowodnić, że ma rację? :)

Miło, że próbowałeś podjąć polemikę na temat tego tekstu, ale..
a) w zły sposób
b) w złym tonem
c) na zły temat

;]
Albo jesteś zbyt młoda, żeby głosować albo jesteś przeciwna demokracji. << to ja na to.
To tak odpowiedzią na twoje pytanie.

Ale ja tu nie chce podejmować polemiki - napisałem co o tym sądzę, a ty napisałaś że nie rozumiem. Nic nie wyjaśniłaś - wyjaśnij.
Obrazek
MAd Phantom
Arcymod Tawerniany
Arcymod Tawerniany

Post autor: MAd Phantom »

- jest temat do dyskusji o polityce i można założyć następne, bardziej szczegółowe, jeśli trzeba.
- od kiedy to poeta tłumaczy swoje dzieła?
- z tego co wiem oceniamy tu wiersze i wierszo-podobne, a nie ich autorów...
AC
Bosman
Bosman
Kontakt:

MAd Phantom pisze:
- jest temat do dyskusji o polityce i można założyć następne, bardziej szczegółowe, jeśli trzeba.
- od kiedy to poeta tłumaczy swoje dzieła?
- z tego co wiem oceniamy tu wiersze i wierszo-podobne, a nie ich autorów...
1. No rzeczywiście, dlatego już tego nie będzie tu kontynuować.
2. Od kiedy mówi, że nie rozumiem, więc chyba mam prawo się spytać o wyjaśnienia (odpowiedź to już co innego).
3. No to oceniałem wiersz na 5,3 i 4. Postawę autora na mniej, ale tu nie temat na to.
Obrazek
Alucard
Bosman
Bosman

AC pisze: 3. No to oceniałem wiersz na 5,3 i 4. Postawę autora na mniej, ale tu nie temat na to.
Ty to jednak burak jesteś...
Ktos nie zgadza się z twoimi pogladami, to od razu jest gorszy...
Nie dorastasz takim ludziom jak Agnieszka do pięt. Żenada

Kończę tą pogadanke i słowna przepychankę/Przepraszam za offtop
Aurora
Mat
Mat
Kontakt:

AC padam do stóp Waszej Wysokości...

Podmiot liryczny w wierszu nie zgadza się z ograniczającą na różne sposoby rzeczywistością, uzależnieniem ludzi od ludzi. Często uzależenieniem od ludzi, którzy w nadmiarze i nielogicznie korzystaą ze swojej władzy. Z wchodzieniem w butach w cudze życie etcetera etcetera...

Taki tam mały konflikt wartości :) wiecej na PW jak chcesz.
AC
Bosman
Bosman
Kontakt:

Aurora pisze:Taki tam mały konflikt wartości :) wiecej na PW jak chcesz.
A napisz proszę. Będę miał na co odpowiadać na PW :)
Obrazek
ODPOWIEDZ