Panorama

-
- Bosman
- Numer GG: 9149904
Panorama
:: Panorama
Poranna mgiełka
otula delikatnie
człowieka na puchowej pierzynie gazety
Jęczący chór pijanych prostytutek
wraca gęsiego z nocnej zmiany
zarabiają na buty dla dzieci
których nie ma
i których nie będzie
Bezręki żebrak sprawnymi dłońmi
kradnie z tylnej kieszeni plik czyichś marzeń
Banda pijaczków wychodzi tłumnie z knajpy
śpiewając sprośne hymny
na cześć nieistniejącej miłości
Chłopcy z zapłakanymi żyłami
zakładają się o tubkę kleju
kto pierwszy kopnie starca
bezradnie tulącego się do asfaltu
Miasto me które kocham
całym moim sczerniałym sercem
Poranna mgiełka
otula delikatnie
człowieka na puchowej pierzynie gazety
Jęczący chór pijanych prostytutek
wraca gęsiego z nocnej zmiany
zarabiają na buty dla dzieci
których nie ma
i których nie będzie
Bezręki żebrak sprawnymi dłońmi
kradnie z tylnej kieszeni plik czyichś marzeń
Banda pijaczków wychodzi tłumnie z knajpy
śpiewając sprośne hymny
na cześć nieistniejącej miłości
Chłopcy z zapłakanymi żyłami
zakładają się o tubkę kleju
kto pierwszy kopnie starca
bezradnie tulącego się do asfaltu
Miasto me które kocham
całym moim sczerniałym sercem
Mroczna partia zjadaczy sierściuchów
Czerwona Orientalna Prawica

-
- Mat
- Numer GG: 1668791
- Kontakt:
Re: Panorama
podoba mi się, ale czytałam dziś co.. było jednak stokroć lepsze... i w sumie też Twoje
Hmm a to tutaj zripostuje chyba ;P

Hmm a to tutaj zripostuje chyba ;P
Mój świecie rozpal duszę moją, aż do końca! Mój świecie zamień duszę w cząsteczkę słońca! Niech świeci w mroku, niech rozjaśnia dni parszywe! Chcę mięc gorączkę! (...) Ogrzej mnie, miłości, której nie znam jeszcze(...)ogrzej mnie!

-
- Mat
- Numer GG: 9599112
Swietny...Poprostu mi sie podoba... 6- ....Najbardziej spodobala mi sie ta linijka... Chlopcy z zaplakanymi zylami/ .... Genialne.... I ogolnie opisuje typowe zycie miasta.. Zle ale prawdziwe....

-
- Bosman
Chodziło Ci o Niebieskiego ptaka (Juz jest na forum). Stokroć lepszy... hmmm...na pewno innyAurora pisze:podoba mi się, ale czytałam dziś co.. było jednak stokroć lepsze... i w sumie też Twoje

Czekamy z niecierpliwościąAurora pisze:Hmm a to tutaj zripostuje chyba ;P

-
- Bosman
- Numer GG: 4159090
- Kontakt:
Nie mam pojęcia o co w tym chodzi - chyba na siłę próbujesz popsuć panoramę. No nic. Wiersz taki sobie - ode mnie 3

-
- Bosman
Wiesz, że coraz rzadziej mnie to dziwi. Wiersz jest banalny w przekazie...AC pisze:Nie mam pojęcia o co w tym chodzi
Mógłbys mi to przetłumaczyc na polski? Co to znaczy popsuć panoramę? Ja pisze jak widzę, nie chodze z młotkiem i niczego nie rozwalam...AC pisze:chyba na siłę próbujesz popsuć panoramę.
Pewnie wyjdzie, że nie przyjmuje słowa krytyki, ale ocena bez żadnego LOGICZNEGO uzasadnienia raczej mnie nie rusza. Pokaż mi co jest źle (bo na pewno cos jest) to sie i na jedynke zgodzę...AC pisze:No nic. Wiersz taki sobie - ode mnie 3

-
- Bosman
- Kontakt:
Popsuć panoramę = to tak jakby ktoś przejechał nożem przez piękny obraz. Czy obraz jest szpetny przez tą rysę? Tak samo ty - wymieniasz tylko negatywne rzeczy. A przecież miasta są piękne.
Logicznie czemu 3? Bo mi się nie podoba, nie ma rymów i ogółem mroczny. A świat jest jasny.
Banalny w swoim mroku i obrzydliwości, gdyby panorama tak wyglądała jak ją przedstawiłeś to można tylko by się dziwić czemu nikt nie zrzucił jeszcze bomby atomowej na to. Ten fragment twojej twórczości przypomina o obozach koncentracyjnych i o tym, że powinniśmy się bardzo cieszyć, że pewnego dnia umrzemy i odejdziemy z tego padołu łez. Że miłość, wiara i nadzieja są gówno warte bo wszystko tutaj jest bezsensu. Nie masz myśli samobójczych skoro piszesz takie rzeczy?
Wiersz jest po prostu okropny i obrzydliwy. Jak się bliżej przyjrzeć to powinienem postawić 1.
Logicznie czemu 3? Bo mi się nie podoba, nie ma rymów i ogółem mroczny. A świat jest jasny.
Banalny w swoim mroku i obrzydliwości, gdyby panorama tak wyglądała jak ją przedstawiłeś to można tylko by się dziwić czemu nikt nie zrzucił jeszcze bomby atomowej na to. Ten fragment twojej twórczości przypomina o obozach koncentracyjnych i o tym, że powinniśmy się bardzo cieszyć, że pewnego dnia umrzemy i odejdziemy z tego padołu łez. Że miłość, wiara i nadzieja są gówno warte bo wszystko tutaj jest bezsensu. Nie masz myśli samobójczych skoro piszesz takie rzeczy?
Wiersz jest po prostu okropny i obrzydliwy. Jak się bliżej przyjrzeć to powinienem postawić 1.

-
- Mat
- Kontakt:
AC .... ja mam taką wizję.. Z uwagi na fakt, iż wiersz jest odsłoną duszy autora mógłbyś to traktować bardziej hm.. obiektywnie i z należytym szacunkiem? Chociażby przez wzgląd na to, iż w jakiś sposób dostajesz do rąk część czyjejś duszy.. ?
Twoje wypowiedzi są prymitywne i jedyne co Ci wychodzi to ukazywanie swojej depresji intelektualnej. Ale nie martw się.. Dno to też poziom.
Nie rozumiesz, ale się wcinasz. Może dlatego tak Ci się to nie pooba, bo nie potrafisz tego zrozumieć, hę? Poza tym jeżeli nie masz pojęcia o co w czymś chodzi to jak możesz się na ten temat w ogóle wypowiadać? To takie z lekka nielogiczne... Jak na kogoś o takim mniemaniu o sobie jak Twoje...
Co do pesymistycznego obrazu świata. Nikt nie każe od razu brać tego dosłownie i rzucać się w przepaść. To świat jakim go widzimy pod wpływem tego, co każe nam pisać... a Ty musisz umieć nabrać do tego dystansu, ot wszystko...
Something else?
Twoje wypowiedzi są prymitywne i jedyne co Ci wychodzi to ukazywanie swojej depresji intelektualnej. Ale nie martw się.. Dno to też poziom.
Nie rozumiesz, ale się wcinasz. Może dlatego tak Ci się to nie pooba, bo nie potrafisz tego zrozumieć, hę? Poza tym jeżeli nie masz pojęcia o co w czymś chodzi to jak możesz się na ten temat w ogóle wypowiadać? To takie z lekka nielogiczne... Jak na kogoś o takim mniemaniu o sobie jak Twoje...
Co do pesymistycznego obrazu świata. Nikt nie każe od razu brać tego dosłownie i rzucać się w przepaść. To świat jakim go widzimy pod wpływem tego, co każe nam pisać... a Ty musisz umieć nabrać do tego dystansu, ot wszystko...
Something else?
Mój świecie rozpal duszę moją, aż do końca! Mój świecie zamień duszę w cząsteczkę słońca! Niech świeci w mroku, niech rozjaśnia dni parszywe! Chcę mięc gorączkę! (...) Ogrzej mnie, miłości, której nie znam jeszcze(...)ogrzej mnie!

-
- Bosman
Skorzystam z okazji i przedstawie swoje racje. Nie traktuj togo jako atak na twą szacowna osobę.
Bursa jest do dupy-bo nie ma rymów
Wojaczej to grafoman...-taki mroczny, a zycie jest piekne...
Zaskakujaco szybko zmienia sie twoja ocena. Mimo wszystko ciagle nie przemawiaja do mnie twe argumenty,. Za bardzo zapatrzony w siebie jestem widocznie 
Owszem, ze są. Sam kocham Kraków, Wrocław itp. Mimo wszystko w tym wierszu chciałem ukazać miasto z innej strony.AC pisze:Popsuć panoramę = to tak jakby ktoś przejechał nożem przez piękny obraz. Czy obraz jest szpetny przez tą rysę? Tak samo ty - wymieniasz tylko negatywne rzeczy. A przecież miasta są piękne.
Słowacki jest fatalny-Bo mi sie nie podobaAC pisze:Logicznie czemu 3? Bo mi się nie podoba, nie ma rymów i ogółem mroczny. A świat jest jasny.
Bursa jest do dupy-bo nie ma rymów
Wojaczej to grafoman...-taki mroczny, a zycie jest piekne...
Zdziwie Cie geniuszu, ale nie ;D Ogólnie życiem sie ciesze (patrz-rozdział o tym co łączy a co dzilei Podmiot Liryczny i autora)AC pisze:Że miłość, wiara i nadzieja są gówno warte bo wszystko tutaj jest bezsensu. Nie masz myśli samobójczych skoro piszesz takie rzeczy?
Trzeba było tak zrobićAC pisze:Wiersz jest po prostu okropny i obrzydliwy. Jak się bliżej przyjrzeć to powinienem postawić 1.

-
- Bosman
Pozwolisz, ze skomentuje - AC rzeczywiście ma kłopoty ze zrozumieniem poezji. Dla niego (wybacz AC, że rozmiawamy o twej osobieAurora pisze:AC .... ja mam taką wizję.. Z uwagi na fakt, iż wiersz jest odsłoną duszy autora mógłbyś to traktować bardziej hm.. obiektywnie i z należytym szacunkiem? Chociażby przez wzgląd na to, iż w jakiś sposób dostajesz do rąk część czyjejś duszy.. ?
[...]
Something else?

Co do samego wiersza - przyznam - również do mnie nie trafia. Wynika to zapewne z tego iż nie przepadam za takimi zalatującymi emo dziełami. Przesłanie również jest jakieś takie średnio udane. Jeden z Twoich słabszych wierszy, moim zdaniem Alucard - powiedzmy, że pomiędzy mocną trójką a słabiutką czwórką.
W tym przypadku temat degeneracji raczej Ci sie nie udał.

*Dzięki AC - sam nie wiem dlaczego tak napisałem _-_"
Ostatnio zmieniony niedziela, 10 czerwca 2007, 16:41 przez Phoven, łącznie zmieniany 1 raz.

-
- Tawerniak
- Numer GG: 5450570
- Kontakt:
AC... ech ręce opadają... Wiersza nie ocenia się przez pryzmat tego, czy dobrze opisuje świat, czy nie. Boże, skąd Ci do głowy to przyszło? Wiersz, to jest jakby świat sam w sobie. Poza tym to, że świat jest jasny - jest tylko twoim zdaniem, a nie zdaniem ludzkości, choć nawet gdyby cała populacja popierała Twój pogląd, i tak nie miało by to najmniejszego znaczenia w ocenia wiersza. Fakt, łatwo popaść w mroczny banał - ale jeżeli tak uważasz to podaj argumenty dotyczące wiersza, a nie świata.
Mhhh to tak jakbyś zarzucił Mickiewiczowi, że "sonety krymskie są do dupy, bo naprawdę przyroda jest miła piękna i przyjazna", albo "ballady do kitu, bo na świecie nie ma duchów". Wiersz przedstawia jakąś wizję, jakiś pogląd i nie przywykłem do tego, żeby go konfrontować, zwłaszcza z tak lakonicznym i prostolinijny wypowiedzeniem: bo świat jest jasny.
Mhhh to tak jakbyś zarzucił Mickiewiczowi, że "sonety krymskie są do dupy, bo naprawdę przyroda jest miła piękna i przyjazna", albo "ballady do kitu, bo na świecie nie ma duchów". Wiersz przedstawia jakąś wizję, jakiś pogląd i nie przywykłem do tego, żeby go konfrontować, zwłaszcza z tak lakonicznym i prostolinijny wypowiedzeniem: bo świat jest jasny.
"jestem dzbanem pełnym żywej i martwej wody, starczy, bym się lekko nachylił, a cieką ze mnie same piękne myśli, (...) tak więc właściwie nawet nie wiem, które myśli są moje i ze mnie, a które wyczytałem" B. Hrabal

-
- Bosman
- Kontakt:
A należy konfrontować z rzeczywistością, bo jeżeli wiersz który ma być w założeniu "obrazem duszy" (chociaż to przez oczy a nie przez słowa widać) jak najbardziej ma wiele do świata. Aurora jeżeli twoje wiersze to też jest z twojej duszy to chyba ktoś inny tu ma depresję, napewno nie ja
Wcinam się? Nie, ja sobie komentuję. Nie lubię wierszy, niektóre mi się podobają, więc sobie czytam. A jak sobie czytam tak masowo to również masowo komentuję.
Aurora - co każe wam pisać?
Dystans jak najbardziej mam do waszych wierszy tak samo jak i do wszelkich wypowiedzi na każdym forum. Wy mnie nie znacie, ja was - naprawdę myślicie że czuję do tego jakiekolwiek emocję? To tylko komentarze, zazwyczaj staram się być miły dlatego zazwyczaj są krótkie.
Aurora - jeśli uważasz, że moje wypowiedzi są prymitywne bo jesteś ponad to to naciśnij na mój profil i dodaj mnie do wrogów. Nie będziesz już widziała tych wypowiedzi.
Phoven - no rzeczywiście, nie oceniam obiektywnie. Obiektywnie np mogę ocenić, że ktoś jest homo i lubi po prostu swoją płeć więc nie zastanawiam się czemu woli kogośtam zamiast kogośtam - nie wiem i wiedzieć nie będę. Natomiast twórczość jakąkolwiek oceniam subiektywnie - oceniam tak jak ją widzę. I nie gnoję - po prostu Alucard się dopytawał to napisałem coś więcej. Dalej nie rozumie to trudno.
I choć w pierwszym zdaniu napisałem co innego to jednak ostatecznie zgodzę się z Narmo. Ale i tak nadal będę co jakiś czas komentował kilka pierwszych z brzegu wierszy moimi lakonicznymi i "prymitywnymi" wyjaśnieniami oceny.
ps. Alucard: czy szybko zmieniam zdanie? Zależy jak zdefiniujesz szybko.

Wcinam się? Nie, ja sobie komentuję. Nie lubię wierszy, niektóre mi się podobają, więc sobie czytam. A jak sobie czytam tak masowo to również masowo komentuję.
Aurora - co każe wam pisać?
Dystans jak najbardziej mam do waszych wierszy tak samo jak i do wszelkich wypowiedzi na każdym forum. Wy mnie nie znacie, ja was - naprawdę myślicie że czuję do tego jakiekolwiek emocję? To tylko komentarze, zazwyczaj staram się być miły dlatego zazwyczaj są krótkie.
Aurora - jeśli uważasz, że moje wypowiedzi są prymitywne bo jesteś ponad to to naciśnij na mój profil i dodaj mnie do wrogów. Nie będziesz już widziała tych wypowiedzi.
Phoven - no rzeczywiście, nie oceniam obiektywnie. Obiektywnie np mogę ocenić, że ktoś jest homo i lubi po prostu swoją płeć więc nie zastanawiam się czemu woli kogośtam zamiast kogośtam - nie wiem i wiedzieć nie będę. Natomiast twórczość jakąkolwiek oceniam subiektywnie - oceniam tak jak ją widzę. I nie gnoję - po prostu Alucard się dopytawał to napisałem coś więcej. Dalej nie rozumie to trudno.
I choć w pierwszym zdaniu napisałem co innego to jednak ostatecznie zgodzę się z Narmo. Ale i tak nadal będę co jakiś czas komentował kilka pierwszych z brzegu wierszy moimi lakonicznymi i "prymitywnymi" wyjaśnieniami oceny.
ps. Alucard: czy szybko zmieniam zdanie? Zależy jak zdefiniujesz szybko.

-
- Bosman
Znam Aurorę. Wesoła inteligentna dziewczyna nie mająca depresji. Przynajmniej nie teraz.AC pisze:A należy konfrontować z rzeczywistością, bo jeżeli wiersz który ma być w założeniu "obrazem duszy" (chociaż to przez oczy a nie przez słowa widać) jak najbardziej ma wiele do świata. Aurora jeżeli twoje wiersze to też jest z twojej duszy to chyba ktoś inny tu ma depresję, napewno nie ja![]()
Nie, nie myślę. To twoje podejście i masz do niego prawo. Mimo wszystko ja jakies emocje odczuwam bo polubiłem osoby tu piszące i troche je poznałem.AC pisze:naprawdę myślicie że czuję do tego jakiekolwiek emocję? To tylko komentarze, zazwyczaj staram się być miły dlatego zazwyczaj są krótkie.
AC, przeciez wiesz, że to nie jest rozwiazanie żadne. Nie lepiej na spokojnie wytłumaczyć wątpliwości? Póki co krew sie nie polała...AC pisze:Aurora - jeśli uważasz, że moje wypowiedzi są prymitywne bo jesteś ponad to to naciśnij na mój profil i dodaj mnie do wrogów. Nie będziesz już widziała tych wypowiedzi.

Nikt Ci tego nie zabrania... Nie jestes męczennikiem muszącym walczyc o prawo głosu. Jeżeli tylko to robisz z kulturą, to proszę, oceniaj. Po prostu zdenerwowało mnie to, że nie podajesz żadnego konstruktywnego argumentu...AC pisze:Ale i tak nadal będę co jakiś czas komentował kilka pierwszych z brzegu wierszy moimi lakonicznymi i "prymitywnymi" wyjaśnieniami oceny.
Jeżeli po moich postach ocena z 3 zmieniła się w ciągu 10 minut na 1... Dosyc szybkoAC pisze:ps. Alucard: czy szybko zmieniam zdanie? Zależy jak zdefiniujesz szybko.

-
- Mat
- Kontakt:
DEPRESJA INTELEKTUALNA...
To nie ma nic wspolnego z depresją psychiczną...
To słowo ma dwa znaczenia, odsyłam do słownika
.
Do komentowania masz jak najbardziej prawo jak my wszyscy tutaj... Jedno tylko mnie dziwi.... że komtnujesz a nie rozumiesz...że komentujesz a nie lubisz..hmm..
To słowo ma dwa znaczenia, odsyłam do słownika

Do komentowania masz jak najbardziej prawo jak my wszyscy tutaj... Jedno tylko mnie dziwi.... że komtnujesz a nie rozumiesz...że komentujesz a nie lubisz..hmm..

-
- Bombardier
- Kontakt:
Mi też się zasadniczo nie podoba, a to z tego względu, że w przekazie nie ma niczego nowego, a zarówno forma, jak i środki stylistyczne mnie nie urzekają jakoś. Co jest, oczywiście, moją subiektywną opinią
I jeśli mam ocenić, to ocenię na 4, bo widać, że Alucard umie pisać (tak, wiem, to nie jest nowe stwierdzenie, no ale mniejsza z tym), jednakowoż ten utwór nie trafia do mnie i tyle.

leżę, patrzę w podłogę i nie chcę.

-
- Bosman
- Kontakt:
1. Trzy: emocjonalna, intelektualna i fizyczna.Aurora pisze:DEPRESJA INTELEKTUALNA...
To słowo ma dwa znaczenia, odsyłam do słownika.
2. Słownika? To biorytmy są już w słowniku? Ciekawych czasów dożyłem.
Sprawdzam waszą reakcję, zazwyczaj nic nie tłumaczycie i chcecie po prostu rozwinięcia tego co piszę.Aurora pisze:Do komentowania masz jak najbardziej prawo jak my wszyscy tutaj... Jedno tylko mnie dziwi.... że komtnujesz a nie rozumiesz...że komentujesz a nie lubisz..hmm..
Alucard: to ty pisałeś wyrzuty powiększoną czcionką w jednym z tematów. 10 minut w Laboratorium Mengelego to cała wieczność - zwłaszcza, gdy jesteś testem "eliksiru niewidzialności". Czas jest względny. No jak to co napisałem nie są sensowne argumenty to trudno... ech... mogę spróbować raz jeszcze zadając ci pytanie: czemu akurat w taki sposób chciałeś pokazać panoramę miasta? Pytanie jest zapętlone i teoretycznie nieskończone - cokolwiek odpowiesz dodaj jeszcze jedno moje "czemu" i gdy już zabraknie ci odpowiedzi okaże się, że jedyna dobra odpowiedź i jak najbardziej prawdziwa to "nie wiem". Innymi słowy te rozważania są totalnie bezsensu. Ty napisałeś wiersz, ja to oceniłem - poprzestając na tym wszyscy byliby bardziej szczęśliwi.
A co powiesz o argumentach Narmo'a i Neprijatel'a?

-
- Mat
- Kontakt:
Depresja - wgłębienie... w dół.. pojecie z geografi 
depresja intelektualna... wkleslosc intelektu w dol
oto co mialam na mysli
dlatego kazalam siegnac po slownik...malo to ma z biorytmem wspolnego...

depresja intelektualna... wkleslosc intelektu w dol

oto co mialam na mysli