Zagubiony Poeta

Oceń ten wiersz

6
1
8%
5
1
8%
4
7
54%
3
3
23%
2
1
8%
1
0
Brak głosów

Liczba głosów: 13
Nyano
Mat
Mat
Numer GG: 3030068

Zagubiony Poeta

Post autor: Nyano »

Zagubiłem się gdzieś
W gąszczu epitetów.
W najciemniejszym miejscu
Siedzę skulony i czekam
Na nowe natchnienie.

Zagubiłem się gdzieś
Pomiędzy metaforami,
Gdzieś w otchłani czasu,
Tam gdzie nie dociera
światło prawdziwego dnia.

Zagubiłem się gdzieś
W świecie oksymoronów.
Wśród paradoksów stoję
I patrzę w błękit nieba,
Którego tu nie ma.

Zagubiłem się gdzieś
We własnej rzeczywistości,
W schizofrenicznym śnie.
Tu jest cała poezja,
lecz nie ma tu życia.
Ostatnio zmieniony środa, 10 maja 2006, 21:33 przez Nyano, łącznie zmieniany 1 raz.
Alexiel
Marynarz
Marynarz

Post autor: Alexiel »

Stawiam 4, bo wygląda nieźle. Osobiście nie lubię i nie uznaję wierszy bez rymów, ale widze tu jakiś talent i piękno.
Nyano
Mat
Mat

BAZYL pisze:Poza tym, że jako użytkownik tego forum autor także może oceniać swoje dzieła - jeśli uzna ze to jego najlepszy wiersz, to dla mnie może wystawić nawet 6!
Nyano pisze:Zrozumiano. Idę wystawić swemu wierszowi dwójkę, jako że podoba mi się on co najwyżej średnio i widziałem znacznie lepsze dzieła (Bynajmniej nie ironizuję w tym momencie, naprawdę mi się nie podoba).
A że co obiecam to zrobię, więc wybacz mi, mój drogi panie Nyano, ale sam rozumiesz... DWA!
Bóg na Krzyżu był tylko kolejną religią, która uczyła że miłość i morderstwo są nierozłącznie związane - że w końcu Bóg zawsze pije krew
Falandar
Marynarz
Marynarz
Numer GG: 5951765

Post autor: Falandar »

Ja daje 3, ale z duzym plusem! Ciekawy wiersz, aczkolwiek jakoś mi tych rymow brakuje...
Eglarest
Chorąży
Chorąży
Numer GG: 777575

Post autor: Eglarest »

Trudno mi wystawic jakąs ocene 6 to za duzo 2 to za mało a wciaz biegaja mi cyfry od 3 do 4 chyb apoprostu msuze to przeczytac kiedy indziej
ocena robocza 3,5 :)
Narmo
Tawerniak
Tawerniak
Numer GG: 5450570
Kontakt:

Post autor: Narmo »

a niech bedzie ta czworeczka za konsekwentnie wykonany pomysl i logike kompozycji
"jestem dzbanem pełnym żywej i martwej wody, starczy, bym się lekko nachylił, a cieką ze mnie same piękne myśli, (...) tak więc właściwie nawet nie wiem, które myśli są moje i ze mnie, a które wyczytałem" B. Hrabal
Awatar użytkownika
Katarzyna
Majtek
Majtek
Numer GG: 0

Post autor: Katarzyna »

Rymy to dno... Robią z wiersza kiczowate wyliczanki, pozbawiają sensu i blokują głębsze rozważania. Treść tego wiersza jest prosta, nie za bardzo jest nad czym myśleć. Wszystko po prostu napisane. Tak jakbym dostała plikiem słów prosto w twarz.
Narmo
Tawerniak
Tawerniak
Numer GG: 5450570
Kontakt:

Post autor: Narmo »

Rymy potrafia zniszczyc wiersz kiedy poeta jest slaby, ale w tym cala sztuka zeby nie ograniczaly tresci, a ja wrecz budowaly. Najlepsi poeci to tacy, ktorych rym nie spowalnia, ktorzy poroszaja sie miedzy rymami rownie latwo jak w jezyku potocznym.
Rozumiem co chcialas powiedziec, taki efekt wyliczanki czesto uzyskuje sie przez stosowanie rymow gramatycznych - czyli czestochowskich.

Sa owszem wielcy poeci ktorzy nie rymuja, bo tak naprawde rym nie jest zadnym wyznacznikiem talentu.

To tylko jednen z wariantow poezji, ktora mozna uprawiac w rozny sposob. Jednakze rymy znajdziemy juz u samego poczatku poezji, i nawet jesli nie gustuje sie w nich, to - przynajmniej ja - mysle, ze za rym i umiejetnosc wykorzystania go, nalezy szanowac.
To nie jest uwaga akurat do tego wiersza, ale ogolnie, odnosnie mistrzow, których znaczna czesc rymowala i w zadnym razie ich wierszy nie mozna nazwac wyliczankami.
"jestem dzbanem pełnym żywej i martwej wody, starczy, bym się lekko nachylił, a cieką ze mnie same piękne myśli, (...) tak więc właściwie nawet nie wiem, które myśli są moje i ze mnie, a które wyczytałem" B. Hrabal
Nyano
Mat
Mat

Etenanesa pisze:Rymy to dno... Robią z wiersza kiczowate wyliczanki, pozbawiają sensu i blokują głębsze rozważania. Treść tego wiersza jest prosta, nie za bardzo jest nad czym myśleć. Wszystko po prostu napisane. Tak jakbym dostała plikiem słów prosto w twarz.
Och, dzięki Ci za oświecenie! A ja ślepy nie zauważałem jakże mnogich rymów we własnym wierszu! Wybacz, następnym razem dam zdecydowanie mniej rymów niż zero.
Bóg na Krzyżu był tylko kolejną religią, która uczyła że miłość i morderstwo są nierozłącznie związane - że w końcu Bóg zawsze pije krew
Jassmina
Pomywacz
Kontakt:

Post autor: Jassmina »

Nyjano w skali od1 do 6 - oceniam na 5. Jest napisany czytelnie, poprawny w formie, ujmuje swiją prostotą i mam nadzieję, że się odnajdziesz ;)
Co do komentarza Etenanesa - kto Cię uczył w szkole analizy i niterpretacji wiersza? Ja z analizy stawiam Ci wielką
1 za to dopatrzenie się rymów w powyższym wierszu kolegi Nyjano. Proszę podkreśl mi je na czerwono, bom ślepa jak kret i nic nie widzę :shock:
każdy dzień to nowe wyzwanie i nowa przygoda
Awatar użytkownika
Katarzyna
Majtek
Majtek

Och, to nie tak! Absolutnie nie chodziło mi o rymy w tym wierszu, nawiązałam tylko do słów Falandara. Jakkolwiek głupio zabrzmiała moja wypowiedź - bardzo przepraszam.
Jassmina
Pomywacz
Kontakt:

Etenanesa pisze:Och, to nie tak! Absolutnie nie chodziło mi o rymy w tym wierszu, nawiązałam tylko do słów Falandara. Jakkolwiek głupio zabrzmiała moja wypowiedź - bardzo przepraszam.
To trzeba było zacytować ten fragment postu do którego skierowana była Twoja wypowieź - uniknęło by się wówczas nieporozumień :) ... zawsze cytuj lub podkreślaj login uczestnika forum do którego kierujesz swój post lub jego fragment ... :)
pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Katarzyna
Majtek
Majtek

Zawsze muszę coś namieszać :) To z kolei też nie jest tak, że nie toleruję rymów. Po prostu częściej niszczą wiersz niż go wzbogacają. Piękne myśli zapisane w formie utworu z rymami, tracą dla mnie głębię. A jeśli już jest ktoś, komu rym "się poddaje" to bardzo tego artystę szanuję.
Następnym razem będę cytować, żeby nie było niejasności ;)
Pozdrawiam.
Jassmina
Pomywacz
Kontakt:

Etenaneso - co do rymów masz rację, tylko pod jednym względem, że może być to wyliczanka, ale trzeba nauczyć się rym ujarzmiać
Napiszę Ci wiersz pełen rymów, nowy, mający zaledwie kilka miesięcy, w sumie jest to gra rymów, jest przeznaczony wyłącznie dla Ciebie.

Przepraszam Cię Nyano , że wiersz w Twoim temacie, ale nie chcę go przeznaczać pod ankietę, tylko przytaczam go jako przykład :)

Wirują liście
Wirują lęki
Wirują światy;

Mróz warzy liście
Rozsadza sęki
Nie pachną kwiaty;

Wokoło groza
Upiory żywe
Własnej przeszłości;

I jak wyjść poza
Gdy nici krzywe
Są bez litości?

W oku cyklonu
Serce zamarło
I drży zdziwione;

I chce do domu
By nie rozkradło
Go zło wcielone;

W tej samej porze
Światło promienne
Serce rozpala;

Już ogniem gorze
Miecze zbawienne
U bram ustala;

Chronią cheruby
Duchy ogniste
Serca i duszy;

Nie chcą mej zguby
Duchy przeczyste
I lęk się kruszy;

I stop! Zakrzyknę
Głosem potężnym
W przestrzeń i czas;

I cicho się wymknę
I krokiem prężnym
Odejdę w las.
Ostatnio zmieniony czwartek, 8 czerwca 2006, 15:27 przez Jassmina, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Katarzyna
Majtek
Majtek

Jassmina! To było naprawdę niezwykłe! Nie wiem, czy aby napewno to sprawka rymów, jednak każde Twoje słowo, każdy opis stawał się rzeczywisty przed moimi oczami!
Pozdrawiam, podziwiam, Katarzyna.
Jassmina
Pomywacz
Kontakt:

Kasiu mam nadzieję, że choć troszeczkę przekonałam Cię do rymów, rym daje wiele możliwości, potrafi zaskoczyć... trzeba się tego uczyć i to dość długo... inni mają dane to przez Boga... ale kto posiądzie umiejętność władania rymem, ten może wówczas pokusić się o jego krytykę ... ale wątpię by wtedy doceniając jego piękno i trud tworzenia - uczynił to :)
Pozdrawiam Cię Kasiu ciepło :D
krucaFuks
Tawerniany Trickster
Tawerniany Trickster
Kontakt:

Post autor: krucaFuks »

Akurat rytmicznosc wiersza Jass nie wynika z "rymów" (w tym przypadku są to tzw. rymy czeskie, czyli gramatyczne) tylko z rytmu wiersza - ilości sylab i akcentów. Zresztą właśnie to świadczy o tym, czy wiersz "brzmi" czy nie. W starożytności czegoś takiego jak podobnie brzmiące zakonczenia w ogóle nie stosowano, np u Homera rymy tworzył tylko i wyłącznie układ długich i krótkich sylab (takie rozróżnienie nie istnieje w polskim).
Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ