Cisza

oceń:

1
0
Brak głosów
2
0
Brak głosów
3
1
50%
4
1
50%
5
0
Brak głosów
6
0
Brak głosów

Liczba głosów: 2
Wilczyca
Marynarz
Marynarz

Post autor: Wilczyca »

Mogłabym wytłuc i całe stado, jeżeli tylko dałoby to jakieś rezultaty.

Szkoda tylko, że, mimo swojej bezpłodności, mnoży się ono prędzej niż mi starcza czasu na "odstrzał sanitarny" (uśmiech do Ciebie, Elg).

Dlaczego niektórzy ludzie mają upośledzony pierwiastek samokrytyki?
Wiele osób pisało wiersze w młodości, ale przecież nie każdy je publikował.
Dlaczego ginie w ten sposób dzieło a nie chłam?
If the ocean was vodka
And I were a duck
I would swim to the bottom
And never come up

But since it ain't vodka
And I'm not a duck
Pass me the bottle
And shut the fuck up
Eglarest
Chorąży
Chorąży
Numer GG: 777575

Post autor: Eglarest »

Wilq CIESZMY SIĘ że ludzie wyciągają z szuflad wiersze i je publikują ja wszystkich gorąco do tego zachecam, ale tylko dlatego ze wiersz ten bedzie mógł byc obiektywnie oceniony i sam autor napisze anstępny już lepszy no i wlaśnie tu już SMUĆMY SIĘ że po takiej ocenie to strzal jak kulą w płot i tylko rykoszet moze coś pomoze. Boz rególy autor zamiast wziaść krytykę do serca to nadal strzezy kły jak ten młody wilk.
Wilczyca
Marynarz
Marynarz

Ja po prostu już nie wiem co z tym zrobić Elg.

Produkujemy się, staramy się poprawiać, przelewamy na nich swoje doświadczenia, a oni "gadaj do słupa a słup jak dupa".

Uważam, ze myślące pierwiastki winny zastanowić się nad krytyką i wybrać z niej dla siebie to, co poprawi ich starania. A nie jak młoty produkować setki tych samych wierszy.

Na razie tylko pogorszyłam sobie zdanie o piszących.
If the ocean was vodka
And I were a duck
And never come up

But since it ain't vodka
And I'm not a duck
Pass me the bottle
And shut the fuck up
Eglarest
Chorąży
Chorąży

Wilczyco być może nasze doświadczenia, nasze zdanie to za mało. Niewiem ale może to tak już jest że piszący zachwyceni swymi dziełami nie są w stanie rozróżnić nagany od pochwały.
Wilczyca
Marynarz
Marynarz

Myślę, że to potrafią wyśmienicie, bowiem Narcyz spoglądając w źwierciadło jeziora z niezadowoleniem reagował na każdą zmarszczkę, która zakłucała mu odbiór swojego doskonałego odbicia.

To można wybaczyć *uznanemu* artyście (a na to niestety trzeba zaslużyć właśnie poprzez poprawianie swojego warsztatu - niestety brakuje publikującym sporo do ideału).

Boli mnie nieumiejętność wyciągania wniosków. To przecież zależy od umiejętności logicznego mylenia, tak potrzebnej w dzisiejszych czasach.
If the ocean was vodka
And I were a duck
And never come up

But since it ain't vodka
And I'm not a duck
Pass me the bottle
And shut the fuck up
Eglarest
Chorąży
Chorąży

Niestety umiejętność myslenia w dzisiejszych czasach zaczyna nalezec do zradkosci, wyciąganie wniosków również. Moze dlatego nieuraczono nas jeszcze na polanie Poezją. Poezją w myśl ktrej po przeczytaniu bede mógl wyciagnać wnioski.
Wilczyca
Marynarz
Marynarz

Nie uważasz, ze to krzywdzące Elg?

Oczekujemy od tych, którzy dumnie nazywają siebie "Poetami", refleksji, powodów do zastanowienia, a jedyne co dostajemy to gwóźdź do zabicia wieka trumny (w celu nazwania tego fenomenu wprowadzam pojęcie "wieczności", bynajmniej nie spokrewnionej z nieśmiertelnością).

Nieświadomie wydali i na nas wyrok uwstecznienia.

(Idzie po tomik Macierzyńskiego, coby podbudować swojego zredukowanego ducha).
If the ocean was vodka
And I were a duck
And never come up

But since it ain't vodka
And I'm not a duck
Pass me the bottle
And shut the fuck up
Eglarest
Chorąży
Chorąży

Krzywdrzace ? to niesprawiedliwe Wilczyco,
niewiem czy jest usprawiedliwienie wskazując na młody wiek autora czy początki jego wojaży po tajnikach liryki.

Dlamnie by opubikować wiersz do szerszego grona (wykluczajac notatnik elektroniczny jak np blog) powinien on byc przemyślany. Wierszy nie pisze sie z chwili na chwile, z dnia na dzien. Wiersze pisze sie nieraz całe życie, to część naszych myśli to wynik naszej walki która wciąż odbywa sie w głowie.
czemu wiec ludzie piszą radosne badź Mhroczne teksty rymowane? Teksty, które niemają w sobie przemyśleń i sladu tej wojny umysłu.
Wilczyca
Marynarz
Marynarz

Myślę, że możnaby zacytować albo dać linka, do regulaminu Opowiadań.
Tutaj wielki uśmiech do Ciebie, Narmo. W związku z ogromnym popytem na miejsce w tym temacie, może warto by było przekazać wskazówki, rady jak winno się publikować wiersze/opowiadania? My tutaj nie jesteśmy już żadnym autorytetem, może Twoja Moderatoska ręka poprowadzi skuteczniej zahukane owieczki...
If the ocean was vodka
And I were a duck
And never come up

But since it ain't vodka
And I'm not a duck
Pass me the bottle
And shut the fuck up
Belath_Nunescu
Marynarz
Marynarz
Kontakt:

Post autor: Belath_Nunescu »

Mam pytanie, co waszym zdaniem jest poezją?
"One day the sun will shine on you
Turn all your tears to laughter
One day you dreams may all come true
One day the sun will shine on you..."
Eglarest
Chorąży
Chorąży

Poezja to stan wyższego uduchowienia, to tekst po którym mogę przysiaść w zadumie i zastanowić się nad nim. Doszukać się innych płaszczyzn przesłania, prowokacji autora i wyrazu swych przemyśleń- przemyśleń, które oferuje nam Autor.
Poezja zazwyczaj mówi o czymś, nawet o czymś prozaicznym, banalnym. Czy to ironicznie , groteskowo, dosłownie etc... w poezji nie muszę narzekać na nieudolny styl, język czy rymy bo są w niej one albo uzasadnione(co skłania jeszcze do większej zadumy) albo bezbłędne.
Wilczyca
Marynarz
Marynarz

Zatem.

Wierszydło jest to utwór liryczny, o określonej formie (odwołującej sie do konkretnego gatunku poprzez wypełnienie bądź zaprzeczenie obowiązujących w nim reguł).
Ma za zadanie, poprzez bogactwo językowe (vide język szekspirowski), odpowiednio zastosowane środki stylistyczne, zaskakujące i innowacyjne zestawienia wyrazów, sycić czytelnika i wprowadzać go w poruszaną tematykę.
Poezja dodatkowo ma za zadanie wywoływać w czytającym zamierzone przez autora odczucia, pokazywać mu z innej strony poruszane zagadnienie.
Prawdziwą lirykę cechuje również nowoczesność myśli, podteksty, niejednoznaczne przedstawienie przemyśleń.
Intrygowanie, niepokojenie - to jest zadanie dla poety.
Ma on zwracać uwagę na rzeczy pozornie nieważne po to, by nadać im nowej wagi, zmieniać porządek rzeczy, dostrajać rzeczywistość do swoich potrzeb.
Szukać czegoś tam, gdzie pozornie nie ma nic, dzielić to między ludzi i uwrażliwiać ich na inne analogie.
Rozwijać ducha zarówno swojego, jak i innych ludzi.

To dopiero daje podług mnie pełnię. Mówiłam już - kwitnący język opisujący banał zawsze będzie odbierany jako czysta grafomania, natomiast nieadekwatny do przedstawianej myśli zasób słów sprawi, że wiersz będzie nieczytelny, nudny, męczący.

Owszem, forma często jest zamierzona, ale u doświadczonych twórców. W poezji uznanych poetów nie zwraca się uwagi na literówki, czy brak interpuncji, ale stara się dopasować do myśli wiersza, analizuje i interpretuje się ją.

Nieuzasadnione niczym błędy (nie wszystko da się podciągnąć pod neologizmy a częściowy brak interpunkcji "kiedy mi się przypomni" nie dodaje chwały) świadczą o szacunku twórcy do języka, w którym tworzy i sprowadzają wszystko do prostej konkluzji:
Po co chcesz ubarwiać literaturę narodową mając głęboko w poważaniu język ojczysty?

"Was", "Waszym", "Waszych" itp. pisze się z dużej litery.
If the ocean was vodka
And I were a duck
And never come up

But since it ain't vodka
And I'm not a duck
Pass me the bottle
And shut the fuck up
Eglarest
Chorąży
Chorąży

chyba Wilczyco powiedziałaś już wszystko w tym trmacie :)
Wilczyca
Marynarz
Marynarz

Wiesz przecież, ze jak rozwiewać wątpliwości to sumiennie, coby się nowe nie rodziły ;].

A że przy okazji zdradziłam swój klucz, podłóg którego oceniam...
No cóż, myślę, ze to nie było trudne do odgadnięcia po moich komentach.
If the ocean was vodka
And I were a duck
And never come up

But since it ain't vodka
And I'm not a duck
Pass me the bottle
And shut the fuck up
Eglarest
Chorąży
Chorąży

wiesz, a Ja tyle lat zastanawiałem sie jakim Ty kierujesz sie kryterium ;)
ale dobrze bo przynajmniej udzieliłaś wyczerpującej odpowiedzi. Ciekawi mnie tylko jakie będzie nastepne pytanie i czy w ogole się pojawi.
Wilczyca
Marynarz
Marynarz

Jestem tylko kobietą i też czasem miewam okres (albo jak wolisz krwawię pięć dni i nie umieram).

Teoria ładnie brzmi ale humorzasta ze mnie baba :P.
Więc nie oczekuj, że będę się zawsze tego trzymać.
If the ocean was vodka
And I were a duck
And never come up

But since it ain't vodka
And I'm not a duck
Pass me the bottle
And shut the fuck up
Belath_Nunescu
Marynarz
Marynarz
Kontakt:

Post autor: Belath_Nunescu »

Dla mnie poezja była zawsze trudna do określenia. Można o niej mówić godzinami, ale i tak nie uda się znaleźć, idealnego synonimu. Chociaż "piekno" byłoby dość bliskie nie sądzicie?
"One day the sun will shine on you
Turn all your tears to laughter
One day you dreams may all come true
One day the sun will shine on you..."
ODPOWIEDZ