Zagubione sny

ODPOWIEDZ

Oceń ten wiersz:

1
1
17%
2
1
17%
3
2
33%
4
1
17%
5
0
Brak głosów
6
1
17%

Liczba głosów: 6
Zirael
Majtek
Majtek

Zagubione sny

Post autor: Zirael »

Świat jest piękny...
Świat jest zły...
Potrafi zniszczyć ludzkie sny,
Ludzkie sny,marzenia też...
Ty także o tym wiesz...
Także o tym wiesz,
moje marzenia także zniszczyć chcesz
Nadzieję dałeś mi ,
Pomogłeś odzyskać sny
Teraz ranisz mnie,
ranisz,właśnie Ty...
Dzięki Tobie myślałam,
że świat nie jest zły,
że mogą się spełniać sny,
że ktoś da szczęście mi,
a Ty,okazałeś się zły...
Sprawiłeś,że z oczu mych
znów płyną łzy...
Eglarest
Chorąży
Chorąży
Numer GG: 777575

Post autor: Eglarest »

no to raczej piosenka i to chyba częstochowska (jeśli rozumiesz czego się tym razem doczepiłem ;) ) Autor ma w tym tekście ładne i głębokie przesłanie ale wydaje mi się że nie tak chciał to przekazać innym co prawda prostota jest tu plusem ale nie do przesady! troszkę mi zaśpiewnie brzmi ów tekst jak wyliczanka szkolna.
Mimo głębokiego przesłania i wartości jakie chcesz przekazać ubogi język i jeszcze uboższa forma sprawiają że czyta się to jak rymowankę czy przyśpiewkę i całe przesłanie gdzieś umyka, a szkoda..... bo naprawdę jest to mądre i wartościowe o czym tu akurat piszesz.
Wilczyca
Marynarz
Marynarz

Post autor: Wilczyca »

Przypomina mi to piosenki jakiegoś aartystyczego zespolu rockowego. Język poniżej krytyki (może nie jesteś Polką; powiedz, bo pewnie się niepotrzebnie traktuję Cię tak ostro), interpunkcja w standardzie do kitu. Na dodatek dziecięca forma wiersza. Rymy, to odpowiednie słowo, naiwne.
Całkiem przyjemne uczucie schowałaś pod płaszczem prymitywnego utworku. Można by było jednak pokazać coś ciekawszego od samego płaczu. Usunięcie przedostatniej pary wersów nadałoby "płytkiej wątpliwości" - łzy smutku czy szczęścia?
Spróbuj się odwoływać do innych twórców, mitologii, legend. Jakąś wiedzę musisz posiadać. Pokaż to.
If the ocean was vodka
And I were a duck
I would swim to the bottom
And never come up

But since it ain't vodka
And I'm not a duck
Pass me the bottle
And shut the fuck up
Rodic
Mat
Mat
Kontakt:

Post autor: Rodic »

To mi się także podobało jak i "szczęście" to jest jeszcze lepsze od tamtego, a tak w ogóle: To ty układasz te wiersze czy bierzesz je z jakiegoś czasopisma, książki?... :)
Obrazek
Forum w pełni o komputerach...
Zirael
Majtek
Majtek

Co do pytania to pisze sama :D thx ze ci sie podoba :)
http://s10.bitefight.pl/c.php?uid=22423
http://www.zirael.fora.pl
A BAZYLe wcale nie są złe :wink:
[Tylko bardzo złe - dop. BAZYL]
Eglarest
Chorąży
Chorąży
Numer GG: 777575

Post autor: Eglarest »

rodic tak to zaiste piekny kawalek poezji przedszkolnej z czasopisma co najwyzej parafialnego.
Vircung
Marynarz
Marynarz
Kontakt:

Post autor: Vircung »

Wiersz coś niesie ze sobą coś wielkiego, przesłanie, ale... Ale pada w przedbiegach. Będę ostry, przepraszam.

Z kąd się urwałaś dziewczyno, z podstawówki? Rymy, jak powiedziała Wilczyca, naiwne, chociaż szukałbym słowa bardziej pasującego bo to jest dla mne nadal zbyt płytkie. Kompozycja kojarzy mi się z utworami Disco Polo, tak jak w rytnie jak i w formie (rymy!)
Czyń Zło

Na potęgę Moherowego Beretu !!

http://www.i-rpg.net
ktoś kogo znacie...
Szczur Lądowy

Post autor: ktoś kogo znacie... »

A mnie się podoba, jest nawet fajny, coś w nim jest...
Nyano
Mat
Mat
Numer GG: 3030068

Post autor: Nyano »

Cóż za piękne uzasadnienie... Napisanie kilku zdań naprawdę nie boli, sai.

Mnie się niezbyt podoba.

Gdybym napisał:
Gdy wstajesz z rana
Zjedz sobie szatana
Zanim on zje ciebie,
A wtedy będziesz w niebie

To (IMO) byłby to lepszy wiersz. Przynajmniej miałby w sobie choć trochę oryginalności, której wierszowi Zirael brakuje.

Dziewczyno, jeśli chcesz pisać, pisz.
Pisz, ale najpierw znajdź dobry temat. Nie wiem, może i nawet masz pewien talent do pisania wierszy, ale nigdy nie napiszesz dobrego wiersza jeśli jego temat będzie tak okrutnie banalny.
Bóg na Krzyżu był tylko kolejną religią, która uczyła że miłość i morderstwo są nierozłącznie związane - że w końcu Bóg zawsze pije krew
Rodic
Mat
Mat
Kontakt:

Ja daję oczywiście 6, naprawdę wyjątkowy wiersz...
Obrazek
Nyano
Mat
Mat

Pozwolę sobie zacytować samego siebie:
[i]sai[/i] Nyano pisze:Cóż za piękne uzasadnienie... Napisanie kilku zdań naprawdę nie boli, sai
Rozumiem, że można dać np. 4 bez uzasadnienia, no ale sześć? Nie chcę być wredny, ale szóstka bez usadnienia, trochę mi wazeliną zalatuje ;)

Ja daję 3 za niską oryginalność
Bóg na Krzyżu był tylko kolejną religią, która uczyła że miłość i morderstwo są nierozłącznie związane - że w końcu Bóg zawsze pije krew
Rodic
Mat
Mat
Kontakt:

Ja 6-tkę dałem właśnie z oryginalność Nyano, przykro mi to mówić, ale oryginalność gra tu bardzo dużą rolę w mojej 6-tce. Oryginalność jak i rytmika i wszystkie inne rzczy w tym wierszu zasługują na 6!
Obrazek
Falandar
Marynarz
Marynarz
Numer GG: 5951765

Post autor: Falandar »

Dla mnie te wersy są takie przykrótkie i rymy się „zlewają”. Wiersz bije prostotą, może był to celowy zabieg? Daje 3
Zirael
Majtek
Majtek

Prosty temat, prosty wiersz o prostej sprawie, o którą mam żal do pewnej osoby i dlatego ten wiersz powstał, może i nie musiał, ale powstał, żeby zrzucić z serca to co było zbędne, a teraz ta osoba przez którą to powstało jest świadma tego co zrobiła, i jest OK...
Dobra , to trochę dziwne, że piszę to pod własnym wierszem, ale żeby nie było, że jest to tak aż barzdzo puste i bezsensowne, bo NIE JEST...
http://s10.bitefight.pl/c.php?uid=22423
http://www.zirael.fora.pl
A BAZYLe wcale nie są złe :wink:
[Tylko bardzo złe - dop. BAZYL]
Nyano
Mat
Mat

Ja wcale nie mówię, że wiersz jest pusty, sai, ale nie ma również głębii godnej snów, które przecież są w tytule utworu.
Rodic pisze:Ja 6-tkę dałem właśnie z oryginalność Nyano, przykro mi to mówić, ale oryginalność gra tu bardzo dużą rolę w mojej 6-tce. Oryginalność jak i rytmika i wszystkie inne rzeczy w tym wierszu zasługują na 6!
Rozumiem, ale jednak oryginalność to dosyć względne pojęcie. Coś może być oryginalne i nieprzeciętne, ale również coś może być oryginalne w stylu Tofika...

Rodic-sai, czy myślisz że historia pod tytułem "Najpierw jest miłość, a później jej nie ma i jest rozpacz" jest oryginalna w tę dobrą stronę? Czy ukazuje nam coś czego nie widzieliśmy? Oczywiście być może niektóre wątki w tym wierszu owszem, są oryginalne, lecz z pewnością nie jego tematyka.
ODPOWIEDZ