"Krótki film o miłości"

ODPOWIEDZ

OCENA

1
0
Brak głosów
2
0
Brak głosów
3
0
Brak głosów
4
0
Brak głosów
5
0
Brak głosów
6
0
Brak głosów

Liczba głosów: 0
Aurora
Mat
Mat
Numer GG: 1668791
Kontakt:

"Krótki film o miłości"

Post autor: Aurora »

Już początek nie taki jak trzeba,
bez mglistych spojrzeń, podniosłych słówek -
pierwszy etap
jak prolog do niczego.

Nie żeby mi brakowało wywnętrzeń,
czułości Pokolenia P, ale...
ale podwójne życie męczy
i chciałoby się wrócić do

cieplejszego łóżka, realnej dłoni,
potem w zakamarkach erotyki znaleźć
rozgrzeszenie i spełnienie -
a teraz?

A teraz tylko urywane rozkosze,
zniszczone nadzieje, pokrętne wspomnienia,
niespełnione marzenia, udawane orgazmy -
by żyć jak inni.

To nie moja wina, że Bóg
ulepił mnie z gliny po jakiejś
gorszej Ewie, ożywił deszczem skaz
i zwyczajnie kazał istnieć.

Dobrze, nie lubię reguł,
ale czuję się jakbym potrzebowała
pozwolenia na prawdziwe życie,
biletu do raju.

Może pomyliłam wagony, wsiadłam
do złego pociągu, a on
zwyczajnie nie odjechał -
za jakiś czas ruszy, a ja

ja uratuję czarno-białe zdjęcie,
odmaluję drzwi byś mógł
wejść przez nie rano
i wręczyć mi kwiaty.

Hm .. z serii tylko dla kobiet? :P
Mój świecie rozpal duszę moją, aż do końca! Mój świecie zamień duszę w cząsteczkę słońca! Niech świeci w mroku, niech rozjaśnia dni parszywe! Chcę mięc gorączkę! (...) Ogrzej mnie, miłości, której nie znam jeszcze(...)ogrzej mnie!
Sihamaah
Bosman
Bosman
Numer GG: 11803348

Re: "Krótki film o miłości"

Post autor: Sihamaah »

Wcale nie tylko ;)

Treść. Ostatnia strofa świetna. Motyw pomylenia wagonów ograny, ale reszta przedostatniej zwrotki ok. 3 od dołu do mnie nie przemawia, 4 z kolei - znowu świetne. Ulepiona z gliny po gorszej Ewie, ożywiona deszczem skaz... Hm... Reszta zwyczajnie słaba. Brak metafor, takie dosłowne i już gdzieś kiedyś poznane - i to nie raz!

Budowa. Nierytmiczne, brak rymów, niepłynnie się czyta. To nie to...

Więc... Moje zdanie, moja ocena: Więcej obrazów, więcej metaforyki, popracuj nad budową. Za ten wiersz: 3+

Pozdrawiam i powodzenia.
Mów mi Sih :)
Kanał IRC Tawerny RPG: [url=irc://irc.npircs.pl/tawerna-rpg]KLIK![/url]
Link nie działa? Używaj Opery lub zainstaluj Chatzillę, jeśli używasz Firefoxa. PS.[url=irc://quakenet/tawerna-rpg]STARY KANAŁ TUTAJ[/url]
Neprijatel
Bombardier
Bombardier
Kontakt:

Post autor: Neprijatel »

Kochana Aurorko!

A jakby tak otworzyć się na inne tematy? Zgadzam się z Sihamaahem, poza wskazanymi przez niego dobrymi frazami. Fraza, im prostsza, tym lepsza, w pewnych, oczywiście, granicach. Moim zdaniem to, co robisz, nie jest świadomą twórczością, przemyślanym projektem przeznaczonym dla czytelnika - ot, zapis myśli i uczuć, nic ponadto. Gdybym miał punktować, punktowałbym to samo, co do tej pory - tekst nieprzemyślany, przegadany, bez celu, banalny.

Przemyśl, Aurorko, to swoje pisanie. Serio.
leżę, patrzę w podłogę i nie chcę.
Aurora
Mat
Mat
Kontakt:

wiecie co?
to mi sie podoba jako taka.. hm monetalna refleksja.. na dluzej tylko strofki .........

chyba zrobie z nich inna nowa calosc

no.. to milej wolnej soboty ;*

ehh Nep to takie slodkie jak mowisz do mnie Aurorkoo
az chce sie zebys krytykowal byles tylko to napisal :D tak .. tak.. slodko :p
Mój świecie rozpal duszę moją, aż do końca! Mój świecie zamień duszę w cząsteczkę słońca! Niech świeci w mroku, niech rozjaśnia dni parszywe! Chcę mięc gorączkę! (...) Ogrzej mnie, miłości, której nie znam jeszcze(...)ogrzej mnie!
Sihamaah
Bosman
Bosman

Lol. Jej, co tu powiedzieć? Nep ma racje! :P Przemyśl swoją twórczość. Pracuj dalej... Skończ z tymi pseudoczułościami, nie dostaniesz wyższej oceny! Siadaj, 3+ i nie pyskuj! :P
Link nie działa? Używaj Opery lub zainstaluj Chatzillę, jeśli używasz Firefoxa. PS.[url=irc://quakenet/tawerna-rpg]STARY KANAŁ TUTAJ[/url]
Aurora
Mat
Mat
Kontakt:

E tam 3+ spoko jeszcze moge wyjsca na 4

SUPPPPEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEER
Alucard
Bosman
Bosman
Numer GG: 9149904

Post autor: Alucard »

Eh, Sih...
Sihamaah pisze: Budowa. Nierytmiczne, brak rymów, niepłynnie się czyta. To nie to...
A co mają rymy i jakis szczególny rytm o wiersza? Dobra, to ja walczyłem o choćby prowizoryczną rytmike i eliminacje zgrzytów w tekstach, ale era wiersza tonicznego lub sylabotonicznego odeszła. Owszem, nie zabraniam pisać dla przykładu tonicznie, ale to nie te czasy kiedy każdy niesylabicznie skonstruowany tekst uchodził za porażke. A co do rymów...
Nep ich też nie miewa i nie pamiętam, żebyś go za to zgnoił...
Sihamaah pisze:Więc... Moje zdanie, moja ocena: Więcej obrazów, więcej metaforyki, popracuj nad budową. Za ten wiersz: 3+
Co prawda napisałeś "Moje zdanie", ale ja zrobie z niego punkt wyjścia do mojego:P
Co do metaforyki to sie nie zgadzam, bo będziemy mieli kolejne natchnione teksty przypominające choinke bożonarodzoniową. Ja bym sie raczej czepiał lekiego niezgrania. Co prawda mamy tu i ręce i nogi, ale jakies koślawe one. Źle to zlepione zostało.

A co do środków, których Sih'owi brakuje, to mamy ciekawe epitety (nie wszystkie), bardzo fajna przerzutnie miedzystroficzną, a i metafory są, jak chocby deszcz skaz...

Daje bardzo mocne 4.

I zeby potem nie było, ze nie komentuje... ;)

EDIT- Teraz zwróciłem uwage na twoją uwagę. Co oznacza więcej obrazów? Właściwie Aurora obok Nepa to dwójka tutejszych eteatowych poetów którzy graja obrazami. Eteanessa idzie bardziej w czysta emocje a ja bardziej obserwuje i pisze na serwetce niż maluje... Właściwie obrazy u Aurory i Neepa sa niesamowicie wyraziste...
Mroczna partia zjadaczy sierściuchów
Czerwona Orientalna Prawica
Sihamaah
Bosman
Bosman

Owszem, nie zabraniam pisać dla przykładu tonicznie, ale to nie te czasy kiedy każdy niesylabicznie skonstruowany tekst uchodził za porażke. A co do rymów...
Tak jest :) Ale dla mnie to zaleta.
Nep ich też nie miewa i nie pamiętam, żebyś go za to zgnoił...
W jego przypadku jednak mam wrażenie bardziej sensownej budowy wiersza. Brak rymów mi tam nie przeszkadza. Ogólnie, rymy być nie muszą, wielce mi to nie przeszkadza. Ale tutaj, jakby się chociaż one pojawiły, byłoby lepiej...
Co do metaforyki to sie nie zgadzam, bo będziemy mieli kolejne natchnione teksty przypominające choinke bożonarodzoniową.
Wszystko z umiarem, ale w tym wierszu był niedomiar. Trzeba znaleźć złoty środek. Chyba, że niedomiar/nadmiar środków jest powiedzmy, założony, ale to inna sprawa.
Ja bym sie raczej czepiał lekiego niezgrania. Co prawda mamy tu i ręce i nogi, ale jakies koślawe one. Źle to zlepione zostało.
A co do środków, których Sih'owi brakuje, to mamy ciekawe epitety (nie wszystkie), bardzo fajna przerzutnie miedzystroficzną, a i metafory są, jak chocby deszcz skaz...
Hm... +1 do obu ;)
ODPOWIEDZ