Łańcuch

-
- Bosman
- Numer GG: 9149904
Łańcuch
::Łańcuch
Pojmij
jesteś zniewolona pięknem swego ciała
twoja płeć zamknięta
w splecionych kratach neuronów
gną się pod rozkazem
mej zimnej pieszczoty
każdy spazm twej nagości
na moje wezwanie
Pojmij
jesteś tylko pokarmem
dla chorego ciała
niczym się nie różnisz
od czerstwego chleba
jesteś jak maszyna
która czasami się psuje
-rodzisz wtedy
pomarszczone potworki
wieszasz je na bladości
mlecznobiałej piersi
Pojmij
zawsze możesz odejść
na drugą stronę muru
ktoś Cię tam pokocha
zmyje łzy z twej twarzy
ja znajdę inne dłonie
inne znajdę naczynie
A ty
jak zmęczony przywiązaniem pies
kładziesz swa nagość
na brudnej pościeli
mówisz że zostaniesz
i ze już na zawsze
powołujesz się
na nieznaną magię na jakieś uczucie
szepczesz cos nieśmiało
o sile miłości
Pojmij
jesteś zniewolona pięknem swego ciała
twoja płeć zamknięta
gną się pod rozkazem
mej zimnej pieszczoty
każdy spazm twej nagości
na moje wezwanie
Pojmij
jesteś tylko pokarmem
dla chorego ciała
niczym się nie różnisz
od czerstwego chleba
jesteś jak maszyna
która czasami się psuje
-rodzisz wtedy
pomarszczone potworki
wieszasz je na bladości
mlecznobiałej piersi
Pojmij
zawsze możesz odejść
na drugą stronę muru
ktoś Cię tam pokocha
zmyje łzy z twej twarzy
ja znajdę inne dłonie
inne znajdę naczynie
A ty
jak zmęczony przywiązaniem pies
kładziesz swa nagość
na brudnej pościeli
mówisz że zostaniesz
i ze już na zawsze
powołujesz się
na nieznaną magię na jakieś uczucie
szepczesz cos nieśmiało
o sile miłości
Mroczna partia zjadaczy sierściuchów
Czerwona Orientalna Prawica

-
- Mat
- Numer GG: 9599112
Re: Łańcuch
No Alucardzie...
Podoba mi sie... Zwiezle ujete.. nie za malo, nie za duzo slow... Niemal idealne.. Trafia w sedno... Oczywiscie 6 ... ( lee.. zaczyna mi sie nudzic takie ciagle 6.. i 6... i 6... i tak ciagle.... Napisz cos na 7 dla odmiany
)

-
- Mat
- Numer GG: 1668791
- Kontakt:
Potraktuje to jako riposte dla mego tekstu o kobiecie.
Hmmmm mnie sie podoba. Dobry styl, rymt, porownania..
Az zazdrosc zzera ! 6
Hmmmm mnie sie podoba. Dobry styl, rymt, porownania..
Az zazdrosc zzera ! 6
Mój świecie rozpal duszę moją, aż do końca! Mój świecie zamień duszę w cząsteczkę słońca! Niech świeci w mroku, niech rozjaśnia dni parszywe! Chcę mięc gorączkę! (...) Ogrzej mnie, miłości, której nie znam jeszcze(...)ogrzej mnie!

-
- Bosman
Nie moge, bo mi Bazyl usunie za złą ankietę. Mój talent jest ograniczany wymogami admina <hehe>Elfin pisze:Oczywiscie 6 ... ( lee.. zaczyna mi sie nudzic takie ciagle 6.. i 6... i 6... i tak ciagle.... Napisz cos na 7 dla odmiany)

-
- Tawerniany Trickster
- Numer GG: 0
- Kontakt:
Oj, ludzie, ludzie...
Ogólnie:
- dosłowne straszliwie. Ale też nie dosłowne tak, żeby miało wyrwać mnie z mojego małego komfortu, nie wali obuchem przez łeb. Ot taki sobie wierszyk:
Podmiot liryczny kocha, lecz zarazem daje wyraz burzy sprzecznych uczuć, świadectwo swej rozchwianej gospodarki hormonalnej. Pożądanie, odrzucenie, widmo niechcianej ciąży - autor sprytnie przemyca najpopularniejsze motywy przewodnie współczesnej kultury popularnej, należy mu się uznanie za udatne nawiązanie do stylistyki talk show i seriali. Nieliczne, lecz pozbawione wewnętrznej harmonii metafory oraz oszczędne używnie środków stylistycznych pozwalają zakwalifikować utwór do popularnego na przestrzeni drugiego i trzeciego tysiąclecia n.e. nurtu literatury neogimnazjalnej, zwanej także w niektórych taksonomiach postpolucyjną.
Stać cię na dużo więcej.
gną się? co się gnie? neuronów gną się?? płeć gną się??twoja płeć zamknięta
gną się pod rozkazem
przy tym wersie poczułem się, jakby ktoś podstawił mi nogę ;-|która czasami się psuje
Na Boga! jakiego znowu muru? Mam wrażenie, że ten mur wyskoczył tylko z braku pomysłu, gdzie mogłaby odejść. Jeżeli mam rację, to ten wers jest absolutnie zbędny, Ona może po prostu odejść, prawda?zawsze możesz odejść
na drugą stronę muru
ktoś Cię tam pokocha
Ogólnie:
- dosłowne straszliwie. Ale też nie dosłowne tak, żeby miało wyrwać mnie z mojego małego komfortu, nie wali obuchem przez łeb. Ot taki sobie wierszyk:
Podmiot liryczny kocha, lecz zarazem daje wyraz burzy sprzecznych uczuć, świadectwo swej rozchwianej gospodarki hormonalnej. Pożądanie, odrzucenie, widmo niechcianej ciąży - autor sprytnie przemyca najpopularniejsze motywy przewodnie współczesnej kultury popularnej, należy mu się uznanie za udatne nawiązanie do stylistyki talk show i seriali. Nieliczne, lecz pozbawione wewnętrznej harmonii metafory oraz oszczędne używnie środków stylistycznych pozwalają zakwalifikować utwór do popularnego na przestrzeni drugiego i trzeciego tysiąclecia n.e. nurtu literatury neogimnazjalnej, zwanej także w niektórych taksonomiach postpolucyjną.
Stać cię na dużo więcej.

-
- Chorąży

-
- Bosman
Wiersz biały- nie ma interpunkcji. Nie bój sie, znam polski.krucaFuks pisze:Oj, ludzie, ludzie...
gną się? co się gnie? neuronów gną się?? płeć gną się??twoja płeć zamknięta
gną się pod rozkazem
W splecionych kratach neuronów- (myślnik) - gną sie.... (żeby łatwiej w domyśle "które gna się")
Kraty...
Metafora. Mur jest symbolem podziału.(Patrz-Kaczmarski) Podziału miedzy światem PLkrucaFuks pisze:Na Boga! jakiego znowu muru? Mam wrażenie, że ten mur wyskoczył tylko z braku pomysłu, gdzie mogłaby odejść. Jeżeli mam rację, to ten wers jest absolutnie zbędny, Ona może po prostu odejść, prawda?zawsze możesz odejść
na drugą stronę muru
ktoś Cię tam pokocha
a światem normalnym, w którego zyciu on nie uczestniczy. moim skromnym zdaniem mur nie jest zbędny
krucaFuks pisze: Podmiot liryczny kocha, lecz zarazem daje wyraz burzy sprzecznych uczuć, świadectwo swej rozchwianej gospodarki hormonalnej. Pożądanie, odrzucenie, widmo niechcianej ciąży - autor sprytnie przemyca najpopularniejsze motywy przewodnie współczesnej kultury popularnej, należy mu się uznanie za udatne nawiązanie do stylistyki talk show i seriali.
To twoja interpretacja :p Ja tam nie widze, aby PL szczególnie kochal.
krucaFuks pisze:Stać cię na dużo więcej.
A śmie ktos w to wątpić? Dawaj mi go tutaj

-
- Tawerniany Trickster
- Numer GG: 0
- Kontakt:
to nie używaj form, które wymagają rekcji! bo od razu gubisz czytelnika.Alucard pisze: W splecionych kratach neuronów- (myślnik) - gną sie.... (żeby łatwiej w domyśle "które gna się")
Kraty...
gnących się pod rozkazem
i po kłopocie...
możesz w poezji omijać pewne fragmenty - ja bardzo lubię takie wiersze. Ale nie wolno ci zmieniać form gramatycznych, zawsze pamiętaj co jest już w wierszu, a nie co ci się kołacze po głowie.
Czyli czynisz Jej wyrzuty, że nie chce dzielić twojego świata, lecz wybiera swój? hmm... niech będzie. Szkoda tylko, że przedtem ani później nic nie wskazuje na taką interpretację. Możesz być metaforyczny, niejednoznaczny - ale bez przesady. Masz prawo wymagać od Czytelnika pewnego wysiłku, ale nie zdolności proroczych.Alucard pisze: Metafora. Mur jest symbolem podziału.(Patrz-Kaczmarski) Podziału miedzy światem PL
a światem normalnym, w którego zyciu on nie uczestniczy. moim skromnym zdaniem mur nie jest zbędny

To skąd emocje? po co wyrzuty? obojętność to kiepska motywacja...Alucard pisze:To twoja interpretacja :p Ja tam nie widze, aby PL szczególnie kochal.

-
- Bosman
Czy ja wiem. W początkowym zamyśle, PL miał wyrzuty sumienia, że wykorzystuje ta kobiete hja narzędzie, więc postanowił ja uświadomić. Na dłuższa mete to go waliło co zrobi- chcia dac jej wybór i miec czyste sumienie. To był pierwotny zamysł. Jak wiadomo to czytelnicy tworza interpretacje wiersza i kazdy odbiera go inaczejkrucaFuks pisze:To skąd emocje? po co wyrzuty? obojętność to kiepska motywacja...Alucard pisze:To twoja interpretacja :p Ja tam nie widze, aby PL szczególnie kochal.

Twoja krytyke przyjmuje z godnoscia i obiecuje szczera chec poprawy