Baldurs Gate Wrota Baldura

-
- Tawerniany Berserk
- Numer GG: 9350651
Re: Baldurs Gate Wrota Baldura
wiem, że pewnie zaraz zostanę zlinczowany, ale co mi tam - kilka ciekawostek lekko zwiaznych z tematem.
Jak zapewne niektórym z was wiadomo, plotkuje się o konwersji pierwszego Baldura na Nintendo DS. Moim zdaniem jest to dosyc prawdopodobne. DS obecnie dostaje duzo klasyki z PC - Anno, Simcity, Settlers, Theme Park (oczywisce w zmienionych wersjach). Wersja na GBA BG:DA wygladala (i "grala sie") dobrze. Kilka screenow a jak wiadomo GBA jest duzo slabsze od DSa:
http://www.gamingworldx.com/gcn/images/bgda2.jpg
http://www.gamingworldx.com/gcn/images/bgda3.jpg
http://www.gamershell.com/static/screen ... _thumb.jpg
tutaj inna ciekawostka - http://youtube.com/watch?v=Q3DfFCCr-vo Baldur's Gate w wersji na PSone - gra byłą gotowa, lecz z powodow prawnych i wydawcy nie wydano jej nigdy, mimo to istnieje kilka oryginalnych sztuk,a gre w jakis sposob zapewne da sie zdobyc. A uwazam, ze DS jest w stanie uciagnac ten poziom grafiki, lecz gra musialalby zostac pozbawiona czytanych dialogow i wstawek filmowych, aby upchanac ja na kartridz. I poza tym - wiem, ze to nie prawdziwe Baldury - ale obie czesci Dark Alliance sa bardzo dobre na dwóch,a po pierwszej widac ze miala byc raczej zwyklym cRPGIem, lecz zapewne wymogi rynku ją zmieniły.... I BGDA na GBA jest 3 najleposzym H&S na tę konsole w moim mniemaniu.
Jak zapewne niektórym z was wiadomo, plotkuje się o konwersji pierwszego Baldura na Nintendo DS. Moim zdaniem jest to dosyc prawdopodobne. DS obecnie dostaje duzo klasyki z PC - Anno, Simcity, Settlers, Theme Park (oczywisce w zmienionych wersjach). Wersja na GBA BG:DA wygladala (i "grala sie") dobrze. Kilka screenow a jak wiadomo GBA jest duzo slabsze od DSa:
http://www.gamingworldx.com/gcn/images/bgda2.jpg
http://www.gamingworldx.com/gcn/images/bgda3.jpg
http://www.gamershell.com/static/screen ... _thumb.jpg
tutaj inna ciekawostka - http://youtube.com/watch?v=Q3DfFCCr-vo Baldur's Gate w wersji na PSone - gra byłą gotowa, lecz z powodow prawnych i wydawcy nie wydano jej nigdy, mimo to istnieje kilka oryginalnych sztuk,a gre w jakis sposob zapewne da sie zdobyc. A uwazam, ze DS jest w stanie uciagnac ten poziom grafiki, lecz gra musialalby zostac pozbawiona czytanych dialogow i wstawek filmowych, aby upchanac ja na kartridz. I poza tym - wiem, ze to nie prawdziwe Baldury - ale obie czesci Dark Alliance sa bardzo dobre na dwóch,a po pierwszej widac ze miala byc raczej zwyklym cRPGIem, lecz zapewne wymogi rynku ją zmieniły.... I BGDA na GBA jest 3 najleposzym H&S na tę konsole w moim mniemaniu.
Har Har Har

-
- Pomywacz
- Numer GG: 3532137
O Baldurze możnaby duzo mówić... Fabuła była wg mnie genialna. Pamietam jak zarywałem noce przed monitorem, by tylko przejśc kawałek dalej. Najciekawsdze były takie smaczki jak np. relacje między towarzyszami z drużyny. Az łezka się w oku kręci.
Śmiem twierdzić, że NWN nie podtrzymało tej tradycji... Nie sprostało wymaganiom i dlatego to Baldur będzie dłużej wspominany.
Grę najlepiej przejśc kilka razy (i obejrzeć różne zakończenia <mniam>) różnymi postaciami. Za każdym razem wygląda to inaczej, a zabawa jest tak samo wielka!
Dobrze, ze powstało tyle fanowskich modów... A nuż skusze się i zagram znowu
Śmiem twierdzić, że NWN nie podtrzymało tej tradycji... Nie sprostało wymaganiom i dlatego to Baldur będzie dłużej wspominany.
Grę najlepiej przejśc kilka razy (i obejrzeć różne zakończenia <mniam>) różnymi postaciami. Za każdym razem wygląda to inaczej, a zabawa jest tak samo wielka!
Dobrze, ze powstało tyle fanowskich modów... A nuż skusze się i zagram znowu

-
- Kok
ja pierwszego baldura przeszedlem chyba z 2 razy (raz lowca, raz magiem) i jakos mi sie niepodobal. jakos mnie nudzil, klimat byl, ale to jednak nie to co bg2. po jakims czasie pogralem chwile w bg2 u kumpla i musialem sobie kupic bg2
moim zdaniem druga czesc byla o wiele lepsza.

-
- Bosman
- Numer GG: 9149904
Zależy. 2 jest rozbudowane, ładniejsze, i z lepszą fabuła... ale to juz nie ta muzyczka z 1, nie ta niepewosc idac przez las... Wiesz jak to jest wychowac się na czymś, pokochac i nagle spróbować sequela 

Mroczna partia zjadaczy sierściuchów
Czerwona Orientalna Prawica
Czerwona Orientalna Prawica

-
- Majtek
- Numer GG: 5250226
Wielki powrót Baldur's Gate! Dzisiaj w nocy razem z trzema kumplami, w uprzątniętej nieco komórce, na połączonych w sieć komputerach, zaczynam przechodzić pierwszą część gry! Szykuje się najbardziej klimatyczna sesja Baldurka w moim życiu.
Trzymajcie kciuki!
Trzymajcie kciuki!
Sex, Drogen und Industrial

-
- Szczur Lądowy
- Numer GG: 5133203
Grałem zarówno w BG 1 jak i BG 2 i bardzo mi się obie części podobały. Chociaż muszę stwierdzić, że 1 jest lepsza. Fajniejszy klimat moim zdaniem, trudniejsza itp. Poza tym ma bardzo dużo różnych lokacji i gdy gra się pierwszy raz to można się pogubić 

-
- Marynarz
- Numer GG: 2956891
- Kontakt:
Trudniejsza? Z tym bym się nie zgodziła. Jak postanowiłam w jedynkę zagrać bezdrużynowcem, myślałam że się zanudzę. W dwójce przy takim postanowieniu myślałam, że się skicham. To dla mnie pewna wytyczna...
Też pomykam obecnie po sieci, zabawa naprawdę przednia. Dla mnie lepsza niż pierwsze przechodzenie. Kwestia postaci, jakie ma się w drużynie.
Też pomykam obecnie po sieci, zabawa naprawdę przednia. Dla mnie lepsza niż pierwsze przechodzenie. Kwestia postaci, jakie ma się w drużynie.
telitha i lú...

-
- Szczur Lądowy
- Numer GG: 0
mam pytanie do zacnych użytkowników tego forum. pytanie dotyczy BG I. kiedy wchodze do Palacu Ksiazat, w czasie koronacji Sarevoka pojawiaja sie sobowtorniaki, zabijam je i Balt pyta sie mnie o cos, ja mu odpowiadam ze Sarevok to szaleniec, on: czy masz jakies dowody? ja: nie. A sarevok w tym momencie mowi zeby mnie zabic i Belt posyla na mnie Slup ognia. Mam na sobie ochrone przed ogniem, dostaje obrazenia 2,3,3,2 i gine, zycia mam kolo 75. Jak ja mam przejsc ten etap gry, bo skonczyly mi sie pomysly.
Druga rzecz to taka ze jak atakuje w tej samej sytuacji Sarevoka to gine tak po_prostu bez zadnych obrazen.
Co radzicie ??
Druga rzecz to taka ze jak atakuje w tej samej sytuacji Sarevoka to gine tak po_prostu bez zadnych obrazen.
Co radzicie ??

-
- Majtek
- Numer GG: 7260540
Musisz mieć pamiętnik Sarevoka który znajdziesz...ee nie dokładnie pamiętam gdzie ale chyba:
a)Dostajesz go od jego nałożnicy Sarevoka drowki o Imieniu Bliżej Nieokreślonym(po prostu nie pamiętam ;P)
b)W siedzibie Żelaznego Tronu na samej górze w komnatach
c*)Zawsze możesz wpisać kod na dostanie dwóch itemów pozwalających ukończenie gry (ten nieszczęsny pamiętnik i zaproszenie na koronacje) no wiesz ale to jest sposób ostateczny jeżeli naprawdę chcesz ukończyć BGI a dzięki w/w pod punktom nie otrzymasz pamiętnika .
a)Dostajesz go od jego nałożnicy Sarevoka drowki o Imieniu Bliżej Nieokreślonym(po prostu nie pamiętam ;P)
b)W siedzibie Żelaznego Tronu na samej górze w komnatach
c*)Zawsze możesz wpisać kod na dostanie dwóch itemów pozwalających ukończenie gry (ten nieszczęsny pamiętnik i zaproszenie na koronacje) no wiesz ale to jest sposób ostateczny jeżeli naprawdę chcesz ukończyć BGI a dzięki w/w pod punktom nie otrzymasz pamiętnika .

-
- Szczur Lądowy
Ja mam taki problemik dotyczący BB: Throne of Bhaal.
Prawie na samym końcu muszę zabić Pustoszyciela i nijak nie mam pomysłu jak to zrobić,
Gram bezdrużynowcem magiem, mistrzem przywołań poziom gdzieś kolo 30, jak ktoś ma jakieś wypróbowane metody to porszę bardzo
Prawie na samym końcu muszę zabić Pustoszyciela i nijak nie mam pomysłu jak to zrobić,
Gram bezdrużynowcem magiem, mistrzem przywołań poziom gdzieś kolo 30, jak ktoś ma jakieś wypróbowane metody to porszę bardzo

-
- Szczur Lądowy
- Numer GG: 11544249
Uważam że Baldur wymiata przeszedłem 1 14 razy
i po wielokrotnym exsportowaniu postaci mam wszystkie staty na 25 i zaczalem nia grac w baldura 2 wojownik solo teraz chcialbym zagrac z kims przez neta samemu nudno.

-
- Majtek
- Numer GG: 8630524
mam problem w BG 2 SOA prosze o pomoc!!!
mianowicie robie palkiem questy na twierdze i mam ten z tym baronem. na dworze stoi tylko pardo i brunson (pardo nie ma ci nic do powiedzenia a brunson mowi cos i koniec rozmowy)
jak rozmawiam z baronem to on mowi ze cieszy sie z mojej pomocy ale nie ma powodu ze mna gadac i potem cos dopowiada lank i koniec. plx powiedzcie co mam robic
BUMP
jeszcze jedno! wem ze to nieelegancko ale nie mam innego wyjscia jesli chce miec ten młot
zna ktos moze kod na "Rekawice Ogrzej Mocy"? jednego z niziolkow w kuli sfer (tego co je mial
) zamienilem w kamien i rozwalilem
i nie mam wczesniejszych zapisow. naprawde chce miec ten crom feyr blagam pomozcie mi!
UZYWAJ EDYCJI POSTA - Pita
mianowicie robie palkiem questy na twierdze i mam ten z tym baronem. na dworze stoi tylko pardo i brunson (pardo nie ma ci nic do powiedzenia a brunson mowi cos i koniec rozmowy)
jak rozmawiam z baronem to on mowi ze cieszy sie z mojej pomocy ale nie ma powodu ze mna gadac i potem cos dopowiada lank i koniec. plx powiedzcie co mam robic

BUMP
jeszcze jedno! wem ze to nieelegancko ale nie mam innego wyjscia jesli chce miec ten młot

zna ktos moze kod na "Rekawice Ogrzej Mocy"? jednego z niziolkow w kuli sfer (tego co je mial

UZYWAJ EDYCJI POSTA - Pita

http://teironius.deviantart.com/ <--- mój zakątek 

-
- Tawerniany Che Wiewióra
Po 10 razy trzeba przeczytać Twoje wypociny, żeby je zrozumieć, ale niech Ci będzie. Palladyn nie może posiadać Twierdzy d'Arnise, zapomnij o tym. Palladynem rób zadania dla zakonu.Inferntallus pisze:mianowicie robie palkiem questy na twierdze i mam ten z tym baronem.
Używaj google. Jak chcesz jakis program to polecam shadowgateInferntallus pisze: jeszcze jedno! wem ze to nieelegancko ale nie mam innego wyjscia jesli chce miec ten młot
zna ktos moze kod na "Rekawice Ogrzej Mocy"? jednego z niziolkow w kuli sfer (tego co je mial) zamienilem w kamien i rozwalilem
i nie mam wczesniejszych zapisow. naprawde chce miec ten crom feyr blagam pomozcie mi!

-
- Kok
- Numer GG: 8570942
Mogę szczerze?
(wiem że mnie pobijecie, zamordujecie, spalicie, ukrzyżujecie, zgwałcicie, utopicie, poćwiartujecie itd.)
Po trzech godzinach gry, ta mnie odepchnęła i nie zagrałem w nią już ani razu. BG mi się w ogóle nie spodobał. I tyle
(wiem że mnie pobijecie, zamordujecie, spalicie, ukrzyżujecie, zgwałcicie, utopicie, poćwiartujecie itd.)
Po trzech godzinach gry, ta mnie odepchnęła i nie zagrałem w nią już ani razu. BG mi się w ogóle nie spodobał. I tyle

-
- Tawerniany Berserk
Spokojnie są ludzie, którzy nie lubią tej serii. BA! Są ludzie dla których Baldur's Gate to tylko dylogia Dark Alliance. Są ludzie którzy wolą DA od "normalnych/prawdziwych" Baldurów. Dobre gry, ale nie muszą się każdemu podobac. Ja nie lubię TESów mimo, że mam je za bardzo dobre gry. A ja sobie właśnie pogrywam z doskoku w BG: DA.
Har Har Har

-
- Bosman
Wiesz, myślę, że to zależy od preferowanego typu rozgrywki. Są gracze których rajcują tylko tępe h'n'sy, tzw. action cRPG, jRPGi, Balduroidy, MMORPGi etc. etc. I nic nikomu do tego. Ktoś woli pomyśleć, ktoś inny oczekuje tylko radosnej wyrzynki. Ja osobiście lubie zarówno odstresować się h'n'sami (a w szczególności Diablo) jak też zabrać się za wymagajacą większej immersji Balduroidkę. MMORPGi mnie zaśm nie kręcą, nie widzę innego sensu grania w MMOki niz tylko funkcje 'społecznościowe' - czyli gramy by z kimś pogadać, zrobić wyrzynkę z kumplami etc., może jestem anachroniczny ale wolę kontakty w realuPita pisze:Spokojnie są ludzie, którzy nie lubią tej serii. BA! Są ludzie dla których Baldur's Gate to tylko dylogia Dark Alliance. Są ludzie którzy wolą DA od "normalnych/prawdziwych" Baldurów. Dobre gry, ale nie muszą się każdemu podobac. Ja nie lubię TESów mimo, że mam je za bardzo dobre gry. A ja sobie właśnie pogrywam z doskoku w BG: DA.

PS. BGII über alles!
PS2. Wybaczcie najmocniej za chaotycznosć mej wypowiedzi, jestem jeszcze niewyspany ;P

-
- Tawerniany Berserk
Nigdzie nie napisałem, że się z tym nie zgadzam. Wszak Twe słowa to truizm.Phoven pisze: Wiesz, myślę, że to zależy od preferowanego typu rozgrywki.
Hmmm.... w zasadzie ten gatunek to taki tępy nie jest. W takim Diablo 2 jeśli gra się w necie, jednak trzeba wiedziec jak roziwjac postac + jakis tam skill posiadac. Albo Record of Lodoss War na Dreamcasta, które też wymaga umiejętności. Choc musże przyznac, ze Baldur's Gate: Dark Alliance raczej wysiłku psychicznego nie wymaga. Za to widac, że gra nie miała byc H&S. Jak kogos interesuje (w co wątpię) mogę się rozpisac o niej bardziej.Phoven pisze: Są gracze których rajcują tylko tępe h'n'sy, tzw. action cRPG,
Gatunek praktycznie deewoluuje ;/ od czasu PSXa pojawiło się tylko kilka wybitnych pozycji, na szczęście daje radę Atlus. Niestety najlepiej sprzedające się pozycje gatunku to kupa...kupy. Dzięki Bogu jednak są jeszcze takie gry jak seria Shin Megami Tensei.Phoven pisze: jRPGi
Które w zasadzie umarły. Jedyną szansę odrodzenia podgatunku widzę na handheldach.Phoven pisze: Balduroidy,
też nie przepadam, ale będzie to teraz najbardziej rozwijający się odłam RPGów. 9 milionów graczy w WOWa robi swoje.Phoven pisze: MMORPGi
A widzisz Gothic 1 i 2 bardzo lubię, TESy nie są dla mnie, choc jeśli kupię PS3 jakimś cudem to dam jeszcze jedną szansę Obkovi.Phoven pisze: TESowo-Gothicowe
Hmmm muszę w te wakacje jeszcze kupic sagę BG i byc może przejsc DA.
PS: tRPGi rządzą
Har Har Har