Baldurs Gate Wrota Baldura

-
- Marynarz

-
- Marynarz
- Numer GG: 2956891
- Kontakt:
Moje ulubione kawałki z bg to Druid Grove, Irenicus theme oraz Sendai Battle (nie wiem, przynajmniej tak nazywa się empetrójka
). Generalnie za sporo ładniejszą ścieżkę uważam tą z homm4, również 3 (lepiej dopasowana niż w 4). Albo końcowe napisy z PST.
Wyłączania muzyki w bg też nie rozumiem. Choć mogę zrozumieć wyłączanie by nie słyszeć dubbingu takich postaci jak Jaheira
Moim zdaniem polski dubbing Jaheiry ostatecznie zabił tą postać, a przynajmniej zabił ją dla mnie. Może i szkoda, a może żadna strata, nie mam zdania.
Sama dzwięków i tak nie wyłączałam, bo szkoda by było nie słyszeć boskich tekstów otoczenia, takich jak pełne odrazy "nie podchodź, wieśniaku", albo przekomiczne "was cas sie skońcył, nacelne" czy "zdychajcie, kwiczołki"
Genialne też "Chyba mógłbym ci podać rękę... Ale musiałbym ją potem umyć..." BK.

Wyłączania muzyki w bg też nie rozumiem. Choć mogę zrozumieć wyłączanie by nie słyszeć dubbingu takich postaci jak Jaheira

Sama dzwięków i tak nie wyłączałam, bo szkoda by było nie słyszeć boskich tekstów otoczenia, takich jak pełne odrazy "nie podchodź, wieśniaku", albo przekomiczne "was cas sie skońcył, nacelne" czy "zdychajcie, kwiczołki"

-
- Bosman
- Numer GG: 6094143
- Kontakt:
Ja też jakoś nie wyobrażam sobie BG bez własnego soundtrcku. No i wtedy nie byłoby mojego ulubionego hasła (nie pamiętam dokładnie) "Parszywa dzisiaj ta, no .. aura." i to jeszcze wypowiadane w ten charakterystyczny sposób - noż miód. Zresztą OST jest jak dla mnie bardzo klimatyczny i nie mam się w nim czego czepic.
Lea - nie zgadzam się ze zdaniem, że polski dubbing zabił Jaheirę, co najwyżej zbezcześcił zwłoki. Niestety Jaheira to jedna z bardziej beznadziejnych postaci w tej grze. Nie godna jest nawet umywać stóp takim geniuszom jak Edwin czy Tiax.
Lea - nie zgadzam się ze zdaniem, że polski dubbing zabił Jaheirę, co najwyżej zbezcześcił zwłoki. Niestety Jaheira to jedna z bardziej beznadziejnych postaci w tej grze. Nie godna jest nawet umywać stóp takim geniuszom jak Edwin czy Tiax.
Spłodził największe potwory - wielkiego wilka Fenrira, węża Midgardsorma i boginię umarłych Hel.
Nordycka Zielona Lewica

Nordycka Zielona Lewica

-
- Bosman
- Numer GG: 5454998
Oj, haselka w BG sa po prostu poezja ;]
"Za miedziaka moge komus polamac rece" powiedziane z taka niewinnoscia i niezdecydowaniem po prostu zawsze wzbudza we mnie usmiech. Tak samo "Co byscie powiedzieli na kufel krzepkiego, krasnoludzkiego trunku?!"
Z muzyki, to dla mnie bezkonkurencyjny jest temat Viconii. Wszystko inne sie przy nim chowa.
"Za miedziaka moge komus polamac rece" powiedziane z taka niewinnoscia i niezdecydowaniem po prostu zawsze wzbudza we mnie usmiech. Tak samo "Co byscie powiedzieli na kufel krzepkiego, krasnoludzkiego trunku?!"
Z muzyki, to dla mnie bezkonkurencyjny jest temat Viconii. Wszystko inne sie przy nim chowa.

-
- Bosman
- Numer GG: 6094143
- Kontakt:
Nie mam niestety OST więc tu się kłucił nie będę. Za to podam 2 bezkonkurencyjne hasła, które teraz zawsze mnie rozweselają a za pierwszym razem zwaliły z krzesła.
"No tom wykopał mu uszy ze łba aż zdechł."
i najlepsze od najlepszej postaci:
"Nikt nie stoi tam gdzie stoi Tiax, chyba, że Tiax na niego nadepnie!"
"No tom wykopał mu uszy ze łba aż zdechł."
i najlepsze od najlepszej postaci:
"Nikt nie stoi tam gdzie stoi Tiax, chyba, że Tiax na niego nadepnie!"
Spłodził największe potwory - wielkiego wilka Fenrira, węża Midgardsorma i boginię umarłych Hel.
Nordycka Zielona Lewica

Nordycka Zielona Lewica

-
- Bombardier
- Numer GG: 9025892
- Kontakt:
Mnie się podoba kwestia, którą można wypowiedzieć, kiedy Jaheira się niepokoi (ględzi, że czuje się jakby ktoś tańczył na jej grobie czy coś w ten deseń) mianowicie:
Jesteś zgubiona, połóż się i zgiń!
Jesteś zgubiona, połóż się i zgiń!
"It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living."
-- Terry Pratchett
"Z głupotą się nie walczy, głupotę się omija"
-- Terry Pratchett
"Z głupotą się nie walczy, głupotę się omija"

-
- Marynarz
- Lokalizacja: Negative Material Plane, Fortress of Regrets (Bytom)
- Kontakt:

-
- Tawerniak
- Numer GG: 10455731
A ja mam taką ciekawą historię. Moja siostra pierwszy raz grała w Baldura i dość kiepsko jej to wychodziło - wszystko i wszystkich musiała klikać co parę razy, pauza częściej niż to potrzebne itp. W pierwszym BG jest samouczek walki grupowej w piwnicy jakiegoś magazynu. W grupie jest tam wtedy jakiś krasnolud, już nawet nie pamiętam jaki. Bez przerwy wygłaszał on (właśnie z powodu tego klikania) zdanie "Nie pogardziłbym łykiem krzepkiego, krasnoludzkiego trunku." No i akurat moja mama coś tam robiła w pokoju z komputerem i po kilku(nastu? dziesięciu?) powtórkach wydarła się:
-A DAJCIE MU WRESZCIE TEGO TRUNKU!
Do tej pory nas to bawi...

-
- Tawerniany Leśny Duch
- Numer GG: 1034954
Taaa, granie w gry, jeśli w okolicy kręcą się rodzice to perełkiTevery Best pisze:Bez przerwy wygłaszał on (właśnie z powodu tego klikania) zdanie "Nie pogardziłbym łykiem krzepkiego, krasnoludzkiego trunku." No i akurat moja mama coś tam robiła w pokoju z komputerem i po kilku(nastu? dziesięciu?) powtórkach wydarła się:

-
- Majtek
- Numer GG: 7260540

-
- Pomywacz
Taaaa BG bardzo dobra gierka ah przeszedłem bardzo wiele razy obie częsci i mody bardzo wpłynęły na zywotność gry. Oj czuje że niedługo znów zagram w całą sage tylok z zainstalowanym specjalnie do tego imoen rommance mod jak dokonczy twórca częśc z tronu bala bo z podstawki jest gotowy i bardzo ciekawy.

-
- Marynarz
- Kontakt:
Mod Imoen rom. z tego co słyszę to chyba jeden z najlepszych npcowych modów, obok Tashii i Kelseya. Znaczy w sensie, że dopracowane bardzo i wychuchane, bezbugowe, ciekawe i rozbudowane. Szkoda, że ich tak mało... Pozostaje trzymać kciuki, byście się z moim mężem (też czeka na kontynuację) doczekali. Bo nie chciałabym kwasić, ale znam różne mody (głównie z nwn), które "już są na ukończeniu" przez ponad rok czy dwa.
Może ktoś by polecił jakiegoś moda jeszcze? niekoniecznie npcowego? Doinstalowałabym do obecnej rozgrywki sobie.
O właśnie, Chloe jest ciekawa jeszcze. Tylko ciężki charakter ma. Ale jej dogryzki wobec postaci z drużyny - warte instalacji. Jej rozmowy z Anomenem... jak ktoś lubi cynizm w kostkach, idealne. Kiedyś usłyszałam jak zagaja do nowopoznanej postaci coś w stylu: "Aerie, if I hear one more whine about your damn lost wings, I'm gonna take your blasted legs off as well" - prawie się uśmiechnęłam
Może ktoś by polecił jakiegoś moda jeszcze? niekoniecznie npcowego? Doinstalowałabym do obecnej rozgrywki sobie.
O właśnie, Chloe jest ciekawa jeszcze. Tylko ciężki charakter ma. Ale jej dogryzki wobec postaci z drużyny - warte instalacji. Jej rozmowy z Anomenem... jak ktoś lubi cynizm w kostkach, idealne. Kiedyś usłyszałam jak zagaja do nowopoznanej postaci coś w stylu: "Aerie, if I hear one more whine about your damn lost wings, I'm gonna take your blasted legs off as well" - prawie się uśmiechnęłam

-
- Tawerniana Wilczyca
- Kontakt:
Cóż... Ja nie słyszałam innego głosu Jaheiry jak tylko polski właśnie i mi on nie przeszkadza...Lea pisze:Choć mogę zrozumieć wyłączanie by nie słyszeć dubbingu takich postaci jak Jaheira Moim zdaniem polski dubbing Jaheiry ostatecznie zabił tą postać, a przynajmniej zabił ją dla mnie. Może i szkoda, a może żadna strata, nie mam zdania.
Od chwili gdy mam już net ani razu nie grałam w BG. Czyli już rok praktycznie... Czas więc będzie chyba ruszyć się i pobawić ze starym dobrym przyjacielem i może nawet po raz pierwszy zainstalować jakiegoś moda... Czy jakieś są szczególnie warte polecenia czy to tylko od gustu zależy czy się mod spodoba?

-
- Marynarz
- Kontakt:
Na pewno nie ma rzeczy, która spodoba się wszystkim...
Dużym zestawem urozmaiceń jest The Darkest Day. Nie wiem, czy jest polska wersja... Ma jednak parę bugów i jest słabo zbalansowana. Oferuje masę podklas, parę nowych drużynników (w tym trochę tych z jedynki), parę questów, nowych lokacji i potworów (modele importowane z IWD). Drużynnicy mają swoje małe questy, ale brak im interkacji.
Innych wielkich paków nie znam więc nie będę się mądrzyć.
Są drobne modułki takie jak np sklepy, albo Dungeon-begone, to ostatnie służy do omijania lochu Irenicusa, bo podobno jak ktoś gra setny raz to czasem nie ma cierpliwości tego przechodzić.
Dalej są na przykład mody dodające enpece drużynowe.
Z tego co wiem, jest:
Valen (ta wampirka)
Xan (nie testowałam, bardzo jestem ciekawa, ale chyba słaby)
Solaufein (wojownik mag, fajny, słabo zbalansowany, ciekawe dialogi, bardziej dramatyczny)
Kelsey (mag, dopracowany, ToB, wiarygodny, npc dla zrównoważonych i spokojnych;p)
Chloe (oryginalna, nie robiona według postaci z podstawki, dość rozbudowana, lubi panie, wojowniczka, pyskata)
Tashia (magiczka, dopracowana, nie wiem czy ciekawa, mąż chwalił dialogi ale nie dotrwał do końca; nie wiem czy jest ToB)
Imoen (nie grałam ale naczytałam się pochwał, dopracowana, zabawna, wiarygodna, ToB w budowie)
Czytałam o paru innych, ale nie wiem w jakim stopniu są dopracowane. Jest The Longer Road (tylko ToB), dający Irenicusa do drużyny, będę testować.
Dużym zestawem urozmaiceń jest The Darkest Day. Nie wiem, czy jest polska wersja... Ma jednak parę bugów i jest słabo zbalansowana. Oferuje masę podklas, parę nowych drużynników (w tym trochę tych z jedynki), parę questów, nowych lokacji i potworów (modele importowane z IWD). Drużynnicy mają swoje małe questy, ale brak im interkacji.
Innych wielkich paków nie znam więc nie będę się mądrzyć.
Są drobne modułki takie jak np sklepy, albo Dungeon-begone, to ostatnie służy do omijania lochu Irenicusa, bo podobno jak ktoś gra setny raz to czasem nie ma cierpliwości tego przechodzić.
Dalej są na przykład mody dodające enpece drużynowe.
Z tego co wiem, jest:
Valen (ta wampirka)
Xan (nie testowałam, bardzo jestem ciekawa, ale chyba słaby)
Solaufein (wojownik mag, fajny, słabo zbalansowany, ciekawe dialogi, bardziej dramatyczny)
Kelsey (mag, dopracowany, ToB, wiarygodny, npc dla zrównoważonych i spokojnych;p)
Chloe (oryginalna, nie robiona według postaci z podstawki, dość rozbudowana, lubi panie, wojowniczka, pyskata)
Tashia (magiczka, dopracowana, nie wiem czy ciekawa, mąż chwalił dialogi ale nie dotrwał do końca; nie wiem czy jest ToB)
Imoen (nie grałam ale naczytałam się pochwał, dopracowana, zabawna, wiarygodna, ToB w budowie)
Czytałam o paru innych, ale nie wiem w jakim stopniu są dopracowane. Jest The Longer Road (tylko ToB), dający Irenicusa do drużyny, będę testować.

-
- Bosman
- Numer GG: 5454998
Ja czekam na ulepszony mod Valen, ale tej juz jest robiony od paru lat i konca nie widzi ;]
Ja glownie wykorzystywalem mody pod questy i usprawnienia systemu. Szczegolnie polecam mod, ktory przywraca usuniete z gry questy (nie pamietam jego nazwy niestety - mozna go znalezc bodajze na pocketplane'ie), gdyz wprowadza do starego baldurka 2 wiele nowosci.
Ja glownie wykorzystywalem mody pod questy i usprawnienia systemu. Szczegolnie polecam mod, ktory przywraca usuniete z gry questy (nie pamietam jego nazwy niestety - mozna go znalezc bodajze na pocketplane'ie), gdyz wprowadza do starego baldurka 2 wiele nowosci.