Baldurs Gate Wrota Baldura

cRPG Corner
ODPOWIEDZ
Koval
Marynarz
Marynarz

Post autor: Koval »

Mnie raczej skręca na sam odgłos tej muzyki. To pewnie wyjaśnia dlaczego zawsze leci winamp - sam mam bardziej klimatyczne muzyczki na dysku niż w większości gier.
"Ogrom szaleństwa jest najlepszym zmysłem."
Rand
Pomywacz

Post autor: Rand »

Nie wierzę... Zdradź mi co za muzyka według Ciebie jest lepsza od szalenie klimatycznego soundtracku z np. pierwszego Baldura? :shock: :P
Koval
Marynarz
Marynarz

Post autor: Koval »

Hmmm... jakoś muzyka stricte fantasy mi nie podchodzi.
O ile pamiętam, to przy BG leciało Diary of Dreams albo Blind Guardian.
"Ogrom szaleństwa jest najlepszym zmysłem."
Lea
Marynarz
Marynarz
Numer GG: 2956891
Kontakt:

Post autor: Lea »

Moje ulubione kawałki z bg to Druid Grove, Irenicus theme oraz Sendai Battle (nie wiem, przynajmniej tak nazywa się empetrójka :roll: ). Generalnie za sporo ładniejszą ścieżkę uważam tą z homm4, również 3 (lepiej dopasowana niż w 4). Albo końcowe napisy z PST.
Wyłączania muzyki w bg też nie rozumiem. Choć mogę zrozumieć wyłączanie by nie słyszeć dubbingu takich postaci jak Jaheira :P Moim zdaniem polski dubbing Jaheiry ostatecznie zabił tą postać, a przynajmniej zabił ją dla mnie. Może i szkoda, a może żadna strata, nie mam zdania.
Sama dzwięków i tak nie wyłączałam, bo szkoda by było nie słyszeć boskich tekstów otoczenia, takich jak pełne odrazy "nie podchodź, wieśniaku", albo przekomiczne "was cas sie skońcył, nacelne" czy "zdychajcie, kwiczołki" :) Genialne też "Chyba mógłbym ci podać rękę... Ale musiałbym ją potem umyć..." BK.
Perzyn
Bosman
Bosman
Numer GG: 6094143
Kontakt:

Post autor: Perzyn »

Ja też jakoś nie wyobrażam sobie BG bez własnego soundtrcku. No i wtedy nie byłoby mojego ulubionego hasła (nie pamiętam dokładnie) "Parszywa dzisiaj ta, no .. aura." i to jeszcze wypowiadane w ten charakterystyczny sposób - noż miód. Zresztą OST jest jak dla mnie bardzo klimatyczny i nie mam się w nim czego czepic.

Lea - nie zgadzam się ze zdaniem, że polski dubbing zabił Jaheirę, co najwyżej zbezcześcił zwłoki. Niestety Jaheira to jedna z bardziej beznadziejnych postaci w tej grze. Nie godna jest nawet umywać stóp takim geniuszom jak Edwin czy Tiax.
Craw
Bosman
Bosman
Numer GG: 5454998

Post autor: Craw »

Oj, haselka w BG sa po prostu poezja ;]
"Za miedziaka moge komus polamac rece" powiedziane z taka niewinnoscia i niezdecydowaniem po prostu zawsze wzbudza we mnie usmiech. Tak samo "Co byscie powiedzieli na kufel krzepkiego, krasnoludzkiego trunku?!"

Z muzyki, to dla mnie bezkonkurencyjny jest temat Viconii. Wszystko inne sie przy nim chowa.
Perzyn
Bosman
Bosman
Numer GG: 6094143
Kontakt:

Post autor: Perzyn »

Nie mam niestety OST więc tu się kłucił nie będę. Za to podam 2 bezkonkurencyjne hasła, które teraz zawsze mnie rozweselają a za pierwszym razem zwaliły z krzesła.

"No tom wykopał mu uszy ze łba aż zdechł."

i najlepsze od najlepszej postaci:

"Nikt nie stoi tam gdzie stoi Tiax, chyba, że Tiax na niego nadepnie!"
Jelcyn
Bombardier
Bombardier
Numer GG: 9025892
Kontakt:

Post autor: Jelcyn »

Mnie się podoba kwestia, którą można wypowiedzieć, kiedy Jaheira się niepokoi (ględzi, że czuje się jakby ktoś tańczył na jej grobie czy coś w ten deseń) mianowicie:
Jesteś zgubiona, połóż się i zgiń!
"It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living."
-- Terry Pratchett
"Z głupotą się nie walczy, głupotę się omija"
eRyahXa0S/Darth Wojtex
Marynarz
Marynarz
Lokalizacja: Negative Material Plane, Fortress of Regrets (Bytom)
Kontakt:

Post autor: eRyahXa0S/Darth Wojtex »

perzyn -> "cos paskudna dzis ta ałura, ni?' zdaje sie, ze to tak bylo.
Tevery Best
Tawerniak
Tawerniak
Numer GG: 10455731

Post autor: Tevery Best »

A ja mam taką ciekawą historię. Moja siostra pierwszy raz grała w Baldura i dość kiepsko jej to wychodziło - wszystko i wszystkich musiała klikać co parę razy, pauza częściej niż to potrzebne itp. W pierwszym BG jest samouczek walki grupowej w piwnicy jakiegoś magazynu. W grupie jest tam wtedy jakiś krasnolud, już nawet nie pamiętam jaki. Bez przerwy wygłaszał on (właśnie z powodu tego klikania) zdanie "Nie pogardziłbym łykiem krzepkiego, krasnoludzkiego trunku." No i akurat moja mama coś tam robiła w pokoju z komputerem i po kilku(nastu? dziesięciu?) powtórkach wydarła się:
-A DAJCIE MU WRESZCIE TEGO TRUNKU!
Do tej pory nas to bawi...
Ravandil
Tawerniany Leśny Duch
Tawerniany Leśny Duch
Numer GG: 1034954

Post autor: Ravandil »

Tevery Best pisze:Bez przerwy wygłaszał on (właśnie z powodu tego klikania) zdanie "Nie pogardziłbym łykiem krzepkiego, krasnoludzkiego trunku." No i akurat moja mama coś tam robiła w pokoju z komputerem i po kilku(nastu? dziesięciu?) powtórkach wydarła się:
-A DAJCIE MU WRESZCIE TEGO TRUNKU!
Do tej pory nas to bawi...
Taaa, granie w gry, jeśli w okolicy kręcą się rodzice to perełki :P Najbardziej rozbawia mnie mój tata, jak patrząc mi przez ramię, jak gram. Najlepszy tekst był przy Gothicu 2, łażę sobie po lesie podczas deszczu, a mój tata na to: "Weź ty sobie jakieś gumiaki załóż, bo się przeziębisz" :P Na szczęście nie widział jak gram w BG :P Swoją drogą, podobał mi się tekst w stylu "twoje kolana należą do mnie", wypowiadane przez któregoś kurdupla :P Poza tym mam nadzieję, że uda mi się skończyć BG2, do którego zabieram się z przerwami co jakiś czas. Muszę jeszcze tylko coś wymyślić, by mi się nie przycinało czasem :) No cóż, ale taki urok starych gier - musisz się pomordować nieraz, by to uruchomić :)
Nordycka Zielona Lewica

Obrazek
http://www.lastfm.pl/user/Ravandil/

Obrazek
Zamroczony mrrrok
Majtek
Majtek
Numer GG: 7260540

Post autor: Zamroczony mrrrok »

Przez Jana Jansena->"Strzez sie twoje kolana juz są moje!"
No tak co jak co ale w BGII i I dobre sa te powiedzonka ;) Ale tez rozbrajały mnie koboldy-Grrr jup jup wrrr ;]
Obrazek
Obrazek
murmandamus
Pomywacz

Post autor: murmandamus »

Taaaa BG bardzo dobra gierka ah przeszedłem bardzo wiele razy obie częsci i mody bardzo wpłynęły na zywotność gry. Oj czuje że niedługo znów zagram w całą sage tylok z zainstalowanym specjalnie do tego imoen rommance mod jak dokonczy twórca częśc z tronu bala bo z podstawki jest gotowy i bardzo ciekawy.
Lea
Marynarz
Marynarz
Kontakt:

Mod Imoen rom. z tego co słyszę to chyba jeden z najlepszych npcowych modów, obok Tashii i Kelseya. Znaczy w sensie, że dopracowane bardzo i wychuchane, bezbugowe, ciekawe i rozbudowane. Szkoda, że ich tak mało... Pozostaje trzymać kciuki, byście się z moim mężem (też czeka na kontynuację) doczekali. Bo nie chciałabym kwasić, ale znam różne mody (głównie z nwn), które "już są na ukończeniu" przez ponad rok czy dwa.
Może ktoś by polecił jakiegoś moda jeszcze? niekoniecznie npcowego? Doinstalowałabym do obecnej rozgrywki sobie.
O właśnie, Chloe jest ciekawa jeszcze. Tylko ciężki charakter ma. Ale jej dogryzki wobec postaci z drużyny - warte instalacji. Jej rozmowy z Anomenem... jak ktoś lubi cynizm w kostkach, idealne. Kiedyś usłyszałam jak zagaja do nowopoznanej postaci coś w stylu: "Aerie, if I hear one more whine about your damn lost wings, I'm gonna take your blasted legs off as well" - prawie się uśmiechnęłam :P
WinterWolf
Tawerniana Wilczyca
Tawerniana Wilczyca
Kontakt:

Post autor: WinterWolf »

Lea pisze:Choć mogę zrozumieć wyłączanie by nie słyszeć dubbingu takich postaci jak Jaheira Moim zdaniem polski dubbing Jaheiry ostatecznie zabił tą postać, a przynajmniej zabił ją dla mnie. Może i szkoda, a może żadna strata, nie mam zdania.
Cóż... Ja nie słyszałam innego głosu Jaheiry jak tylko polski właśnie i mi on nie przeszkadza...

Od chwili gdy mam już net ani razu nie grałam w BG. Czyli już rok praktycznie... Czas więc będzie chyba ruszyć się i pobawić ze starym dobrym przyjacielem i może nawet po raz pierwszy zainstalować jakiegoś moda... Czy jakieś są szczególnie warte polecenia czy to tylko od gustu zależy czy się mod spodoba?
Obrazek
Proszę, wypełnij -> Ankieta
Lea
Marynarz
Marynarz
Kontakt:

Na pewno nie ma rzeczy, która spodoba się wszystkim...

Dużym zestawem urozmaiceń jest The Darkest Day. Nie wiem, czy jest polska wersja... Ma jednak parę bugów i jest słabo zbalansowana. Oferuje masę podklas, parę nowych drużynników (w tym trochę tych z jedynki), parę questów, nowych lokacji i potworów (modele importowane z IWD). Drużynnicy mają swoje małe questy, ale brak im interkacji.

Innych wielkich paków nie znam więc nie będę się mądrzyć.

Są drobne modułki takie jak np sklepy, albo Dungeon-begone, to ostatnie służy do omijania lochu Irenicusa, bo podobno jak ktoś gra setny raz to czasem nie ma cierpliwości tego przechodzić.

Dalej są na przykład mody dodające enpece drużynowe.
Z tego co wiem, jest:
Valen (ta wampirka)
Xan (nie testowałam, bardzo jestem ciekawa, ale chyba słaby)
Solaufein (wojownik mag, fajny, słabo zbalansowany, ciekawe dialogi, bardziej dramatyczny)
Kelsey (mag, dopracowany, ToB, wiarygodny, npc dla zrównoważonych i spokojnych;p)
Chloe (oryginalna, nie robiona według postaci z podstawki, dość rozbudowana, lubi panie, wojowniczka, pyskata)
Tashia (magiczka, dopracowana, nie wiem czy ciekawa, mąż chwalił dialogi ale nie dotrwał do końca; nie wiem czy jest ToB)
Imoen (nie grałam ale naczytałam się pochwał, dopracowana, zabawna, wiarygodna, ToB w budowie)

Czytałam o paru innych, ale nie wiem w jakim stopniu są dopracowane. Jest The Longer Road (tylko ToB), dający Irenicusa do drużyny, będę testować.
Craw
Bosman
Bosman
Numer GG: 5454998

Post autor: Craw »

Ja czekam na ulepszony mod Valen, ale tej juz jest robiony od paru lat i konca nie widzi ;]
Ja glownie wykorzystywalem mody pod questy i usprawnienia systemu. Szczegolnie polecam mod, ktory przywraca usuniete z gry questy (nie pamietam jego nazwy niestety - mozna go znalezc bodajze na pocketplane'ie), gdyz wprowadza do starego baldurka 2 wiele nowosci.
ODPOWIEDZ