Seria Gothic

cRPG Corner
ODPOWIEDZ

Najlepsza część serii Gothic to:

Gothic
5
50%
Gothic 2
5
50%
Gothic 3
0
Brak głosów
Arcania: Gothic 4
0
Brak głosów

Liczba głosów: 10
ToM 125
Pomywacz

Post autor: ToM 125 »

Jakie ma wymagania???
Adriano89
Szczur Lądowy
Kontakt:

Post autor: Adriano89 »

Winda 2000/XP
Procesor coś koło 2GHz
1GB ramu
Grafika 128MB - z obsługą wszystkich fajerwerków (pixel/vertex shadery)
minimum Geforce 6800 GT/Radeon X800 Pro
Ale na tej karcie gra "ruszy"ale zobaczysz wtedy wszystkich rag dolliiii i innych "fajerwerków" (chyba musze jakiś synonim znaleść)
inna perspektywa
Szelmon
Buńczuczny Tawerniak
Buńczuczny Tawerniak
Kontakt:

Post autor: Szelmon »

"Wodotryskow", "smaczkow", "bajerow", "odpalow", dupa sra, itd.
Swoja droga spodziewalem sie wyzszych wymagan, no chyba ze sa to minimalne. Wtedy dentka...
Moje demony nie odchodza, zasypiaja, ale zawsze sa obecne. Ktos potrafi nucic dla nich ciche kolysanki, ja sam potrafie tylko ryczec im wprost do ucha piesni wojenne. Ten ktos, spiewajac, jednoczesnie kladzie delikatnie palec na moich ustach.
Pita
Tawerniany Berserk
Tawerniany Berserk
Numer GG: 9350651

Post autor: Pita »

ztego co wiem to te sa minimalne, ale glowy nie daje
Har Har Har
Adriano89
Szczur Lądowy
Kontakt:

Post autor: Adriano89 »

te wymagania były oczywiście minimalne :) żeby mozna bylo sie nacieszyć grafiką, trzeba mieć jakieś 2gb ramu + geforcea 7900 /radka 1900xtx czy jakos tak.
Ale w wiele gier grałem na minimalnych ustawieniach. tylko co to za przyjemność kupić sobie w sklepie gierkę za 160zł i włączyć ją na minimalnych...
... duża :)
inna perspektywa
Loki
Szczur Lądowy

Post autor: Loki »

Dość spore wymagania, i sporo będzie kosztowała możliwość zagrania w Gothica 3 i znów trzeb będzie najechać sąsiednie wioski i je grabić, grabić, grabić i jeszcze raz grabić no i może jeszcze palić ów wioski a i nie wykluczone że gwałcić koz......eeee..... znaczy się urocze dziewuszki .
Belath_Nunescu
Marynarz
Marynarz
Kontakt:

Post autor: Belath_Nunescu »

W CDA napisali że na Core Duo+2 GB Ramu + 1GB ramu na kartce grafiki ( w sumie dwóch) chodzi na wysokich detalach...ale sie tnie w niektórych momentach... Nie dochodziło do mnie, zę na takim kompie może sie coś ciąć...Dopóki, aż nie wpadłem do kumpla który ma peceta coś w ten pokrój i mu chrupał G3 na High Detalach... Zwątpiłem.
"One day the sun will shine on you
Turn all your tears to laughter
One day you dreams may all come true
One day the sun will shine on you..."
Pita
Tawerniany Berserk
Tawerniany Berserk
Numer GG: 9350651

Post autor: Pita »

gra zbiera cholernie nierówne noty. Szczerze to marzy mi sie konwersja na Xa 360 bo na bank nie wydam grubej kasy na ulepszanie PC dla jednej gry
Har Har Har
Szelmon
Buńczuczny Tawerniak
Buńczuczny Tawerniak
Kontakt:

Post autor: Szelmon »

Znajac zycie, to predzej czy pozniej tak go spatchuja ze bedzie chodzil nieco lepiej. Mogli buce od razu tak zoptymalizowac kod zeby chodzilo na jakims rozsadnym sprzecie. Widac producenci podzespolow mieli co nieco do powiedzenia :?
Moje demony nie odchodza, zasypiaja, ale zawsze sa obecne. Ktos potrafi nucic dla nich ciche kolysanki, ja sam potrafie tylko ryczec im wprost do ucha piesni wojenne. Ten ktos, spiewajac, jednoczesnie kladzie delikatnie palec na moich ustach.
Remik
Marynarz
Marynarz

Post autor: Remik »

No Gothic 3 ma zaje..fajne :D wymagania. Byłem u kumpla, akurat gral w Obliviona ( chodził płynnie ) powiedziałem żeby włączył Gothica 3. Jak to zrobił to myślałem że to pokaz slajdów :evil:
RosoX
Szczur Lądowy

Post autor: RosoX »

Tak nareszcie w Gothicu bronie w obu rekach. W jednej coś palacego się z czaszką, a w drugiej rębacz orków.
Snikt! You call me runt.

Fani komiksów zaprzaszam - http://www.x-men.pl
Heimdall
Bosman
Bosman

Post autor: Heimdall »

Gothiki to jedna z moich ulubionych serii gier cRPG. Szczególnie sobie cenię Gothica 1. Wszystko to dzięki klaustrofobicznemu klimatowi i ciekawej, wciągającej, szkoda tylko że do bólu liniowej, fabule. Także główny bohater zasługuje na wyróżnienie. Niby jest on tylko chłopcem na posyłki, ale ma swój styl, a niektóre jego odzywki weszły na stałe do języka w mojej szkole. Np. powiedziane do Kharima: "Powiedzmy sobie szczerze, jesteś to tylko po to, by móc pocałować Gomeza w dupę" Z resztą w Gothicu było pełno różnych fajnych odzywek. Monolog Kyliego (nie wiem, czy tak miał na imię, ale to ten gościu od domu z dwoma drzwiami) mnie powalił, tak samo odpowiedź pewnego gościa na bagnach. Bezimienny mówi: "Nie przeszkadzaj sobie w pracy", a on na to: "A co ja robię? Grzebię sobie w jajach?", także głosik Wrzoda był rozbrajający.

Szkoda tylko, że do Gothica wdarło się dużo błędów. Można było wejść do zamku wyciągając broń i przechodząc obok strażników albo w przedostatnim rozdziale, Świątyni Śniącego, aby przejść przez kraty, nie trzeba było ich wcale podnosić. Wystarczyło zmienić się w chrząszcza i wejść w kratę (co prawda nie dało się przejść, ale po powrotej przemianie w człowieka bylo się już po drugiej stronie; gorzej jak nie miało się już zwojów przemiany, wtedy pozostawał tylko load game). Z tym że te błędy tak naprawdę giną w ilości zalet Gothica.

Gothic II już moim zdaniem nie był tak dobry jak poprzednik (ale i tak był świetną grą :) ). Dużo stracił na klimacie i fabule. Żadnych zwrotów akcji, nic. Nawet zdrada Xardasa wydawała się jakaś... przewidywalna. Błędem było również to, że już na początku gry znało się cały jej przebieg aż do 4 rozdziału. Na szczęście Gothic II zyskiwał na wielkości świata. Podobała mi się także Kolonia opanowana przez orków. Ukazywała tym, jak się zmieniał świat gry przez nasze (graczy) działania. No i fajnie bylo sobie zajść w niegdyś bezpieczne miejsce, żeby spotkać tam bandę orków czy stado smoczych zębaczy :twisted: .

Noc Kruka była świetnym rozwinięciem Gothica II. Jarkendar bardzo dobrze się prezentował, szczególnie podobała mi się forteca bandytów. W ogóle było tam wiele rzeczy do roboty. Ja sobie postawiłem za cel odszukanie wszystkich zakopanych skarbów Grega. Co prawda, często trafiały się jakieś niepotrzebne śmieci, ale można było też trafić na coś bardzo potrzebnego/kosztownego. Fajne też były nowe questy w Khorinis, ach ta nocna wyprawa z Laresem do mhrocznego lasu :wink: .

Teraz tylko czekam, aż zdobędę nowego kompa, który udźwignie Gothica III. Kolega mi opowiadał, że jest on lepszy od poprzedników, więc już nie mogę się doczekać. Muszę go mieć :wink: .
...
Prentki
Majtek
Majtek
Kontakt:

Post autor: Prentki »

Co za gra... ach... :)
Najbardziej podoba mi się pierwsza część ze względu na wspaniały więzienny, paskudny klimat. Już na samym wstępie bezimienny dostaje pięścią w mordę.
Kurdę - muszę wreszcie wziąść się w garść i przejść drugą część!
Belath_Nunescu
Marynarz
Marynarz
Kontakt:

Gra wciagająca, nie ma co, ale zdziwiła mnie. Pierwsze wrażenie miałem takie, że gram w Różową Panterę. Postać taka jakaś nawet 4d, a otoczenie jakby 2d. Cóż to wrażenie znikło, gdy wpadłem do lasu :D Ogólnie gierka jest extra, tylko troche duże wymagania ma. Bodajże w CDA czytałem, że na kompie 2GB ramu + 1GB na kartach graficznych + Intel Pentium Core Duo, cieło sie w niektórych momentach na high detalach... I jak tu nie zwątpić? ;P Ja tam sobie gram na Medium i jestem szczęśliwy :P
martin
Szczur Lądowy

wymagania

Post autor: martin »

Ech , te wymagania. Mam P4 2800, radeona x300 ze 128 mb, 512 ramu i czekam na gothica 3. Poza tym, jak bedzie mi sie ciął to kupuje karte graf. za pare miechów i dopioero pogram. A może ma ktos taką konfigurację peceta jak ja i powie mi na jakich detalach gierka pójdzie?
Belath_Nunescu
Marynarz
Marynarz
Kontakt:

to radze kupić 768 mb ze stajni GeForce'a. I tak z Gb ramu. W zalecanych wymaganiach jest bodajże 3 Gh procesor, 1,5 Gb ramu i minimum 256 karta...Jeśli sie myle to prosze o poprawki :P
Azrael
Bosman
Bosman
Numer GG: 0
Lokalizacja: Nie chcesz wiedzieć... naprawdę nie chcesz wiedzieć...

Post autor: Azrael »

Belath- masz racje. Ja mam 1024 ram 2.8ghz Radeona 9200. A gra mi zamula :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:
Powiem szczerze że jeśli ktoś ma gorszego kompa odemnie to niech lepiej gry nie kupuje. Gra wciąga (coprawda gorzej niż I czy II) tak, że mój znajomy który teleportuje się (ze stoperem w ręku) 4min i 40sec i tak gra!!!!!!!! Ja zacząłem i płacze teraz po nocach, że nie mam forsy na upgrada. :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: Jakoś wytrzymuje... do wielkanocy uzbieram.

NIE KUPUJCIE JEŚLI MACIE GORSZEGO KOMPA ODEMNIE! Będzie was to kosztowało wiele łez.
Grupa Nieszanowania Praw Ludzkich oraz Wspierania Bratniej Nienawiści na Tawernie

Azrael (Śmierć Wszechświatów) jest ich władcą. Wszystkie inne Śmierci są zależne od niego.
ODPOWIEDZ