The Witcher

cRPG Corner
ODPOWIEDZ

Czy interesuje cię gra Wiedźmin?

Czas głosowania minął środa, 23 maja 2007, 18:46

Tak, nawet bardzo
22
67%
Nom :)
4
12%
Trochę
5
15%
Nie, nie interesuje mnie to
2
6%

Liczba głosów: 33
Kali from Neo-Dżungla
Majtek
Majtek
Numer GG: 6489564

Re: The Witcher

Post autor: Kali from Neo-Dżungla »

Bo tacy już są pisarze... ekscentryczni... ale to przecież jego sprawa... sprzedał prawa autorski, kase ma to reszta go nie obchodzi :P taki żart... chociaż nie wiem jaki pan Andrzej (wielki szacun oczywiście :P) jest, bo nie znam osobiście...

Wczoraj specjalnie przeczytałem nawet systema W:GW żeby porównać jak się to ma do cRPGa... no i szczerze trochę się różni chociaż wyobrażenie wiedźmina miałem takie same...

Mam jeszcze mae pytanie do forumowiczów. Wszystkich. Czy Geralta można rozbudować we wszystkich kierunkach na maksa czylepiej obrać jakiś konkretny cel? Jak narazie dużo ładuje w style mieczem srebrnym głównie w grupowy i silny, ale też w inteligencje, zręczność i trochę w znaki i nie wiem czy potem dam radę przejść. jakby co początek 3 rozdziału mam.
WolfTeam... warto chociaż zobaczyć...
LOD
Kok
Kok
Numer GG: 0

Post autor: LOD »

BAZYL pisze:
LOD pisze:biorąc pod uwagę, że jest to zmodyfikowany nieco ten sam silniczek co w NWN 1
Jak twierdzą sami autorzy - na potrzeby Wiedźmina silnik z NWN został w 99% napisany od nowa. Ładne mi "nieco"... ;-)
Jeżeli by tak faktycznie było, to wydaje mi się, że nie wiem czy byłby sens korzystania z silniku Aurora, skoro i tak jest właściwie całkiem nowy. 8) Silniczek od Solder of Fortune 1, był na bazie silnika od Quake 2 i chodź zmiany były masakryczne, to ogólnie rzecz biorąc, to nadal nie było 99%. A między NWN 1, a The Witcher, nie ma aż takich zmian jak między SoF, a Q2. 8) Takie moje zdanie. Z resztą co mówią twórcy, to jedno, a co jest naprawdę to drugie... 8)
Obrazek
"Nie wiem na co będzie trzecia wojna światowa, ale czwarta będzie na pewno na maczugi." Albert Einstein
Bartold
Pomywacz
Numer GG: 7270128

Post autor: Bartold »

Kali from Neo-Dżungla pisze:Bo tacy już są pisarze... ekscentryczni... ale to przecież jego sprawa... sprzedał prawa autorski, kase ma to reszta go nie obchodzi :P taki żart... chociaż nie wiem jaki pan Andrzej (wielki szacun oczywiście :P) jest, bo nie znam osobiście...

Wczoraj specjalnie przeczytałem nawet systema W:GW żeby porównać jak się to ma do cRPGa... no i szczerze trochę się różni chociaż wyobrażenie wiedźmina miałem takie same...

Mam jeszcze mae pytanie do forumowiczów. Wszystkich. Czy Geralta można rozbudować we wszystkich kierunkach na maksa czylepiej obrać jakiś konkretny cel? Jak narazie dużo ładuje w style mieczem srebrnym głównie w grupowy i silny, ale też w inteligencje, zręczność i trochę w znaki i nie wiem czy potem dam radę przejść. jakby co początek 3 rozdziału mam.
Nie liczyłbym na to, za mało złotych talentów.
FSM!
Asthner
Tawerniany Bard
Tawerniany Bard
Numer GG: 4825300

Post autor: Asthner »

Brązowymi talentami w pewnym momencie będziesz... ekhm... zwracał, jak po solidnym przedawkowaniu eliksirów wysokoprocentowych. ;p Srebrnych wystarczy spokojnie, żeby zdobyć większość interesujących Cię umiejętności. Złotych już jest mało, fakt...
Ogólnie, skończysz z postacią mającą wszystkie umiejętności rozwinięte na dwóch pierwszych poziomach (ostatecznie chyba tylko nie rozwinąłem sobie dodatkowych ciosów do walk na pięści); będziesz miał sporo umiejętności do poziomu czwartego i kilka złotych. Tzn, jeśli będziesz grał tak, jak ja - powoli i metodycznie, zdobywając przy tym sporo doświadczenia. ;)
Peace was a lie, there was only passion. It gave me power, too much power to comprehend. Thus no victory was possible - only void remained. Yet my chains are broken and through the Force I'm free.
There is something to be learnt about irony here.
Inferntallus
Majtek
Majtek
Numer GG: 8630524

Post autor: Inferntallus »

mam problem gdyz jestem w IV rozdziale i mam slad z zaswiatow (substancja z bestii z rozdzialu I) i nie mam receptury. Moglby mi ktos powiedziec jakei skladniki potrzebne sa do uwarzenia tej mikstury? Bylbym wdzieczny :)
Kali from Neo-Dżungla
Majtek
Majtek
Numer GG: 6489564

Post autor: Kali from Neo-Dżungla »

Dzieki ludzie... właśnie tak gram Asthner, powoli, mozolnie sprawdzając każdy zakątek... bo jak by można nie zobaczyć wszystkiego? Ja musze zwiedzić całość. A co do eliksiru to chyba mi się zdaje że bez recepty ci nie wyjdzie ale jakby co to jak pamiętam to 2 vitrole i rebis chyba. plus ten ślad z zaświatów. ale mogę się mylić. Wiec niech ktoś jeszcze ci pomoże. szkoda tracić składnik.
WolfTeam... warto chociaż zobaczyć...
Inferntallus
Majtek
Majtek
Numer GG: 8630524

Post autor: Inferntallus »

Dzieki bardzo wyszlo. Tylko na poczatku byla biala mewa wiec zmienilem na 2 rebisy i vitriol i wtedy wyszlo dzieki :D
Asthner
Tawerniany Bard
Tawerniany Bard

To jest całkiem fajne źródło. Przepisy np. chyba są wszystkie lub większość. ;)
I jak najbardziej powinna Ci wyjść mikstura z "nieznanej" receptury. Jej efekty po prostu będą tajne aż do chwili spożycia. ;)
Peace was a lie, there was only passion. It gave me power, too much power to comprehend. Thus no victory was possible - only void remained. Yet my chains are broken and through the Force I'm free.
Azrael
Bosman
Bosman
Lokalizacja: Nie chcesz wiedzieć... naprawdę nie chcesz wiedzieć...

Post autor: Azrael »

A ja pojutrze zacznynam grę ]:->

Jest tylko jedna sprawa, mój komp. ma kartę graficzną 128 Ram - Radeon 9200, a w wymaganiach jest ATI Radeon 9800(również 128mb) . Czy gra będzie mi chodzić? Zagram na pewno, gdyż i tak kupuje se nową kartę na gwiazdkę (trochę przed), lecz każdy dzień czekania jest jak... zmora... kikimora.
Grupa Nieszanowania Praw Ludzkich oraz Wspierania Bratniej Nienawiści na Tawernie

Azrael (Śmierć Wszechświatów) jest ich władcą. Wszystkie inne Śmierci są zależne od niego.
Craw
Bosman
Bosman
Numer GG: 5454998

Post autor: Craw »

Ale miazga. Odpalilem Wiedzmaka na moim laptopie ze zintegrowana Radeon x1100. Wprawdzie mam mocnego proca (dwa rdzenie po 1,8GHZ), ale i tak az dziw mnie bieze, ze sie uruchomil. Chodzi na minimalu, od czasu do czasu zarwie (szczegolnie, jak duzo sie dzieje), pojawiaja sie bledy graficzne na modelach, ale grac sie da bez problemu... przynajmniej na razie, bo za daleko nie zaszlem. Zobaczymy, jak bedzie w jakims miescie.

Ale i tak jest masakra ^____^
Bartold
Pomywacz
Numer GG: 7270128

Post autor: Bartold »

http://www.gamedaily.com/games/the-witc ... 30/?page=1
Najbardziej bodaj krytyczna recenzja Wiedźmina. Zobaczcie, do czego musiał się przyczepić :D
FSM!
Azrael
Bosman
Bosman
Lokalizacja: Nie chcesz wiedzieć... naprawdę nie chcesz wiedzieć...

Post autor: Azrael »

A mógłbyś, przetłumaczyć? :P

Jeszcze nie grałem, mikołaj mi jutro przyniesie :D
(musiałem buta rozpruwać, aby się wielkie opakowanie zmieściło[jak na grę to opakowanie jest duże])
Grupa Nieszanowania Praw Ludzkich oraz Wspierania Bratniej Nienawiści na Tawernie

Azrael (Śmierć Wszechświatów) jest ich władcą. Wszystkie inne Śmierci są zależne od niego.
Asthner
Tawerniany Bard
Tawerniany Bard

W jakichś innych reckach się jeszcze czepiano chyba, że nie można wybrać rasy, płci, oraz że dostępne są tylko lekkie pancerze - i to w niewielkiej ilości sztuk. ;p
Perzyn
Bosman
Bosman
Numer GG: 6094143
Kontakt:

Post autor: Perzyn »

Bartold pisze:http://www.gamedaily.com/games/the-witc ... 30/?page=1
Najbardziej bodaj krytyczna recenzja Wiedźmina. Zobaczcie, do czego musiał się przyczepić :D
Jak to przeczytałem to padłem. Owszem Wiedźmin ma wady, owszem wiele traci jak się go wyjmie z kontekstu znajomości Sagi. Ale ten koleś czepia się rzeczy, które nie są w zasadzie problemem. Że powinien znać wydarzenia z książek? A to po co NPC są gotowi w większości wypadków wszystko wyjaśnić? Że musi czekać aż NPC się obudzi? No przepraszam bardzo, jak rozumiem, że jak czegoś od kogoś chce to idzie do niego o każdej porze dnia i nocy? Co zabawnego jest w Elfich komandach, że nie pozwalają na poważne branie historii? I czemu niby nazwa Wiewiórki jest taka zła? A quest, o którym wspomina jakoby był zepsuty bo ludzie się ewakuują i nie można zgarnąć nagrody? Ależ można, przecież Kalkstein później w mieście się pojawia. Zatem zdaje się, że recenzent nie wyszedł poza początek 2 rozdziału. To wiele mówi o jego profesjonaliźmie.
fds
Tawerniany Che Wiewióra
Tawerniany Che Wiewióra

Post autor: fds »

Olać recenzję, czytaliście komentarze? :D Są boskie niektóre, lepiej się to czyta, niż flejmwojny na wyborczej.
Obrazek
Podręczniki za darmo:
Shadowrun 2ed
DnD v3.5
Hiro
Marynarz
Marynarz
Numer GG: 5761430

Post autor: Hiro »

fds pisze:Olać recenzję, czytaliście komentarze? :D Są boskie niektóre, lepiej się to czyta, niż flejmwojny na wyborczej.
Nie tylko komentarze, jak jest ankieta kto poleca ten artykuł, to zaskakująco jest 100% na nie ^^.

Ale ten recenzent zdecydowanie przesadza. Popada w coś co można określić jako "kompleks krytyka filmowego". Albo gra jest genialna albo do .... (no) , a nawet jak nie jest to się mądrze pisze, żeby wyszło że jest ;). Naprawdę kiepska recenzja. Ale komentarze świetne, bawią mnie tak samo jak komentarze do mojej oczekiwanej gry :).
Obrazek
Stanly
Szczur Lądowy

Post autor: Stanly »

Mam 2 fajne informacje z czego jedna jest jeszcze nieoficjalna a jedynie wyszła gdzieś cichutko.

1) Oficjalnie 19 Grudnia do ściągnięcia będzie polskie demko Wiedźmina, natomiast tydzień wcześniej ukarze się ono jako dodatek do Gazety Wyborczej. Ważne jest to o tyle, że będzie jakoś ciekawsze od angielskiej wersji (nie znam niestety szczegółów). Więc jeżeli ma tutaj obawy o sprzęt, wymagania i tym podobne sprawy to chyba idealnym rozwiązanie m będzie przetestowanie demka :)

http://www.gram.pl/news_9QTiGe4_Demo_Wi ... rczej.html

2) Jeżeli kogoś irytują długo wgrywające się lokacje i obiekty to CDP Red robi chyba dla nas (mnie też, no bo kogo to nie męczy ;F) mały prezent na święta i podobno jest w przygotowaniu patch optymalizujący grę, przyspieszający rozgrywkę. Nie pytajcie mnie o szczegóły bo jedynie to zdołałem się dowiedzieć :wink:
ODPOWIEDZ