Pierwszy raz
-
- Szczur Lądowy
- Numer GG: 5504305
Pierwszy raz
Drzwi do Tawerny zostały otwarte
Moja przygoda z fantastyka zaczela sie od kupienia sobie Gothica II wciagniecia sie w ten swiat potem byl TES Morrowind (dopiero te gry zaczynam w sumie ) ale wiem ze to stalo sie moja pasja
Teraz Sapkowski (jako ze w bibliotece nie bylo nic wiedzminskiego wzialem narrenturm i sie zachwycilem) wyrecytowalem na polskim jej fragment przeczytalem artykul w wikipedii i to tyle co wiem o RPG
co mam robic teraz by przekroczyc prog tego swiata?
Moja przygoda z fantastyka zaczela sie od kupienia sobie Gothica II wciagniecia sie w ten swiat potem byl TES Morrowind (dopiero te gry zaczynam w sumie ) ale wiem ze to stalo sie moja pasja
Teraz Sapkowski (jako ze w bibliotece nie bylo nic wiedzminskiego wzialem narrenturm i sie zachwycilem) wyrecytowalem na polskim jej fragment przeczytalem artykul w wikipedii i to tyle co wiem o RPG
co mam robic teraz by przekroczyc prog tego swiata?
-
- Tawerniany Bard
- Numer GG: 4825300
Re: Pierwszy raz
RPG znasz z dwóch gier komputerowych, fanstastykę zaś z jednego cyklu książek. Dobrze rozumiem? ;)
Tak czy siak, wszystko zależy od tego, co Cię zainteresuje... Bo RPG tak naprawdę z komputerami wiele wspólnego nie ma, dobrze by było, byś wkręcił się w jakąś sesję na żywo. Zaś fantastykę można poznawać tylko czytając, czytając, czytając... ;)
Tak czy siak, wszystko zależy od tego, co Cię zainteresuje... Bo RPG tak naprawdę z komputerami wiele wspólnego nie ma, dobrze by było, byś wkręcił się w jakąś sesję na żywo. Zaś fantastykę można poznawać tylko czytając, czytając, czytając... ;)
Peace was a lie, there was only passion. It gave me power, too much power to comprehend. Thus no victory was possible - only void remained. Yet my chains are broken and through the Force I'm free.
There is something to be learnt about irony here.
There is something to be learnt about irony here.
-
- Bosman
- Numer GG: 5454998
Odpowiedz jest prosta: kupic/pozyczyc podreczniki, skrzyknac kumpli i zaczac grac.
A potem samo pojdzie.
Pewnie jestes mlody, jeszcze duzo czasu przed toba, dziewicze lady niezbadane.
A potem samo pojdzie.
Pewnie jestes mlody, jeszcze duzo czasu przed toba, dziewicze lady niezbadane.
-
- Szczur Lądowy
Tak fantastyke znam z dwoch gier i jednej ksiazki Sapka
Podreczniki musze gdzies pozyczyc ale kumpli to ja nie mam co by sie tym interesowali jedynie moja dziewczyna chce ze mna przezyc pierwszy raz RPG
(Przepraszam ze nie cytuje ale jest mi niewygodnie trzymam laptopa na kolanach siedzac na szkolnym korytarzu)
Bede sie wczytywal w to forum
BTW dzis rano zakupilem gre Daemonica
Pozdrawiam wszystkich moich nieznanych mi jeszcze rpgowskich przyjaciol
Podreczniki musze gdzies pozyczyc ale kumpli to ja nie mam co by sie tym interesowali jedynie moja dziewczyna chce ze mna przezyc pierwszy raz RPG
(Przepraszam ze nie cytuje ale jest mi niewygodnie trzymam laptopa na kolanach siedzac na szkolnym korytarzu)
Bede sie wczytywal w to forum
BTW dzis rano zakupilem gre Daemonica
Pozdrawiam wszystkich moich nieznanych mi jeszcze rpgowskich przyjaciol
-
- Bosman
Osobiście "na początek" radzę Ci znalezienie jakiegoś doświadczonego MG w Twojej miejscowosci - graczy już lepiej sam zwerbuj (bo zbytnia różnica w doświadczeniu powoduje, że część graczy zbytnio dominuje sesje). Jako startowy system polecam DnD lub WFRP* - na początek w zupełności wystarczy podręcznik główny do któregoś z tych systemów. No chyba, że nie lubisz fantasy - wtedy możesz zacząć od czegoś innego**.
*Ze wskazaniem na tego drugiego. Ale to już tylko moja prywatna opinia.
**Choc odradzałbym systemy takie jak WoD czy ZC - zakładają one z góry raczej udział doświadczonych graczy.
*Ze wskazaniem na tego drugiego. Ale to już tylko moja prywatna opinia.
**Choc odradzałbym systemy takie jak WoD czy ZC - zakładają one z góry raczej udział doświadczonych graczy.
-
- Szczur Lądowy
Co to sa te systemy? (moja miejscowosc to bardzo mama wies) i raczej nie ma tam MG
Ja zaczynam wszystko od totalnych podstaw
Ja zaczynam wszystko od totalnych podstaw
-
- Bosman
Słowniczek wymienionych systemów:
DnD - Dungeons & Dragons, aktualnie edycja 3.5
WFRP - Warhammer Fantasy Role Play, aktualnie 2 edycja
WoD - Świat Mroku, aktualnie pierwsza edycja Nowego Świata Mroku (w odróżnieniu od Starego Świata Mroku)
ZC - Zew Cthulhu, aktualnie bodajże edycja 5.1
Teraz zaś krótka definicja systemu wg wikipedii
Uff.. myślę, że w miare przystępnie to wytłumaczyłem. ;P
A skoro zaczynasz od kompletnych podstaw to proponowałbym na sam początek poszperać w necie trochę wiecej informacji (np. na Tawernie albo polter.pl) i kompletować drużynę. Opocjonalnie możesz też dołączyć do PBFa lub rozegrać sesje online przy użyciu np. IRCa - jednak to sa jedynie dosć marne zamienniki (IMHO offkoz ;P) dla frajdy jaką daje prawdziwa sesja. :]
EDIT: http://www.rebel.pl/e4u.php/1,ModPages/ShowPage/108 <--- Ooo.. tutaj jest całkiem dobry miniart tłumaczący czym jest RPG i rozwiewający watpliwosci w stosunku do terminologii, w następnych tematach zaś poruszone są m.in. sprawy najpopularniejszych systemów napisany w sposób przystępny początkującym.
DnD - Dungeons & Dragons, aktualnie edycja 3.5
WFRP - Warhammer Fantasy Role Play, aktualnie 2 edycja
WoD - Świat Mroku, aktualnie pierwsza edycja Nowego Świata Mroku (w odróżnieniu od Starego Świata Mroku)
ZC - Zew Cthulhu, aktualnie bodajże edycja 5.1
Teraz zaś krótka definicja systemu wg wikipedii
Czyli krótko mówiąc: system to opis świata w którym istnieja wykreowani bohaterowie a mechanika to zbiór zasad na jakich opiera się sesja wliczajac w to rzuty koścmi, testy etc. To wszystko znajduje się w podręcznikach, czyli książkach opisujących dane system.System jest jednym z podstawowych pojęć w terminologii RPG. Zazwyczaj rozumie się go jako połączenie opisu świata z mechaniką gry, zawarte w jednym lub więcej podręcznikach.
Uff.. myślę, że w miare przystępnie to wytłumaczyłem. ;P
A skoro zaczynasz od kompletnych podstaw to proponowałbym na sam początek poszperać w necie trochę wiecej informacji (np. na Tawernie albo polter.pl) i kompletować drużynę. Opocjonalnie możesz też dołączyć do PBFa lub rozegrać sesje online przy użyciu np. IRCa - jednak to sa jedynie dosć marne zamienniki (IMHO offkoz ;P) dla frajdy jaką daje prawdziwa sesja. :]
EDIT: http://www.rebel.pl/e4u.php/1,ModPages/ShowPage/108 <--- Ooo.. tutaj jest całkiem dobry miniart tłumaczący czym jest RPG i rozwiewający watpliwosci w stosunku do terminologii, w następnych tematach zaś poruszone są m.in. sprawy najpopularniejszych systemów napisany w sposób przystępny początkującym.
-
- Bosman
- Numer GG: 9149904
Hmmm... Chyba nie spotkałem się z człowiekiem, który zafascynował się RPG tak mało o nim wiedząc. Jest nadzieja dla tego kraju. Teraz do dzieła.
Oczywiście z cRPG nie dowiesz się zbyt wiele o samym RPG, ale jeżeli fundusze/środowisko nie pozwalaja skompletować ekipy/kupić podręcznika to radzęw ten czas zdobywać informacje w nastepujący sposób:
-Proza Sapka, szczególnie wiedźmin. Trylogia śląska świetnie wprowadza w realia średniowieczne, ale takich zagadnień jak magia, swoisty bestiariusz jest niewiele. RPG to co prawda nie tylko smoki (Choćby Neuroshima- postapokaliptyczny klimat), ale skoro niewiele wiesz to radze się zapoznać
-Tolkien. Władca pierścieni. W twoim przypadku (nie wiem ile masz lat) bedzie to wspaniałe przeżycie. Nie mając dużej styczności z fantasy poznasz świat "magiczny", ociekający klimatem. Az Ci zazdroszczę.
-Lektur jest więcej... no ale na początek to.
Co do cRPG
-Ponownie zacząłeś od typowo średniowiecznych klimatów I dobrze bo Gothic jest doskonały.TES też zresztą. ale:
-Baldur's Gate I i II- Ta gra jest własnie oparta na ŚWIECIE i ZASADACH znanych z Dungeons'n'Dragon, więc grając będziesz miał mniej więcej pojęcie z czym się to je. Poznasz świat przynajmniej. Niby Świątynia pierwotnego zła też, ale to już nie to samo... (Za Phovenem- cRPG nie dają nawet ułamka rozrywki i satysfakcji tego, co oferuje sesja na żywca)
Co do słowniczka to jeszcze jedna informacja- RPG z Fantasy nie zawsze ma COKOLWIEK wspólnego, więc wybierz, co Cie interesuje
-Monastyr- Dla doświadcznych graczy. Gracze wczuwają się w szlachciców. Mało walki, nie wiele magii (minimum).
-Neuroshima- Zapewne nie grałeś w Fallouta... Świat po zagładzie atomowej. Zero fantastyki, dużo walki, niesamowity klimat. nie az tak wymagająca i prosta. Za to miodna- niezła na początek, a jak się wgrasz...
Co do sesji na forum, to mimo, że nie dorastają do pięt realnym , możesz się dowiedzieć np. (bo jestes teraz laikiem)
-Kto to MG
-Jakie uprawnienia ma MG
-Czemu MG ma zawsze rację, czyli status w mikrospołeczeństwie
-Co to BN
-Co moga a czego nie moga gracze
-Jak to w w ogole na oko wygląda
Czyli
-Lit. Fantasy pozwoli wkręcić się w klimat, wzbogaci język, pobudzi wyobraźnię
-Gry cRPG pozwola w minimalnym stopniu poznać świat
-Sesje na forum wkręcą Cie w ten świat
-Na forum znajdziesz wiele informacji, porad itp.
-Oczywiście jeżeli cie stać i nie jest to słomiany zapał, to kup podręcznik. Osobiście polecam Neuroshimę (dośc tania. Jeżeli chcesz postapo oczywiście. Tam rycerzy nie znajdziesz) oraz Warhammera (To juz wydatek, ale masz [Phoven, nie linczuj] tam cos w rodzaju rozbudowanego Gothica... mówie oczywiście o klimacie i realiach [To tylko taki unaocznienie problemu])
Oczywiście z cRPG nie dowiesz się zbyt wiele o samym RPG, ale jeżeli fundusze/środowisko nie pozwalaja skompletować ekipy/kupić podręcznika to radzęw ten czas zdobywać informacje w nastepujący sposób:
-Proza Sapka, szczególnie wiedźmin. Trylogia śląska świetnie wprowadza w realia średniowieczne, ale takich zagadnień jak magia, swoisty bestiariusz jest niewiele. RPG to co prawda nie tylko smoki (Choćby Neuroshima- postapokaliptyczny klimat), ale skoro niewiele wiesz to radze się zapoznać
-Tolkien. Władca pierścieni. W twoim przypadku (nie wiem ile masz lat) bedzie to wspaniałe przeżycie. Nie mając dużej styczności z fantasy poznasz świat "magiczny", ociekający klimatem. Az Ci zazdroszczę.
-Lektur jest więcej... no ale na początek to.
Co do cRPG
-Ponownie zacząłeś od typowo średniowiecznych klimatów I dobrze bo Gothic jest doskonały.TES też zresztą. ale:
-Baldur's Gate I i II- Ta gra jest własnie oparta na ŚWIECIE i ZASADACH znanych z Dungeons'n'Dragon, więc grając będziesz miał mniej więcej pojęcie z czym się to je. Poznasz świat przynajmniej. Niby Świątynia pierwotnego zła też, ale to już nie to samo... (Za Phovenem- cRPG nie dają nawet ułamka rozrywki i satysfakcji tego, co oferuje sesja na żywca)
Co do słowniczka to jeszcze jedna informacja- RPG z Fantasy nie zawsze ma COKOLWIEK wspólnego, więc wybierz, co Cie interesuje
-Monastyr- Dla doświadcznych graczy. Gracze wczuwają się w szlachciców. Mało walki, nie wiele magii (minimum).
-Neuroshima- Zapewne nie grałeś w Fallouta... Świat po zagładzie atomowej. Zero fantastyki, dużo walki, niesamowity klimat. nie az tak wymagająca i prosta. Za to miodna- niezła na początek, a jak się wgrasz...
Co do sesji na forum, to mimo, że nie dorastają do pięt realnym , możesz się dowiedzieć np. (bo jestes teraz laikiem)
-Kto to MG
-Jakie uprawnienia ma MG
-Czemu MG ma zawsze rację, czyli status w mikrospołeczeństwie
-Co to BN
-Co moga a czego nie moga gracze
-Jak to w w ogole na oko wygląda
Czyli
-Lit. Fantasy pozwoli wkręcić się w klimat, wzbogaci język, pobudzi wyobraźnię
-Gry cRPG pozwola w minimalnym stopniu poznać świat
-Sesje na forum wkręcą Cie w ten świat
-Na forum znajdziesz wiele informacji, porad itp.
-Oczywiście jeżeli cie stać i nie jest to słomiany zapał, to kup podręcznik. Osobiście polecam Neuroshimę (dośc tania. Jeżeli chcesz postapo oczywiście. Tam rycerzy nie znajdziesz) oraz Warhammera (To juz wydatek, ale masz [Phoven, nie linczuj] tam cos w rodzaju rozbudowanego Gothica... mówie oczywiście o klimacie i realiach [To tylko taki unaocznienie problemu])
Mroczna partia zjadaczy sierściuchów
Czerwona Orientalna Prawica
Czerwona Orientalna Prawica
-
- Majtek
- Numer GG: 11926008
Witam, mam podobny problem co Reinmar Z tym że ja zafascynowałem się RPG czytając Tawernę (jeszcze zanim miałem neta) z CD-Action. Też czekam na okazję do pierwszej sesji jednak wśród kumpli nie znajduję fascynatów rpgami. Reinmar jakbyś znalazł jakąś ciekawą sesję na forum lub na IRCu to pliz o info (np na gg) dzięki z góry. Jakieś linki do podręczników w pdf też mile widziane. Ja jak coś znajdę to na pewno dam Ci znać. POZDR
Va faill, dhoine...