MG poszukiwany/poszukiwana!

To miejsce gdzie będzie następowała rekrutacja do gry RPG na forum Tawerny RPG.
ODPOWIEDZ
nerv0
Pomywacz
Numer GG: 0

Re: MG poszukiwany/poszukiwana!

Post autor: nerv0 »

A może ktoś by się podjął sesji w klimatach anime Death Note? Przeglądałem archiwum, ale żadnej takiej nie znalazłem (może źle szukałem, albo co), jak dla mnie potencjał na sesję jest wręcz ogromny i szkoda by go było nie wykorzystać.
GOD'S IN HIS HEAVEN. ALL'S RIGHT WITH THE WORLD.

All color...
But the black.
QuartZ
Pomywacz
Numer GG: 1552322

Post autor: QuartZ »

Ja byłbym zachwycony sesją DN, ale nie wiem jak to wygląda od strony systemu. Jest jakiś, czy raczej trzeba by było dopasowywać albo stworzyć jakieś podstawowe zasady?
"Obserwujemy ciekawe zjawisko: bełkot jako środek porozumiewawczy między ludźmi."
Stanisław Jerzy Lec,
On na pewno wiedział o przyszłości internetu - jasnowidz!
nerv0
Pomywacz

Wydaje mi się, że w tej kwestii należało by postawić na całkowity storytelling, klasyczne Death Notowe starcie umysłów. Mam zamiar poprowadzić moim graczom sesje w klimatach DN, do tego w dość specyficzny sposób.

Gdyby znalazło się jeszcze kilku zainteresowanych, być może sam poprowadzę taką sesję na forum? Wyglądało by to mniej więcej tak:

Jest czterech graczy, trójka/czwórka detektywów i/lub Kira (Kirą w ostateczności mógł by być MG), samo mian Kiry jest tu dość umowne, nie chciałbym prowadzić tego konkretnego wątku, chodzi po prostu o głównego złego. :)

Każdy gracz należał by do jakiejś grupy dochodzeniowej, lub miał pewne (jak L, Mello, lub Near) wpływy, które pozwoliły by mu na dostęp do różnych informacji i w pewnym stopniu, mógł by dzięki nim wpływać na policję, media, itp. (oczywiście możliwe, że niektórzy pracowali by razem).

MG rzuca odpowiednie opisy, w których gracze mogą znaleźć odpowiednie zachaczki i podejmują odpowiednie działania, które jak najbardziej przybliżą ich do schwytania Kiry. MG zaś określa konsekwencje tych działań. Prawie jak zwykłą sesja, tyle, że działania są konkretniejsze.

Wyobraźmy sobie początek DN. Kira zaczyna zabijać przestępców, L się o tym dowiaduje. Jakie podejmuje kroki? Stara się określić gdzie jest morderca, jego jedynym tropem jest zamordowany w Japonii porywacz. Co robi? Nadaje odpowiednią audycję w TV. Reakcja Kiry? Morduje fałszywego L, co daje temu prawdziwemu dalsze pole do manewru gdyż teraz może wprowadzić do akcji śledczych.

Wyglądało by to jak szachy, każdy ma swój ruch, od graczy zależy jak wykorzystają dane im informacje i co zrobią aby uzyskać nowe. Było by jeszcze fajniej jakby gracze zaczęli się ścigać o to kto pierwszy schwyta Kirę.

Gdybym to ja miał mistrzować wyglądało by to mniej więcej tak.

All color...
But the black.
Allgethon
Szczur Lądowy

Post autor: Allgethon »

Sesje w czasach średniowiecza... na takie się piszę. Waleczni rycerze, wieźmy na stosach :? , kat z siekierą, królowie w ogromnych zamkach...KOCHAM TO!!!!! ;)
QuartZ
Pomywacz
Numer GG: 1552322

Post autor: QuartZ »

Allgethon pisze:Sesje w czasach średniowiecza... na takie się piszę. Waleczni rycerze, wieźmy na stosach :? , kat z siekierą, królowie w ogromnych zamkach...KOCHAM TO!!!!! ;)
Szkoda tylko, że nie mieli oni nic wspólnego z rycerzami z fantasy i bajek ... w średniowieczu rządziły monety brzęczące w sakiewce i miecz ... nie było Żadnych wyjątków i to nawet najmniejszych. Ot takie panowały normy społeczne. Prowadzenie sesji wiarygodnej historycznie mija się z celem niestety.
"Obserwujemy ciekawe zjawisko: bełkot jako środek porozumiewawczy między ludźmi."
Stanisław Jerzy Lec,
On na pewno wiedział o przyszłości internetu - jasnowidz!
Nekonushi
Bombardier
Bombardier
Numer GG: 10332376
Kontakt:

Post autor: Nekonushi »

@nerv0: Jeśli wciąż aktualne, to ja bym pograł, aczkolwiek ciekawszy byłby wątek, w którym kilku ludzi miałoby DN i chcieliby się wzajemnie pozabijać.
Obrazek
Obrazek
Czerwona Orientalna Prawica
nerv0
Pomywacz

Jeśli ktoś nadal jest zainteresowany moim pomysłem i chce poznać szczegóły to zapraszam go na PW. Niestety raczej nie założę sesji na stronie Tawerny gdyż podjąłem już tą inicjatywę na forum CD-Action gdzie zgłosiło się więcej chętnych. Ostrzegam też, że nie będzie to sesja Death Note, tylko sesja w stylu Death Note. Nie będzie więc żadnych Notatników, po prostu styl rozgrywki będzie podobny do tego z anime (coś jak partia szachów). Jeśli chcecie się dowiedzieć co udało mi się wywalczyć to prześledźcie dyskusję od tego miejsca:

http://forum.cdaction.pl/index.php?show ... 141&st=660

All color...
But the black.
Discordia
Majtek
Majtek

Post autor: Discordia »

Zauważyłam, że mało jest na TRPG systemu Gasnące Słońca. Szczerze mówiąc, to wcale go nie ma. Z ciekawości spytam: czy to dlatego, że nikomu nie odpowiada spece opera czy dlatego, że nie ma chętnych MG czy może z jeszcze innych powodów?

Ja lubię te feudalno-kościelno-kupieckie przepychanki z wielką tajemnicą i pustką kosmosu w tle. Chętnie bym pograła, zwłaszcza, że w realu zwykle to ja masteruję w GSy. Może znajdzie się jakiś chętny GM? A jak nie, to jeśli zbierze się kilku chętnych to może poprowadzę.

Do Moderatorów: Przepraszam, że w tym temacie, ale nie za bardzo wiem gdzie poruszyć tę kwestię.
"Czemu to widzisz drzazgę w oku swego brata, a belki we własnym oku nie dostrzegasz?" Mt 7,3
Tadeus
Majtek
Majtek

Post autor: Tadeus »

Jak zalozysz sesje GSow, to ja z wielka checia pierwszy zglosze sie na gracza ;]
Artos
Kok
Kok
Numer GG: 1692393
Kontakt:

Post autor: Artos »

@Discordia
Ja bym mógł zagrać w GS ale nie znam systemu więc musiałbym doszukać co nie co ;) chyba, ze byłby to storytelling by w mechanice się nie grzebać na forum ;)

A zresztą co tam... zapisuję się na ewentualną sesję u Ciebie ;)
Obrazek
Obrazek
War, war never changes...
Nhunter
Marynarz
Marynarz

Post autor: Nhunter »

Hej, znalazłby się ktos, kto chciałby urządzić sesyjkę w realiach Gothica? Miło byłoby pograć.
Sciass
Marynarz
Marynarz
Numer GG: 7066798

Post autor: Sciass »

Wspieram pomysł z sesją Gothica, z przyjemnością zagrałbym.
Obrazek
Nirus
Majtek
Majtek
Numer GG: 7526210

Post autor: Nirus »

Też z chęcią zagram.
Obrazek
Obrazek
Nhunter
Marynarz
Marynarz

Post autor: Nhunter »

No to są trzy osoby, które chcą grać. Błagam, niech się pojawi jakis MG.
Sirion
Marynarz
Marynarz
Numer GG: 11883875

Post autor: Sirion »

Jeżeli chodzi o Gothica to się również pisze. Ale nie jako MG...
“Better to fight for something, than live for nothing”

General George S. Patton

Fortis cadere, cedere non potest
scorez
Kok
Kok
Numer GG: 3374868

Post autor: scorez »

Eee.. a co wy na sesje w Atomowego Księcia? :D
jak piszę ortografy to nie poprawiaj... po wkurzamy BAZYL'E
Sciass
Marynarz
Marynarz
Numer GG: 7066798

Post autor: Sciass »

Duke Nukem? Serio? To byłaby naprawdę chora sesja.

Jestem za ^^. :lol:
Obrazek
ODPOWIEDZ