Która rasa jest najstarsza?

-
- Chorąży
- Lokalizacja: Tam gdzie konczy się wieś a zaczyna zadupie \,,/ <(^.^)> \,,/

-
- Pomywacz
- Kontakt:
Dżisus Hrajst
Przecież wy nic nie wiecie
Kiedy czytaliście Silmarilon
No właśnie mówiłem, że to Eru się zlitował i uśpił Krasnoludy. A to elfy zostały stworzone wcześniej( bo pieśń Ainurów to była tylko przepowiednia co do losów Ardy, a nie pieśń stwarzająca wszystko). Kiedy elfy już zaczynały władać Ardą, Aule tak jak i inni Valarowie nie mógł się doczekać na stworzenie ludzi, więc stworzył krasnoludów. Wtedy Eru chciał ich zabić, i Aule był pogrążony w smutku, ale się na to zgodził. Widząc smutek Aulego tylko uśpił krasnoludy, by je przebudzić gdy nadejdzie czas "śmiertelnych".
Niech Eru się zlituje nad waszą niewiedzą i moją ortografią

Niech Eru się zlituje nad waszą niewiedzą i moją ortografią

-
- Arcymod Tawerniany

-
- Pomywacz
- Kontakt:
Ah i jeszcze w kwestii tego ulepszenia krasnoludów przez Eru: uhahahahahhahahahahahahahahahhahaha większej głupoty nie słyszałem.
Ra-V nie mówię, że jestem wszystko wiedzący, ale w tej kwestii to na 100% mam rację, a jak ktoś nie jest czegoś pewny, lub nie zrozumiał textu to niech lepiej nie zabiera głosu w danej sprawie- ja tak robię.
Ra-V nie mówię, że jestem wszystko wiedzący, ale w tej kwestii to na 100% mam rację, a jak ktoś nie jest czegoś pewny, lub nie zrozumiał textu to niech lepiej nie zabiera głosu w danej sprawie- ja tak robię.

-
- Tawerniak
- Numer GG: 5438992
- Kontakt:

-
- Pomywacz
- Kontakt:

-
- Tawerniak
- Kontakt:

-
- Trocheiczny Tawerniak
- Numer GG: 3654146

-
- Pomywacz
- Kontakt:

-
- Arcymod Tawerniany
Bo milosz500 pisze bzdury, a na dokładke sam sobie przeczy w kolejnych postach -> dlatego tego nie pamietasz.
Pieśń Aiunarów była pieśnią stwarzającą, kreującą podstawy świata Ardy. Podczas niej Eru tchnął Płomień Życia w elfów i ludzi... potem Aule stworzył krasnoludów... byli oni jednak jak zwierzeta - nie posiadali wolnej woli i rozumu. Eru obdarzył ich nimi (czyli ulepszył) gdy odkrył postepek Aulego i nigdy nie chciał ich zabić... jednak powiedział Aulemu, że jego planem było aby elfowie byli pierworodnymi mieszkancami Ardy, wiec uśpił krasnoludów, aż do czasu, gdy elfowie się nie przebudzą.
A jeśli serio właśnie co przeczytałeś, to raczej owo zrozumienie niezbyt Ci poszło... no chyba, że masz jakis bardzo "unikatowy" przekład...
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 10 października 2005, 17:04 przez MAd Phantom, łącznie zmieniany 3 razy.

-
- Pomywacz
- Kontakt:

-
- Tawerniak
- Kontakt:

-
- Pomywacz
- Kontakt:
Ta rozmowa robi się śmieszna i nie mam zamiaru jej kontynuować dopukie nie przeczytacie jeszcze raz Silmarilion. To ty piszesz bzdury Phantom. Wcale sobie nie zapszeczam, a jeśli tak, to podaj jakieś cytaty, w których to robię. Przebywanie na forum osobami, które za przeproszeniem gówno wiedzą może mi zaszkodzić więc się zastanów zanim napiszesz kolejną bzdurę. 

-
- Tawerniak
- Kontakt:

-
- Arcymod Tawerniany
To Ty się zaczynasz kłócić, wyzywasz na wszystkich, łamiesz regulamin forum, a teraz jeszcze się obrażasz...
Ale skoro uważasz, że wszyscy poza Tobą nie umieją czytać, to prosze bardzo: wstaw odpowiednie cytaty z Sillmarilionu (i przu okazji napisz co to za wydanie i w czyim tłumaczeniu...) i udowodnij nam, że się mylimy... bo IMO to co piszesz jest po prostu nie logiczne i sprzeczne z treścią książki.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 10 października 2005, 17:14 przez MAd Phantom, łącznie zmieniany 2 razy.

-
- Pomywacz
- Kontakt:

-
- Tawerniak
- Kontakt: