Nie zrozumiałeś. Albo jest cenzura, albo jej nie ma. Nie ma trzeciej opcji. Nie można być "trochę" w ciąży. I przy okazji - w związku z tym, że najwyraźniej nie możesz się powstrzymywać - zostałeś namaszczony na pierwszą potencjalną ofiarę zapisu regulaminu o nieprzeklinaniu. Traktuj to jako ostatnie ostrzeżenieAlien pisze:Em... a gdzie w tej ankiecie 3 opcja- "Nie przesadzajmy, nie ma sensu bawić się w cenzurę"? Przecież i tak 99% osób wie co zostało ocenzurowane....
Poprawna polszczyzna
- BAZYL
- Zły Tawerniak
- Numer GG: 3135921
- Kontakt:
Re: Poprawna polszczyzna
Pierwszy Admirał Niezwyciężonej Floty Rybackiej Najjaśniejszego Pana, Postrach Mórz i Oceanów, Wody Stojącej i Płynącej...
-
- Kok
- Numer GG: 28552833
Źle mnie zrozumiałeś. Proponowałem raczej znieść zakaz, albo ułagodzić go. Tj- jeśli 2/3 posta będzie składało się z wulgaryzmów ostrzegać itd, itp. Nie widzę sensu kłócić się o dwa "przekleństwa" w moim poście. Gdyby brzmiał " **** film ****" to zrozumiałbym. Naprawdę AŻ TAK przeszkadza ci słowo "zajebiście"?
00088888000
- BAZYL
- Zły Tawerniak
- Kontakt:
Czy naprawdę aż tak przeszkadzają Ci słowa "genialnie", fenomenalnie", "znakomicie", "doskonale" itp. itd.?Alien pisze:Naprawdę AŻ TAK przeszkadza ci słowo "zajebiście"?
Pierwszy Admirał Niezwyciężonej Floty Rybackiej Najjaśniejszego Pana, Postrach Mórz i Oceanów, Wody Stojącej i Płynącej...
-
- Kok
Nie. I nie rozumiem jak doszedłeś do takiego wniosku. Napisałem "zajebiście" i co z tego? Jeśli ci to przeszkadza, to nie bez powodu możesz dawać bany.
Właśnie oglądałeś kiedyś jakiś film Tarantina?
00088888000
- BAZYL
- Zły Tawerniak
- Kontakt:
To z tego.Regulamin forum pisze:1. Na Forum TRPG zabrania się nadużywania słów powszechnie uważanych za wulgarne i obraźliwe. Język polski jest wystarczająco piękny i bogaty, aby każde takie słowo można było zastąpić łagodniejszym odpowiednikiem. Pamiętaj, że czytają nas także dzieci, a jeśli chcesz koniecznie uzewnętrznić swoje emocje – użyj emotikon.
-
- Marynarz
- Numer GG: 2609448
- Kontakt:
Alien, po prostu jeden z twoich postów został zgłoszony przez innego użytkownika, który najwyraźniej wolałby czytać posty pisane językiem bardziej kulturalnym. I, uwierz, nie chodziło tam o "zaje***cie".Alien pisze:Nie. I nie rozumiem jak doszedłeś do takiego wniosku. Napisałem "zajebiście" i co z tego? Jeśli ci to przeszkadza, to nie bez powodu możesz dawać bany.
Ale, oczywiście, nie chodzi tylko i wyłącznie o Ciebie. Zwyczajnie to zgłoszenie było po prostu dodatkowym zwróceniem uwagi i pretekstem do zapytania o cenzurę.
Co do cenzury - wiem, jest dosyć kiepskim rozwiązaniem. Mogłaby wyglądać tak: ku***, za********, wk******* się. Ale, owszem, wciąż wiadomo o co chodzi. I problem z "nie-wiem-co-z-tym-zrobić" jest mi znany. Z tym, że, niestety, ciężko nakłonić ludzi do przeklinania tylko w sesjach.
-
- Kok
Więc niech bany się sypią. Ale nie przesadzajmy w drugą stronę- robienie awantur, zamiast zwykłego PW od admina/moderatora do użytkownika jest rozwiązaniem bezsensownym.
00088888000
-
- Kok
Skoro temat jest o poprawnej polszczyźnie to mam pytanie- czy jeśli emotikon jest na końcu zdania piszemy po nim kropkę? Bo dziwnie to wygląda jak jest
Np.
(...) .
czy
(...)
Która wersja jest poprawna?
@PS - sorry, że post pod postem ale nie można tu edytować postów, o czym, jeśli dobrze pamiętam nieraz były rozmowy.
Np.
(...) .
czy
(...)
Która wersja jest poprawna?
@PS - sorry, że post pod postem ale nie można tu edytować postów, o czym, jeśli dobrze pamiętam nieraz były rozmowy.
00088888000
- BAZYL
- Zły Tawerniak
- Kontakt:
Zgoda. Ale czy ktoś robi awantury?Alien pisze:robienie awantur, zamiast zwykłego PW od admina/moderatora do użytkownika jest rozwiązaniem bezsensownym.
Na końcu każdego zdania stawiamy kropkę. I w zależności czy emotka jest częścią zdania czy tylko elementem graficznym, kropka powinna znaleźć się przed, albo po niej.Alien pisze:czy jeśli emotikon jest na końcu zdania piszemy po nim kropkę?
-
- Marynarz
- Numer GG: 2609448
- Kontakt:
Osobiście nie jestem za banowaniem. Awantur też tutaj nikt nie robi. Dla mnie powinno wyglądać to tak: maksymalnie dwa ostrzeżenia na PW, jeśli to nie poskutkuje - ostrzeżenie przydzielone przez Moderatora lub Administratora. Jeśli to nie poskutkuje kolejne ostrzeżenie. Ostrzeżeń nie więcej niż tyle by użytkownik nie został zbanowany. Co najwyżej zablokować konto na dzień lub dwa. Inne kroki podjąć kiedy nic nie będzie skutkować.Alien pisze:Więc niech bany się sypią. Ale nie przesadzajmy w drugą stronę- robienie awantur, zamiast zwykłego PW od admina/moderatora do użytkownika jest rozwiązaniem bezsensownym.
Ostatecznie przeklinanie nie jest tak złe jak np. wyzywanie innych użytkowników czy spamowanie, aczkolwiek...
-
- Szczur Lądowy
- Numer GG: 31152523
Co do błędów podczas pisania postów: Piszący z błędami powinni skorzystać z przeglądarki google chrome, która wyłapuje błey podczas wpisywania jakiegokolwiek wyrazu w internecie. Jest to, owszem, irytujące (np. ciagle zaznacza moje imię. ), ale to właśnie głównie dzięki temu bajerowi moje posty na forum są bez błędów. Zachęcam do wypróbowania.
@Bazyl co do kropek przy emotkach masz zdecydowanie racje. Zacząłem je stosować.
@Bazyl co do kropek przy emotkach masz zdecydowanie racje. Zacząłem je stosować.
STOP wulgaryzmom na forum. Niech żyje język polski!
-
- Kok
-
- Szczur Lądowy
- Numer GG: 31152523
Ale ja jakoś bardziej lubię produkty tych wielkich monopolistów, a Firefox'a nie używam bo łatwiej o wirusa .
STOP wulgaryzmom na forum. Niech żyje język polski!
-
- Bombardier
- Numer GG: 0
Opera też sprawdza pisownie, jak zresztą każda dobra przeglądarka.
Co do przeklinania, to nie myślałem że niektórym tak to przeszkadza. OK, będę się bardziej pilnował.
Co do przeklinania, to nie myślałem że niektórym tak to przeszkadza. OK, będę się bardziej pilnował.
To właśnie dlatego na sesjach można przeklinać.Alien pisze:Właśnie oglądałeś kiedyś jakiś film Tarantina?
"Mistrz gry nie ma duszy! Sprzedał ją diabłu za tabelę trafień krytycznych!"
May the Phone be with you!
May the Phone be with you!
-
- Pomywacz
- Numer GG: 33639815
Dyslektycy, dysortograficy są usprawiedliwieni, tylko jednak za błędy. Wulgaryzmom mówimy stanowcze "nie!".
A Opera to mi wszystkie wyrazy podkreśla, mimo że ja wiem lepiej, bo od 4 klasy podstawówki nigdy nie miałem czwórki z dyktanda. Tylko same piąteczki. Z ortografii też. Tylko czasem zjadam ogonki i kreseczki, ale to dlatego, że piszę w pośpiechu. Zresztą chyba wiadomo, o co chodziło autorowi tekstu, chyba że zamiast "w" napisał "f" albo zupełnie pomyliły mu się literki.
[U mnie masz 2 orty i 4 interpunkcyjne w tym jednym poście. Za orta ocena niżej, 3 interpunkcyjne to jeden ort. Ocena: 2. Pozdrowienia - dop. BZL]
A Opera to mi wszystkie wyrazy podkreśla, mimo że ja wiem lepiej, bo od 4 klasy podstawówki nigdy nie miałem czwórki z dyktanda. Tylko same piąteczki. Z ortografii też. Tylko czasem zjadam ogonki i kreseczki, ale to dlatego, że piszę w pośpiechu. Zresztą chyba wiadomo, o co chodziło autorowi tekstu, chyba że zamiast "w" napisał "f" albo zupełnie pomyliły mu się literki.
[U mnie masz 2 orty i 4 interpunkcyjne w tym jednym poście. Za orta ocena niżej, 3 interpunkcyjne to jeden ort. Ocena: 2. Pozdrowienia - dop. BZL]