Strona 1 z 7

Tawerna od kuchni

: środa, 3 stycznia 2007, 14:09
autor: Tori
Gdzieś dawno temu widziałem podobny temat, może i tu się przyjmie?

Właśnie. Tawerna -> Kuchnia -> Kucharz -> Potrawa.

Krótko mówiąc wypisujcie tu przepisy na swoje ulubione żarełka ;)

GYROS

Składniki na 4 osoby:

-> 1 podwójna pierś z kurczaka
-> 1 duża cebula
-> około 40 dag białej kapusty
-> 5 ogórków konserwowych
-> puszka kukurydzy
-> ketchup
-> majonez
-> przyprawa gyros
-> wegeta, sól, pieprz

1 Kroimy piersi w słupki, zaprawiamy przyprawą gyros, smażymy.

2 Cebulę kroimy w półksiężyce, szatkujemy kapustę, ogórki kroimy w plasterki

I to w zasadzie wszystko :) Teraz z tych wszystkich składników układamy warstwy. Podajemy w głębokiej misce.

Warstwy(od dołu, ostatnia warstwa na górze):

1. Pierś z kurczaka pokrojona w słupki i usmażona na oleju z przyprawą gyros.
2. Cebula pokrojona w półksiężyce.
3. Ketchup.
4. Poszatkowana biała kapusta wymieszaną z wegetą.
5. Majonez.
6. Ogórki konserwowe pokrojone w plasterki.
7. Majonez.
8. Kukurydza konserwowa.

Ładujemy to na jakieś 45min do lodówki aby się dobrze schłodziło, wyciągamy i zajadamy :) Smacznego!

: środa, 3 stycznia 2007, 14:51
autor: BAZYL
E tam - odpowiem jak zwykle odpowiadam - nie ważne co się je, ważne w jakim towarzystwie ;-)

BAZYLiszek nie świnia - zje wszystko, a jak trzeba zagryzie świnią...

: środa, 3 stycznia 2007, 14:55
autor: AC
A ja lubię kanapki. Niedługo napiszę coś więcej na ten temat. I chyba nie mogę tylko zjeść wątróbki, okropnie wygląda... a tak i poru. Niedobrze mi po nim.

: środa, 3 stycznia 2007, 15:37
autor: Deep
No widzę, że ten temat będę odwiedzał codziennie :D

A jaki jest mój pomysł? Jeśli chcesz szybko i dobrze zjeść... Przekrój bułkę na pół, połóż na to sera i/lub szynkę i/lub salami i/lub pomidora (co tam lubisz najbardziej), wkładasz do piecyka/mikrofali/etc i podgrzewasz :D. Oto pyszna grzanka. Jeśli sama nie wystarcza polewasz ją ketchupem albo majonezem i proszę bardzo :)

: środa, 3 stycznia 2007, 17:04
autor: hyjek
BAZYL pisze:BAZYLiszek nie świnia - zje wszystko, a jak trzeba zagryzie świnią...
Ja znam troche podobne stwierdzenie: Dobra świnia wszystko zeżre. Swoja droga bardzo sie z nim utozsamiam. Tyle z moich przepisow na cos :P

: środa, 3 stycznia 2007, 17:27
autor: scorez
A ja jestem jak koza. Nawet kamień przetrawię.

: środa, 3 stycznia 2007, 17:49
autor: Szelmon
Widzialem koze ktora wypila kubel farby olejnej i przezyla :D

: środa, 3 stycznia 2007, 17:53
autor: Heimdall
Bo to była koza BAZYLiszka :wink: .

A co do potraw, polecam kanapkę z szynką / pomidorem / ogórkiem / kiełbasą / serem żótym / twarogiem / czymkolwiek innym. Łatwo i szybko się robi, a jak smakuje. Szczeglnie po dłuższej głodówce :wink: .
AC pisze:I chyba nie mogę tylko zjeść wątróbki,
To zupełnie tak jak ja :) .

: piątek, 5 stycznia 2007, 11:39
autor: Atanamir
A ja zjem dosłownie każdą potrawę jaką mi podadzą różnica między nimi polega na tym że jedne jem ze smakiem inne nie. Ot cała różnica. Ale jeśli mam być szczery to najbardziej lubię jeść rzeczy tłuste, do których nie skąpi się przypraw :D Jak łatwo zgadnąć prowadzi mnie to wprost do zawału ale myślę że jakoś przeboleje :lol:

: piątek, 5 stycznia 2007, 14:20
autor: Pavciooo
Hehe ja to zapewne jestem najbardziej wybredny ze wszystkich :roll: :wink:

No ale wątróbkę zjem bez problemów ;)
Za to nie lubię tłustych potraw :P

: piątek, 5 stycznia 2007, 19:43
autor: Falka
Hmm.. A ja nie lubię warzyw. I zdrowego żarcia, bo im zdrowsze, tym paskudniejsze...
Za to uwielbiam hiszpańską i meksykańską kuchnię oraz sery, zwłaszcza pleśniowe. O serach to bym mogła referat napisać :) Wystarczy, że na mysl przyjdzie mi Red Leicester, Wensleydale czy Cammabert, to zaczynam się ślinić. O, już zaczęłam. Sery jem albo z krakersami, albo na kanapeczkach z rodzynkami (jeżeli są pleśnowe). Mniam :)

O, no i strasznie rodzynki lubię. Ryż z rodzynkami, jako dodatek do mięsa jest pyszny. Poszatkowana sałata z majonezem, rodzynkami i kawałkami pomarańczy jest przepyszna. Na karpia z rodzynkami się nigdy nie skusiłam, bo karpii nie jadam...

Lubię też obiadki z owocami - kaczka w pomarańczach, kurczak w sosie śliwkowym... Mniaaam.... Slinka cieknie :-)~~~

Szkoda tylko, że nie umiem gotować ;( No ale na szczęście mój mężczyzna gotuje tak świetnie, że mnie nawet na jedzenie poderwał :D

Moja nieumiejętność gotowania i dwie lewe ręce przyczyniły się do tego, że nie wolno mi gotować. W kuchni mam myć naczynia tylko i trzymać się z daleka, jak się żarełko robi ;)
Chociaż na Swięta sama upiekłam ciasto! ^^ Wrzucę przepis innym razem, bo nie pamiętam, gdzie go posiałam...

: piątek, 5 stycznia 2007, 19:48
autor: Epyon
Tori: Super przepis. ;) Jak znajdę coś niezłego, to wrzucę też własny.

: piątek, 5 stycznia 2007, 21:38
autor: makk
Ja jako, że kucharzę z powołania a nie z zawodu zaproponuję dwie potrawy:

Kurczak w miodzie:

* Pierś z kurczaka (lub dwie) kroimy w dowolny sposób i maczmy w wkładamy do miodu by nasiąknęły złotem a następnie lekko przyprawiamy "kucharkiem".
* Bieżemy garść orzechów włoskich lub laskowych i rozgniatamy na drobne kawałeczki.
* Jeżeli lubimy warzywa, możemy odrobinę skroić lub wziąść mieszankę warzywną ale nieza dużo bo zabiją smak miody.
* Torebka ryżu.

Bieżemy piersi i smażymy na oleju dodając łyżkę miodu na patelnie i odrobinę wody, uważamy by nie poprzypalać. Smażymy do zadowalającego nas koloru (według uznania). Ryż gotujemy a następnie pakujemy do małej szklanki i stawiamy wieżyczkę "ryżową" na środku talerza. Następnie wyjmujemy kurczaka tak by sos pozostał na patelni i dekorujemy wokół ryżu. Na czubek kopczyka kładziemy zieleninkę i łyżką szybkim ruchem brudzimy ryż i talerz.

Rizotto
Składniki: Ryż, świerza marchew, cycuszek kurczęcy lub indyczy, cebulka, zioła prowansalskie, opcjonalnie ser.

Gotujemy ryż, w między czasie "złocąc" pieknie cebulkę na patelni, a następnie smażymy drobno skrojonego piersiaczka. Ścieramu świeżą marchew na dużych oczkach tarki a następnie mieszamy wszystkie składniki i posypujemy ziołami. Dodajemy sół i pieprz jeżeli lubimy. Opcjonalnie możemy danie przełożyć do naczynia żaroodpornego i zasypać serem a potem wstawić do piekarnika i zapiec.

SMACZNEGO

: piątek, 5 stycznia 2007, 21:53
autor: Falka
makk pisze:* Pierś z kurczaka (lub dwie) kroimy w dowolny sposób i maczmy w wkładamy do miodu by nasiąknęły złotem a następnie lekko przyprawiamy "kucharkiem".
Możesz wyjaśnić, co to ten 'kucharek'?

Bo przepis na kurczaka w miodzie wygląda pysznie (dzięki za niego!) i chciałabym go zrobić. Wygląda na dosyć prosty, więc nawet ja tego nie zepsuję ^^ A przynajmniej nie powinnam...

: piątek, 5 stycznia 2007, 22:05
autor: fds
Kucharek to taka Vegeta

: piątek, 5 stycznia 2007, 22:06
autor: makk
Możesz wyjaśnić, co to ten 'kucharek'?
Wyjaśnienie wyżej :D

Czasami miód może być za słodki i stanie sie mdły. Kucharek bo szybko masz zmieszane różne przyprawy jeżeli nie chce się walczyć z pojedynczymi woreczkemi (ale nie zaduzo go sypać bo danie się przesoli). Oczywiście dla lepszego posmaku mozna zesmażyć w oleju ząbek czosnku, a następnie rozgniecie go w owym oleju by wszystkie soki puściły, nim wrzuci się kurczaka to złagodzi miód. A przyprawy można dodać dowolne choć najepiej wybrać łagodne.

A przypomniało mi sie do wody w której będziesz gotowała ryż możesz wrzucić kostkę knora warzywną lub winiary kostka "zioła z olejem" chyba tak cie to nazywało i uzyskasz smak bez dodawania innych przypraw.

: poniedziałek, 8 stycznia 2007, 18:31
autor: Mistrz Małodobry
camembert ( naturalny albo z pieprzem ) przegryzany z kawałkiem arbuza :D

bardzo ciekawe połaczenie ( zwłaszcza jak ser z pieprzem )