Muzyka

Wszystkie wątki związane z szeroko rozumianą muzyką.
ODPOWIEDZ

Jakiej muzyki słuchasz?

heavy metal (death metal, gothic, thrash etc.)
114
18%
rock (british, classic, experimental, hard, instrumental, punk etc.)
146
23%
jazz/blues/reggae/soul/rnb/...
68
11%
hip-hop (freestyle, alternative, gangsta, old school etc.)
39
6%
regional popular music (country, regional disco, folk etc.)
28
4%
pop (disco, pop rock, synth etc.)
31
5%
ambient/downtempo/jungle/...
25
4%
electro/breakbeat/house/techno/...
22
3%
trance/hardcore/psychedelic/...
21
3%
klasyczna
74
11%
inne
76
12%

Liczba głosów: 644
dsadfga_atadf_a
Mat
Mat
Kontakt:

Post autor: dsadfga_atadf_a »

to wogole oni jeszcze gdzies cos graja??!! Ja myslalem ze to jush zamkniety rozdzial w naszej Polsce.. heh.. A pomyslcie jakich mielismy madrych ludzi. Kiedys w telewizji puszczali programy z tym czyms co nazwyaja muzyka i wiara przebierala sie w gejowskie ciuszki tutaj zelik tam okularki i jechali na organkach. A potem taki Krawczyk zrobil kariere.. heh.. troche ciezko to zrozumeic ze taki kiciaz przebil sie..
laRy
Kok
Kok

Post autor: laRy »

a takie kapele jak antigama czy dziolo sa znane tylko w scenie i to wnerwia! jakis idiota, ktorego nikt nielubi ma muze ktora sie puszcza w niejednym radiu, a o swietnych kapelach niewielu slyszalo... smutne, ale prawdziwe...
Runiq
Bombardier
Bombardier

Post autor: Runiq »

To jest tak samo, jak z O-zone. Muzyka kiczowata, prawie nikt nie rozumiał słów, ale wszyscy tego słuchali. W dodatku te kolorowe ciuszki. Co jest z tym społeczeństwem? :) Daliby jakiś Death Metal, a nie taki kicz.

Sory, jak kogoś uraziłem, ale z ankiety widać, że większość ludzi słucha metalu i rocka, więc zaryzykowałem. Jakby co, to tłum z widłami, niech zaczeka przed drzwiami i nie wchodzi na chama. :D :P
Khazar
Mat
Mat
Kontakt:

Post autor: Khazar »

No to mnie do tego nie zaliczaj, bo ja zagłosowałem na co innego (zgadnijcie na co ;)). Ale masz rację, takie O-Zone to kicz, ale wszyscy słuchają (a raczej słuchali). Bo takie zespoły to tylko "przygoda na jedno lato". Podobnie było z Disco Polo (tylko że to przetrwało trochę dłużej). Po prostu zrobili nędzną podróbkę Disco, popularnego w latach 70'. I się to ciągnęło przez pół PRL-u, bo ludzie nie mieli czego słuchać (w końcu PRL). A teraz większość zespołów to tylko na chwilę i pół. Kiedyś to byli artyści, jak Niemen, czy Kombi (a on wciąż śpiewa). Ci są ponadczasowi. Ich dzieła nawet powoli wkradają się do HH (słuchaliście "Nasze Randez-Vous w wykonaniu Libera i Doniego? A no właśnie). Podoba rzecz ma się teraz z HH - tworzą się legendy, które długo grono hiphopowców będzie pamiętać. Są tacy, którzy przychodzą nagle i równie szybko znikają. Ale tacy, jak OSTR albo Peja będą pamiętani (nawet Mezo, ale on raczej negatywnie (jak Lepper w przyszłości ;))). Ale tak się zastanawiam - skoro nasi dziadkowie słuchali jednej muzy, ich dzieci wymyśliły taką, której nie mogli słuchać, a teraz my tworzymy muzę, której nasi starzy nie ścierpią, to co będzie z naszymi dziećmi? Co za cudo wymyślą? Dobry temat do polemizowania.

PS. Kurna, żem się rozpisał, nie powiem ;).
Obrazek
Carchmage
Trocheiczny Tawerniak
Trocheiczny Tawerniak
Numer GG: 3654146

Post autor: Carchmage »

Bez obrazy dla słuchaczy O-Zone, ale ja się w życiu nie spotkałem z żadnym. W szkole wszyscy szydzili z tego tak, jak się dało, nazywali mołdawskim disco-polo itp. Jak dla mnie to jest piosenka wydana z pewnością, ze to jest kicz. Czyli tych trzech na samolocie wiedzieli, że robią z siebie kretynów. W każdym razie nie wiem, czy da się to lubieć :?

Jak ktoś to lubi, to sorry - ale sami przyznacie, ze teledysk wygląda jak klauni w chmurach :roll:
Śnieżysta równina, biały krąg księżyca,
Całunem przykryta nasza okolica,
I zawodzą w lasach brzozy w bieli całe.
Kto zginął tu? Umarł? Nie ja sam skonałem?

(Sergiusz Jesienin, 1925)
dsadfga_atadf_a
Mat
Mat
Kontakt:

no khazar looll :) mi sie wydaje ze metal bedzie dalej istnial hh moze sie troche zmienic. Po za tym uwazam ze LP tworzy jush muzyke dla naszych dzieci :) a wy co o tym myslicie?
Carchmage
Trocheiczny Tawerniak
Trocheiczny Tawerniak

Ja osobiście lubię LP, ale czy on tworzy, to mam wątpliwości. Najpierw wyszło Hybrid Theory, poźniej Reanimation (remiksy - dwie nowe piosenki + kiczowate nagrania), później Meteora (same nowe), później Live in Texas (nic nowego, poza tym wiadomo, że na koncertach zawsze jest gorzej), teraz Collision Course, piosenki z Jayem, same remiksy (chyba, ze coś nowego, nie wiem, nie patrzyłem dokładnie). Wiec obawiam się, że LP zaczyna spadać na łeb na szyję, chwytają się Jaya-Z, a później? Ale piosenek i tak bedę słuchał (właśnie leci u mnie Crawling :wink: )

dsadfga_atadf_a
Mat
Mat
Kontakt:

jak dla mnie najnowsza piosenka z jay-z LP jest czym oryginalnym. Czyms z czym sie wczesniej nie spotkalem :)
Runiq
Bombardier
Bombardier

Carchmage pisze:później Live in Texas (nic nowego, poza tym wiadomo, że na koncertach zawsze jest gorzej)
Czy gorzej? Nie wiem. Dla mnie to jest prawie bez różnicy, ale przynajmniej słychać różnicę pomiędzy oryginałem, a koncertem. Czyli zero playbacku. I to mi sie podoba.

A teraz z innej beczki. Wielu ludziom nie podoba sie LP dlatego, że zdobyli popularność. Jeden gość z Jeden Osiem L (nie sugerujcie się tą grupą) powiedział: "Nie wypromujesz się - zostaniesz w undergroundzie. Wybijesz się i staniesz się sławny - nazwą to komerchą." Wydaje mi się, że te słowa mają odbicie nie tylko w HH.
Carchmage
Trocheiczny Tawerniak
Trocheiczny Tawerniak

Faktycznie zero playbacku to duży plus, ale jak jest - każdy widzi. Ale źle nie jest. :) Mi sie podoba płyta, kupiłem oryginał nawet... :P

Runiq
Bombardier
Bombardier

Ja też mam oryginał. 8)

Aha: Jakby co, to mnie nie obchodzi, co kto słucha, byleby mi niczego nie narzucał. Zniosę kumpla, który non-stop słucha techno, tylko żeby nie puszczał tego przy mnie od rana do wieczora.
Skorpinor
Pomywacz
Kontakt:

Post autor: Skorpinor »

Ja uwielbiam rock, blues i metal. Niegdy nie ścierpię techna, hip-hpu no i Madonny. Bleee :x. Moim ulubionym zespołem jest.... panie i panowie.... Dżem!!! Oczywiśie ten stary Dżem, z Ryszardem Riedlem. Ten ich nowy wokalista jest.... szczerze powiedziawszy do niczego. Riedel miał charakterystyczny głosik, taki, jakiego nikt inny nie ma. Tylko te narkotyko go zabiły!! :x :cry: . Niedawno zginą jeszcze klawiszowiec tego zespołu. Z bólem w sercu to pisze, ale.... Dżem już się powoli rozpada :cry: .
Esa que fortunate alve religious - hanta mama ;-P
dsadfga_atadf_a
Mat
Mat
Kontakt:

nom Dżem slucham b. dobry zespol wiele pokoleń sie na nim wychowalo. A twoje ulubione piosenki? Moje: Whisky, Harley mój, Dzień w którym pękło niebo, Lunatycy, Zapal świeczke, Uśmiech śmierci, Ballada o dziwnym malarzu... i wiele innych :)
Skorpinor
Pomywacz
Kontakt:

Post autor: Skorpinor »

Nooo fajnie, że są jeszcze ludzie, którzy słuchają Dżemu :D . Pytałeś o moje ulubione piosenki, oto one:
- WEHIKUŁ CZASU
- CZERWONY JAK CEGŁA
- CZŁOWIEKU CO SIĘ Z TOBĄ DZIEJE
- DETOX
- JESIONY
- KACZOR ! COŚ TY ZROBIŁ
- KIM JESTEM - JESTEM SOBIE
- MAŁA ALEJA RÓŻ
- MAMY FORSĘ, MAMY CZAS
- WHISKY

Tak, to nie są wszystkie piosenki :D . Kolejność tutaj nie ma znaczenia, ale musze powiedzieć, że najbardziej lubie: WEHIKUŁ CZASU, CZŁOWIEKU CO SIĘ Z TOBĄ DZIEJE, MAŁA ALEJA RÓŻ. Jeśli ktoś ma film "Skazany na blues'a", albo wie skąd go ściągnąć, to piszcie do mnie :!: Będę wdzieczny :D
Esa que fortunate alve religious - hanta mama ;-P
Asthner
Tawerniany Bard
Tawerniany Bard
Numer GG: 4825300

Post autor: Asthner »

Niestety nie słucham Dżemu (raczej dlatego, że nie mam niż, że nie znam zespołu), ale muszę przyznać, że Whisky się fajnie na gitarze gra. ;P
Peace was a lie, there was only passion. It gave me power, too much power to comprehend. Thus no victory was possible - only void remained. Yet my chains are broken and through the Force I'm free.
There is something to be learnt about irony here.
Carchmage
Trocheiczny Tawerniak
Trocheiczny Tawerniak

Heh, a czemu nie ma poezji śpiewanej w ankiecie? :lol:

Asthner
Tawerniany Bard
Tawerniany Bard
Numer GG: 4825300

Post autor: Asthner »

Powiesić autora! ;) Ja chcę móc na Kaczmarskiego głosować!
Mogę spróbować zedytować ankietę, ale prawdopodobnie skończy się to na utraceniu jej wyników i ogólnym bałaganie. Chcecie? ;)
Peace was a lie, there was only passion. It gave me power, too much power to comprehend. Thus no victory was possible - only void remained. Yet my chains are broken and through the Force I'm free.
There is something to be learnt about irony here.
ODPOWIEDZ