Muzyka

Wszystkie wątki związane z szeroko rozumianą muzyką.
ODPOWIEDZ

Jakiej muzyki słuchasz?

heavy metal (death metal, gothic, thrash etc.)
114
18%
rock (british, classic, experimental, hard, instrumental, punk etc.)
146
23%
jazz/blues/reggae/soul/rnb/...
68
11%
hip-hop (freestyle, alternative, gangsta, old school etc.)
39
6%
regional popular music (country, regional disco, folk etc.)
28
4%
pop (disco, pop rock, synth etc.)
31
5%
ambient/downtempo/jungle/...
25
4%
electro/breakbeat/house/techno/...
22
3%
trance/hardcore/psychedelic/...
21
3%
klasyczna
74
11%
inne
76
12%

Liczba głosów: 644
Szelmon
Buńczuczny Tawerniak
Buńczuczny Tawerniak
Kontakt:

Re: Muzyka

Post autor: Szelmon »

Nie zale sie, ani nie chwale. Wiem ze nie jestem rodzynem. Po prostu powaznie mi sie cieplo na sercu zrobilo hehehe. A rage against the machine rzeczywiscie odkrylem 10/11 lat temu, mniej wiecej w wieku Teverego bedac. Napomknalem wiec... :D
Moje demony nie odchodza, zasypiaja, ale zawsze sa obecne. Ktos potrafi nucic dla nich ciche kolysanki, ja sam potrafie tylko ryczec im wprost do ucha piesni wojenne. Ten ktos, spiewajac, jednoczesnie kladzie delikatnie palec na moich ustach.
Sihamaah
Bosman
Bosman
Numer GG: 11803348

Post autor: Sihamaah »

http://www.youtube.com/watch?v=oFl_14Fl7NY
Karl Sanders - Of the Sleep of Ishtar

Gość z deathmetalowego Nile nagrał płytę o klimatach hm folk-egipskich. Majstersztyk.
Mów mi Sih :)
Kanał IRC Tawerny RPG: [url=irc://irc.npircs.pl/tawerna-rpg]KLIK![/url]
Link nie działa? Używaj Opery lub zainstaluj Chatzillę, jeśli używasz Firefoxa. PS.[url=irc://quakenet/tawerna-rpg]STARY KANAŁ TUTAJ[/url]
gaudat
Marynarz
Marynarz
Numer GG: 12362182

Post autor: gaudat »

Takie nagrania właśnie świadczą o klasie muzyka. Sztuką jest grać świetny death metal, ale jeszcze większą jest potrafić komponować równie dobry death, jazz i folk.
Heaven Shall Burn - Endzeit
moje ostatnie odkrycie. Świetna muzyka. No i + za kawałek o Powstaniu Warszawskim pt "Armia" ( A warto wspomnieć o tym, że to Niemcy ). Ciekawe czemu ich tak nie wypromowali, w końcu z naszego punktu widzenia wykazali się znacznie większą wiedzą niż Sabaton :P
tutajdorzucam jeszcze link do wspomnianej Armii ;)
"Umysł rozkazuje ciału i ono jest posłuszne. Umysł rozkazuje sobie samemu i natrafia na opór."
- Lady Jessika Atryda, "Diuna" Herbert
Brzoza
Bosman
Bosman
Numer GG: 0

Post autor: Brzoza »

gaudat pisze:moje ostatnie odkrycie. Świetna muzyka. No i + za kawałek o Powstaniu Warszawskim pt "Armia" ( A warto wspomnieć o tym, że to Niemcy ). Ciekawe czemu ich tak nie wypromowali, w końcu z naszego punktu widzenia wykazali się znacznie większą wiedzą niż Sabaton :P
Bo to co dałeś, to jakiś wrzeszczący Crap, włączyłem "Armia" i wszystko nawet spoko do momentu kiedy wszedł ten jakiś obrzydliwy wokal. Sabaton jest chujowy, możliwe, ze nawet bardziej niż to co dałeś ale Sabatonu chociaż da się słuchać. No powiedzmy że da bo nie lubie Powermetalu tak samo jak tego co dałeś. W kazdym razie nie ma czegoś takiego że moje uszy pozwolą wysłuchac samo intro a nie kawałek. Wiem napewno że wszystkie długowłose brudasy teraz pewnie będą się spuszczać/lub już się spuszczają na pierwsze dźwieki tej piosenki, na ten tekst i cały zespól BO W KOŃCU KTOŚ ZZA GRANICY NAGRAŁ O NAS PIOSENKĘ. Zupełnie jak przy tych pedałach z Sabatonu, kurwa.

PS. + dla HSB za to że nie wyglądają jak stado mrocznych fiutów.
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Thurs
Mat
Mat

Post autor: Thurs »

http://www.youtube.com/watch?v=oFl_14Fl7NY

Gość z deathmetalowego Nile nagrał płytę o klimatach hm folk-egipskich. Majstersztyk.
Luring the Doom Serpent, Awaiting the Vultures i Beckon the Sick Winds of Pestilence są moim zdaniem najlepsze. Btw nagrał niedawno następną płytę z którą nie miałem niestety jeszcze przyjemności "Saurian Exorcisms".
Sihamaah
Bosman
Bosman

Btw nagrał niedawno następną płytę z którą nie miałem niestety jeszcze przyjemności "Saurian Exorcisms".
No ja miałem i niestety, nie jest ona tak fajna. Jedyne co w niej lepsze to okładka :P

Boris - Pink
http://www.youtube.com/watch?v=5WkaeBZ1kGU

Melt-Banana - Shield for Your Eyes, A Beast in the Well on Your Hand
http://www.youtube.com/watch?v=ZQ6Sk8Aj-SQ
(wokal miażdży :D)
Link nie działa? Używaj Opery lub zainstaluj Chatzillę, jeśli używasz Firefoxa. PS.[url=irc://quakenet/tawerna-rpg]STARY KANAŁ TUTAJ[/url]
gaudat
Marynarz
Marynarz
Numer GG: 12362182

Post autor: gaudat »

Brzoza pisze:
gaudat pisze:moje ostatnie odkrycie. Świetna muzyka. No i + za kawałek o Powstaniu Warszawskim pt "Armia" ( A warto wspomnieć o tym, że to Niemcy ). Ciekawe czemu ich tak nie wypromowali, w końcu z naszego punktu widzenia wykazali się znacznie większą wiedzą niż Sabaton :P
Bo to co dałeś, to jakiś wrzeszczący Crap, włączyłem "Armia" i wszystko nawet spoko do momentu kiedy wszedł ten jakiś obrzydliwy wokal. Sabaton jest chujowy, możliwe, ze nawet bardziej niż to co dałeś ale Sabatonu chociaż da się słuchać. No powiedzmy że da bo nie lubie Powermetalu tak samo jak tego co dałeś. W kazdym razie nie ma czegoś takiego że moje uszy pozwolą wysłuchac samo intro a nie kawałek. Wiem napewno że wszystkie długowłose brudasy teraz pewnie będą się spuszczać/lub już się spuszczają na pierwsze dźwieki tej piosenki, na ten tekst i cały zespól BO W KOŃCU KTOŚ ZZA GRANICY NAGRAŁ O NAS PIOSENKĘ. Zupełnie jak przy tych pedałach z Sabatonu, k**wa.

PS. + dla HSB za to że nie wyglądają jak stado mrocznych fiutów.
Ależ ja doskonale rozumiem jak to działa. Power metal jest łatwo przyswajalny, w przeciwieństwie do deathcore. Cała wypowiedź o kawałku "Armia" była z mojej strony ironią. Napisałem to, bo irytuje mnie ten cały szum wokół boleśnie przeciętnego Sabatonu. W gruncie rzeczy zwisa mi o czym śpiewają - przynajmniej póki tekst nie jest ponadprzeciętnie głupi.
Jeśli ci się nie podoba, ok ;) Ale IMO wokal porządnie kopie dupę.
"Umysł rozkazuje ciału i ono jest posłuszne. Umysł rozkazuje sobie samemu i natrafia na opór."
- Lady Jessika Atryda, "Diuna" Herbert
Deep
Chorąży
Chorąży

Post autor: Deep »

Sihamaah pisze:http://www.youtube.com/watch?v=oFl_14Fl7NY

Fajny ten Karl, właśnie sobie obczajam pierwszą płytkę :)
.
Sihamaah
Bosman
Bosman

Ooojjj tak. Aż się chce znowu po Faraona sięgnąć... Albo coś w podobnych klimatach :) Z podobnej muzyki znam w zasadzie jedynie tylko to, co skomponował Marcin "Cedyn" Czaryński do Painkillera. Może ktoś coś poleci w tym stylu?

Koneksje na lastcie generalnie saxują i średnio się nimi posługuję, więc tam nie odsyłajcie :P
Thurs
Mat
Mat

Post autor: Thurs »

Sihamaah
Bosman
Bosman

6 maja:
Dzięki, ale jedna piosenka to dość mało. Szukam raczej wykonawców.

Od siebie jeszcze dodam może Jespera Kyda (tu klimaty instrumentali różne), DJ Krusha płytkę "Jaku" (jazz + folk japoński). Ale to aż tak podobne do ww. Cedyna i Karla nie jest.

EDIT 10 maja

http://www.youtube.com/watch?v=YvXj9uHgpXA
Unkle - Piano Echoes. Strasznie mi się kojarzy klimatem z Trenami Kochanowskiego. Świetna rzecz, Kochanowskiego poezję też lubię, mimo, że imho superwybitna nie jest.

http://www.youtube.com/watch?v=Vj2xSwOY0xs
Pantera - Walk. To jak ktoś lubi starą Metallicę. Zajebiste.
Phoven
Bosman
Bosman

Post autor: Phoven »

W sumie do zespołu probowało mnie przekonac już parę osób jednak dopiero ostatnio się nawróciłem. Clitoris, określany przez samych muzyków jako big beat boom funky shit, to zespół który skradł mi wszystkie ostatnie wieczory i którego teraz próbuje na wszelkie możliwe sposoby ściągnąć do Gdańska. Jako, że paru (nad)gorliwych kolegów moderatorów w słusznym gniewie tępi wszelkie przekleństwa powiem tylko, że zespół zwyczajnie miażdży i jest tak epicki, że nigdy nie płakał.

http://www.myspace.com/nienawidze

(z majspejsa można ściągnąć również wszystkie dotychczas nagrane kawałki)
Craw
Bosman
Bosman
Numer GG: 5454998

Post autor: Craw »

Ja bym chciał tylko nadmienić, że podczas pobytu na forum gust muzyczny np. Siha dość mocno się odchylił od swej pierwotnej formy :)
Deep
Chorąży
Chorąży

Hehe, przesłuchałem sobie nowy singiel Korpiklaani - Vodka. Fajne te dwa kawałki, nie mogę się doczekać na Karkelo :). Szkoda, tylko, że single Korpiklaani sa takie nieciekawe - po prostu zalążek tego co będzie na kolejnym albumie.

.
Blue Spirit
Bombardier
Bombardier

Post autor: Blue Spirit »

http://www.youtube.com/watch?v=5sV5b0Zb-go

jak death metal to już tylko to
Obrazek

to dalej ja, tylko mi kochany baziu ksywkę zmienił :D
Deep
Chorąży
Chorąży

O, nie tylko nie Vader. Jakoś za nimi nie przepadam. Jak death to tylko Death, Death Breath i Dethklok ;)
.
Sir_herrbatka
Mat
Mat

Post autor: Sir_herrbatka »

Jeśli kogoś obchodzi to proszę:
http://www.lastfm.pl/user/sir_herrbatka
O, nie tylko nie Vader.
Spoko, możemy dać jeszcze behemota :P
ODPOWIEDZ