Muzyka

Wszystkie wątki związane z szeroko rozumianą muzyką.
ODPOWIEDZ

Jakiej muzyki słuchasz?

heavy metal (death metal, gothic, thrash etc.)
114
18%
rock (british, classic, experimental, hard, instrumental, punk etc.)
146
23%
jazz/blues/reggae/soul/rnb/...
68
11%
hip-hop (freestyle, alternative, gangsta, old school etc.)
39
6%
regional popular music (country, regional disco, folk etc.)
28
4%
pop (disco, pop rock, synth etc.)
31
5%
ambient/downtempo/jungle/...
25
4%
electro/breakbeat/house/techno/...
22
3%
trance/hardcore/psychedelic/...
21
3%
klasyczna
74
11%
inne
76
12%

Liczba głosów: 644
Perzyn
Bosman
Bosman
Numer GG: 6094143
Kontakt:

Re: Muzyka

Post autor: Perzyn »

A ja chwilowo delektuje się cudeńkiem, które udało mi się zdobyć po około roku niezbyt wysilonych poszukiwań - "Der Freischutz".

I niech mi ktoś teraz powie, że anime* nie popycha do poszerzania horyzontów, w tym wypadku do zainteresowania się operą :P

*Hellsing, konkretnie wątek z Rip van Winkle, który był inspirowany "Der Freischutz"

http://www.youtube.com/watch?v=F3LUnl-wKGU

Mały teaser.
gaudat
Marynarz
Marynarz
Numer GG: 12362182

Post autor: gaudat »

Ciekawie prezentuje się ten teaser.
http://www.youtube.com/watch?v=oYDKEmGW ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=dDPT434C ... re=related
To moje nowe odkrycie. Niesamowity melodeath. Mogliby tylko wokalistę zmienić, bo strasznie przeciętnie skrzeczy. Ale instrumentalnie i kompozycyjnie to najwyższa półka skandynawskiego grania ;)
"Umysł rozkazuje ciału i ono jest posłuszne. Umysł rozkazuje sobie samemu i natrafia na opór."
- Lady Jessika Atryda, "Diuna" Herbert
Blue Spirit
Bombardier
Bombardier
Numer GG: 0

Post autor: Blue Spirit »

http://www.youtube.com/watch?v=ZtRrR6LgtYw

To teledysk z filmu animowanego "Road To Eldorado", ale piosenka jaka leci w tle została napisana i zagrana przez Elton Johna. To niewidomy facet, który w niesamowity sposób gra na pianinie i śpiewa. Jego najnowszy album to "Under the Sun" ale nie jestem pewien...
Obrazek

to dalej ja, tylko mi kochany baziu ksywkę zmienił :D
Brzoza
Bosman
Bosman

Post autor: Brzoza »

Nesquel pisze:http://www.youtube.com/watch?v=ZtRrR6LgtYw

To teledysk z filmu animowanego "Road To Eldorado", ale piosenka jaka leci w tle została napisana i zagrana przez Elton Johna. To niewidomy facet, który w niesamowity sposób gra na pianinie i śpiewa. Jego najnowszy album to "Under the Sun" ale nie jestem pewien...
NIEWIDOMY?!?!?!?!?!?!
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Phoven
Bosman
Bosman

Post autor: Phoven »

zomg :O:O:O
Nie widziałem tego wyżej, to zwyczajnie nie istnieje. :O Slash pewnie grał z Majką Jeżowską, a Elvis jest jedną z największych gwiazd eurodance. Nie mówiac już o Hendrixie któremu ostatnio dali szanse na wejscie do tymczasowego składu Feela.

EOT:
Ja ostatnio powróciłem do zasłuchiwania się w kultowych kawałkach Misfitsów. Jak chociażby Scream. Czy też kawałków samego Danziga - espc Devil's Plaything - imo jeden z najlepszych kawałków eva'.
Deep
Chorąży
Chorąży

Post autor: Deep »

Wszyscy tak piją do tego Sabatonu i The Art of War (a w szczególności do 40:1) więc w końcu się przemogłem i ściągnąłem ten album (nie będę kupował w ciemno power metalu). Myślałem, że to faktycznie będzie jakieś fajne ale jedyne co mi się spodobało to tekst do 40:1. Przekonałem isę za to ostatecznie, że power metal<reszta świata ;)
.
Ilenear
Pomywacz

Post autor: Ilenear »

Zdecydowanie metal. Gdyby krasnoludy grały jakiś rodzaj muzyki, to byłby to z pewnością jakiś rodzaj metalu ;) Ale nie gardze też innymi rockopochodnymi. Bardzo lubię twórczość Dżemu na przykład. A co do power metalu, to podoba mi się kawałek Power of the horde. Chyba podpada pod power metal ;)
Kanał IRC Tawerny RPG: [url=irc://quakenet/tawerna-rpg]KLIK![/url]
gaudat
Marynarz
Marynarz
Numer GG: 12362182

Post autor: gaudat »

taaa i największe ich hity zwałyby się "złoto, złoto, złoto" albo " jeszcze więcej złota" :P Power metal to IMO ogólnie kicha :D
"Umysł rozkazuje ciału i ono jest posłuszne. Umysł rozkazuje sobie samemu i natrafia na opór."
- Lady Jessika Atryda, "Diuna" Herbert
jokemaster
Marynarz
Marynarz
Numer GG: 4340922
Kontakt:

Post autor: jokemaster »

Ilenear pisze:Zdecydowanie metal. Gdyby krasnoludy grały jakiś rodzaj muzyki, to byłby to z pewnością jakiś rodzaj metalu ;) Ale nie gardze też innymi rockopochodnymi. Bardzo lubię twórczość Dżemu na przykład. A co do power metalu, to podoba mi się kawałek Power of the horde. Chyba podpada pod power metal ;)
Nie wiem czy to ja jestem kompletnym bezguściem czy po prostu nie rozumiem tej muzyki ale metal odrzuca mnie na kilometr. I nie tylko metal ale wszelakie podobne gatunki których nie rozróżniam.
This is it, here I stand
I’m the light of the world, I feel grand
Got this love I can feel
And I know yes for sure it is real
Deep
Chorąży
Chorąży

Post autor: Deep »

gaudat pisze:taaa i największe ich hity zwałyby się "złoto, złoto, złoto"
Zapomniałeś o jednym "złoto" między "złoto" a "złoto".

Ja na nowo odkrywam Pink Floydów. Przyszło do mnie ostatnio Wish You Were Here i od tamtego czasu słucham ich prawie w kółko ;) (znaczy się, nie tylko tej płyty :P)

Za sprawą rodziców odkryłem również Pod Budą. Świetny zespół. Odżyły wspomnienia z dzieciństwa, kiedy to rodzice słuchali ich częściej :)
.
Ilenear
Pomywacz

Post autor: Ilenear »

jokemaster może po prostu trafiałeś na jakieś niszowe trueblackmetalowe zespoły których głównym założeniem jest jeden wielki szum. Dzięki temu są true. Ja ogólnie cenie rock (i ekstremalną jego wersje jaką są różne odmiany metalu właśnie) za ogrąmną energie jaka płynie z muzyki i ogólnie niebywałą ekspresje ;)
Deep Brat ostatnio jakoś tak zaczął tego słuchać w ramach wspominania chyba. Też mam miłe wspomnienia z tym zespołem. Pod budą, ale Floydów też lubie :P
Kanał IRC Tawerny RPG: [url=irc://quakenet/tawerna-rpg]KLIK![/url]
Sihamaah
Bosman
Bosman
Numer GG: 11803348

Post autor: Sihamaah »

Converge. Prawdziwy kurde epic, choć hardcore, a nie ten kicz co się zwie epic metalem. Posłuchajcie:
http://www.youtube.com/watch?v=o5KvUKFWLbM Jane Doe, pt. 2

Często też "Live Apostasy" Behemotha, świetny koncert dali.

Słucham też sporo polskich zespółów: Virgin Snatch, Anal Stench, Acid Drinkers, Snatch :)
Mów mi Sih :)
Kanał IRC Tawerny RPG: [url=irc://irc.npircs.pl/tawerna-rpg]KLIK![/url]
Link nie działa? Używaj Opery lub zainstaluj Chatzillę, jeśli używasz Firefoxa. PS.[url=irc://quakenet/tawerna-rpg]STARY KANAŁ TUTAJ[/url]
bOdziO Wolf
Marynarz
Marynarz
Kontakt:

Post autor: bOdziO Wolf »

Ilenear pisze:A co do power metalu, to podoba mi się kawałek Power of the horde. Chyba podpada pod power metal ;)
Nie podpada ani trochę... typowy heavy. Za wolny na power.
gaudat pisze: Power metal to IMO ogólnie kicha :D
Gadasz xD. Dobry to gatunek! Zepsuty jedynie najnowszymi dokonaniami popowego już chyba teraz zespołu Dragonforce (do posłuchania polecam jedynie debiutowy album "Valley of the Damned")

Co do dobrego power to macie: At Vance, Rhapsody (of Fire), Sonata Arctica (pierwsze 3 albumy, czwarty bardziej mi pasuje od heavy xD) i Yngwie Malmsteen.
Seija
Pomywacz

Post autor: Seija »

Ostatnio moje myśli krążą wokół muzyki klasycznej (Rachmaninov, Satie, Grieg, Claire de Lune, Schubert i inni).

Ze swojej strony mogę polecić: http://www.youtube.com/watch?v=r_w_lckq ... re=related
Pokój tonie w bieli,wśród płócien i zasłonek utkanych z mgiełki i słońca..
Enrike
Pomywacz
Numer GG: 8487833

Post autor: Enrike »

Ja tam nie rozróżniam heavy od power, ani death od black i jakoś mi z tym dobrze ;p
A poza tym, to ostatnio słucham sobie znowu dużo poezji śpiewanej, głównie J. Kaczmarskiego, ale także Wójcickiego i Bończyka.
Jeśli chodzi o muzykę klasyczną, to dla mnie nadal rządzi ulubiona opera Hitlera, "Walkiria" Wagnera, chociaż wcale nie podzielam wszystkich poglądów tego pana. Ale Czajkowski i Paganini też robili wspaniałą muzykę.
Brzoza
Bosman
Bosman

Post autor: Brzoza »

Ilenear pisze:Zdecydowanie metal. Gdyby krasnoludy grały jakiś rodzaj muzyki, to byłby to z pewnością jakiś rodzaj metalu ;)
O jezu, dziwne że nie zauwazyłem takiego kwiatka. Weź idź być głupim gdzies indziej.
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Blue Spirit
Bombardier
Bombardier

Post autor: Blue Spirit »

Brzoza pisze:
Ilenear pisze:Zdecydowanie metal. Gdyby krasnoludy grały jakiś rodzaj muzyki, to byłby to z pewnością jakiś rodzaj metalu ;)
O jezu, dziwne że nie zauwazyłem takiego kwiatka. Weź idź być głupim gdzies indziej.
:roll:
Ja tam widzę krasnali przy bluesie. Ci to czują bluesa :P
Obrazek

to dalej ja, tylko mi kochany baziu ksywkę zmienił :D
ODPOWIEDZ