Faktem jest, że wśród kapel parających się metalem są takie, które potrafią grać i takie, których członkowie nie bardzo wiedzą do czego służy gitara. Tych pierwszych się słucha a albumy tych drugich omija szerokim łukiem. Nie można wrażeń z przesłuchania "paru kawałków" uogólniać na cały gatunek. A co do nucenia to ja nie mam większych problemów np. z zanuceniem Unforgiven Hetfield'a i spółki.Ravandil pisze:Prawdę mówiąc to z tą melodią często jest tak samo jak z tekstem Kolega kiedyś mi puścił parę kawałków, to za cholerę nie potrafiłem ich od siebie odróżnić. Dlatego nie lubię metalu - bo nawet zanucić się tego nie da
Muzyka
-
- Majtek
- Numer GG: 0
Re: Muzyka
-
- Bosman
- Numer GG: 11803348
Spróbuj zanucić Slayera Za bardzo to się nie da (oceniam na podstawie płyty Christ Illusion). Nawet Samaela się nie da zbyt. Zresztą podobnie większość hip-hopu. Albo to ja jestem taki dziwny, że prawie nic nucić nie umiem... Albo raczej taka cecha metalu, że się go nucić nie da (bo Unforgiven to nie metal, to jakaś ballada na akustyk przecież).
Co do tekstu ten zawsze prawie ma dla mnie znaczenie, i tylko muzykę z dobrym tekstem toleruję. Melodia schodzi na drugi plan, choć i głos, i flow, i melodia mają rzeczywiście ogromne znaczenie.
Niestety dobrych tekściarzy jak na lekarstwo. Czyje teksty mi się podobają? Fisz, Myslovitz, Samael (z płyty RoL). Nawet wstawki w muzyce DJ Shadowa są niezłe w porównaniu z większością kapel rockowych (np. utwór Blood on Motorway).
Co do tekstu ten zawsze prawie ma dla mnie znaczenie, i tylko muzykę z dobrym tekstem toleruję. Melodia schodzi na drugi plan, choć i głos, i flow, i melodia mają rzeczywiście ogromne znaczenie.
Niestety dobrych tekściarzy jak na lekarstwo. Czyje teksty mi się podobają? Fisz, Myslovitz, Samael (z płyty RoL). Nawet wstawki w muzyce DJ Shadowa są niezłe w porównaniu z większością kapel rockowych (np. utwór Blood on Motorway).
-
- Marynarz
- Numer GG: 12362182
No to był tylko przykład, wiem o co chodzi. Ale moim zdaniem ile można śpiewać o tym samym ? Znam Death. To tylko taki wyjątek. Teksty mają całkiem całkiem. Tylko tego wokalu zdzierżyć nie mogę.
Ulger - a mnie interesuje wokal, bardzo lubię growl, ale wyraźny, z dobrą dykcją vide Amon Amarth, Dark Tranquillity, czy Vader (ale tutaj jak wspomniałem to nie moja tematyka )
Ravandil - nucenie prawdziwego metalu to czyn karygodny ostatnio powiedział mi tak trv black metal, przy okazji prawie dając mi wpier... za noszenie białej koszulki Poza tym od czasu do czasu też puszczę sobie coś lajcikowego, G'n'R czy Disturbed
A ballady Metallici to rock co najwyżej. W ogóle Metallica to do Death Magnetic country jest
Ulger - a mnie interesuje wokal, bardzo lubię growl, ale wyraźny, z dobrą dykcją vide Amon Amarth, Dark Tranquillity, czy Vader (ale tutaj jak wspomniałem to nie moja tematyka )
Ravandil - nucenie prawdziwego metalu to czyn karygodny ostatnio powiedział mi tak trv black metal, przy okazji prawie dając mi wpier... za noszenie białej koszulki Poza tym od czasu do czasu też puszczę sobie coś lajcikowego, G'n'R czy Disturbed
A ballady Metallici to rock co najwyżej. W ogóle Metallica to do Death Magnetic country jest
"Umysł rozkazuje ciału i ono jest posłuszne. Umysł rozkazuje sobie samemu i natrafia na opór."
- Lady Jessika Atryda, "Diuna" Herbert
-
- Buńczuczny Tawerniak
- Kontakt:
E tak glupie gadanie, ja sobie potrafie nawet Mortician, Cannibal Corpse i Carpatian Forrest zanucic jak mam dobry dzien.
Moje demony nie odchodza, zasypiaja, ale zawsze sa obecne. Ktos potrafi nucic dla nich ciche kolysanki, ja sam potrafie tylko ryczec im wprost do ucha piesni wojenne. Ten ktos, spiewajac, jednoczesnie kladzie delikatnie palec na moich ustach.
-
- Majtek
Nie twierdzę, że każdy metalowy numer można zanucić. Poza tym widzę, że część uczestników dyskusji pod pojęciem metal rozumie tylko black i death, zapominając o innych jego nurtach. Z nuceniem wielu kompozycji ironów raczej mało kto miałby problem (a chyba nie powiesz mi, że ci panowie grają rocka a nie heavy?). Co do Unforgivena to wprawdzie słychać tam akustyk, zwłaszcza na początku, ale w utworze dominuje gitara elektryczna.Sihamaah pisze:Spróbuj zanucić Slayera Za bardzo to się nie da (oceniam na podstawie płyty Christ Illusion). Nawet Samaela się nie da zbyt. Zresztą podobnie większość hip-hopu. Albo to ja jestem taki dziwny, że prawie nic nucić nie umiem... Albo raczej taka cecha metalu, że się go nucić nie da
A proszę bardzo, (zresztą ja też lubię Amon Amarth i Vadera) - jak bardziej cenisz sobie wokal to twoja sprawa. Jak wiadomo gusta są różne.gaudat pisze:Ulger - a mnie interesuje wokal, bardzo lubię growl, ale wyraźny, z dobrą dykcją vide Amon Amarth, Dark Tranquillity, czy Vader (ale tutaj jak wspomniałem to nie moja tematyka )
Moim zdaniem osoba (bez względu na to, do jakiej subkultury należy), która chce kogoś pobić z powodu koszulki jest debilem. A poglądami debili bym się nie sugerował.gaudat pisze:nucenie prawdziwego metalu to czyn karygodny ostatnio powiedział mi tak trv black metal, przy okazji prawie dając mi wpier... za noszenie białej koszulki
Na przykład One ?gaudat pisze:A ballady Metallici to rock co najwyżej.
lolgaudat pisze:W ogóle Metallica to do Death Magnetic country jest
-
- Chorąży
Bzdury, metal, nawet najcięższe odmiany, podobnie jak hip-hop da się nucić jak każdą inną muzykę.
A w sumie zajrzałem tutaj, żeby się pochwalić, że wciągnął mnie Jelonek tak wysławiany kilkanaście postów wcześniej. Rzeczywiście warto go posłuchać. Miejscami bardziej mi podpada niż Apocalyptica , którą z resztą również bardzo lubię. A tak swoja drogą, są jeszcze jakieś zespoły w stylu Jelonka/Apo?
A w sumie zajrzałem tutaj, żeby się pochwalić, że wciągnął mnie Jelonek tak wysławiany kilkanaście postów wcześniej. Rzeczywiście warto go posłuchać. Miejscami bardziej mi podpada niż Apocalyptica , którą z resztą również bardzo lubię. A tak swoja drogą, są jeszcze jakieś zespoły w stylu Jelonka/Apo?
.
-
- Marynarz
Sorry Ulger, co do Metallici miałem na myśli od Czarnego albumu, do Death Magnetic.
A co do nucenia, to zgadzam się z Deepem, że wszystko idzie zanucić. Z tym trv metalem to tylko taka dygresja, nie przejmuję się tym zbytnio
One ? no pewnie. przynajmniej moim skromnym zdaniem. Ogólnie stara Metallica miała swój charakterystyczny styl.
Deep - wejdź sobie na last.fm, i wejdź w profil Apo, po lewej stronie masz dział "podobne", tam na pewno coś znajdziesz.
A co do nucenia, to zgadzam się z Deepem, że wszystko idzie zanucić. Z tym trv metalem to tylko taka dygresja, nie przejmuję się tym zbytnio
One ? no pewnie. przynajmniej moim skromnym zdaniem. Ogólnie stara Metallica miała swój charakterystyczny styl.
Deep - wejdź sobie na last.fm, i wejdź w profil Apo, po lewej stronie masz dział "podobne", tam na pewno coś znajdziesz.
"Umysł rozkazuje ciału i ono jest posłuszne. Umysł rozkazuje sobie samemu i natrafia na opór."
-
- Chorąży
Lans w takich przypadkach posysa. Apo w podobnych wykonawcach na Nighwisha, Theriona, Sonate Arctice itp.
.
-
- Marynarz
No cóż, widocznie są jedyni w swoim rodzaju Przynajmniej wśród popularnych kapel.
-
- Bosman
Rzucie swoje złe zespoły death-trash-black-menstrual-trv metalowe. Jedynym słusznym rozwiązaniem jest Rammstein
MOUSKAU
Ihr Mund fällt mir zu Tale
Wenn ich sie dafür bezahle
Sie zieht sich aus doch nur für Geld
Die Stadt die mich in Atem hält
Moskau
Raz, dva, trii!
Moskau
Posmotrii!
Piionyer tam iidut!
Pyesnii Leniinu poyut!
MOUSKAU
Ihr Mund fällt mir zu Tale
Wenn ich sie dafür bezahle
Sie zieht sich aus doch nur für Geld
Die Stadt die mich in Atem hält
Moskau
Raz, dva, trii!
Moskau
Posmotrii!
Piionyer tam iidut!
Pyesnii Leniinu poyut!
-
- Bosman
- Numer GG: 5454998
Ano, mi tez ostatnio grind jakos smakuje tak... wyjatkowa. Osatnio katuje glownie Neuropathie, Leb Swiniaka, Anal Cunt i takie tamSzelmon pisze:Ja ostatnio wracam do korzeni hehe. Coraz czesciej wykopuje stare albumy ktorych nie sluchalem od lat. Napalm Death, Extreme Noise Terror, Hiatus, Doom, Disrupt i tak dalej, sam syf Grind, crust, noise core. Kurde moze przez ta muze bylem kiedys taki agresywny xD
gaudat: widze jestes prorokiem, skoro znasz juz kompozycje na Death Magnetic Metalliki...
-
- Marynarz
Nie, ale na youtubie jest już kilka nagrań z koncertów z kilkoma nowymi piosenkami. To daje pewien obraz
A prorokiem to swoja drogą
A prorokiem to swoja drogą
-
- Majtek
- Numer GG: 5250226
Może to nie to samo, ale jest taki żeński zespół, co się zowie The Bond. Muza oparta na instrumentach klasycznych, jak u Jelonka i Apo.Deep pisze:A tak swoja drogą, są jeszcze jakieś zespoły w stylu Jelonka/Apo?
http://pl.youtube.com/watch?v=y7cfftGDAGU
Sex, Drogen und Industrial
-
- Bosman
- Numer GG: 11803348
http://profile.myspace.com/index.cfm?fu ... =191431766
Satanic (black?) rap! Buhahaha!
http://www.myspace.com/ajezusowikazalispac
Death Rap.
Ogólnie masakra, trzeba tego MySpace dokładniej poprzeglądać
Satanic (black?) rap! Buhahaha!
http://www.myspace.com/ajezusowikazalispac
Death Rap.
Ogólnie masakra, trzeba tego MySpace dokładniej poprzeglądać
-
- Marynarz
Ja ostatnio przeżywam zachwycenie Opethem. Niby kapele znałem itp ale jakos nigdy szczególnie do mnei nie trafiała. do czasu. Nowy singiel to mistrzostwo. Wspaniały klimat.
A co do Myspace, znalazłem bardzo dobrą kapelę Solerrain
Grają bardzo dobry, może niezbyt pomysłowy melodic death metal w klimatach Dark Tranquillity. czekam aż wydadzą płytę
A co do Myspace, znalazłem bardzo dobrą kapelę Solerrain
Grają bardzo dobry, może niezbyt pomysłowy melodic death metal w klimatach Dark Tranquillity. czekam aż wydadzą płytę
-
- Chorąży
Ja ostatnio wciagam się w nieco melancholiczne klimaty; Agalloch, Anathema, Of the Wand and the Moon, My Dying Bride, Katatonia. Nigdy jakoś w doom metalu nie siedziałem a teraz jakos mnie wziueło.
.
-
- Majtek
Dla mnie jeżeli chodzi o Opeth to najlepszym wydawnictwem w dalszym ciągu pozostaje "Blackwater Park".gaudat pisze:Ja ostatnio przeżywam zachwycenie Opethem. Niby kapele znałem itp ale jakos nigdy szczególnie do mnei nie trafiała. do czasu. Nowy singiel to mistrzostwo. Wspaniały klimat.