Tak, ja nie kwestionuje tego, że istnieje problem z GO. Ale kompaktem nawet nie dojdziemy to takich powiększeń (chyba że konwerter o którym wspominałem) i (co najważniejsze) nie uzyskamy takie jakości.
Jakoś nie mogę sobie wyobrazić że ci wszyscy fachowcy-praktycy, taszczą niepotrzebnie kilka kilo sprzętu. Przewaga kompaktów w GO jest chyba jedynym plusem w porównaniu z lustrami wyposażonymi w dedykowane do macro obiektywy, specjalne systemy oświetleniowe i matryce pozwalające uzyskać nieporównywalnie lepsze efekty (choćby ze względu na ich wielkości fizyczne).
Mniam
-
- Tawerniak
- Numer GG: 5450570
- Kontakt:
Re: Mniam
"jestem dzbanem pełnym żywej i martwej wody, starczy, bym się lekko nachylił, a cieką ze mnie same piękne myśli, (...) tak więc właściwie nawet nie wiem, które myśli są moje i ze mnie, a które wyczytałem" B. Hrabal
-
- Tawerniak
- Numer GG: 1655216
- Kontakt:
Uzyskanie powiększenia 5:1 faktycznie może być trudne, tym niemniej ja jeszcze patrzę na to przez pryzmat ceny.
Dla przykładu Canon: puszka + macro ring lite + 100/2.8 macro + karty etc = ~4000zł.
Nie każdego stać na wywalenie takiej kasy i nie każdy, kto wywala tyle kasy robi dobre zdjęcia
No ale, ja się nie czuję w makro.
Dla przykładu Canon: puszka + macro ring lite + 100/2.8 macro + karty etc = ~4000zł.
Nie każdego stać na wywalenie takiej kasy i nie każdy, kto wywala tyle kasy robi dobre zdjęcia
No ale, ja się nie czuję w makro.
-
- Chorąży
- Numer GG: 777575
powiem cos apropos foty hmmm te szumy i ta nieostrosc to tak specjalnie? na mojej komorce lepiej wychodza foty hmmm ogolnie to niewiem jest dlamnie to mdłe i nieudane ale ja sie nieznam i dlatego nie oceniechoc dal bym 1
-
- Tawerniak
- Numer GG: 1655216
- Kontakt:
Szumy, tak, specjalnie. Wiało -> musiałem użyć krótkiego czasu migawki -> podbicie czułości. Domknięta przysłona -> podbicie czułości. Dodatkowo zdjęcie podbite o co najmniej 1EV co oznacza, że efektywna czułość to przynajmniej ISO3200. Komórki takiej czułości nawet nie oferują - to byłaby nadmierna kompromitacja. Więc nie mów, że na Twojej komórce lepiej wychodzą foty, bo praw fizyki nie da się [nie]stety oszukaćEglarest pisze:powiem cos apropos foty hmmm te szumy i ta nieostrosc to tak specjalnie? na mojej komorce lepiej wychodza foty hmmm ogolnie to niewiem jest dlamnie to mdłe i nieudane ale ja sie nieznam i dlatego nie oceniechoc dal bym 1
Nieostrość -> modelka się wierciła i wiało cokolwiek -> ciężko trafić z ostrością. To i tak było najlepsze z serii.