Staw

-
- Marynarz
- Kontakt:
Re: Staw
Pobawiłbym się kolorami - dodał troszkę czerwonego i poeksperymentował z nasyceniem barw. A i wyczyścił obiektyw
A kadr przesunął bym trochę w lewo.

There is no emotion; there is peace.
There is no ignorance; there is knowledge.
There is no passion; there is serenity.
There is no chaos; there is harmony.
There is no death; there is the Force.
Zdjęcia
There is no ignorance; there is knowledge.
There is no passion; there is serenity.
There is no chaos; there is harmony.
There is no death; there is the Force.
Zdjęcia

-
- Marynarz
- Kontakt:

-
- Tawerniak
- Numer GG: 5450570
- Kontakt:
Kompozycja ładna, ale balans bieli skopany. Zakres tonalny stanowczo niewystarczający, za dużo martwych cieni.
"jestem dzbanem pełnym żywej i martwej wody, starczy, bym się lekko nachylił, a cieką ze mnie same piękne myśli, (...) tak więc właściwie nawet nie wiem, które myśli są moje i ze mnie, a które wyczytałem" B. Hrabal

-
- Tawerniak
- Numer GG: 1655216
- Kontakt:
Z tym zakresem to pojechałeś. Zdjęcie pod tym względem jest w porządku, sprawdź histogram.Narmo pisze:Kompozycja ładna, ale balans bieli skopany. Zakres tonalny stanowczo niewystarczający, za dużo martwych cieni.
Jeśli o mnie chodzi to dopaliłbym trochę te zielenie by żywsze były, bo nieco blade są

-
- Tawerniak
- Kontakt:
Oj Fuine... no sprawdzam;)
Chyba histogram mówi sam za siebie.
p.s. Choć o dziwo miałem na myśli cienie i ogólnie duży konrast.
Chyba histogram mówi sam za siebie.

"jestem dzbanem pełnym żywej i martwej wody, starczy, bym się lekko nachylił, a cieką ze mnie same piękne myśli, (...) tak więc właściwie nawet nie wiem, które myśli są moje i ze mnie, a które wyczytałem" B. Hrabal

-
- Tawerniak
- Kontakt:

-
- Tawerniak
- Kontakt:
heh, czegoś nie rozumiem.
mówię: za mały zakres tonalny, zwłaszcza w cieniach
Ty: nieprawda, sprawdź histogram
Ja: sprawdzam i potwierdzam moja zdanie (braki w cieniach i dodatkowo jeszcze większe przepały)
Ty: więcej jest przepaleń
Czy tylko dla mnie ostatnia odpowiedź nie ma sensu?
Przecież to nie zmienia faktu, że w cieniach są braki, a dodatkowo wykazało, że także druga strona wychodzi poza zakres.
A odnośnie tego że zdjęcie może być mdłe: racja może być, ale kiedy nieumiejętnie je obrabiamy. Nie wiem czy widziałem zdjęcie o 12EV, ale odpowienie poszerzanie zakresu nie musi więzać się z utratą kontrastu:
http://photo.net/photodb/photo?photo_id=5774338
http://farm1.static.flickr.com/49/16769 ... b6.jpg?v=0
http://www.flickr.com/photos/gregoryhug ... 103684653/
mówię: za mały zakres tonalny, zwłaszcza w cieniach
Ty: nieprawda, sprawdź histogram
Ja: sprawdzam i potwierdzam moja zdanie (braki w cieniach i dodatkowo jeszcze większe przepały)
Ty: więcej jest przepaleń
Czy tylko dla mnie ostatnia odpowiedź nie ma sensu?
Przecież to nie zmienia faktu, że w cieniach są braki, a dodatkowo wykazało, że także druga strona wychodzi poza zakres.
A odnośnie tego że zdjęcie może być mdłe: racja może być, ale kiedy nieumiejętnie je obrabiamy. Nie wiem czy widziałem zdjęcie o 12EV, ale odpowienie poszerzanie zakresu nie musi więzać się z utratą kontrastu:
http://photo.net/photodb/photo?photo_id=5774338
http://farm1.static.flickr.com/49/16769 ... b6.jpg?v=0
http://www.flickr.com/photos/gregoryhug ... 103684653/

-
- Tawerniak
- Kontakt:
Ona była po to, by Ci uświadomić, że niemożliwe jest złapanie takiej rozpiętości tonalnej przy wykonaniu tylko jednej ekspozycji.
A jak na zdjęciu część danych wychodzi poza zakres to czy to oznacza, że zdjęcie jest odrazu złe? Bo wg mnie nie.
Te "niedoświetlone" detale są tak małe, że wg mnie to i tak niewielka "strata".
Co do tych obrazków HDR - one fajnie wyglądają, bo przechodzą ostrą obróbkę w PSujce. Wyostrzanie, krzywe, podbicie kontrastu tonalnego i nasycenia. Strzel sobie kiedyś 3 klatki ze skokami +/- 2EV i złóż. Zobaczysz, że efekt jest cokolwiek inny
A jak na zdjęciu część danych wychodzi poza zakres to czy to oznacza, że zdjęcie jest odrazu złe? Bo wg mnie nie.
Te "niedoświetlone" detale są tak małe, że wg mnie to i tak niewielka "strata".
Co do tych obrazków HDR - one fajnie wyglądają, bo przechodzą ostrą obróbkę w PSujce. Wyostrzanie, krzywe, podbicie kontrastu tonalnego i nasycenia. Strzel sobie kiedyś 3 klatki ze skokami +/- 2EV i złóż. Zobaczysz, że efekt jest cokolwiek inny

-
- Tawerniak
- Kontakt:
Wiele razy to robiłem;) Trzeba wyjść z założenia, że złożenie zdjęć to początek a nie koniec pracy. 

-
- Tawerniak
- Kontakt:

-
- Chorąży
- Numer GG: 777575
ja to ogolnie ejstem za nieprzerabianiem zdjęć dlatego sma np. tez nieprzerabiam co wyszlo to wyszło tak udaje sie uchwycic moment nie inaczej. Fajnie ze wtym przypadku tez widac ze autor zdjecia staral sie uchwycic jakis widok uwiecznic go pewnie dla siebie na pozniej.. dlatego ocenie foto wysoko bo az na 4