W wieku 85 lat zmarł w Krakowie Stanisław Lem, jeden z najpopularniejszych i najbardziej cenionych polskich pisarzy, autor książek science-fiction.
O śmierci Lema poinformował asystent prasowy pisarza; PAP potwierdziła tę informację w Klinice Kardiologii Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego.
Stanisław Lem urodził się w 1921 r. we Lwowie. Debiutował w 1946 r. nowelą "Człowiek z Marsa". Pięć lat później ukazała się jego pierwsza powieść fantastyczno-naukowa "Astronauci". Kolejne dzieła Lema: "Powrót z gwiazd", "Solaris", "Opowieści o pilocie Pirxie", "Dzienniki Gwiazdowe", "Cyberiada", weszły do kanonu najsłynniejszych dzieł science-fiction XX wieku.
Ja się dowiedzioałem jakieś 10 minut temu. Skomentuje to tak:
Bo to dobry pisarz był.
Ciężko jest napisać coś konstruktywnego. Wielki, wspanaiały Polak, którego książki stały się kanonem SF. Niechaj spoczywa w pokoju.
"It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living."
-- Terry Pratchett
"Z głupotą się nie walczy, głupotę się omija"
No, żeczywiście dzieją się dziwne rzeczy, w tej naszej Polsce . Kilka dni temu zmarł mój śmieszny wójek, zawsze z nami żartowaliśmy, a teraz już go z nami nie ma. Nie wiem dokładnej daty śmierci, ale wiem że było to niedawno: zmarł także pisarz książek, ksiądz Twardowski...
Czytałem pare Jego książek... Arcydzieła! Mało kto potrafi pisać tak jak on. Świat jaki przedstawiał w swoich książkach był tak realny że wierzyłem w jego istnienie. Świetny pisarz nie ma co... Szkoda, że musiał odejść...
"It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living."
-- Terry Pratchett
Zacytuje tutaj tytuł jednego artykułu: "Lem wrócił do gwiazd".
-- Terry Pratchett