Książki które lubię, książki które polecam...

Biblioteka Światów
ODPOWIEDZ
Khazar
Mat
Mat
Kontakt:

Post autor: Khazar »

a ja polecam Andreasa Eschbacha "Video z Jezusem" - książka o pierwszym podróżniku w czasie i o jego zwłokach odnalezionych przez archeologów. I o nagranych filmach video z nagranym na nich Mesjaszem.
oraz trylogię Jacka Piekary o Mordimerze Maddredinie: "Sługa Boży", "Młot na czarownice" i "Miecz Aniołów"
Obrazek
Carchmage
Trocheiczny Tawerniak
Trocheiczny Tawerniak
Numer GG: 3654146

Post autor: Carchmage »

Dziś skończyłem genialne "Imię Róży" Umberto Eco. Fajna strasznie, ale czytało mi sie dłużej, ponieważ dużo tam filozoficznych rozważań, teologii itp. (brawa dla potencjału autora), i sporów nad tym, który papież właściwym jest itd. Dlatego czasem czytało mi się jakbym czytał ciąg takich samych liter, ale to tylko czasem :)
Śnieżysta równina, biały krąg księżyca,
Całunem przykryta nasza okolica,
I zawodzą w lasach brzozy w bieli całe.
Kto zginął tu? Umarł? Nie ja sam skonałem?

(Sergiusz Jesienin, 1925)
Khazar
Mat
Mat
Kontakt:

Umberto Eco to jeden z lepszych pisarzy XX wieku. Jego powieści są bardzo głębokie i mają zawsze w sobie jakieś rozważania filozoficzne. W szczególności "Imię Róży".
Obrazek
Darkelfft
Marynarz
Marynarz
Lokalizacja: z miejsca, gdzie mnie nogi zaniosły ( ostatnio trakt między Mantarem a Skulldust)
Kontakt:

Post autor: Darkelfft »

Czytałem to (tzn. Imię róży)
Polecam " Kod Leonarda da Vinci" (sam teraz czytam i mi się podoba)
Pałętam się tam i tu, zabijając rzezimieszków, cwaniaków, złodziei, oczyszczam arenę, pałętam się po lesie w nocy, bo jestem niezniszczalny Skrytobójca 10 poziomu :D...
Otchłań
Asthner
Tawerniany Bard
Tawerniany Bard
Numer GG: 4825300

Post autor: Asthner »

Mnie się "Imię Róży" kojarzy z książką Michaiła Bułchakowa- "Mistrz i Małgorzata". Dlaczego? Bo stoją u mnie obok siebie na półce. ;P

A "Mistrza..." należy koniecznie przeczytać... Świetna książka z bardoz wciągającą narracją i nietuzinkowymi wnioskami, jakie można z niej wyciągnąć. Aczkolwiek słyszałem, że bardzo gorliwym katolikom się ona nie podoba... (Czyżbym właśnie przekonał kogoś do przeczytania? ;P)
Peace was a lie, there was only passion. It gave me power, too much power to comprehend. Thus no victory was possible - only void remained. Yet my chains are broken and through the Force I'm free.
There is something to be learnt about irony here.
Carchmage
Trocheiczny Tawerniak
Trocheiczny Tawerniak

Noszę sie z zamiarem przeczytania Mistrza i Małgorzaty, bo juz tyle dobrych opinii słyszałem, ze chyba trza spróbować :).

Iblis
Szczur Lądowy
Kontakt:

Post autor: Iblis »

Mroczna Wieża -S.King
pozatym bardzo lubie U. Le Guin i cały jej archipelag.
ostatnio tez czytam C.S.Friedman i jej trylogię Zimnego Ognia, która bardzo mi sie podoba(jak narazie)
[ZURRA:]
You dare address me?
I was ancient when your ancestors
were naught but protoplasmic slime!
Falka
Tawerniana Wiewiórka
Tawerniana Wiewiórka
Numer GG: 1087314
Kontakt:

Post autor: Falka »

Carchmage pisze:Noszę sie z zamiarem przeczytania Mistrza i Małgorzaty, bo juz tyle dobrych opinii słyszałem, ze chyba trza spróbować :).
Predzej czy pozniej i tak bedziesz musial to przeczytac, bo to lektura szkolna (w kazdym razie w moim liceum byla obowiazkowa w 4 klasie), no chyba ze nalezsz do grona osob, ktore dla zasady zadnych lektor nie czytaja ;)
Sblam! | "Orły są duże i tupią"
Carchmage
Trocheiczny Tawerniak
Trocheiczny Tawerniak

A gdzie tam, lektury uwielbiam czytać, czasem tylko trafiaja sie nieciekawe. Ale ze do liceum jeszcze daleko, musze juz zaczac:)
A zeby nie było, że spamuję, to dorzucam jeszcze jedno: Seria o Marcie Patton i dwóch koleżkach. Trójka nastolatków bawi się w detektywów. Niezobowiązujaca lektura, ale przyjemnie mi się czytało, i jak mogłem, to brałem z biblioteki książki z tej serii. Napisał je Alex Hunter. Trzech Detektywów (Hitchcocka, ale chyba mi się tylko głupio wydaje, nie pamietam!) też jest podobne, ale nie czytałem. W każdej bibliotece chyba są.

Falka
Tawerniana Wiewiórka
Tawerniana Wiewiórka
Kontakt:

'Bozy bojownicy' Sapkowskiego - polecam. Pewnie i tak juz czytaliscie, ale co tam ;)

No i jeszcze '100 lat samotnosci' Marqueza.
Carchmage
Trocheiczny Tawerniak
Trocheiczny Tawerniak

Świetni "Boży Bojownicy" na długo pozostana mi w pamięci (patrz moj opis :) ). A teraz czytam "Władcę Much". Powieść Wiliama Goldinga o chłopcach zestrzelonych razem z samolotem, a reszta świata ponoć zniszczona przez wojnę nuklearna. Radzą sbie, są konflikty miedzy nimi... ale to jednak dzieci, więc czasami jest różnie. Alle odnosze wrażenie, ze pisarze często mają problem z opisaniem zachowania np. 12-latka. Robią z niego rozbestwionego bahora (trochę we "Władcy Much"), albo geniusza (w "Artemis Fowl"), ale ksiazki i tak bardzo fajne :). Jak skoncze Goldinga, to polecę ją, jeśli będzie warto.

renju
Szczur Lądowy
Kontakt:

Post autor: renju »

"Władca much" to genialna książka niemniej dla mnie przerażająca... To chyba nie będzie spojler jak powiem, że nie chodzi o to że reszta świata jest zniszczona przez wojne, o reszcie świata nie ma w ogóle mowy w tej książce, tylko o tych chłopcach na wyspie. Tia..."tylko". To książka o głębokim przesłaniu... Fajnie, że czytasz bo uważam że to powinna być lektura (a z tego co wiem to chyba nie jest przynajmniej ja tego nie miałam jako lekturę) i na pewno warto czytać.
Jeżeli chodzi o tytuł to: jedna z nazw diabła, szatana to Belzebub, a to w wolnym tłumaczeniu znaczy właśnie "władca, król much"...

#Edit#

Aha, zapomniałam. Co do genialnych dzieci to polecam cykl o Enderze ;)
(Orson Scott Card). Na razie czytałam tylko "Grę Endera", która jest po prostu świetna. Na pewno trzeba ją dorzucić do książek które polecam.
(BTW jak zaczęłam czytać to myślałam, że to jakieś dość nowe sf, [powiedzmy z ostatnich 10 lat], pozniej okazało się że to książka chyba z 70 lub 80 [ nie pamiętam dobrze] lat!! :o Świadczy to o genialności autora:)
"A droga była zaklęta, sennym zielem porośnieta, pełna ciszy i milczenia, i dziwnego przeznaczenia"
Carchmage
Trocheiczny Tawerniak
Trocheiczny Tawerniak

Popieram Renju. "Władca Much", któego juz ukończyłem, jest godny polecenia, ale na radosne przemyślenia tam nie czekajcie. Faktycznie, książka o głębokim przesłaniu i przerażajaca.
Poza tym przeczytałem na okładce, że Golding pisał książki pesymistyczne, które skrywały symbolike ludzkiego życia i zachowań innych. Polecam jednakże!:)

Sorry za nawalanie postów, i małe offtopy, ale tak wyszło :)

laRy
Kok
Kok

Post autor: laRy »

planescape torment - udreka, naprawde fajna ksiazka, ale niekazdemu sie podoba, a tak to jeszcze tkacza iluzji i reszte sagi ewy bialoleckiej. polecam!!!
Falka
Tawerniana Wiewiórka
Tawerniana Wiewiórka
Kontakt:

Co do 'Tkacza iluzji' sie zgadzam - ksiazka godna polecenia. Jak ktos z moich znajomych powiedzial, 'Harry Potter sie przy tym chowa' :)
Haer'dalis
Marynarz
Marynarz

Post autor: Haer'dalis »

Udzielam sie przy filmach, to i tu chyba moge :). Zaczne od krotkiej listy moich faworytow:
Oboroncy Krolestwa i Siewca Wiatru Kossakowskiej - to drugie nieco slabsze ale i tak przyjemnie sie czyta (Raziel ROX :D)
M i M :) Bulhakova - fascynujace postacie (zwlaszcza apoteoza kociej natury - Behemot :) ) ciekawa fabula i frapujace przeslanie
Sluga Bozy, Mlot na Czarownice i Miecz Aniolow Piekary - przygody pana Madderdina sa...wciagajace. Co wiecej zmierzaja w coraz ciekawszym kierunku (juz sie nie moge doczekac Lowcy Dusz, 5 zbioru opowiadan o Madderdinie i powiesci, ktore Piekara ma zamiar napisac...co wiecej Necrosis, choc inny bohater, tez sie ciekawie zapowiada :) )
Ksiega Jesiennych Demonow (niestety nie pamietam autorstwa). Czytalo sie to calkiem przyjemnie, a niektore wizje sa wstrzasajace...no i to zakonczenie. Tego sie nie spodziewalem.
Khazar
Mat
Mat
Kontakt:

Dobra, pewnie za to, co powiem, wbijecie mnie na pal, ale... POLECAM SERIĘ O HARRYM POTTERZE! Uf, ulżylo mi. Chyba mnie za to nie zabijecie. Prawda?
Obrazek
ODPOWIEDZ