Co obecnie czytacie?

Biblioteka Światów
ODPOWIEDZ
Nekonushi
Bombardier
Bombardier
Numer GG: 10332376
Kontakt:

Re: Co obecnie czytacie?

Post autor: Nekonushi »

Ja dopiero skończyłem sagę Wiedźmińską i łażę po bibliotekach w poszukiwaniu Dziennego Patrolu.
Obrazek
Obrazek
Czerwona Orientalna Prawica
Azrael
Bosman
Bosman
Numer GG: 0
Lokalizacja: Nie chcesz wiedzieć... naprawdę nie chcesz wiedzieć...

Post autor: Azrael »

Zamiast "Pomniejszych Bóst" przeczytałem "Czarodziciela", jestem w trakcie "Trzech Wiedźm", oraz:
"Jak zwyciężali najwięksi dowódcy" - nawet nie wiecie, jak wiele (tu zdradzam swój sekret :P) taktyk Napoleona, Alexandra, Cezara, Churchila :D można przenieśc do RTSów.

P.S Zabieram się za Wiedźmina, jednak chyba przypomnę sobie tylko przed tomy.
Grupa Nieszanowania Praw Ludzkich oraz Wspierania Bratniej Nienawiści na Tawernie

Azrael (Śmierć Wszechświatów) jest ich władcą. Wszystkie inne Śmierci są zależne od niego.
Trankvilus
Marynarz
Marynarz

Post autor: Trankvilus »

muszewpisac10znakow
Ostatnio zmieniony czwartek, 17 lipca 2014, 10:28 przez Trankvilus, łącznie zmieniany 1 raz.
Koyaanisqatsi!
Matius
Szczur Lądowy
Numer GG: 1551199

Post autor: Matius »

Aktualnie przerabiam "Piekło i szpadę" Feliksa Kresa, a następne lektury już czekają.
I na dodatek tyle ciekawych książek ostatnio w księgarni widziałem, brak jedynie czasu... :)
Elfin
Mat
Mat
Numer GG: 9599112

Post autor: Elfin »

Niedługo skończę sagę Wiedźmina (no.. mam dużo czasu :D ) a potem biorę się za Pana Lodowego Ogrodu (lepiej późno niż wcale) i Kłamcę (patrz powyższy komentarz).. Potem... Nie wiem.. Muszę poczytać :)
Oso
Tawerniany Księgarz
Tawerniany Księgarz
Numer GG: 9053067

Post autor: Oso »

W końcu wystarczający zastrzyk funduszy. Będę mógł dokończyć trylogię Mroczne Materie. Magiczny nóż i Bursztynowa luneta już do mnie idą :D
"Bądź ponad to, spraw by się przestał liczyć, to sobie wreszcie pójdzie. Bo jeśli się przejmiesz tym, co on wygaduje, i skupisz całą uwagę na walce z nim, to tym samym uznasz, że może mieć rację i wtedy będzie po tobie."
komodor
Pomywacz

Post autor: komodor »

Od 4 dni czytam jeden z prezentów spod choinki- książkę ,,Po słowiczej podłodze" autorstwa Lian-a Hearn-a. Dawno nie czytałem czegoś, co tak łatwo się czyta, a do tego tak ciężko się od tego oderwać. Polecam wszystkim, a zwłaszcza fanom powieści przygodowych rozgrywających się w feudalnej Japonii.
Ravandil
Tawerniany Leśny Duch
Tawerniany Leśny Duch
Numer GG: 1034954

Post autor: Ravandil »

Ech, powoli odgrzebuję się z lektur... Jeszcze tylko "Inny Świat" potrzebny do prezentacji maturalnej, a potem skończę czytać "Piątego Jeźdźca Apokalipsy" i wezmę się za "Liżąc ostrze" Ćwieka. Może być ciekawe, choć tytuł co najmniej dziwny (a tekst na tyle okładki nieco głupawy :P ). A potem pewnie poleci coś z Pratchetta :)
Nordycka Zielona Lewica

Obrazek
http://www.lastfm.pl/user/Ravandil/

Obrazek
Aileen
Szczur Lądowy
Numer GG: 8723783

Post autor: Aileen »

"Liżąc ostrze" właśnie leży u mnie na biurku i czeka na kontynuację. Początek czytało się naprawdę lekko i przyjemnie... szkoda, że nie dane będzie mi jej dokończyć przez najbliższy tydzień <sesja się zbliża wielkimi krokami ;) >. Jak dotąd trafiłam na kilka sprzecznych ze sobą recenzji na temat tej pozycji i z chęcią zweryfikowałabym je w końcu osobiście :)

btw. czy ktoś z Was czytał "Polowanie na jednorożca"?
Następnym razem, gdy poczujesz się doskonały, spróbuj się przejść po wodzie.
Awatar użytkownika
BAZYL
Zły Tawerniak
Zły Tawerniak
Numer GG: 3135921
Kontakt:

Post autor: BAZYL »

Aileen pisze:btw. czy ktoś z Was czytał "Polowanie na jednorożca"?
Ja czytałem opowiadanie, które zostało rozwinięte w tę powieść i muszę przyznać, że było jednym z najlepszych opowiadań jakie czytałem. Nie wiem jak to się przeniesie na powieść, ale gdybym miał prosty wybór - czytać albo nie, to bym się zbytnio nie zastanawiał.
Pierwszy Admirał Niezwyciężonej Floty Rybackiej Najjaśniejszego Pana, Postrach Mórz i Oceanów, Wody Stojącej i Płynącej...
Deep
Chorąży
Chorąży

Post autor: Deep »

Wziąłem się za to co powinienem wreszcie.
Mianowicie "Pan Tadeusz". Po nim pójdzie być może "Warszawianka" ale raczej mysle, ze jednak coś Pratchetta :P
.
Falka
Tawerniana Wiewiórka
Tawerniana Wiewiórka
Numer GG: 1087314
Kontakt:

Post autor: Falka »

W końcu przyszła pora na "Pana Lodowego Ogrodu" - dowiem się wreszcie, czym się tak wszyscy podniecali.
Sblam! | "Orły są duże i tupią"
AsiaWZieleni
Marynarz
Marynarz

Post autor: AsiaWZieleni »

komodor pisze:Od 4 dni czytam jeden z prezentów spod choinki- książkę ,,Po słowiczej podłodze" autorstwa Lian-a Hearn-a. Dawno nie czytałem czegoś, co tak łatwo się czyta, a do tego tak ciężko się od tego oderwać. Polecam wszystkim, a zwłaszcza fanom powieści przygodowych rozgrywających się w feudalnej Japonii.
Muszę przyznać, miłe mam odczucia po przeczytaniu tej książki. "Na posłaniu z trawy" również ciekawe, ale trylogii nie skończyłam - fabuła 3. tomu była zbyt niepłynna i ogólnie nieciekawa w porównaniu do poprzednich części.

Aktualnie czytam eseje Camusa. Tłumaczenie kiepskie, chwilami ciężko zrozumieć, o co chodzi, ale autor mnie interesuje.
Nie ma tego złego, co do domu poszedł
Awatar użytkownika
BLACKs
Tawerniany Cygan
Tawerniany Cygan

Post autor: BLACKs »

Skończyłem czytać Neuromancera Williama Gibsona. Wciąga niczym narkotyk. Zaletą jest cyberpunkowy klimat - co chwilę można znaleźć motyw, który inspirował twórców CP2020: pazurki Molly, Sieć, deki, korporacje. Wadą są fragmenty książki, w których naprawdę można się pogubić. Tak czy inaczej polecam. Miło czasami sięgnąć po stare klasyki ^^.
Mekow
Bosman
Bosman

Post autor: Mekow »

Obecnie czytam 7 część Harrego - "Harry Potter i insygnia śmierci".
Ciężko jest mi się od niego oderwać (gdyby nie to, że dziele się książką z kimś, to nie byłoby tego posta).

Jak skończe, to cała seria Harrego stanowić będzie ponad 70% przeczytanych przeze_mnie książek (razem będzie ich już 9).
Ostatnio bardzo mało sesji się tu gra... ciekawe dlaczego?
Odnosi się wrażenie, że to forum wymiera :?

Ostatnio edytowano piątek, 30 luty 2012, 14:76 przez Mekow, łącznie edytowano 28 razy
Phoven
Bosman
Bosman

Post autor: Phoven »

Mekow pisze:Obecnie czytam 7 część Harrego - "Harry Potter i insygnia śmierci".
Ciężko jest mi się od niego oderwać (gdyby nie to, że dziele się książką z kimś, to nie było by tego posta).

Jak skończe, to cała seria Harrego stanowić będzie ponad 70% przeczytanych przezemnie książek (razem będzie ich już 9).
Chyba coś źle zrozumiałem, przeczytałeś 9 książek w życiu ^_-"? Czy to po prostu niedopowiedzenie? :P

Wypada chyba swoją styczniową listę przebojów podać - przez większość ferii zmuszony byłem leżeć chory w domu, więc trochę czasu więcej na dobrą lekturę sie ostało.* ;]

Więc styczeń to:
:arrow: "Siewca Wiatru" Maji Lidii Kossakowskiej <- Tytuł dobry ale nie tak świetny jak mógłbym to wyczytać z recenzji - autorce niestety dość często zdarza się nieodpowiednio dawkować emocje towarzyszące czytaniu przez co w niektórych (z punktu widzenia fabuły) bardzo ważnych wydarzeniach zwyczajnie chce się spać*.
:arrow: "Złodziej Czasu" Prachetta po raz kolejny. ;P
:arrow: "Państwo Hitlera" Gotza Aly'ego <= Szczypta historii
:arrow: "Hamlet" <= Na przeczytanie którego mieliśmy miesiac a biedny Phoven przez swoją amnezje musiał przewertować dokładnie ten dramat w jeden wieczór. ;P
:arrow: "Mein Kampf" i "Biblia białego człowieka" <= A tak ostatnio zainteresowałem się ponownie ideologia faszystowską** - i powróciłem do tych od dawna (co chyba zrozumiałe ;P) nie czytanych książek.
:arrow: No i trzy ostatnie Pottery - muszę sobie nieco przypomnieć przed lekturą tego ostatniego tomu. :P

Więcej grzechów nie pamiętam :P

*No dobra, inna sprawa, że czytam niemal wyłącznie wieczorami, w łóżku - wiec motywacje do spania mam całkiem dużą. :P
** Zanim jakiś oszołom wyleci z pianą na ustach - nie, nie jestem zwolennikiem wszelkich form ideologicznych zawartych w tych pozycjach - jestem jednak zainteresowany punktem widzenia każdej ze stron ze względu na chęć pełniejszego obrazu tych ideologii w swoich oczach - poprzez poznanie źródeł. :P

EDIT: Ble ;P Ale paskudne błędy porobiłem. ;P Cóż, zamulenie postszkolne biednego Phovena też dopadło - wybaczcie moje wierne fanki. ;P
(Ale żeby pomylić Maję z Marią... :D - Oso)
Awatar użytkownika
BLACKs
Tawerniany Cygan
Tawerniany Cygan

Post autor: BLACKs »

** Zanim jakiś oszołom wyleci z pianą na ustach - nie, nie jestem zwolennikiem wszelkich form ideologicznych zawartych w tych pozycjach - jestem jednak zainteresowany punktem widzenia każdej ze stron ze względu na chęć pełniejszego obrazu tych ideologii w swoich oczach - poprzez poznanie źródeł.
Wszyscy poza mną powinni w to uwierzyć. ;)
A od siebie do listy styczniowych przebojów dorzucam Z. Herberta "Barbarzyńca w Ogrodzie". Bardzo dobry i interesujący zbiór esejów.
ODPOWIEDZ