Książki które lubię, książki które polecam...

-
BochN
- Majtek

- Numer GG: 12017892
Re: Książki które lubię, książki które polecam...
De gustibus non est disputandum, no nie?

-
Werewolf
- Pomywacz
- Numer GG: 0
- Lokalizacja: Z miejsca gdzie psy d**ami szczekają a wrony zabijają się o znak "koniec świata"
"Conan": "wojownik" i "barbarzyńca" Roberta E. Howarda. Całkiem fajne heroic fantasy, choć osobiście za tym gatunkiem nie przepadam. Trochę za szybko wszystko tam się dzieje... i ILOŚĆ tomów
!!! Ale najważniejsze, że ciekawe no i prekursor kanonu.
Does it matter what is on the top?
Way too down below, that's how this werewolf burns in me
O God, I see the light again
I'm gonna be getting someone in my brain
Way too down below, that's how this werewolf burns in me
O God, I see the light again
I'm gonna be getting someone in my brain

-
Kruk
- Majtek

- Numer GG: 5250226
Wszystko Neila Gaimana. W szczególności Amerykańscy Bogowie, Gwiezdny Pył i dwa zbiory opowiadań: Dym i Lustra oraz Rzeczy Ulotne.
Gaiman ma, jak dla mnie, multum świeżych pomysłów, okraszonych doskonałą, rozpoznawalną narracją i stylem (dla polskiego czytelnika spore znaczenia ma świetny przekład Pauliny Braiter, która zajęła się, jeśli mnie pamięć nie zawodzi, tłumaczeniem wszystkich wydanych w kraju książek tego autora).
Polecam też Dobry Omen Pratchetta i Gaimana. Lekka, ciekawa powieść.
A z rodzimych autorów zdecydowanie cykl o Mordimerze Jacka Piekary. Jak dotąd Sługa Boży, Młot na Czarownice, Miecz Aniołów i Łowcy Dusz. Same zbiory opowiadań (obszernych), w planie także powieść.
Gaiman ma, jak dla mnie, multum świeżych pomysłów, okraszonych doskonałą, rozpoznawalną narracją i stylem (dla polskiego czytelnika spore znaczenia ma świetny przekład Pauliny Braiter, która zajęła się, jeśli mnie pamięć nie zawodzi, tłumaczeniem wszystkich wydanych w kraju książek tego autora).
Polecam też Dobry Omen Pratchetta i Gaimana. Lekka, ciekawa powieść.
A z rodzimych autorów zdecydowanie cykl o Mordimerze Jacka Piekary. Jak dotąd Sługa Boży, Młot na Czarownice, Miecz Aniołów i Łowcy Dusz. Same zbiory opowiadań (obszernych), w planie także powieść.
Sex, Drogen und Industrial

-
essence
- Szczur Lądowy
- Numer GG: 0
Przebrnęłam przez całe 37 stron, nie znalazłam (chyba) tego, czego szukałam, ale jestem już tak zdesperowana, że zapytam, chociaż może się wygłupię
Mam nadzieję, że mi pomożecie...
Jakiś (dłuuuuugi) czas temu dorwałam książkę brata i siedzi mi w głowie do tej pory. To było naprawdę dawno, więc nie pamiętam ani tytułu, ani autora, w zasadzie jedyne co wiem - to że wtedy mi się podobała

Ogólnie z tego co kojarzę, rzecz dotyczyła grupy zapaleńców RPG, a działa się w świecie gry... Więcej - niestety - nie jestem w stanie powiedzieć, ale jeśli ktokolwiek z Was kojarzy taki motyw z jakiejkolwiek książki - będę BARDZO wdzięczna za wskazówki.
Po prostu muszę ją jeszcze raz przeczytać.
Jakiś (dłuuuuugi) czas temu dorwałam książkę brata i siedzi mi w głowie do tej pory. To było naprawdę dawno, więc nie pamiętam ani tytułu, ani autora, w zasadzie jedyne co wiem - to że wtedy mi się podobała
Ogólnie z tego co kojarzę, rzecz dotyczyła grupy zapaleńców RPG, a działa się w świecie gry... Więcej - niestety - nie jestem w stanie powiedzieć, ale jeśli ktokolwiek z Was kojarzy taki motyw z jakiejkolwiek książki - będę BARDZO wdzięczna za wskazówki.
Po prostu muszę ją jeszcze raz przeczytać.

-
Alucard
- Bosman

- Numer GG: 9149904
Coelho pod każda postacią. Więcej nie trzeba mówić. Ksiażki krótkie, ale zmuszające do refleksji. Dla mnie najlepsza literatura jaka czytałem.
WARTO WYCINAC DRZEWA!!! NA POHYBEL EKOLOGOM!!!
WARTO WYCINAC DRZEWA!!! NA POHYBEL EKOLOGOM!!!
Mroczna partia zjadaczy sierściuchów
Czerwona Orientalna Prawica
Czerwona Orientalna Prawica

-
Sainkroth
- Szczur Lądowy
Dzisiaj skończyłem 3 tom powieści Rity Monaldi i Francesco Sortiego "Veritas".
Ogólnie bardzo polecam wszystkie książki, czyli "Imprimatur", "Secretum", "Veritas", a już niedługo także "Mysterium", które będzie chyba wieńczyć całą historię. Polecam w szczególności osobom zainteresowanym historią, bo można z tego naprawdę dużo ciekawych rzeczy wyciągnąć, których nie znajdziecie w podręcznikach. Całość akcji dzieje się w czasach najazdu turków (i okresie po oblężeniu Wiednia), czyli przełom XVII-XVIII w.
A tak poza tym mogę jeszcze rzucić ciekawymi, pewnie znanymi wielu tytułami - "Piekło i szpada" Feliksa W. Kresa; "Uczeń Skrytobójcy" Robin Hobb; "Cień Templariusza" Nurii Masot; i zdecydowanie osławioną już książkę o odpychającym na początku tytule "Imię Róży" Umberta Eco.
Jeszcze co do książek historycznych, Kazimierz Korkozowicz i przygody Czarnego
Ogólnie bardzo polecam wszystkie książki, czyli "Imprimatur", "Secretum", "Veritas", a już niedługo także "Mysterium", które będzie chyba wieńczyć całą historię. Polecam w szczególności osobom zainteresowanym historią, bo można z tego naprawdę dużo ciekawych rzeczy wyciągnąć, których nie znajdziecie w podręcznikach. Całość akcji dzieje się w czasach najazdu turków (i okresie po oblężeniu Wiednia), czyli przełom XVII-XVIII w.
A tak poza tym mogę jeszcze rzucić ciekawymi, pewnie znanymi wielu tytułami - "Piekło i szpada" Feliksa W. Kresa; "Uczeń Skrytobójcy" Robin Hobb; "Cień Templariusza" Nurii Masot; i zdecydowanie osławioną już książkę o odpychającym na początku tytule "Imię Róży" Umberta Eco.
Jeszcze co do książek historycznych, Kazimierz Korkozowicz i przygody Czarnego

-
Deep
- Chorąży

Jestem w fazie czytania trylogii o Reinmmarze de Bielau Sapkowskiego (tzn jestem po Narrenturmie i Bożych Bojownikach, czeka mnie jeszce Lux Perpetua) i jestem na prawdę pod wrażeniem. Bardzo mi się książki podobają i polecam z całego serca.
.

-
Falka
- Tawerniana Wiewiórka

- Numer GG: 1087314
- Kontakt:
Deep, nie polecaj za szybko, jeszcze Lux Perpetua przed Tobą... Która, w porównaniu z poprzednimi częściami, wypada niezbyt dobrze. Nic więcej nie napiszę, żeby nie spoilerować (choć korci mnie bardzo).
Ogólnie seria zapowiada się bardzo dobrze, ale po przeczytaniu wszystkich 3 tomów jest tylko dobra. Coś Sapkowskiemu ostatnie tomy nie wychodzą... (podobnie było w przypadku Wiedźmina).
Ze swojej strony natomiast polecę Rzeczy ulotne Gaimana. Właśnie sobie kończę powoli czytanie i jestem zadowolona. Całość zasługuje na mocne 5 mimo że dwa opowiadania mi się nie podobały w ogóle (ale czym są dwa pośród trzydziestu?). Za to było kilka perełek, do których będę wracać -- chociażby taki Goliat, napisany specjalnie dla braci Wachowskich przed premierą pierwszej części Matriksa (podobno jest dostępny na oficjalnej stronie filmu, nie chciało mi się szukać). Świetny jest także wiersz o dniu, w którym przybyły spodki i tekst o tym, jak rozmawiać z dziewczynami na prywatkach. Gaiman rządzi, jak zawsze :)
Ogólnie seria zapowiada się bardzo dobrze, ale po przeczytaniu wszystkich 3 tomów jest tylko dobra. Coś Sapkowskiemu ostatnie tomy nie wychodzą... (podobnie było w przypadku Wiedźmina).
Ze swojej strony natomiast polecę Rzeczy ulotne Gaimana. Właśnie sobie kończę powoli czytanie i jestem zadowolona. Całość zasługuje na mocne 5 mimo że dwa opowiadania mi się nie podobały w ogóle (ale czym są dwa pośród trzydziestu?). Za to było kilka perełek, do których będę wracać -- chociażby taki Goliat, napisany specjalnie dla braci Wachowskich przed premierą pierwszej części Matriksa (podobno jest dostępny na oficjalnej stronie filmu, nie chciało mi się szukać). Świetny jest także wiersz o dniu, w którym przybyły spodki i tekst o tym, jak rozmawiać z dziewczynami na prywatkach. Gaiman rządzi, jak zawsze :)
Sblam! | "Orły są duże i tupią"

-
Ardel
- Kok

- Numer GG: 8570942
A ja polecam bardzo trylogię 'Zima Świata' Michael'a Scott'a Rohan'a
Jedna z najlepszych czytanych przeze mnie książek. Postawiłbym 6 z minusem. Bardzo dobrze opisane są uczucia bohatera, choć książka jest pisana w trzeciej osobie. Prawdziwa perełka
Jedna z najlepszych czytanych przeze mnie książek. Postawiłbym 6 z minusem. Bardzo dobrze opisane są uczucia bohatera, choć książka jest pisana w trzeciej osobie. Prawdziwa perełka

-
Jelcyn
- Bombardier

- Numer GG: 9025892
- Kontakt:
To może ja zaproponuje kilka mniej znanych książek, raczej podchodzących pod lektury (bądź nimi będące)
"Medaliony" Zofii Nałkowskiej - 70 stron napisanych niezwykle prostym, czasem wręcz ubogim językiem, które dzięki genialnie wkomponowanym przemilczeniom i relacjom naocznych świadków, opowiadają o losach Polaków i Żydów podczas II Wojny Światowej.
Polecam także opowiadania Stefana Żeromskiego pt. "Rozdziobią nas kruki i wrony" i "Echa leśne" - oddające nastroje po powstaniu, opisujące ludzi, których pokonano.
Wartą przeczytania uważam książkę pt. "Zew Krwi" Jacka Londona (ten od "Białego Kła") - mówiąca o życiu psów-wilków podczas gorączki złota na Alasce. Mocno nacechowana wartościami pionierskimi charakterystycznymi dla tego okresu w historii Ameryki.
A także "Starą Baśń" Józefa Ignacego Kraszewskiego - myślałem, że będzie nudna, z tymi swoimi przydługimi opisami przyrody, ale jestem w połowie książki i powiem, ze potrafi wciągnąć, a że opisuje kulturę Słowian, może okazać się przydatna dla Mistrzów gry, którzy lubią "Druidzkie" klimaty.
"Medaliony" Zofii Nałkowskiej - 70 stron napisanych niezwykle prostym, czasem wręcz ubogim językiem, które dzięki genialnie wkomponowanym przemilczeniom i relacjom naocznych świadków, opowiadają o losach Polaków i Żydów podczas II Wojny Światowej.
Polecam także opowiadania Stefana Żeromskiego pt. "Rozdziobią nas kruki i wrony" i "Echa leśne" - oddające nastroje po powstaniu, opisujące ludzi, których pokonano.
Wartą przeczytania uważam książkę pt. "Zew Krwi" Jacka Londona (ten od "Białego Kła") - mówiąca o życiu psów-wilków podczas gorączki złota na Alasce. Mocno nacechowana wartościami pionierskimi charakterystycznymi dla tego okresu w historii Ameryki.
A także "Starą Baśń" Józefa Ignacego Kraszewskiego - myślałem, że będzie nudna, z tymi swoimi przydługimi opisami przyrody, ale jestem w połowie książki i powiem, ze potrafi wciągnąć, a że opisuje kulturę Słowian, może okazać się przydatna dla Mistrzów gry, którzy lubią "Druidzkie" klimaty.
"It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living."
-- Terry Pratchett
"Z głupotą się nie walczy, głupotę się omija"
-- Terry Pratchett

-
Trankvilus
- Marynarz

muszewpisac10znakow
Ostatnio zmieniony czwartek, 17 lipca 2014, 11:19 przez Trankvilus, łącznie zmieniany 1 raz.
Koyaanisqatsi!

-
Loki6
- Szczur Lądowy
- Numer GG: 8332212
polecam całą serię Terrego Godkina o "MIeczu Prawdy" bardzo wciągające książki ale dla niektórych za grube(ok. 1000 stron każda<to jest średnia jedne więcej drugie mniej>)

-
Ravandil
- Tawerniany Leśny Duch

- Numer GG: 1034954
Przeczytałem właśnie "Dzienny Patrol", drugie ogniwo trylogii Siergieja Łukjanienki. Wrażenia? Wiedziałem, że seria ma raczej specyficzny klimat, raczej takie "subtelne" fantasy, w "Dziennym Patrolu" akcji jest odczuwalnie mniej niż w "Nocnym Patrolu", do tego bardzo wolno się rozkręca, a pierwsze 1/3 książki jest przegadane (co nie znaczy, że nie ma tam istotnych wydarzeń). A co najlepsze... dalej świetnie się to czyta. Nie wiem, czy to moje umiłowanie do rosyjskiej literatury, czy do fantasy samego w sobie, ale uważam tę książkę za godną uwagi 

-
Tevery Best
- Tawerniak

- Numer GG: 10455731
Pewnie wiele osób już to mówiło (tak mi się z pamięci wydaje), ale co tam. "Operacja Dzień Wskrzeszenia" Andrzeja Pilipiuka. Genialna książka, choć ma 500 stron, wchłonąłem ją nosem w jeden dzień. Wartka akcja, wyraziści bohaterowie, świetnie skonstruowany świat przedstawiony, zgadzają się wszystkie detale. Perfekcyjna książka.

-
Jelcyn
- Bombardier

- Numer GG: 9025892
- Kontakt:
Hmm, to ja polecę coś stonowanego mianowicie "Wyspy Bezludne" Waldemara Łysiaka. Książka opowiada o samotności różnych ludzi, którzy byli zesłani, więzieni na wyspach, lub się na nich rozbili. Mamy tu samotność Robinsona Crusoe, Napoleona Bonaparte, generalnie o ludziach samotnych przez pryzmat wysp (kurde, ale to ciężko wytłumaczyć, lepiej sami przeczytajcie). Łysiak, pomimo jego charakterystycznego, rozlazłego stylu pisania, skrzy intelektem, a opowiadanie o wyspie Robinsona po prostu powala swą przewrotnością i ironią. Gorąco polecam.
"It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living."
-- Terry Pratchett
-- Terry Pratchett

-
Gabriel-The-Cloud
- Marynarz

- Numer GG: 5181070
"Zakon Krańca Świata" tom pierwszy i drugi. Powodów jest kilka. Primo: Maja Lidia Kossakowska nigdy badziewia nie napisała
Kobieta ma ciekawy styl, Przystępny, a jednocześnie z klasą. Sekundo: fabuła jak dla mnie jest dość oryginalna - nie nudziłam się ani razu podczas czytania
Tertio: jak zawsze genialne postacie - gburowaty Lars Bergerson, tajemniczy szef Tancerzy Angelos, szurnięta Miriam... Tak, to zdecydowanie warto przeczytać - doskonała zabawa, jak przy każdej książce tejże autorki. Jedna rada: lepiej zacząć czytać w trakcie jakiś dni wolnych, bo cholernie wciąga ;P

-
Deep
- Chorąży

Z czystym sumieniem mogę wam polecić "Dzienniki Gwiazdowe" Lema. Książka bardzo przypada do gustu. Mnóstwo absurdalnego humoru, zabawnych sytuacji wciąga jak nic.
.