Manga i Anime

Biblioteka Światów
ODPOWIEDZ
Adamir
Marynarz
Marynarz

Re: Manga i Anime

Post autor: Adamir »

Może wreszcie przekonam się do mangi - zaraz zabieram się do obejrzenia Hellsinga.
[url=irc://quakenet/tawerna-rpg]Obrazek[/url]
Sihamaah
Bosman
Bosman
Numer GG: 11803348

Post autor: Sihamaah »

Hellsing strasznie się ślimaczy :( Ja polecam coś innego na start :P Mnie ostatecznie przekonało Death Note, za świetne postacie, rysunki, muzykę, klimat, fabułę... Przynajmniej pierwsze 17 odcinków :P Potem raczej słabo.
Mów mi Sih :)
Kanał IRC Tawerny RPG: [url=irc://irc.npircs.pl/tawerna-rpg]KLIK![/url]
Link nie działa? Używaj Opery lub zainstaluj Chatzillę, jeśli używasz Firefoxa. PS.[url=irc://quakenet/tawerna-rpg]STARY KANAŁ TUTAJ[/url]
Suigetsu
Pomywacz
Numer GG: 13716537
Kontakt:

Post autor: Suigetsu »

Ja bym Detah note nie polecał na początek :P
Bardziej Bleach, czy Helsing choć potem jest nuuuudny :D, ja zacząłem od Dragon Balla i Rycerzy Zodiaku potem Elfen Lied i Love Hina, Oh! My Goddess... itd.
"Jako żeś spadł z nieba Lucyferze, któryś rano wschodził'
Brandergen
http://img141.imageshack.us/img141/3324 ... luedt8.jpg
kaziu
Mat
Mat
Numer GG: 7230085

Post autor: kaziu »

Panowie - on chciał się przekonać do mangi a nie do anime ; ja polecam na początek przeczytać hellsinga bardzo dobra manga, o wiele lepsza od anime, które nie dość, że nie jest zgodne z fabułą(chodzi mi o serial) to jeszcze jest mierne w porównaniu do komiksu(Hellsing OAV jeszcze daje radę)

Ja tam zaczełem oglądać od Slayersów(1-2-3)/DB/ Dr. Slumpa na tvn7 no i potem Sailor Moon -> POKEMONY ->tu długo nic -> Kolega pokazał mi Hellsinga - zaczełem z pewną świadomością czytać/oglądać Mange i Anime ^.^
t0m3ek
Mat
Mat
Kontakt:

Post autor: t0m3ek »

A moim zdaniem anime Hellsinga zjada mangę na śniadanie. Ta druga jest dla mnie po prostu pisana pod elo-czytelnika w wieku 14 lat co jara się wampirami.
Meniyaki tsukete shinugaii!
Ravandil
Tawerniany Leśny Duch
Tawerniany Leśny Duch
Numer GG: 1034954

Post autor: Ravandil »

Ostatnio - co pewnie ucieszy Oso - pozytywne wrażenie zrobili na mnie Slayersi. Lekkie, zabawne, efektowne - idealne żeby się rozerwać. Pewnie nie wytrzymałbym dłuższego posiedzenia (Sailor Moon potrafiłem chłonąć po 8 odcinków pod rząd), ale tak 1-2 odcinki dobrze robią na nerwy. Jak nie będę wiedział co zrobić ze sobą w nocy w akademiku to będzie jak znalazł :P
Nordycka Zielona Lewica

Obrazek
http://www.lastfm.pl/user/Ravandil/

Obrazek
Craw
Bosman
Bosman
Numer GG: 5454998

Post autor: Craw »

t0m3ek pisze:A moim zdaniem anime Hellsinga zjada mangę na śniadanie. Ta druga jest dla mnie po prostu pisana pod elo-czytelnika w wieku 14 lat co jara się wampirami.
No wlasnie jest na odwrot - to animiec jest taki - pelen powagi, mhrocku itp. Manga zas to akcja polaczona z lekka komedia w stylu gore podlana popkulturowym sosem.
t0m3ek
Mat
Mat
Kontakt:

Post autor: t0m3ek »

Może kilka pierwszych chapterów, bo to co się dzieje później z nazistami to dla mnie porażka i tyle.
Meniyaki tsukete shinugaii!
Juugo
Szczur Lądowy
Numer GG: 0

Post autor: Juugo »

Mi się tam podoba i anime i manga ale gdyby to było głosowanie wybrałbym mange xdd
Azrael
Bosman
Bosman
Lokalizacja: Nie chcesz wiedzieć... naprawdę nie chcesz wiedzieć...

Post autor: Azrael »

Przeczytałem pierwszy chapter Vampire Knight i...
1. Mógłby mi ktoś wytłumaczyć co to jest "pureblood"? Nie znam dobrze angielskiego i nie jestem pewien czy zrozumiałem.
2. Powie mi ktoś czy warto czytać dalej, albo czy warto obejrzeć anime?
3. Jeśli tak, to które lepsze.

Jeśli chodzi o moje osobiste odczucia, to uważam iż pomysł jest stosunkowo oryginalny i samo to umieszcza go w dogodnej pozycji na ciekawą fabułę(choć mam tak przy większości tytułów .... no i choć (może z zazdrości :D) wkurzają mnie piękne wampiry. Kreska jest wyjątkowo dokładna (przynajmniej jak na moje skromne przeżycia z japońską sztuką rysunku), a oprócz dużych oczu, pięknych bez wyjątku wkurzają mnie tylko włosy.
Grupa Nieszanowania Praw Ludzkich oraz Wspierania Bratniej Nienawiści na Tawernie

Azrael (Śmierć Wszechświatów) jest ich władcą. Wszystkie inne Śmierci są zależne od niego.
Isztar
Szczur Lądowy

Post autor: Isztar »

A tak będąc w temacie anime..niedawno szperając w necie znalazłam recenzję filmu anime, dość mało znanego oraz niezwykle, jak wynikało z recenzji, ciekawego 'Kanashimi no Beradona' albo 'Belladonna of Sadness'. I chciałabym się dowiedzieć, jeśli ktoś go już oglądał, czy faktycznie jest wart obejrzenia , jakkolwiek naiwnie to brzmi zwłaszcza, że z forum nie trafiłam (tematyka) mimo iż wątek mówi o anime a ich miłośników nie brakuje ^^'
Ja samica, tak właśnie ;P
Awatar użytkownika
Solarius Scorch
Bosman
Bosman

Post autor: Solarius Scorch »

Azrael pisze:1. Mógłby mi ktoś wytłumaczyć co to jest "pureblood"? Nie znam dobrze angielskiego i nie jestem pewien czy zrozumiałem.
Pureblood oznacza osobę "czystej krwi", cokolwiek to znaczy w tej mandze.
Azrael
Bosman
Bosman
Lokalizacja: Nie chcesz wiedzieć... naprawdę nie chcesz wiedzieć...

Post autor: Azrael »

Pureblood oznacza osobę "czystej krwi", cokolwiek to znaczy w tej mandze
Tak właśnie podejrzewałem, ale raczej chodzi mi o to czym wyróżniają się wampiry czystej krwi.
(chyba chodzi tylko o to, że jeśli wampir z czystą krwią ugryzie człowieka to wtedy ten również stanie się wampirem, ale wspominają tam o tym tak często, że chyba coś pominąłem)
Grupa Nieszanowania Praw Ludzkich oraz Wspierania Bratniej Nienawiści na Tawernie

Azrael (Śmierć Wszechświatów) jest ich władcą. Wszystkie inne Śmierci są zależne od niego.
Adamir
Marynarz
Marynarz

Post autor: Adamir »

Obejrzałem już prawie całe Elfen Lied. Chyba zmienię swoje zdanie o anime ;p Podoba mi się, wciąga, ma klimat.
[url=irc://quakenet/tawerna-rpg]Obrazek[/url]
Force
Bosman
Bosman

Post autor: Force »

Ja chrzanie, obejrzyjcie sobie

PERFECT BLUE

kto to przegapił, ma zaległości.
Polska Partia Piwa - Sekcja Paladynów Żubra
Obrazek
Obrazek
Phoven
Bosman
Bosman

Post autor: Phoven »

Yep, Perfect Blue to mistrzostwo - i muszę to przyznać nawet ja, który mangi nie dzierżę tak bardzo jak pana prezydenta. ;P
Inna sprawa, ze to chlubny wyjątek - jeszcze Elfen Lied i Ghost in the Shell jeszcze jakoś dają radę - reszta, lepiej nie komentować.
Oczywiście to być może sprawa mojej niewiedzy - ale jak sprawdzam polecane elohity w stylu Hellsinga czy Naruto to rzygać mi się chce. ;P Sorry, ale już nawet hentaje są normalniejsze i bardziej zdrowe od tego gówna. ;P

Ps. Odliczamy minuty do posta fanatyka M&A. ;]

EDIT: A, przepraszam - jeszcze jedno anime mi się podobało - Love Hina, całkiem zręczna i lekka komedyjka. Polecona btw przez kumpele która za M&A szczególnie nie przepada. ;P
Isztar
Szczur Lądowy

Post autor: Isztar »

Jeśli chodzi o Elfen Lied to ma przepiękną muzykę, chodzi mi tu o Lilium. No po prostu cud miód i orzeszki w czekoladzie ;D

A, właśnie...a co do 'Kanashimi no Beradonna' to ściągnęłam, obejrzałam i powiem, że w życiu nie widziałam czegoś tak..oryginalnego ;D Brak słów, a sama Beradonna (czy może raczej Junno)...w życiu bym nie pomyślała, że to wg autora Joanna d'Arc ;D Jeśli by ktoś chciał mogę przesłać torrent'a tyle że polskich napisów nie mogłam nigdzie znaleźć (eng) :)
Ja samica, tak właśnie ;P
ODPOWIEDZ