Manga i Anime
-
- Bosman
- Numer GG: 6094143
- Kontakt:
Re: Manga i Anime
Force parę słów o Geass. Muzyka faktycznie jest świetna, parę utworów, jak dla mnie, solidnie wymiata, na przykład Stories, All Hail Britannia, Masquerade. Openingi i endingi to kwestia gustu - mi się pierwszy ending na przykład podoba (za to openingi i drugi ending już nie), za to moja ciotka uwielbia pierwszy opening.
A co do mechów - cóż, przyznaję rację odnośnie Lancelota. Warto jednak zauważyć, że w przeciwieństwie do Gundama to walki mechów nie grają tu głównej roli i nie są główną osią fabuły. I o ile dobrze pamiętam to później okaże się, że przewaga liczebna + doświadczeni piloci > high-endowe zabawki. Zresztą Guren II zeruje się z Lancelotem więc nie ma przegięć .
Właśnie obejrzałem 1 odcinek sezonu drugiego. Wiecie co wam powiem? Warto było czekać, cholernie warto. Miałem obawy w jaki sposób scenarzyści to powiążą. Zrobili to tak, że przez 1 pół odcinka nie wiedziałem co się dzieje a przez drugie pół oglądałem z otwartymi ustami.
A co do mechów - cóż, przyznaję rację odnośnie Lancelota. Warto jednak zauważyć, że w przeciwieństwie do Gundama to walki mechów nie grają tu głównej roli i nie są główną osią fabuły. I o ile dobrze pamiętam to później okaże się, że przewaga liczebna + doświadczeni piloci > high-endowe zabawki. Zresztą Guren II zeruje się z Lancelotem więc nie ma przegięć .
Właśnie obejrzałem 1 odcinek sezonu drugiego. Wiecie co wam powiem? Warto było czekać, cholernie warto. Miałem obawy w jaki sposób scenarzyści to powiążą. Zrobili to tak, że przez 1 pół odcinka nie wiedziałem co się dzieje a przez drugie pół oglądałem z otwartymi ustami.
Spłodził największe potwory - wielkiego wilka Fenrira, węża Midgardsorma i boginię umarłych Hel.
Nordycka Zielona Lewica
Nordycka Zielona Lewica
-
- Bosman
- Numer GG: 9149904
A ja o Samurai Champloo
Jako, że Perzyn który jest juz skoligacony z moja siorą polecił serię, grzechem nie spróbować. Stażem w oglądaniu anime jest bardziej doświadczony, więc skoro mówi...
No ale o samej serii- Co prawda póki co pierwsze 2 odcinki, ale to co mi sie spodobało, to wreszcie:
-Naprawde ciekawe walki na miecze ukazane z "kamery" oddalonej dzięki czemu mamy w miarę klarowny obraz tego, co sie dzieje.
-Świetna kreska i NIESAMOWICIE piękne tła, szczególnie w 2 odcinku, gdzie las o zachodzie mnie po prostu zmiażdżył
-Postacie. Naprawde świetnie umyślone postacie. Nie mówie o ich hist,m (??) bo na to zawcześnie, ale co do samego zachowania i stylu bycia to rewelacja...
Ogólnie- na pewno bede oglądał dalej...
A CG sezon 2- Miodzio
Jako, że Perzyn który jest juz skoligacony z moja siorą polecił serię, grzechem nie spróbować. Stażem w oglądaniu anime jest bardziej doświadczony, więc skoro mówi...
No ale o samej serii- Co prawda póki co pierwsze 2 odcinki, ale to co mi sie spodobało, to wreszcie:
-Naprawde ciekawe walki na miecze ukazane z "kamery" oddalonej dzięki czemu mamy w miarę klarowny obraz tego, co sie dzieje.
-Świetna kreska i NIESAMOWICIE piękne tła, szczególnie w 2 odcinku, gdzie las o zachodzie mnie po prostu zmiażdżył
-Postacie. Naprawde świetnie umyślone postacie. Nie mówie o ich hist,m (??) bo na to zawcześnie, ale co do samego zachowania i stylu bycia to rewelacja...
Ogólnie- na pewno bede oglądał dalej...
A CG sezon 2- Miodzio
Mroczna partia zjadaczy sierściuchów
Czerwona Orientalna Prawica
Czerwona Orientalna Prawica
-
- Bosman
- Kontakt:
Al - zgadzam się jeśli chodzi o CG2. Ostatnia scena mnie rozwaliła. I jeszcze ten klękający Gurren. Mniam. No i "nowy" Suzaku może mnie wreszcie przestanie wkurzać.
Samurai Champloo to seria, która zabija klimatem. Tyle tylko dziś powiem.
Aha - stronka, którą mam w opisie powinna na dniach zostać obdarzona recką CG, jak będzie to dam znać i szerzej poczytacie o mojej opinii.
Samurai Champloo to seria, która zabija klimatem. Tyle tylko dziś powiem.
Aha - stronka, którą mam w opisie powinna na dniach zostać obdarzona recką CG, jak będzie to dam znać i szerzej poczytacie o mojej opinii.
Spłodził największe potwory - wielkiego wilka Fenrira, węża Midgardsorma i boginię umarłych Hel.
Nordycka Zielona Lewica
Nordycka Zielona Lewica
-
- Bombardier
- Numer GG: 4464308
- Kontakt:
Ja też z całego serca mogę polecić Samurai Champloo. Seria ma niestety jedną, ogromną, wręcz niewybaczalną wadę: Za szybko się kończy. Dwadzieścia parę odcinków to naprawdę za mało na coś tak przyjemnego. Odczuwałem straszną pustkę po "skończeniu się" odcinków...
-
- Bosman
- Numer GG: 0
Jak już jesteśmy przy Samurajach to oglądałem kiedyś "Samurai 7" na AXN i mogę powiedzieć że całkiem niezłe anime. Jestem ciekaw czy je kojarzycie : )
-
- Majtek
- Numer GG: 6026651
Samurai 7 miało całkiem ciekawą abstrakcyjną momentami kreskę. Całkiem przyjemna seria, a jedyne co mnie zawsze zastanawiało to jak oni do cholery potrafili całe statki kosmiczne mieczem przeciąć?
-
- Mat
- Numer GG: 7230085
Madness? This is anime!11!!! czy jakoś tak.arthil pisze:Samurai 7 miało całkiem ciekawą abstrakcyjną momentami kreskę. Całkiem przyjemna seria, a jedyne co mnie zawsze zastanawiało to jak oni do cholery potrafili całe statki kosmiczne mieczem przeciąć?
Zabrałem się za ponownie za FMA i FMP imo będące must havem u każdego ani-maniaka.
Słyszeliście o tym, że mają ekranizować akire i kilka innych mang/anime, sądzę że będzie to taki niewypał, że hollywood zbankrutuje xD
-
- Bosman
- Kontakt:
Cóż, jak dla mnie Live'y nie mają wielkich szans. Choć to też zależy czego. Jeśli zrobią Akirę to będzie albo klapa bo zbytnia psychodela i masowy odbiorca nie łyka albo będzie banał po to żeby przeciętny zjadacz hamburgerów się dobrze bawił. Z drugiej strony są tytuły, z których można by zrobić coś na tyle strawnego a przy tym trzymającego oryginalny klimat aby przeszło.
Jednak ja osobiście uważam, że jak chcę anime to chcę anime jak chce live'a to chcę live'a i tyle.
Samurai 7 - oglądałem lata temu i nie chciało mi się dokończyć. Za to na podstawie tego co wspomniał arthil przytoczę złotą zasadę anime "If it looks cool it's possible."
Jednak ja osobiście uważam, że jak chcę anime to chcę anime jak chce live'a to chcę live'a i tyle.
Samurai 7 - oglądałem lata temu i nie chciało mi się dokończyć. Za to na podstawie tego co wspomniał arthil przytoczę złotą zasadę anime "If it looks cool it's possible."
Nordycka Zielona Lewica
Nordycka Zielona Lewica
-
- Tawerniany Księgarz
- Numer GG: 9053067
arthil pisze:(...) jak oni do cholery potrafili całe statki kosmiczne mieczem przeciąć?
A wcale, że nie. Tutaj zastosowanie ma prawo śmiercionośności odwrotnej do wielkości, które mówi, że potencjał destrukcyjny dowolnego obiektu/organizmu jest odwrotnie proporcjonalny do jego masy Polecam lekturę tej stronki. Masa praw dotyczących anime (chociaż można je również uogólnić ).Perzyn pisze:Za to na podstawie tego co wspomniał arthil przytoczę złotą zasadę anime "If it looks cool it's possible."
"Bądź ponad to, spraw by się przestał liczyć, to sobie wreszcie pójdzie. Bo jeśli się przejmiesz tym, co on wygaduje, i skupisz całą uwagę na walce z nim, to tym samym uznasz, że może mieć rację i wtedy będzie po tobie."
-
- Bosman
- Kontakt:
Oso - to co ty podajesz to są zasady szczegółowe ja to sprowadziłem do podstawowej "reguły reguł". Ot i tyle.
Z działu "nowowści" to polecam sprawdzić serię Cromartie Highschool. 10 minutowe odcinku pełne absurdalnego humoru i postaci szkolnych huliganów nieco nie z tej bajki (vide Goryl, Mechazawa i Freddie).
No i wciąż szukam jakiejś dobrej serii, w której jest dużo szybkiej intensywnej akcji i tona krwi. Nieważne jakie klimaty, choć ostatnio mam nastrój na broń palną.
Z działu "nowowści" to polecam sprawdzić serię Cromartie Highschool. 10 minutowe odcinku pełne absurdalnego humoru i postaci szkolnych huliganów nieco nie z tej bajki (vide Goryl, Mechazawa i Freddie).
No i wciąż szukam jakiejś dobrej serii, w której jest dużo szybkiej intensywnej akcji i tona krwi. Nieważne jakie klimaty, choć ostatnio mam nastrój na broń palną.
Nordycka Zielona Lewica
Nordycka Zielona Lewica
-
- Bosman
To może Blood + ?
Krwi tam niemało a i odcinków 50, może Ci zasmakuje.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Blood%2B
Krwi tam niemało a i odcinków 50, może Ci zasmakuje.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Blood%2B
-
- Majtek
Blood+ jest IMO przegadany...
Mamy tu dialogi, więcej dialogów, 5 minut akcji i hektolitry krwi i znowu gadanie. Anime ogólnie fajne, ale nie jako akcja. IMO.
GunGrave widziałeś?
Mamy tu dialogi, więcej dialogów, 5 minut akcji i hektolitry krwi i znowu gadanie. Anime ogólnie fajne, ale nie jako akcja. IMO.
GunGrave widziałeś?
Without compassion...
-
- Bosman
- Kontakt:
Gun Grave mnie jakoś po 1 odcinku zniechęcił.
http://mangister.info/readarticle.php?article_id=4 - obiecana recenzja Code Geass.
http://mangister.info/readarticle.php?article_id=4 - obiecana recenzja Code Geass.
Nordycka Zielona Lewica
Nordycka Zielona Lewica
-
- Majtek
Błąd!
Jedna z pierwszych zasad jakich nauczył mnie kumpel:
Nigdy, NIGDY nie oceniaj anime na podstawie pierwszego/pierwszych odcinków.
Pierwsze kilka odcinków GunGrave rzeczywiście może zniechęcić, zwłaszcza pierwszy odcinek (po jego obejrzeniu miałem zamiar zrezygnować, zwłaszcza po pierwszych paru scenach). Na szczęście dalej jest lepiej
Pierwsze kilka odcinków GunGrave rzeczywiście może zniechęcić, zwłaszcza pierwszy odcinek (po jego obejrzeniu miałem zamiar zrezygnować, zwłaszcza po pierwszych paru scenach). Na szczęście dalej jest lepiej
Without compassion...
- BAZYL
- Zły Tawerniak
- Numer GG: 3135921
- Kontakt:
To ja pójdę dalej rozwijając myśl Twojego kumpla:
Nigdy nie oglądaj pierwszego/pierwszych odcinków anime.
I jeszcze rada dla scenarzystów seriali anime (idąc jeszcze dlaej za ciosem):
Nigdy nie piszcie scenariusza pierwszego/pierwszych odcinków anime.
Dzięuję za uwagę
Nigdy nie oglądaj pierwszego/pierwszych odcinków anime.
I jeszcze rada dla scenarzystów seriali anime (idąc jeszcze dlaej za ciosem):
Nigdy nie piszcie scenariusza pierwszego/pierwszych odcinków anime.
Dzięuję za uwagę
Pierwszy Admirał Niezwyciężonej Floty Rybackiej Najjaśniejszego Pana, Postrach Mórz i Oceanów, Wody Stojącej i Płynącej...
-
- Bosman
- Kontakt:
Vistim pisze:Błąd!
Cóż, być może. Ale jak to mówią pierwsze wrażenie jest najważniejsze i jeśli mam być szczery to 1 odcinek w ogóle mnie nie zachęcił do obejrzenia tego anime i nie jestem pewien czy będę się chciał w to wciągać.
Za to uspokoję, że recenzja CG była po całym 1 sezonie i początku 2 więc nie ma tak, że pisałem po łebkach.
Nordycka Zielona Lewica
Nordycka Zielona Lewica
-
- Majtek
- Numer GG: 6026651
Dzięki Perzyn. Recka fajna (choć brzmi lekko fanatycznie) no i zachęciła mnie do obejrzenia anime. Tylko, że problem polega na tym, że człowiek ma wiele targetów do obejrzenia i strasznie mało czasu