Manga i Anime

Biblioteka Światów
ODPOWIEDZ
Perzyn
Bosman
Bosman
Numer GG: 6094143
Kontakt:

Re: Manga i Anime

Post autor: Perzyn »

Force parę słów o Geass. Muzyka faktycznie jest świetna, parę utworów, jak dla mnie, solidnie wymiata, na przykład Stories, All Hail Britannia, Masquerade. Openingi i endingi to kwestia gustu - mi się pierwszy ending na przykład podoba (za to openingi i drugi ending już nie), za to moja ciotka uwielbia pierwszy opening.

A co do mechów - cóż, przyznaję rację odnośnie Lancelota. Warto jednak zauważyć, że w przeciwieństwie do Gundama to walki mechów nie grają tu głównej roli i nie są główną osią fabuły. I o ile dobrze pamiętam to później okaże się, że przewaga liczebna + doświadczeni piloci > high-endowe zabawki. Zresztą Guren II zeruje się z Lancelotem więc nie ma przegięć ;).

Właśnie obejrzałem 1 odcinek sezonu drugiego. Wiecie co wam powiem? Warto było czekać, cholernie warto. Miałem obawy w jaki sposób scenarzyści to powiążą. Zrobili to tak, że przez 1 pół odcinka nie wiedziałem co się dzieje a przez drugie pół oglądałem z otwartymi ustami.
Alucard
Bosman
Bosman
Numer GG: 9149904

Post autor: Alucard »

A ja o Samurai Champloo
Jako, że Perzyn który jest juz skoligacony z moja siorą polecił serię, grzechem nie spróbować. Stażem w oglądaniu anime jest bardziej doświadczony, więc skoro mówi...

No ale o samej serii- Co prawda póki co pierwsze 2 odcinki, ale to co mi sie spodobało, to wreszcie:
-Naprawde ciekawe walki na miecze ukazane z "kamery" oddalonej dzięki czemu mamy w miarę klarowny obraz tego, co sie dzieje.
-Świetna kreska i NIESAMOWICIE piękne tła, szczególnie w 2 odcinku, gdzie las o zachodzie mnie po prostu zmiażdżył
-Postacie. Naprawde świetnie umyślone postacie. Nie mówie o ich hist,m (??) bo na to zawcześnie, ale co do samego zachowania i stylu bycia to rewelacja...

Ogólnie- na pewno bede oglądał dalej...
A CG sezon 2- Miodzio :P
Mroczna partia zjadaczy sierściuchów
Czerwona Orientalna Prawica
Perzyn
Bosman
Bosman
Kontakt:

Al - zgadzam się jeśli chodzi o CG2. Ostatnia scena mnie rozwaliła. I jeszcze ten klękający Gurren. Mniam. No i "nowy" Suzaku może mnie wreszcie przestanie wkurzać.

Samurai Champloo to seria, która zabija klimatem. Tyle tylko dziś powiem.

Aha - stronka, którą mam w opisie powinna na dniach zostać obdarzona recką CG, jak będzie to dam znać i szerzej poczytacie o mojej opinii.
Zaknafein
Bombardier
Bombardier
Numer GG: 4464308
Kontakt:

Post autor: Zaknafein »

Ja też z całego serca mogę polecić Samurai Champloo. Seria ma niestety jedną, ogromną, wręcz niewybaczalną wadę: Za szybko się kończy. Dwadzieścia parę odcinków to naprawdę za mało na coś tak przyjemnego. Odczuwałem straszną pustkę po "skończeniu się" odcinków...
Force
Bosman
Bosman
Numer GG: 0

Post autor: Force »

Jak już jesteśmy przy Samurajach to oglądałem kiedyś "Samurai 7" na AXN i mogę powiedzieć że całkiem niezłe anime. Jestem ciekaw czy je kojarzycie : )
Polska Partia Piwa - Sekcja Paladynów Żubra
Obrazek
Obrazek
arthil
Majtek
Majtek
Numer GG: 6026651

Post autor: arthil »

Samurai 7 miało całkiem ciekawą abstrakcyjną momentami kreskę. Całkiem przyjemna seria, a jedyne co mnie zawsze zastanawiało to jak oni do cholery potrafili całe statki kosmiczne mieczem przeciąć?
kaziu
Mat
Mat
Numer GG: 7230085

Post autor: kaziu »

arthil pisze:Samurai 7 miało całkiem ciekawą abstrakcyjną momentami kreskę. Całkiem przyjemna seria, a jedyne co mnie zawsze zastanawiało to jak oni do cholery potrafili całe statki kosmiczne mieczem przeciąć?
Madness? This is anime!11!!! czy jakoś tak.

Zabrałem się za ponownie za FMA i FMP imo będące must havem u każdego ani-maniaka.

Słyszeliście o tym, że mają ekranizować akire i kilka innych mang/anime, sądzę że będzie to taki niewypał, że hollywood zbankrutuje xD
Perzyn
Bosman
Bosman
Kontakt:

Cóż, jak dla mnie Live'y nie mają wielkich szans. Choć to też zależy czego. Jeśli zrobią Akirę to będzie albo klapa bo zbytnia psychodela i masowy odbiorca nie łyka albo będzie banał po to żeby przeciętny zjadacz hamburgerów się dobrze bawił. Z drugiej strony są tytuły, z których można by zrobić coś na tyle strawnego a przy tym trzymającego oryginalny klimat aby przeszło.

Jednak ja osobiście uważam, że jak chcę anime to chcę anime jak chce live'a to chcę live'a i tyle.

Samurai 7 - oglądałem lata temu i nie chciało mi się dokończyć. Za to na podstawie tego co wspomniał arthil przytoczę złotą zasadę anime "If it looks cool it's possible."
Oso
Tawerniany Księgarz
Tawerniany Księgarz
Numer GG: 9053067

Post autor: Oso »

arthil pisze:(...) jak oni do cholery potrafili całe statki kosmiczne mieczem przeciąć?
Perzyn pisze:Za to na podstawie tego co wspomniał arthil przytoczę złotą zasadę anime "If it looks cool it's possible."
A wcale, że nie. Tutaj zastosowanie ma prawo śmiercionośności odwrotnej do wielkości, które mówi, że potencjał destrukcyjny dowolnego obiektu/organizmu jest odwrotnie proporcjonalny do jego masy :D Polecam lekturę tej stronki. Masa praw dotyczących anime (chociaż można je również uogólnić ;) ).
"Bądź ponad to, spraw by się przestał liczyć, to sobie wreszcie pójdzie. Bo jeśli się przejmiesz tym, co on wygaduje, i skupisz całą uwagę na walce z nim, to tym samym uznasz, że może mieć rację i wtedy będzie po tobie."
Perzyn
Bosman
Bosman
Kontakt:

Oso - to co ty podajesz to są zasady szczegółowe ja to sprowadziłem do podstawowej "reguły reguł". Ot i tyle.

Z działu "nowowści" to polecam sprawdzić serię Cromartie Highschool. 10 minutowe odcinku pełne absurdalnego humoru i postaci szkolnych huliganów nieco nie z tej bajki (vide Goryl, Mechazawa i Freddie).

No i wciąż szukam jakiejś dobrej serii, w której jest dużo szybkiej intensywnej akcji i tona krwi. Nieważne jakie klimaty, choć ostatnio mam nastrój na broń palną.
Force
Bosman
Bosman

Post autor: Force »

To może Blood + ?

Krwi tam niemało a i odcinków 50, może Ci zasmakuje.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Blood%2B
Polska Partia Piwa - Sekcja Paladynów Żubra
Obrazek
Obrazek
Vistim
Majtek
Majtek

Post autor: Vistim »

Blood+ jest IMO przegadany...

Mamy tu dialogi, więcej dialogów, 5 minut akcji i hektolitry krwi i znowu gadanie. Anime ogólnie fajne, ale nie jako akcja. IMO.

GunGrave widziałeś?
Without compassion...
Perzyn
Bosman
Bosman
Kontakt:

Gun Grave mnie jakoś po 1 odcinku zniechęcił.

http://mangister.info/readarticle.php?article_id=4 - obiecana recenzja Code Geass.
Vistim
Majtek
Majtek

Post autor: Vistim »

Błąd!
Jedna z pierwszych zasad jakich nauczył mnie kumpel:
Nigdy, NIGDY nie oceniaj anime na podstawie pierwszego/pierwszych odcinków.

Pierwsze kilka odcinków GunGrave rzeczywiście może zniechęcić, zwłaszcza pierwszy odcinek (po jego obejrzeniu miałem zamiar zrezygnować, zwłaszcza po pierwszych paru scenach). Na szczęście dalej jest lepiej :)
Without compassion...
Awatar użytkownika
BAZYL
Zły Tawerniak
Zły Tawerniak
Numer GG: 3135921
Kontakt:

Post autor: BAZYL »

To ja pójdę dalej rozwijając myśl Twojego kumpla:

Nigdy nie oglądaj pierwszego/pierwszych odcinków anime.

I jeszcze rada dla scenarzystów seriali anime (idąc jeszcze dlaej za ciosem):

Nigdy nie piszcie scenariusza pierwszego/pierwszych odcinków anime.

Dzięuję za uwagę ;-)
Pierwszy Admirał Niezwyciężonej Floty Rybackiej Najjaśniejszego Pana, Postrach Mórz i Oceanów, Wody Stojącej i Płynącej...
Perzyn
Bosman
Bosman
Kontakt:

Vistim pisze:Błąd!
Jedna z pierwszych zasad jakich nauczył mnie kumpel:
Nigdy, NIGDY nie oceniaj anime na podstawie pierwszego/pierwszych odcinków.

Pierwsze kilka odcinków GunGrave rzeczywiście może zniechęcić, zwłaszcza pierwszy odcinek (po jego obejrzeniu miałem zamiar zrezygnować, zwłaszcza po pierwszych paru scenach). Na szczęście dalej jest lepiej :)

Cóż, być może. Ale jak to mówią pierwsze wrażenie jest najważniejsze i jeśli mam być szczery to 1 odcinek w ogóle mnie nie zachęcił do obejrzenia tego anime i nie jestem pewien czy będę się chciał w to wciągać.

Za to uspokoję, że recenzja CG była po całym 1 sezonie i początku 2 więc nie ma tak, że pisałem po łebkach.
arthil
Majtek
Majtek
Numer GG: 6026651

Post autor: arthil »

Dzięki Perzyn. Recka fajna (choć brzmi lekko fanatycznie) no i zachęciła mnie do obejrzenia anime. Tylko, że problem polega na tym, że człowiek ma wiele targetów do obejrzenia i strasznie mało czasu :mad:
ODPOWIEDZ