Książki które lubię, książki które polecam...

-
LOD
- Kok

- Numer GG: 0

-
Oso
- Tawerniany Księgarz

- Numer GG: 9053067
Niesamowita książka. To bez wątpienia najlepszy thriller, jaki czytałem. Fabuła jest niby sztampowa: ot zabili dziewczynę byłemu marine, a on postanowił się za to zemścić. Ale sposób podania całości jest perfekcyjny. Nie ma tu rozwiązań z kina klasy B lub C, gdzie samotny mściciel rozwala pół dzielnicy. Mamy za to podchody, rozpoznanie i szybką, cichą egzekucję wybranego celu. Trzyma w napięciu do samego końca. Momentami dość brutalna, naturalistyczna wręcz, może jednak dzięki temu taka prawdziwa.
"Bądź ponad to, spraw by się przestał liczyć, to sobie wreszcie pójdzie. Bo jeśli się przejmiesz tym, co on wygaduje, i skupisz całą uwagę na walce z nim, to tym samym uznasz, że może mieć rację i wtedy będzie po tobie."

-
Deep
- Chorąży

Tytuł może nieco odstraszyć ale to na prawdę bardzo pożądna książka. Narratorem i głównym bohaterem jest Christopher Boone. Ma on 15 lat i cierpi na chorobą Aspergera (odmiana autyzmu), jest bardzo uzdolniony matematycznie. Książka nie tyle opowiada o tym jak Christopher bawi się w detektywa ale o tym jak żyją ludzie cierpiacy na autyzm. Jest to na prawdę świetna książka godna każdego - mlodego czy starego
.

-
Heimdall
- Bosman

-
Ravandil
- Tawerniany Leśny Duch

- Numer GG: 1034954

-
Raven
- Majtek

- Numer GG: 2708525

-
Oso
- Tawerniany Księgarz

- Numer GG: 9053067
A właśnie, że nie. Polityki w tym tyle, co kot napłakał. Jak chcesz polityki, to sięgnij po "Dług honorowy" i "Dekret" tego samego autora. Koniecznie w tej kolejności. Zaręczam, że to, co dzieje się pod koniec pierwszej i na początku drugiej może sporo zaskoczyć. Nie chcę spoilerować, ale Clancy chyba kogoś zainspirował.
Co zaś można znaleźć w tych książkach? Dwie wojny, działania na terytorium wroga, próba porwania córki prezydenta USA, krach na giełdzie, epidemię, przepychanki o najwyższy stołek. Całość jest strasznie gruba (coś około 1600 stron), ale pochłania się to błyskawicznie i z wypiekami na twarzy. Clancy ma taki styl pisania, że aż chce się przewracać kolejne strony, żeby zobaczyć, co będzie się działo.
Co zaś można znaleźć w tych książkach? Dwie wojny, działania na terytorium wroga, próba porwania córki prezydenta USA, krach na giełdzie, epidemię, przepychanki o najwyższy stołek. Całość jest strasznie gruba (coś około 1600 stron), ale pochłania się to błyskawicznie i z wypiekami na twarzy. Clancy ma taki styl pisania, że aż chce się przewracać kolejne strony, żeby zobaczyć, co będzie się działo.
"Bądź ponad to, spraw by się przestał liczyć, to sobie wreszcie pójdzie. Bo jeśli się przejmiesz tym, co on wygaduje, i skupisz całą uwagę na walce z nim, to tym samym uznasz, że może mieć rację i wtedy będzie po tobie."

-
BochN
- Majtek

- Numer GG: 12017892
De gustibus non est disputandum, no nie?

-
Midnight
- Marynarz

-
Tevery Best
- Tawerniak

- Numer GG: 10455731
Dwie książki, z tych mniej znanych, które z czystym sercem mogę polecić:
Janusz Zajdel, "Limes Inferior"
Historia o człowieku, który zajmuje się nielegalnym podwyższaniem klasy intelektualnej i społecznej w futurystycznej Utopii. Fatalne zakończenie, ale genialna akcja i świat przedstawiony.
Connie Willis, "Przejście"
Opowieść o lekarzach, którzy badają zagadkę znaczenia doświadczeń granicznych (tj. występujących podczas śmierci klinicznej). Ciekawa fabuła, z jednym, ale za to genialnym zwrotem akcji i wyraziste postaci.
Historia o człowieku, który zajmuje się nielegalnym podwyższaniem klasy intelektualnej i społecznej w futurystycznej Utopii. Fatalne zakończenie, ale genialna akcja i świat przedstawiony.
Opowieść o lekarzach, którzy badają zagadkę znaczenia doświadczeń granicznych (tj. występujących podczas śmierci klinicznej). Ciekawa fabuła, z jednym, ale za to genialnym zwrotem akcji i wyraziste postaci.

-
Visius
- Majtek

- Numer GG: 3705860
- Kontakt:
No to może i ja jeszcze coś tutaj skrobnę. Ostatnio przybyło trochę przeczytanych książek, więc czas coś polecić.
Magdalena Kozak: Nocarz. Choć jestem w trakcie czytania, stwierdzam, że książka jest doskonała. Bardzo mnie wciągnęła i już pierwszego dnia pochłonąłem znaczną część. Do tego polecają ją takie osobistości jak choćby Pani Kossakowska.
Troy Denning: Gwiezdne Wojny: Mroczne Gniazdo I: Władca Dwumyślnych. Doskonale zdaję sobie z tego sprawę, że ta trylogia została już zakończona, ale ja jestem dopiero po pierwszym tomie. Stwierdzić muszę, że to dobre rozpoczęcie nowej ery w dziejach Galaktyki Gwiezdnych Wojen. Naprawdę dobra kontynuacja sagi.

-
Ravandil
- Tawerniany Leśny Duch

- Numer GG: 1034954

-
Seto
- Kok

- Numer GG: 0

-
Uciekinier
- Marynarz

"Lalka" - cóż nie przeczytałem, ale mój brat tak. Ja stwierdził, jest to książka, która najlepiej oddaje klimat ówczesnej Polski. Nie bede odbiegał za daleko od tamtych czasów i polecę dzieła Stefana Żeromskiego, zwłaszcza:
"Syzyfowe prace" - jak dla mnie świetne, opis życia, zmagań z rusyfikacją i po części z dojrzewaniem młodzieńca.
"Przedwiośnie" - siła ideologii i jej spotkanie z brutalną rzeczywistością. Oczywiście z wojną i miłością w tle
. Co tu dużo mówić: wspaniałe
.[/b]
Wciąż mnie ścigają!

-
Nekromanta
- Pomywacz
- Kontakt:

-
Visius
- Majtek

- Numer GG: 3705860
- Kontakt:
Seto, możech choć ciut odsłonić tajemnicę Renegata? Po przeczytaniu Nocarza tak jestem nim zafascynowany, że koniecznie chcę więcej, w tym klimacie, a wydaje mi się, że ta kontynuacja będzie równie zabójcza. Gdybyś mógł tak delikatnie podsunąć jakieś fakty z książki, byłbym niezmiernie wdzięczny. Oczywiście zachowując zdrowy rozsądek i nie przedstawiać całej fabuły.