Moja pierwsza książka
-
- Majtek
- Numer GG: 7459427
Re: Moja pierwsza książka
Dzieci z Bullerbyn musiałem przeczytać, ponieważ widniała na liście lektur w podstawówce ;D
"Prawdziwych bohaterów poznajemy w najtrudnejszych chwilach"
-
- Pomywacz
Hobbit. Nie żartuję. Mając 7 lat dostałem tą książkę i przez 2 lata ją czytałem.
-
- Marynarz
- Numer GG: 4382272
- Kontakt:
Pierwsza książka, którą świadomie przeczytałem z własnej woli i nie była ona lektura, przyszła do mnie dość późno, bo jak miałem około 15 lat. Miałem straszną traumę, bo zepsuł mi się komputer i nie miałem w co grać. Pomyślałem wtedy o kumplu, który może coś pomoże. Jego pomoc z kompem była nieoceniona, a na czas aż skończymy naprawiać, dał mi Kagonesti z Dragonlance. Wysokich lotów to nie było, ale umysł 15 latka załapał bakcyla, który ciągnie się już dłuuuugo za mną...
-
- Szczur Lądowy
Witam wszystkich
Moją pierwszą książką był Shogun a teraz leci chmara wrobli wiec jakby nie patrzec w moim zyciu niebawem przeczytam dopiero 2 ksiazki łącznie 5 tomów
Moją pierwszą książką był Shogun a teraz leci chmara wrobli wiec jakby nie patrzec w moim zyciu niebawem przeczytam dopiero 2 ksiazki łącznie 5 tomów
-
- Tawerniak
- Numer GG: 0
Nie odbierz tego posta złośliwie (bo to jak najdalsze od moich intencji), ale można wiedzieć ile masz lat?
-
- Marynarz
- Numer GG: 19534484
- Kontakt:
Sądzę, że tamten post to była ironia XDStrider pisze:Nie odbierz tego posta złośliwie (bo to jak najdalsze od moich intencji), ale można wiedzieć ile masz lat?
Kocham śpiewać, ku rozpaczy moich sąsiadów
-
- Tawerniak
W dzisiejszych czasach nie jest to aż takie pewne.
-
- Szczur Lądowy
Pierwsza ksiazka, ktora samodzielnie czytalam to : ,,Przygody i wedrowki Misia Uszatka" Cz. Janczarskiego, zas czasy przedszkola przyniosly ze soba pasje komiksow ,,Kajko i Kokosz"J. Christy, w ten sposob musze sie przyznac, ze to bylo juz dobre kilkanascie lat temu
Bedac brzdacem korzystanie z biblioteki mialam utrudnione, ksiazki byly podzielone na przedzialy wiekowe, wiec taki "Wladca Pierscieni" J.R.R. Tolkiena byl dostepny od 12-14 roku zycia Moglam czytac glownie bajki, jak np.: ,,Opowiesci z Narnii"C.S. Lewisa, ,,Niekonczaca sie historia" M. Ende czy ,,Diabelskie skrzypce" M. Federowskiego...
Warto zaczynac od bajek i basni bedac dzieckiem, na powazne dziela ma sie cale zycie
Bedac brzdacem korzystanie z biblioteki mialam utrudnione, ksiazki byly podzielone na przedzialy wiekowe, wiec taki "Wladca Pierscieni" J.R.R. Tolkiena byl dostepny od 12-14 roku zycia Moglam czytac glownie bajki, jak np.: ,,Opowiesci z Narnii"C.S. Lewisa, ,,Niekonczaca sie historia" M. Ende czy ,,Diabelskie skrzypce" M. Federowskiego...
Warto zaczynac od bajek i basni bedac dzieckiem, na powazne dziela ma sie cale zycie
Dessembrae zna smutki
naszych dusz.
Chodzi u boku śmiertelników
jako naczynie żalu gotujące się
na ogniu zemsty.
Dessembrae zna smutki
i podzieli się nimi z nami.
Pan Tragedii
modlitwa ze Świętej Księgi
(kanon z Kassal)
naszych dusz.
na ogniu zemsty.
Dessembrae zna smutki
Pan Tragedii
(kanon z Kassal)
-
- Majtek
Ja niestety nie pamiętam która książka była moją pierwszą,ale napewno jakaś lektura,bo nie czytałem jeszcze wtedy dobrowolnie,a już tym bardziej ulubionych gatunków czyli horrorów i fantasy
W naszym sklepie znajdziesz gry planszowe, karciane, figurkowe jak i wszelkie akcesoria do nich potrzebne.
Jeśli nie znaleźli Państwo w naszej ofercie tego czego szukacie to...wystarczy do nas napisać a my już zajmiemy się resztą.
www.targowo.istore.pl
Jeśli nie znaleźli Państwo w naszej ofercie tego czego szukacie to...wystarczy do nas napisać a my już zajmiemy się resztą.
www.targowo.istore.pl
- Solarius Scorch
- Bosman
Jak to, dopiero w szkole zacząłeś czytać książki?
-
- Szczur Lądowy
Wiekszosc dzieci powazniejszy kontakt z ksiazkami ma dopiero w szkole, zazwyczaj w szkole tez ucza sie czytac.
Twoje zdumienie jest wiec nie na miejscu.
Twoje zdumienie jest wiec nie na miejscu.
Dessembrae zna smutki
naszych dusz.
na ogniu zemsty.
Dessembrae zna smutki
Pan Tragedii
(kanon z Kassal)
naszych dusz.
na ogniu zemsty.
Dessembrae zna smutki
Pan Tragedii
(kanon z Kassal)
- Solarius Scorch
- Bosman
No może, ale i tak się zdziwiłem. Może to po prostu czasy inne... Osoba z mojego pokolenia, która zaczęła uczyć się dopiero w szkole, raczej w ogóle nie czytałaby później książek - nie ten typ. Ale mogę się mylić, to grząski grunt.
-
- Majtek
Tak,książki zacząłem czytać dopiero w szkole podstawowej i wcale źle na tym nie wyszedłem. Teraz robię to niemal nieustannie,ponieważ bardzo to polubiłem. Ale wcześniej było inaczej,inne priorytety i lektury nie były najważniejsze.
W naszym sklepie znajdziesz gry planszowe, karciane, figurkowe jak i wszelkie akcesoria do nich potrzebne.
www.targowo.istore.pl
www.targowo.istore.pl
-
- Pomywacz
- Numer GG: 41736694
Zaczynałem w wieku 6 lat od komiksów z Kaczorem Donaldem.Później raczej mało znane serie : Szkoła przy cmentarzu i Luis Bernavelt, coś na krztałt Harrego Pottera którego osobiście nie trawię.
"Zobaczyć i nie zrozumieć - to dokładnie to samo, co wymyślić."
-
- Szczur Lądowy
No na początku zaczynało się od lektur szkolnych. Jakiś Pinokio, Dzieci z Bullerbyn, ale tak naprawdę przygodę z literaturą zacząłem od Wiedzmina. Tak mi się wydaje. Było to gdzieś w czwartej klasie podstawówki. Po tę książkę sięgnąłem jako pierwszą z własnej woli, a nawet z zaciekawieniem. No i wciągnęła mnie. A potem poszło z górki. Tak to chyba było. Chociaż skłamałbym gdybym powiedział że np Dzieci z Bullerbyn, mi się nie spodobały. No ale to jednak lektura...
-
- Tawerniak
Mało znane? Sam się w tym zaczytywałem, a wtedy mój dostęp do tego typu książek był prawie żaden. W mojej małej miejscowości fantastyka dla najmłodszych w ogóle nie istniała - był Harry Potter, Szkoła przy cmentarzu, Luis Bernavelt i coś jeszcze, czego sobie teraz nie przypomnę... ("Laura na deser"?). Wbrew pozorom są to książki, które ludzie gdzieś tam znają.Świtań pisze:Zaczynałem w wieku 6 lat od komiksów z Kaczorem Donaldem.Później raczej mało znane serie : Szkoła przy cmentarzu i Luis Bernavelt, coś na krztałt Harrego Pottera którego osobiście nie trawię.
No i co z tego, że lektura szkolna? Sam parę ciekawych lektur pamiętam, które potrafią zachęcić do czytania.wykulkiewicz pisze:Chociaż skłamałbym gdybym powiedział że np Dzieci z Bullerbyn, mi się nie spodobały. No ale to jednak lektura...
-
- Szczur Lądowy
Chodziło mi o to że w podstawówce lektura znaczyła zło konieczne. Nie sięgnąłem po książkę z własnej woli. Zostało to na mnie odgórnie narzucone. Mimo iż w kilku momentach na mojej twarzy pojawił się uśmiech w czasie czytania. Nie umiałem wtedy wyciągnąć z ksiązki wszystkiego. Nie potraktowałem jej na poważnie, jako pełnowartościowe dzieło, tylko nieco po macoszemu. Właśnie z racji tego że nosiła miano "lektury szkolnej", co dla dzieci w podstawówce oznaczało zło. No, pewnie nie dla wszystkich, Ci co bardziej rozgarnięci lubili czytać, niestety mi, prawdziwą magię litaratury dane było odkryć troszkę później.Strider pisze:No i co z tego, że lektura szkolna? Sam parę ciekawych lektur pamiętam, które potrafią zachęcić do czytania.
Dlatego właśnie za "moją pierwszą książkę" uznałem Wiedźmina, którego lekture naprawdę przeżywałem.