Dziwię się trochę, że taki patriota jak ty nie przykłada w ogóle wagi do ortografii. 20 błedów w takim krótkim poście to nawet jak na Tawernę całkiem niezły wynik. Szczególnie jak na takiego patriotę. A błedów fleksyjnych i składniowych znalazłoby się drugie tyle.LOD pisze:Nie zgodzę się do legalnej strony otrzymania ziem na państwo przez zakonników. ... Zakon Krzyżacki w gruncie rzeczy to zakłamane i chciwe świnie.
LOD, nie masz pojęcia o czym mówisz. Zresztą ja nie przeczę, że Zakon to "zakłamane i chciwe świnie". Tylko zwracam Twoją uwagę na fakt, że przykładając tę samą miarkę identycznie można określić ówczesną Polskę.
A nikt z poważnych współczesnych historyków nie prezentuje poglądów choć zbliżonych do Twoich. Jeżeli takie stwierdzenia jak podajesz znalazły się w twojej książce do historii, oznacza to tylko, że pisał ją ktoś niedouczony (a sprawdzał zapewne pijany). Co jest prawdopodobne, bo obecnie zdarza się to wcale często.
Chcę ci też zwrócić uwagę na fakt, że ci biedni muzułmanie, których krzyżowcy tak ciemiężyli, na terenach Ziemi Świętej pojawili się ledwie parę wieków wcześniej. Tereny te należały do Konstantynopola, czyli Wschodniego Cesarstwa Rzymskiego. To dość złożony temat, więc naprawdę poczytaj coś na ten temat, zamiast pleść takie dyrdymały.
A Krzyżacy - czyli Zakon Szpitalny Najświętszej Marii Panny Domu Niemieckiego powstali na bazie stowarzyszenia, które prowadziło w Palestynie szpital dla podróżnych. Założyli te stowarzyszenie, aby wspomagać pielgrzymów i opiekować się nimi. A także innymi, niechrześcijańskimi potrzebującymi. Cel dosyć szczytny, prawda?
I raczej mało krwiożerczy...
Zanim zaprezentujesz kolejną swoją teorię, skonfrontuj ją z jakimś źródłem, ok? chociażby z wikipedią.