Książki które lubię, książki które polecam...

-
- Pomywacz
- Numer GG: 0

-
- Majtek
- Numer GG: 2708525
Polecam każdemu książki Franka E. Peretti'ego. Są to tak zwane "religijne trilery". Ich akcja dzieje się na dwóch płaszczyznach. Na pierwszej zwykli ludzie zmagają się się z potężnymi korporacjami chcącymi ich kontrolować. Jednak nie wiedzą że ich wrogowie są wspierani przez samego Lucyfera i jego świtę. I właśnie na drugiej płaszczyznie ''duchowej" rozgrywa się walka o dusze ludzkie między Aniołami a piekielnym pomiotem.
A ŻEBYŚCIE ŻYLI W CIEKAWYCH CZASACH... WSZYSCY... TY TEŻ CO SIĘ TAK GAPISZ... WIEM GDZIE MIESZKASZ, WIEM CO JADASZ NA KOLACJĘ, WIEM....

-
- Pomywacz
- Kontakt:
"Rok 1984" Orwella jest świetny. Historia Romea i Julii w przyszłości możnaby rzec
A apropos Romea i Julii to baśniowy "Tristan i Izolda" też jest wart uwagi ze względu na swą fantastyczność chociażby.
"Walentynki" pana Savage to natomiast dobra trzymająca w napięciu i zaskakująca literatura grozy.
Słyszeliście o "Magiku" Williama Goldmana? Coś niezwykłego o ludzkiej psychice i chorobie umysłowej. Warto przeczytać.

A apropos Romea i Julii to baśniowy "Tristan i Izolda" też jest wart uwagi ze względu na swą fantastyczność chociażby.
"Walentynki" pana Savage to natomiast dobra trzymająca w napięciu i zaskakująca literatura grozy.
Słyszeliście o "Magiku" Williama Goldmana? Coś niezwykłego o ludzkiej psychice i chorobie umysłowej. Warto przeczytać.
Bóg graczem rządzi, ten figurę trzyma.
Jaki bóg spoza Boga spisek rozpoczyna?

-
- Pomywacz
- Kontakt:

-
- Kok

-
- Pomywacz
- Kontakt:
...ja jeszcze uwielbiam klasykę literatury rosyjskiej- może komuś wydać się to dziwne.... ale trudno... mnie kręci np. "Mistrz i Małgorzata" Bułhakowa - z tą książką praktycznie się nie rozstaję. Nie wiem czy znacie opowiadania Michaiła Zoszczenki - tworzył na emigracji - był prześladowany w radzieckiej rosji - ale jego opowiadania.... mmmm... są bezbłedne, ukazujące realia jego czasów w krzywym zwierciadle. Swego czasu Janusz Gajos wystawiał monodramy wg tych opowiadań.
każdy dzień to nowe wyzwanie i nowa przygoda

-
- Marynarz
- Numer GG: 6299855

-
- Pomywacz
- Kontakt:

-
- Pomywacz
- Kontakt:
mały cytat z Mistrza i Małgorzaty
jest taki fragment w Mistrzu i Małgorzacie, którego musiałam nauczyć się na pamięć, ale nie dlatego, że "musiałam", ale chciałam, czułam taką potrzebę, wiecie to takie "musieć" kiedy wypływa samo z was i nie ma wyjścia , bo pragnienie jest tak jak przymus...
a oto ten fragment, który wielokrotnie przemedytowałam, znajdziecie go w drugiej częście w rozdziale 29, kiedy to zostają przesądzone losy mistrza i Małgorzaty. To są słowa Wolanda do poborcy Mateusza Lewity - świetny wykład o równowadze
" ... na co by się zdało twoje dobro, gdyby nie istniałóo zło i jakby wyglądała ziemia, gdyby z niej zniknęły cienie? Przecież cienie rzucają ludzie i przedmioty. Oto cień mojej szpady. Ale są również cienie drzew i istot żywych. A może chcesz złupić całą kulę ziemską , usuwając z jej powierzchniwszystkie drzewa i wszystko co żyje, ponieważ masz taką fantazję żeby się napawać niezmąconą śwtałością? Jesteś głupi!..."
Wg mnie ten roździał i cała sytuacja między Wolandem a Lewitą na dachu , oddaje całą istotę tej powieści ...
a oto ten fragment, który wielokrotnie przemedytowałam, znajdziecie go w drugiej częście w rozdziale 29, kiedy to zostają przesądzone losy mistrza i Małgorzaty. To są słowa Wolanda do poborcy Mateusza Lewity - świetny wykład o równowadze
" ... na co by się zdało twoje dobro, gdyby nie istniałóo zło i jakby wyglądała ziemia, gdyby z niej zniknęły cienie? Przecież cienie rzucają ludzie i przedmioty. Oto cień mojej szpady. Ale są również cienie drzew i istot żywych. A może chcesz złupić całą kulę ziemską , usuwając z jej powierzchniwszystkie drzewa i wszystko co żyje, ponieważ masz taką fantazję żeby się napawać niezmąconą śwtałością? Jesteś głupi!..."
Wg mnie ten roździał i cała sytuacja między Wolandem a Lewitą na dachu , oddaje całą istotę tej powieści ...

-
- Pomywacz
- Kontakt:
Trzba tu tez wspomnieć ( jak ktoś wspominał to przepraszam
) o cudownym dziele Ken'a Kessey'a "Lot nad kukułczym gniazdem". Pokazuje jak mały jest człowiek, gdy buntuje się przeciwko systemowi i mimo przegranych walczy dalej. Tę książkę doceniam szczególnie i kładę na piedestale wśród innych mi cennych dzieł.

-
- Pomywacz
- Kontakt:
ale myślę, mój słodki Merkutsio, że tę pozycję też zaliczysz do swoich ulubionych , bo zkąd że być mógł pomysł na Twól login
, chyba bez trudu zgadniesz co to za fragment 
"- O dosyć, dosyć, mój Merkucjo! Prawisz o niczym.
- Prawda, o snach prwawię, a sny są dziećmi szalonego mózgu, przez czczą fantazję poczęte z niczego, fantazję wiotką jak płynne powietrze, a tak niestałą jak wiatr, co dopiero płacząc, całował zimną pierś północy, i nagle z gniewnym poleciał świstaniem ku południowi, siejącemu rosę"

"- O dosyć, dosyć, mój Merkucjo! Prawisz o niczym.
- Prawda, o snach prwawię, a sny są dziećmi szalonego mózgu, przez czczą fantazję poczęte z niczego, fantazję wiotką jak płynne powietrze, a tak niestałą jak wiatr, co dopiero płacząc, całował zimną pierś północy, i nagle z gniewnym poleciał świstaniem ku południowi, siejącemu rosę"
Ostatnio zmieniony środa, 7 czerwca 2006, 14:55 przez Jassmina, łącznie zmieniany 1 raz.

-
- Tawerniany Trickster
- Kontakt:

-
- Pomywacz
- Kontakt:

-
- Tawerniany Trickster
- Kontakt:

-
- Pomywacz
- Kontakt:
"Romeo i Julia", moja droga Jassmino, to temat na dużo dłuższe ze mną rozmowy. Mógłbym godzinami "rozkładać go na czynniki pierwsze":) Jedna z najbardziej dla mnie wartościowych pozycji (to w końcu klasyk).
"Duch Merkucja wznosi się nad naszymi głowami dopominając się za swoją twojej"
"Duch Merkucja wznosi się nad naszymi głowami dopominając się za swoją twojej"

-
- Pomywacz
- Kontakt:
Merkutsio więc pokrewną duszą mi jesteś
William Shakespeare- jego "Romeo I Julia"', "Hamlet", "Juliusz Cezar", "Ryszard III", "Koriolan" czy "Sen nocy letniej" ............... - to też dla mnie temat rzeka, który mogę rozwijać i ... analizować tak jak Ty " rozkładać na czynniki pierwsze"... No chyba trzeba stworzyć nowy temat na forum
hihihihi....
Ale ciekawa byłaby sesja np. z "Romea i Julii" ale nie o tytułowych bohaterach, tylko np. o przygodach Parysa, Merkucja, Romea, Benvolia .... osadzonych w tamtych czasach, realiach historycznych.....

Ale ciekawa byłaby sesja np. z "Romea i Julii" ale nie o tytułowych bohaterach, tylko np. o przygodach Parysa, Merkucja, Romea, Benvolia .... osadzonych w tamtych czasach, realiach historycznych.....