Książki które lubię, książki które polecam...

Biblioteka Światów
ODPOWIEDZ
Falka
Tawerniana Wiewiórka
Tawerniana Wiewiórka
Numer GG: 1087314
Kontakt:

Post autor: Falka »

@BAZ:
Tylko pamiętaj, że książki są do zwrotu. Nie przyzwyczajajcie się do nich za bardzo ;)

A teraz sobie czytam "Stalking the unicorn" ("Na tropach jednorożca"?) Mike'a Resnicka.
Cyniczny detektyw Mallory zostaje wynajęty przez małego, zielonego, nadpobudliwego seksualnie elfa (chochlika?) i musi odnaleźć jednorożca. Zwierzak został skradziony, kiedy pilnujący go elf poszedł się zabawić na chwilkę :D

Czyta się toto bardzo fajnie, wprawdzie jestem dopiero w połowie, ale i tak polecam ^^
Sblam! | "Orły są duże i tupią"
Lord Malphas
Pomywacz
Kontakt:

Post autor: Lord Malphas »

Falka pisze: A teraz sobie czytam "Stalking the unicorn" ("Na tropach jednorożca"?) Mike'a Resnicka.
Ja chyba słyszałem o tej książce, z tego co wiem to będą niezłe komy z samym jednorożcem, jak nie myle książek to będzie miał dosyć specyficzne upodobania.... :wink:
„Wypatruj sercem, czego oczy dostrzec nie mogą, a odnajdziesz drzwi, których nie ma”
Patricia A. McKillip
Obrazek
fds
Tawerniany Che Wiewióra
Tawerniany Che Wiewióra
Numer GG: 0

Post autor: fds »

Falka pisze:... teraz sobie czytam "Stalking the unicorn" ("Na tropach jednorożca"?) Mike'a Resnicka. ...
Popieram świetna ksiażka :D Zabawna, lekka i przyjemna, miodzio :)
Obrazek
Podręczniki za darmo:
Shadowrun 2ed
DnD v3.5
Falka
Tawerniana Wiewiórka
Tawerniana Wiewiórka
Numer GG: 1087314
Kontakt:

Post autor: Falka »

@Lord Malpalas:
"Komy z jednorożcem" to były dopiero w poradniku 'Jak polować na jednorożce' na końcu książku (dodatek A bodajże).
W samej książce jednorożec się nie pojawił, była tylko mowa o klejnocie.

Ale i tak książka świetna, wciągająca i zabawna. Uwielbiam takich facetów jak Mallory ^^
Sblam! | "Orły są duże i tupią"
szturm
Mat
Mat
Numer GG: 8991900
Kontakt:

Post autor: szturm »

hmmm... zaczne teraz wymieniac :D
no wiec... polecam Achaję, Ziemiańskiego... pozatym Kłamcę Jakuba Ćwieka, Siewce wiatru Kossakowskiej, serie o Mordimerze (Sluga bozay, Mlot na czarownice, Miecz Aniolow) Piekary. i to chyba wszystko z polskich... a z zagranicznych caly Salvatore, no i Forgotten Realms... ^^
szturm! a nie Szturm -.-

Tim, tirim tim.

I think you're the same as me...
Daywalker
Szczur Lądowy
Numer GG: 1097585

Post autor: Daywalker »

Szturm skoro podajesz R.A Salvatore pasowało by wymienić tytuły :wink:

Według mnie są to jedne z najlepszych książek, serii:
-"Tysiąc Orków" (trylogia klingi łowcy)
-"Upadek" (Wojna pajęczej królowej)
-"Ojczyzna" (Trylogia mrocznego elfa)" <-- Jedna z najlepszych serii jakie czytałem
-"Kantyczka" (Pięcioksiąg Cadderlyego)< moja ukochana seria :D
.::Widziałem to czego jeszcze nikt nie widział, Doznałem ekstazy której wszyscy pragną.
Znienawidziłem osoby które mnie zdradziły
::.
Kloner
Chorąży
Chorąży
Lokalizacja: Tam gdzie konczy się wieś a zaczyna zadupie \,,/ <(^.^)> \,,/

Post autor: Kloner »

Ja wszystkim polecam "Mistrza i Małgorzate" Aichaiła Bułhakowa. Własnie zacząłem czytać i musze przyznać, że mało która książka mnie tak wciągnęła.
"Lepiej Milczeć I Wyglądać Jak Idiota, Niż Się Odezwać I Rozwiać Wszelkie Wątpliwości"
Mafia Radioaktywnych Krów
krucaFuks
Tawerniany Trickster
Tawerniany Trickster
Kontakt:

Post autor: krucaFuks »

Dołączam się... moim zdaniem jedna z najlepszych książek wszechczasów.
Obrazek Obrazek
Yacek
Marynarz
Marynarz
Numer GG: 6299855

Post autor: Yacek »

I równie dobry Teatr Telewizji z Dymną, Benoit, Michałowskim i Holoubkiem . Wiem to nie temat na teatr, ale ten " Mistrz i Małgorzata" był fenomenalny.
Jest właśnie ta złowroga pora nocy,
gdy poziewają cmentarze i piekło
Zarazę rozpościera. Oto mógłbym
Chłeptać dymiącą krew i spełnić czyny,
Których dzień nie zniósłby...
krucaFuks
Tawerniany Trickster
Tawerniany Trickster
Kontakt:

Post autor: krucaFuks »

Co najmniej raz do roku spektakl leci na tv polonia, więc jeśli ktoś nie widział, to może łatwo nadrobić. Pewnie na TVP kultura, jesli ktoś ma dostęp, też bedzie ;-)
Obrazek Obrazek
DJ_Mustafa
Pomywacz

Post autor: DJ_Mustafa »

A ja ostatnio przeczytałem "Perfekcyjną niedoskonałość" Jacka Dukaja. Z czystym sumieniem można polecić każdemu, kto lubi myśleć przy czytaniu.
Rodic
Mat
Mat
Kontakt:

Post autor: Rodic »

Ja ostatnio nie czytam książek, ale kilka dni temu kupiłem sobie 80 czasopism "Fantastyka", od "małej fantastyki" aż po "nową fantastykę" z roku 2001. Więc mam co czytać, jest w nich wiele ciekawych opowiadań itp.
Obrazek
Forum w pełni o komputerach...
Luke76
Majtek
Majtek
Kontakt:

Post autor: Luke76 »

Hm, przeczytałem ostatnio "Krew Faraonów" Wojciecha Dutki i muszę powiedzieć, że jestem mile zaskoczony. Książkę dostałem na gwiazdkę i zaczynam żałować, żę dopiero niedawno się za nią wziąłem. Starożytny Egipt, interesująca fabuła, nagłe zwroty akcji, dość nieoczekiwane zakończenie, na dodatek wplecione w wydarzenia historyczne. Szczerze polecam i to nie tylko fanom literatury osadzonej w starożytności, ale również zwolennikom dobrych thrillerów.
per aspera ad astra... *Seneca*
Miechu
Marynarz
Marynarz

Post autor: Miechu »

Od razu zaznaczam, ze nie czytalem wszystkich postów w tym temacie wiec nie wiem czy ten tytul sie juz pojawil, ale ja aktualnie przeczytalem "Smoki jesiennego zmierzchu" pierwszy z czterech tomów i bardzo mi sie spodobalo - momentami nudne ale jednak bardzo ciekawie sie czytało. w ogóle ksiazki z Dragonlance sa IMO lepsze od tych z Forgottem Realms. Trzeba zabrac sie za kolejne tomy... :)
Come with me my little ones
Let's revel for the free
Raise your glass and praise the fact
How easy life can be..!
Falandar
Marynarz
Marynarz
Numer GG: 5951765

Post autor: Falandar »

Mistrz i Małgorzata rzeczywiście jest świetną książką, dołączam się do polecenia tego tytułu. A jak już jesteśmy przy prozie rosyjskiego pochodzenia to Iwan Turgieniew ze swoimi opowiadaniami (Trzy portrety, Jakub Pasynkow) jest nadprzeciętną twórczością, warto zajrzeć!
Tori
Bosman
Bosman
Numer GG: 7524209

Post autor: Tori »

Ja polecam "Pierścień tęsknoty". Książka napisana na podstawie Earthdawna, dużo pomysłów, ogólnie dobra rzecz. Ale jak ktoś w EDka nie grał, to sie nie połapie... Poza tym cięzko ją dostać, bo już jej nie wydają od '98...
Od dziś płacę Eurogąbkami.
LOD
Kok
Kok

Post autor: LOD »

Ja ostatnio upodobałem sobie bajkę Krasickiego "Ojciec i syn", bo jest życiowe bardzo. 8)
Obrazek
"Nie wiem na co będzie trzecia wojna światowa, ale czwarta będzie na pewno na maczugi." Albert Einstein
ODPOWIEDZ