Jakub Wędrowycz

-
- Pomywacz
- Kontakt:

-
- Marynarz
- Numer GG: 9458038
- Kontakt:

-
- Kok
- Numer GG: 0

-
- Tawerniana Wiewiórka
- Numer GG: 1087314
- Kontakt:
To nie była Fantastyka, tylko Fantasy.
No chyba że to samo opowiadanie było w dwóch różnych miesięcznikach w co wątpie (ale czego nie wykluczam;))
No chyba że to samo opowiadanie było w dwóch różnych miesięcznikach w co wątpie (ale czego nie wykluczam;))
Sblam! | "Orły są duże i tupią"

-
- Tawerniak
- Numer GG: 5438992
- Kontakt:

-
- Tawerniana Wiewiórka
- Numer GG: 1087314
- Kontakt:
"Jakub Wędrowycz i siedmiu krasnoludów" - to było w Fantasy i o ile mnie pamięć nie myli, miało kolorowe ilustracje. W Fantastyce nie było kolorowych ilustracji do opowiadań (nie wiem jak teraz, od pół roku nie czytałam). Tak więc Fantasy.
Sblam! | "Orły są duże i tupią"

-
- Marynarz
- Numer GG: 9458038
- Kontakt:

-
- Majtek
- Numer GG: 12017892

-
- Pomywacz
- Kontakt:
xDmrufon pisze:Ktoś powiedział, że Pilipiuk to największy piewca wsi od czasów Żeromskiego.
W tydzień pochłonąłem wszystkie cztery tomy. GENIALNA książka, że aż zakrzyknę. Lekka, przyjemna, ale przede wszystkim - humor powalający. I ogłoszenia drobne - "tanio sprzedam trumny, używane"...
Niedługo ma wyjść kolejna książka opiewająca czyny dzielnego Jakuba - nie mogę się doczekać :]
Swoją drogą - pomysł na tę postać jest dość ciekawy. Pilipiuk zaczął pisać "Norweski dziennik", gdzie bohaterem jest wnuk Jakuba (Maciej mu było ?)... oważ postać, czego kryć nie ma sensu, jest trochę kopnięta psychicznie - Pilipiuk za model wziął kolegę ze studiów archeologicznych, jeno mu tę psychozę pogłębił trochu. Powstał problem - jak tu wyjaśnić, że Maciej jest tak, no, dziwny ?
Ano, bo w dzieciństwie jeździł na wieś do dziadka, który był hieną cmentarną, miał problemy z prawem i pędził bimber. Ale to jakieś takie banalne by było... no to niech jego dziadek tak naprawdę będzie egzorcystą wioskowym !
Miałem okazję być na konwencie, któy swoją obecnością Pilipiuk zaszczycił - opowiadał właśnie o Jakubie sporo ;p W "Weźmisz czarno kure..." nawet autograf ze dedykacją mam ;]
Bardziej z opowiadań - "Kocioł" mnie powalił.
- I co, będziesz chlapał?
- Ano - odrzekł Jakub odbezpieczając granat.

nullum magnum ingenium sine mixtura dementiae fuit...

-
- Buńczuczny Tawerniak
- Kontakt:

-
- Majtek
- Kontakt:
a mi sie najbardziej podobala zolta wiewiorka upieczona nad ogniskiem (ktos ma tutaj zblizonego awatara, chetnie upieklbym taka pieczen;))
no i strach na wroble z gasnacymi czerwonymi oczami...
co do inncyh ksiazek pilipiuka- ostatnia tez jest niezla (operacja dzien wskrzeszenia)
no i strach na wroble z gasnacymi czerwonymi oczami...
co do inncyh ksiazek pilipiuka- ostatnia tez jest niezla (operacja dzien wskrzeszenia)
take a look to the sky just before You die, it's the last time he will

-
- Pomywacz
- Kontakt:
- Że tak wpadnę w temat i będe zgodny z topikiem: mi tam bardziej niż Kubuś Wędrowycz podobały się kuzynki Kruszewskie i Monika (szczególnie Monika ^^), postacie które również posiadają troche humoru, jednak w bardziej "normalnej" dawce. Co nie znaczy że Jakub Wedrowycz i jego akcje nie miotą na podłogę
Bzz bzz

-
- Majtek
- Kontakt:
a mi z kolei seria o kuzynkach wydala sie troche pisana na kolanie...pojscie w ielu momentach na latwizne, rozwiazywanie watkow powiesciowych w najprostszy sposob...Obi-San pisze:
- Że tak wpadnę w temat i będe zgodny z topikiem: mi tam bardziej niż Kubuś Wędrowycz podobały się kuzynki Kruszewskie i Monika (szczególnie Monika ^^), postacie które również posiadają troche humoru, jednak w bardziej "normalnej" dawce. Co nie znaczy że Jakub Wedrowycz i jego akcje nie miotą na podłogę
Bzz bzz
zreszta sam autor stwierdzil, ze pisal to bardzo krotko (i moim zdaniem to widac)...
take a look to the sky just before You die, it's the last time he will

-
- Pomywacz
Bimbrociąg i Hotel pod Łupieżcą rządzą! Najlepsze opowiadania.
Z książek o Jakubie Wędrowyczu przeczytałem tylko : Czarownika Iwanowa i Kroniki Jakuba Wędrowycza. Bardzo fajne.
Jako ciekawostkę napiszę że inne książki Andrzeja Pilipiuka też są warte przeczytania np. taka "Operacja Dzień Wskrzeszenia" książka cudo! ;p
Z książek o Jakubie Wędrowyczu przeczytałem tylko : Czarownika Iwanowa i Kroniki Jakuba Wędrowycza. Bardzo fajne.
Jako ciekawostkę napiszę że inne książki Andrzeja Pilipiuka też są warte przeczytania np. taka "Operacja Dzień Wskrzeszenia" książka cudo! ;p

-
- Kok
- Numer GG: 3327785
A ja czytałem tylko opowiadania pod zbiorczym tytułem "Tajemnica Kuby Rozpruwacza". Niesamowite :twiseted: Autor ma niesamowite podejście do wielu wydarzeń historycznych.
A z opowiadań to chyba najbardziej podobało mi się, ba! położyłem się na ziemi i zacząłem płakać
,jak Jakub pancerfaustem rozwala Śmierć:)
A z opowiadań to chyba najbardziej podobało mi się, ba! położyłem się na ziemi i zacząłem płakać

Czasami mam uczucie, że przede mną rozpościera się wielki ocean prawdy, a ja siedzę na plaży i bawię się kamykami. Ale pewnego dnia nauczę się po nim żeglować.
Don't take your organs to heaven... heaven knows we need them here.
Don't take your organs to heaven... heaven knows we need them here.

-
- Szczur Lądowy

-
- Pomywacz
Przeczytałem pierwszą książke o Wędrowyczu i nie rzuciła mnie niestety na kolana. Fajna, śmieszna, ale... no może poprostu nie przepadam za tego typu książkami. A co do Pilipiuka... znam lepszych autorów.
PS: Jednak książka jest mi pośrednio bardzo bliska. Otóż pochodzę z Chełma, który jak wiecie był wspomniany w Kronikach, a i same Wojsławice nie są mi obce
PS: Jednak książka jest mi pośrednio bardzo bliska. Otóż pochodzę z Chełma, który jak wiecie był wspomniany w Kronikach, a i same Wojsławice nie są mi obce